| Som mange andre lande følger Danmark en opdeling i kategorier, som er introduceret af BOU (British Ornithologists Union). Som udgangspunkt bør en art kun placeres i én kategori, men i forbindelse med genetablering af tidligere udbredte arter kan en art optræde i flere kategorier. Ligeledes forekommer undslupne fangenskabsfugle af arter som også optræder spontant og derfor vil disse arter både forekomme i kategori A og E.
Kategori A: Arter som er truffet i en tilsyneladende spontant optrædende i Danmark mindst én gang siden 1. januar 1950. (Som spontant optrædende regnes ligeledes skibs assisterede fugle, så længe det skønnes at de ikke har været fodret eller holdt i bur undervejs.)
Kategori B: Arter som er truffet i en tilsyneladende spontant optrædende i Danmark, men ikke siden 1. januar 1950.
Kategori C: Arter som er indført enten bevidst eller tilfældigt af mennesker, men som nu har etableret en fritlevende og selvsupplerende bestand enten herhjemme eller i andre lande og som tilsynslandede kan opretholde en bestand uden yderligere tilskud af fugle. Denne kategori er af BOU opdelt i en række underkategorier.
De seks kategori C arter er: Canadagås, Nilgås, Amerikansk Skarveand, Fasan, Klippedue og Stor Hornugle.
Kategori D: Arter der ellers ville være placeret i kategori A (B), bortset fra at der er en begrundet mistanke om hvorvidt de nogensinde har optrådt spontant.
Kategori E: Arter som antages for at være introduceret, undsluppet fra fangenskab eller fragtet hertil med hjælp af mennesker. Potentielle kategori C arter som vurderes til ikke at være selvsupplerende vil ligeledes blive placeret i denne kategori.
|