Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Vandrefalk - (Falco peregrinus) - Peregrine Falcon
Fugleart (IOC): Vandrefalk (Falco peregrinus) Peregrine Falcon - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Stevns Klint, Danmark
Dato: 8. juni 2010
Billede opsætning: Canon
Fotograf: Morten Scheller Jensen, Danmark
Uploadet den: 9. juni 2010
Hits: Billedet har været vist 3979 gange.
DK List Ranking: Set af 1064 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Rune Palmqvist skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 11.48
Kære Fotografer.

Jeg nyder meget alle de smukke og fantastiske billeder, Netfugls brugere velsignes med. En uforbeholden tak for utallige storslåede foto-oplevelser!

Når det er sagt, mener jeg det er tid til at huske på, hvor tæt man kan gå på fugle ved rede. Igår 8/6-2010 var jeg så heldig at overvære 3 fotografer, der var kravlet ind på 80 m's afstand af de ynglende vandrefalke ved Stevns. Jeg skal ikke kunne sige på hvilken afstand den dygtige fotograf Morten Scheller Jensen, har fået dette billede og kommentaren er ikke personligt rettet mod dig. Lige nu skriver jeg fordi, det efter min mening var et problem igår og kan blive kan blive et generelt problem for Stevns' vandrefalke indtil ungerne er vel fløjet af reden. I det hele taget er kommentaren her ment som en generel påmindelse om at fotografer i deres iver efter at få nogle gode billeder i kassen, glemmer at vurdere sagligt om de forstyrrer eller ej. Når fuglen ikke yngler kan den groft sagt blot flytte sig lidt, men når fuglen har æg og unger kan den ikke, hvis den skal passe ordentligt på sit afkom. Kald mig blot prædikende og nedladende - det er faktisk venligt ment. Hold jer venligst på måtten!

Venlig hilsen Rune


Anne Navntoft skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 13.39
Jeg var en af de tre fotografer, som du beskriver i dit indlæg.

Vi var helt korrekt gået ned på et lille fremspring, der ligger lige foran Naturcentret. Et sted Niels Peter Andresen fra Møn på sin blok anbefaler, at man holder sig til, når man vil se fuglene uden at forstyrre.

Det er en lille plads, der bliver brugt til bålplads og udsigtsplads for mange, der holde af at være ude på klinten.

Fuglene viste ingen tegn på forstyrrelse, men fløj frem og tilbage med føde, som de plejer.

Kvaliteten af de oploadede billeder på netfugl viser også tydeligt, at de ikke er taget på nær så tæt afstand, som gode fuglebilleder tit er.

Det er helt i orden at kritisere fotografer, der kommer for tæt på, men find de som gør, og ikke os, der sidder stille og roligt og nyder vores hobby uden at forstyrre mere end andre klintegæster gør



Rune Palmqvist skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 14.24
Hej igen.

Jeg har just talt med Lars Adler Krogh, som vel er den største ekspert mht. Stevns' vandrefalke. Det omtalte fremspring er ifølge ham alt, alt for tæt på reden. Så måske er der delte meninger!!??

Vh. Rune


Rune Palmqvist skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 16.09
Den lille platform hvor jeg så 3 fotografer igår, jeg skal ikke kunne sige hvem det var, er beliggende 70-80 m fra reden i højde med denne. På hjemmesiden www.findvej.dk kan man måle sådanne små afstande og jeg blev overrasket over det faktisk var så tæt på. Den omtalte bålplads ligger mig bekendt henne ved det store tårn Flagbanken, hvor jeg vil gætte afstanden til over 300 m. Her vil jeg også mene man fint kan stå uden at forstyrre. Det var måske der I opholdt jer ;-)


Niels Peter Andreasen skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 16.10
Kommentar vedr. foto på Stevns:
Jeg kom med indlæg sidste sæson sammen med falkeobservatørerne på Stevns for at henstille til fotografer at holde afstand, når falkene har æg og unger.
Og jeg er aldeles uforstående over for Anne Navntofts bemærkning om, at jeg skulle have anbefalet et sted, der efter andres udsagn ligge omkring 50 meter fra redestedet. Den bålplads og offentlige plads, jeg referer til, ligger helt oppe foran udkigstårnet på sikker afstand. Al adgang uden for de tydeligt afmærkede offentlige adgangsteder er naturligvis ikke tilladt og stresser falkene.
Niels Peter Andreasen.


