Tillykke med et fantastisk aktionfoto. Storbyens Spurvehøge kommer ofte tæt på mennesker, men de plejer at være meget årvågne og hader at blive iagttaget.
Gråspurv han, ja. Men jeg er nu overbevist om, at Spurvehøgen er en han. Fuglen har blygrå overside, svagt markeret øjenbrynsstribe og orange strube.
hilsen Troells
Peter Sunesen skriver torsdag 20. maj 2010 kl. 09.22
Hej Troels (og Anne, glemte helt at sige tillykke med det rigtig fine foto!)
Tak for at lufte din opfattelse. Denne Spurvehøg ER nu godt nok med 100% sikkerhed en hun!
En gammel traver at mange fugleinteresserede har svært ved køns/aldersbestemmelse af denne vores almindeligste rovfugl.
1. Størrelsen er jo helt evident her hvor byttedyret giver en umiskendelig rettesnor om de to fugles indbyrdes størrelse.
2. Nej, oversiden er ikke samme (ret lyse) blågrå tone som hos gamle hanner, men derimod klassisk hunfarvet, mørkere og ikke nær så rent blågrå, men har tydeligt brunligt anstrøg.
2. Den svage øjenbrynsstribe er perfekt for såvel han som hun. Begge køn har jo som gamle en langt svagere markeret sådan end ungfugle. Individuel variation gør at dette kendetegn er uanvendeligt som kendemærke mellem de to køn i adult dragt.
3.Rustrødlig kind og strube er MEGET almindeligt hos gamle hunner, se også andre fotos på Netfugl, hvor samme individ(?) ses i parring.Som støttekendetegn, men ikke noget der må bruges alene, er at striberne på undersiden hos gamle hunner er, som her, mørkere og mere brune end de tilsvarende striber der SOM REGEL er hos hannerne er mere decideret rustrøde.
Er spurven virkelig en Gråspurv han? Jeg synes mere den ligner en juvenile Skovspurv.
Mange hilsner
Bent
Peter Sunesen skriver torsdag 20. maj 2010 kl. 15.44
Hej Bent,
Jeg mener stadig at det er en gammel han Gråspurv, på grund af grå isse omkranset af kastaniebrunt , endog med vinterbræmmer på nogle af fjerene.
Det lile øverste vingebånd pssser også fint, hvorimod Skovspurv juv. ville have haft ensfarvet brunlig hætte og nok lysere overnæb måske endda med synlige opsvulmede gule mundvige selv fra denne vinkel. En ung Skovspurv tror endvidere ville have vist lysere ben, og så er det vel også liiiige tidligt nok med helt udvoksede svingfjer for en nyudfløjen unge(ingen blodpind overhovedet på den afrevne armsvingfjer.)
Jeg kan sige, at som gammel konservator er man aldrig i tvivl når man ser en smuk gammel hun som den på billedet. Peter er en af verdens dygtigste konservatorer, og et forsigtigt gæt , - har måske lavet 500 gamle hun-spurvehøge. Detailjerne sidder på rygraden. Læn jer tilbage venner, og vær helt trygge ved at ID er for specialister. Vh Palle
Anne Navntoft skriver torsdag 20. maj 2010 kl. 21.56
Jeg er også sikker på at det er en hun, for jeg så hannen komme med fuglen, af- levere den til hunnen og parre sig med hende bagefter.
Og ja Peter. Det er det samme individ, som tidligere er vist her på siden i en parring