Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Ryle sp. - (Calidris sp.) - Stint/sandpiper sp.
Titel / info: Potentielt smårylehit
Lokalitet: Saltvandssøen, Danmark
Dato: 4. juli 2010
Billede info: Meget giftig lille sag, som desværre endte med at flyve ad helvede til mod syd sammen med ca 25 andre ryler. Fuglen var meget lille - en småryle - og mørk og helt kølig i farverne tilsyneladende uden varme nuancer. Den havde sortcentrede rygfjer og et ret tydeligt hvidt V på ryggen, som særligt sås forfra når fuglen fouragerede. Brystet var mørkt stribet, med skarp grænse til en ren hvidlig bug uden flankestriber. Kun småplettet ved knoen. Den havde delt øjenbrynsstribe, ret mørt isse og tilsyneladende mørke ben og næb, hvilket let kunne skyldes at den fouragerede i mudder og at jeg ikke havde det rette lys at vurdere det i. Næbbet var ret spinkelt og kort. Struben var hvid. Den havde en ret markant tøjle, nærmest en streg, og en bleg, men lun kindplet. Fuglen sås relativt godt i ca. 10-15 min, og i flugten blev den set glimrende. Således kunne jeg udelukke Temmincksryle på de mørke grålige, ikke hvide, yderhalefjer. Jeg var i tankerne meget omkring Amr. Dværgryle, men jeg vurderede at tøjlen kunne være for fin og fuglen måske for lang, hvilket dog kan variere meget. På billedet ser det dog ud til at halen er lidt kortere end vingerne, hvilket er omvendt hos Temm. Fik kun dårlige fotos. Udmeldt som noget der bør kigges efter. Jeg hørte ikke fuglen.

Det eneste jeg har gjort ved billedet er at skrue op for lyset for at få flere detaljer frem. Kommentarer modtages gerne.
Fotograf: Ole Zoltan Göller, Danmark
http://www.ozg.dk/
Uploadet den: 5. juli 2010
Hits: Billedet har været vist 3052 gange.



Kommentarer:

Michael Schwalbe skriver mandag 5. juli 2010 kl. 13.16
Hej Ole,

Meget vanskeligt billede at kommentere på, så nedenstående kommentarer er naturligvis med et vist forbehold.

Jeg synes fuglen på billedet ligner en Dværgryle, hvilket din beskrivelse også indikerer (idet du med sikkerhed så tydelige grå yderhalefjer).

1. Fuglens jizz, dens holdning samt den vinkel den er fotograferet i, minder i mine øjne mest om en Dværgryle – måske en 2K type i delvis sommerdragt eller et drilsk farveløst gråbrunt individ? Hovedets størrelse og form sammenlignet med kroppens størrelse og form samt bagpartiets udstrækning, passer fint til Dværgryle.

2. Du nævner, at brystet er stribet, hvilket passer fint til Dværgryle. Ligeså er der også lidt stribning foran vingeknoen – også fint til Dværgryle. Belært af bitter erfaring ifm. Amerikansk Dværg, er det vigtigt med brystmønsterets udseende (og som skal ses ganske tæt på, hvilket du også gjorde). Bryststribningen skal have form som tydelige og næsten trekantede pilespidser (spidsen pegende nedad mod bugen), og ikke striber/streger som du nævner. Med dine kompetencer inden for vadefugle bestemmelse, er jeg sikker på, du havde lagt mærke til dette mønster ud fra den afstand du betragtede fuglen på. Selv en Amerikansk Dværg kan virke meget langstrakt bagtil på billeder. Tjek blot galleriet og sammenlign med Dværgryle eller Temmincksryle. I virkeligheden vil den dog¸ når den studeres i længere tid, antage et karakteristisk kort bagparti.

3. Jeg synes ikke brystbåndet når så langt ned som hos nogle af de ”giftige”.

4. Tegningerne foran vingeknoen er, efter min vurdering, ikke markante nok. I sit helhedsindtryk burde dette område smelte sammen med brystbåndet.

5. Der er ikke, trods nærstudier, konstateret tydelig pilespidsformede tegninger hen langs flanken – hvilket er knap så godt til Am. Dværg. eller de fleste Tyknæbbet Dværg.

6. Lagde du mærke til fuglens jizz i flugten? Am. Dværg. minder en del om Kærløber i flugten, idet den er kort bagtil med ret lange vinger ift. kropslængde og forholdsvis lang hals samt større kantet hoved med flad isse.

Bedste hilsner
Michael Schwalbe


Ole Zoltan Göller skriver mandag 5. juli 2010 kl. 16.19
Hej Michael
Tak for kommentaren! Jeg kiggede netop på pletterne foran knoen, og de virkede ikke særligt pilespidsformede, hvilket jeg også antog for en lille kæp i hjulet. Obsforholdene spillede dog ind her, og jeg kunne ikke afgøre dette med sikkerhed. Fuglen sås mest skråt bagfra i flugten, og da det gik hurtigt, og det var halen jeg fokuserede på, fik jeg ikke dannet et ordentligt indtryk af flugtjizzet.
Jeg er enig i din vurdering af proportioner mht. Dværgryle på billedet. Jeg fandt dog fuglen mere langstrakt i felten, uden at være temmincksryleagtig, hvilket jeg også har et billede der illustrerer. Brystbåndet passer også ret fint til der, hvor det sidder på en Dværgryle. Jeg har dog aldrig mødt en Dværgryle, der var i nærheden af at være så farveforladt som denne. Den sortplettede og ensartede kolde overside, inkl. hoved og vinger, forbandt jeg ikke umiddelbart med Dværgryle, men en sensommerfugl, evt. 2k kan muligvis nærme sig. Det komplette brystbånd fandt jeg ligeledes afvigende for Dværgryle. Derfor, og igen med henvisning til det drilske lys, den udmeldte opfordring til at holde et udkig efter fuglen.
Udtrykket ”hvis man er i tvivl, så er det ikke den” får atter relevans!
Jeg har været området igennem ved det efterfølgende højvande, men uden held.
OZG


Henrik Knudsen skriver mandag 5. juli 2010 kl. 17.31
Hej Ole

Vil ikke gå i dybden med dragtkarakterne, men kort tid efter vi mødtes dernede, fandt MSN og jeg både Dværgryle og Temmincksryle, i selvskab med ca 25 Almindelige ryler. Vi så dog først Dværgrylen på tilbagevejen.

HKn


Ole Zoltan Göller skriver tirsdag 6. juli 2010 kl. 16.04
Hej Henrik
Jeg så også de nævnte arter småryler dernede, uden at det dog har noget med denne fugl at gøre.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.197 sek.
til toppen