Jens Søgaard Hansen skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 16.15
Netfugl har modtaget følgende indlæg fra Steen Roed, Stevns Kommune


Indlæg fra Stevns Kommune

Jeg har den 9. juni kunne se, et par foto taget af Vandrefalken fra parret på Stevns Klint.

Efter min vurdering, så ser falkens adfærd klart ud til at virke, som den forsøger at skræmme en ubunden gæst væk.

Stevns Kommune har som myndighed ansvaret for Vandrefalken på Stevns Klint. Der gøres hvert år en stor indsats, bl.a. omkring et frivilligt flyveforbud mv. Derfor er det uforståeligt, at personer med kendskab til fuglenes adfærd mv. skal vise sig, at være det største problem for falken.

I Stevns Kommune har vi efter sidste års hændelser, af tilsvarende karakter, haft en snak om, i hvilket omfang det kunne være nødvendigt at afspærre trampestien i yngletiden. En afspærring, der vil blive til gene for alle de besøgende som vandre langs trampestien, uden at medføre et problemer for falken. Kommunen har et klart ønske om, at dette ikke bliver nødvendigt.

Alle er selvfølgelig meget velkommen på Stevns Klint. Kommunen sætter stor pris på alle dem, der besøger klinten for at nyde såvel Vandrefalken som trækket om efteråret.

Det er Stevns Kommunes håb, at denne dialog vil kunne medføre en acceptabel adfærd.

Mvh

Steen Roed

Natur og Vandløbsmedarbejder
Stevns Kommune


Morten Scheller Jensen skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 16.47
Hej Allesammen

Jeg har fra barnsben haft Vandrefalken som min favorit fugl og vis jeg havde haft den allermindste mistanke om at vi havde stresset fuglene havde jeg ikke i tusind år opholdt mig der. Det forholder sig sådan at jeg tidligere bes

øg har oplevet unge mennesker siddet der og hygget sig med gril og øl, uden falkene så forstyrret ud. Jeg tror at de har vænnet sig til menneskelig aktivitet. Med hensyn til Sten Roed bemærkning om at falkens adfærd klart ser ud ville skræmme en ubuden gæst væk forstår jeg ikke.Falkene skriger når de flyver ind i reden og når de flyver ud. Det er deres form for kumminikation. Det gør de også om man er 100 eller 300m væk

Mvh morten


Anne Navntoft skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 16.59
Jeg vil blot bemærke at Rune Palmqvist sad længe med en gruppe ikke langt fra os. Bevar lige sagligheden

MVH Anne Navntoft



Rune Palmqvist skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 18.38
Det er korrekt, at vi var 5 + 3 ornitologer der stod ved bænken 150 m fra reden (målt på findvej.dk). Jeg skal være den første til at undskylde, hvis det var for tæt på. Da falken begyndte at skrige, sagde jeg til mine kammersjukker, måske står vi også for tæt på (det var efter ca. 3/4 times ophold! Da vi ankom og så fotograferne ligge på afsatsen, var der udbredt enighed om at de 3 var for tæt på. Jeg gik hen til fotograferne og påtalte det meget bestemt, ikke vredt, (men jeg kunne ikke skjule min indignation). Svaret var: falken har lige været og fodre ungerne, så vi mener ikke vi forstyrrer. Jeg gik med den kommentar: efter min mening er I over grænsen. Fotgraferne flyttede op på trampestien, men bevarede afstanden. Min vurdering var at folk har besøgt den offentlige bænk, siden falkene begyndte at indtage redepladsen og derfor tænkte jeg: det er nok okay. Det er det måske ikke og så siger jeg hjertens gerne undskyld! Og ændrer adfærd.

Det virker som om andre har meget svært ved ved at sige undskyld. Jeg er ikke ude på at lave en fotograf-massakre; jeg prøver blot at få alle fotografer(og for den sags skyld også andre fuglekiggere incl. mig selv) til lige at tage deres egne kriterier op til genovervejelse, da jeg på første hånd oplevede en adfærd der efter min og andres vurdering var et godt stykke over grænsen. Hånden på hjertet kære fotografer: 70-80 meter med direkte indkik til en vandrefalkerede med unger, er det okay?

