Dette kan ifølge pålidelige kilder udgøre Skagens første fund af sydlig blåhals. På billederne ses dog en svagt mørkere kant øverst i det hvide felt på halsen. Kan det pege på en afvigende nordlig blåhals eller findes denne variation indenfor sydlig?
I Birds of Western Palearctic vol. 5, p 658 står følgende beskrevet om dragtvariationen hos Sydlig Blåhals han i yngledragt: Chin, lower cheek, throat, and upper chest bright and glossy cobalt-blue; contrasting rounded spot or short bar on central lower throat silky-white, sometimes with a few rufous feather-tips at border or partly hidden under bright blue feathertips. Denne beskrivelse passer således fint på den fotodokumenterede fugl fra Skagen.
Sjov afvigelse.
Jeg ved ikke meget om problematikken og evt. pitfalls. Jeg har ikke selv set en sådan Blåhals før - hverken live eller på fotos.
Sydlig Blåhals plejer at have markant mindre hvid plet centralt på brystet end Nordlig Blåhals orange ditto.
Plettens størrelse synes dog ikke umiddelbart at lade sig vurdere på de uploadede fotos.
Variationen indenfor de forskellige racer af Blåhals beskrives i øvrigt flere steder som "kompliceret". Ved eftertanke er det måske også lidt påfaldende at denne afvigende Sydlige Blåhals dukker op samme dag som der er fald af netop Nordlig Blåhals?
Men som sagt - jeg ved reelt ikke så meget om bestemmelsen.
Måske den samme fugl, som Peter nævner? I 1976 var der ved Abisko by ved en sti ned mod Torneträsk, et par blåhalse, hvor hannen havde en hvid central plet i stedet for den røde. Den var mindre i udstrækning end den røde plet man normalt ser på de breddegrader.
Ja,det var netop den fugl jeg så, og dengang blev den vist omtalt som en sydlig blåhals, men måske har det snarere været en (sjælden) variation af nominatformen?
I Sverige er der til og med 2007 56 fund af Sydlig Blåhals. I "SOF 2007. Fågelåret 2006. Stockholm." findes følgende kommentar om racens forekomst: "De svenska fynden har en påtaglig östlig tyngpunkt och förhållandevis månge observationer har gjorts i de mellersta delarne av landet. Rimligen talar detta för att majoriteten av fåglarne utgörs av individer från de Baltiska staterne". I bogen: "SOF. 1990. Sveriges Fåglar. 2:a uppl. Stockholm" nævnes,at racen har ynglet ved Abisko i 1976 - det må være det ynglefund som David og Peter omtaler ovenfor. Det første svenske fund af racen er fra 17/6-3/7 1943 ved Oset i Närke og det seneste af en syngende han 11-12/5 2006 ved Kålelund i Halland.
Jeg synes fuglen afviger meget fra den variation, jeg har set på de sydvestjyske Blåhalse, der altid er ren hvid. Variationen består her i udbredelsen af det hvide, som spænder fra en stor markant, renhvid oval, over den hyppigste mindre markante, til den ikke sjældne meget lille plet, som ind imellem helt kan se ud til at mangle. Synligheden af det hvide er meget afhængig af humør og sang. Jeg har aldrig set noget som ovenstående, og med henvisning til SEK's kommentar om, at den netop dukker op sammen med fald af nordlig Blåhals, kombineret med at det er meget sent for Sydlig Blåhals, virker suspekt. Jeg hælder til hybrid eller afvigende Nordlig.
Jeg har på færgen til Færøerne fået kikket grundigere på billederne og fundet et billede, der viser brystpletten rigtig godt. Der ses reel rustrød farve øverst, så det udelukker vel sydlig blåhals. På de fleste billeder er det dog særdeles svært at se det mørke og i felten så jeg det slet ikke. Det nye foto kan ses her: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=33737
Lige en kommentar til den østlige forekomst af "svenske" sydlige Blåhalse, som måske også kan have en sammenhæng til skagensfuglen. På en tur i 2007 til Rusland nærmere bestenmt det Karelske område omkring Ladago søen ved Olonets(Det er nordøst for Skt. Petersborg) forekom "Sydlige" og "Nordlige" Blåhalse side om side. Der var ca halvt af hver form. Vi så ingen fugle med intermediære karaktere. Men vi har ikke kikket grundigt efter spor af rødligt på strubben af de sydlige vi så, så der kan have været lidt rødt på disse fugle (Jeg vil granske mine billeder derhjemme). De havde som jeg husker det alle ret stor tydelig hvid plet på strubben. Så måske er der fra denne mere nordøstlige population skagensfuglen og de "østlige" svenske fugle stammer fra og ikke fra vores "egne" mere sydligt udbredte.
Bare en hurtig tanke i middagspausen ;-)
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.