Venlig hilsen Rune Palmqvist


per schans christensen skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 19.41
nu ved jeg ikke hvor ofte Rune Palmqvist frekventerer stedet, men jeg har jævnligt min gang derude, og da det ligger ved siden af et naturcenter og et flygtningecenter er der selfølgeligt mange kursister, lejrskolebørn og flygtninge som benytter trampestien, og ikke altid lige lydløst.
de færdes over hele området (incl den afsats som Rune Palmqvist omtaler) på mange af døgnets timer.
jeg tror som Morten at de har vænnet sig til menneskene (ellers ville de vel ikke bygge rede samme sted 2 år i træk).
jeg har den indstilling at fuglenes ve og vel kommer i første række og hvis jeg havde den mindste formodning om at det ikke var tilfældet ville jeg overhovedet ikke komme derud.
mvh.Per


Knud N. Flensted skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 21.05
Kære alle

Generelt kan gives følgende tommelfingerregler om hensynsfuld adfærd på vandrefalkenes ynglepladser:

Vandrefalke er mere følsomme over for færdsel oven for redestedet end neden for reden. Det viser erfaringerne fra udlandet og fra bl.a. Møns Klint.

Færdsel - og ikke mindst ophold - nærmere end 100 meter fra vandrefalkenes rede er ALTID betænkeligt, når det sker oven for reden, og især når der er mulighed for øjenkontakt mellem falkene og folkene. Neden for reden bør generelt udvises samme forsigtighed.

Hvis de voksne falke ikke er på reden og ikke vender tilbage umiddelbart, så er der stor risiko for, at man virker forstyrrende. Redestedet bør omgående forlades.

Hvis en af falkene flyver forbi gentagne gange uden at gå ned på redestedet, så er der for alvor grund til at trække sig tilbage og overlade ynglestedet i fred og ro. Det samme gælder, hvis en af falkene kalder i nærheden uden at det resulterer i bytteaflevering eller at en af falkene går ned på reden.

Hvis en af falkene vender tilbage til reden relativt kort tid (inden for 10-15 minutter) efter at man har trukket sig tilbage, så har man en meget god indikation på, at man har været over en grænse, og så er man klogere til næste gang.

Bedste hilsen - med håb om at især ornitologer og andre fuglevenner udviser hensyn til de ynglende vandrefalke.

Knud Flensted
DOF


lars adler krogh skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 23.01
Vandrefalkene på Stevns er til dels vant til de mange menesker og færsel på trampestien ved mandehoved . Men de har altså en nærgrænse man ikke bør overskride når det gælder i yngletiden . Når det gælder færsel og ophold redeområdet . Så skal man altså ikke tage ophold lige over reden . Som en vis fotograf gjorde da jeg var der ude i Tirsdag aften . Hvis man vil side og kigge på fuglene i reden så hold min. 100m afstand til siden så forældrefuglene ikke bliver stressede af ens tilstedeværelse . Når forældrefuglene flyver rundt og bliver ved med skælde ud , Så man altså kommet for tæt på reden eller udfløjne unger .Og så skal man som fotograf ikke bare uanfægtet blive stående og fotografere videre . Som jeg desværre har oplevet . Tænk jer om . mvh Lars krogh


Anne Navntoft skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 23.16
Det er fint nok med ekspert kommentarer, men pas på jeres fortolkninger.

Mens jeg sad der så jeg også en vred Vandrefalk, der jagede en svartbag helt tæt på reden


per schans christensen skriver onsdag 9. juni 2010 kl. 23.33
hvorfor bliver området så ikke spærret af?.


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 10. juni 2010 kl. 04.08
Hej Anne,

Der er ingen grund til at blive så mopset...

Kommentarerne fra ovenstående er venligt ment, og jeg ser ikke den store konflikt i den her sag.

Primært er det Vandrefalkens vel som er førsteprioritet - og med ovenstående kommentarer bliver vi alle klogere.

Jeg ved godt, det er skideirriterende at få en løftet pegefinger for næsen - men også de andre tilstedeværende har været irriteret af de fotograferendes adfærd.

Det varierer hvor tolerante fugle er - generalt og ved reden. Det kan fint være at Stevns falkene ikke lader sig påvirke synderligt - noget tyder på det. Men det er også et stort problem, når der kommer en henvendelse fra kommunen... Sådanne sager kan nemt blive skyts rettet mod danske ornitologer - og jeg kan snildt se overskrifterne i aviser og magasiner. Hvis Vandrefalkene af anden årsag end ornitologer opgiver reden, vil den første kritik blive rettet mod ornitologers adfærd og "forstyrrelse" - det er et hundrede procent sikkert; så alene af den grund er der grund til at være ekstra forsigtig.

Jeg ved at danske fuglefotografer er dygtige og respekterer fuglene - også når det gælder Stevns falkene.

Med venlig hilsen

Michael


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 10. juni 2010 kl. 04.48
En GENISTREG af naturen
Et fortidigt sus ved klinten
– stikkende øjne
Uniformly patterned underwings –
the robust flight silhouette
MERLINS storebror
Fotografers kåde leg i sommernatten
MEN lur mig........ om
Hr og Fr. SVINEKOTELET forstår det
...Foran husalteret med
langtidsholdbar CITRONMÅNE
Til dels - måske
Jeg ved det ikke – hvem aner
Men ET er sikkert
PEREGRINUS beriger – I fotografer ligeså
SPOT ON………………………… M

;)


Søren Skov skriver onsdag 16. juni 2010 kl. 18.51
Kære Allesammen

Da jeg er blevet opmærksom på denne debat på netfugl, vil jeg gerne mit besyv med, eftesom jeg i løbet af foråret flere gange har været forbi Stevns for at nyde og fotografere falkene.
Første gang jeg i år besøgte Mandehoved, talte jeg med Lars Adler Krogh for at spørge ham, om hvor jeg kunne stå, når jeg gerne ville fotografere falkene, men samtidig være sikker på ikke at forstyrre fuglene.
Jeg fik da udpeget tænkebanken, der ligger ca 130 meter fra reden, som også benyttes af andre fuglekiggere, der ikke vil fotografere, men vil følge med i falkeungernes udvikling.
Herfra har jeg taget alle mine fotos.
Langt de fleste fotos har været på for stor afstand, men enkelte gange er falkene fløjet forbi på en rimelig tæt afstand, så jeg har kunnet få acceptable fotos.
Jeg har på intet tidspunkt har fornemmelsen af, at jeg forstyrrede fuglene, men på nogle af mine fotos, skriger falkene også - når den ene falk nærmer sig reden, skriger de for at kommunikere sammen.
Det er heller ikke mit indtryk, at falkene forstyrres af fædsel på stien langs med klinten. Der er i dagtimerne en stor trafik af folk på stien fra det nærliggende asylcenter, hvor der jo mange mennesker, der skal have tiden til at gå.
Men i dagtimerne med sol og godt vejr er der også mange af beboerne på asylcentret, der benytter det lille udhæng omkring 50 meter fra reden til at sole sig og nyde udsigten.
Det er tilsyneladende også ret almindeligt af grupper af unge æmænd samles på udhænget for at kaste med sten ud i vandet, hvor de forsøger at ramme en pæl ude i vandet.
Når der er folk på udhænget, har ungerne typisk gemt sig længst inde på redehylden, så de stort set ikke kunne ses udefra. De gamle fugle blev væk, så længe der var folk på udhænget, men så snart de pågældende var væk, kom falkene og afleverede bytte til ungerne.
For mig at se, er det derfor overvejende sandsynligt at falkene bliver forstyrret af færdsel på udhænget.
Der er slidt en sti ned til udhænget, så der må være ganske mange, der færdes her.
Ud fra debatten at dømme er det tilsyneladende det selv samme udhæng, hvor flere fotografer har opholdt sig.
Jeg har ikke oplevet situationen, men jeg håber, at de pågældende ikke har været bevidte om, at de kunne forstyrre falkene. Nu hvor ungerne er store og næsten flyvefærdige, vil jeg tro, at de gamle fugle vil komme forbi og fodre dem, selv om de er urolige over, at der er folk på udhænget.
Jeg kan derfor godt forestille mig, at der har været folk på stedet, uden at de har været bevidste om, at de forstyrrer.
Men for mig at se bør færdsel på udhænget i fremtiden hindres ved at man sætter et lille skilt op med færdsel forbudt foran stien til udhænget. Gerne både på dansk og engelsk, for skiltet skal jo ikke kun henvende sig til danske fotografer, men også til de mange asylsøgere, der går ud på udhænge.
De gør det ikke for at genere falkene, som de er ligeglade med. Men de har megen tid, de skal have til at gå, og at kaste med sten ud i vandet for at ramme en pæl er jo en ret uskyldig fritidsforøjelse - hvis det altså ikke var fordi, at der yngler vandrefalkene lige ved siden af.
Samtidig kunne man evt slå på tromme i offentligheden, så flere kan se falkene fra tænkebæken 130 meter fra reden. For mig at se er der så fine obs-forhold fra bænken, at det ville være et eminent sted til at formidle vandrefalkene.
Jo flere mennesker, der får en god oplevelse med frie rovfugle jo bedre. De store rovfugle skal jo helst ses i den frie natur og ikke ved et besøg i Frank Wentzels rovfuglecirkus.

De bedste hilsner
Søren Skov




Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.045 sek.
til toppen