Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Balearskråpe - (Puffinus mauretanicus) - Balearic Shearwater
Fugleart (IOC): Balearskråpe (Puffinus mauretanicus) Balearic Shearwater - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Fotodokumentation og beskrivelse
Lokalitet: Henne Strand, Danmark
Dato: 26. juli 2011
Billede info: Beskrivelse:
Balearskråpe set ved Henne Strand d. 27.06.2011

Vejr: Let til frisk vind fra vest, ovenpå østenvind dagen forinden, 7/8 skyet.

Tidsrum: 05:55 – 06:07

Forløb:
Observationen var resultatet af halvanden uges sommerhusferie med daglige morgenobservationer ved Henne Strand, og ikke mindst kulminationen på en årelang og næsten udmattende jagt på arten.

Disse dages observationer var præget af vadefugle, måger, terner, sortænder og en del suler. Jeg havde dippet en Topskarv et par dage forinden og kunne ikke finde Hvidvinget Korsnæb i området omkring Henne, på trods af dennes relativt mangfoldige optræden ved Blåvand. Følelsen af at blive forbigået havde sneget sig ind, og et kig på kystprofilen i Google Maps tilføjede yderligere pessimisme. Henne Strand ligger inderst i et blødt knæk – ikke just befordrende for havfugle. Ikke desto mindre ændredes alt på et sekund.

Jeg spottede fuglen ca. 500 meter ude lidt mod nord, og fornemmede straks den havde det rette potentiale. Det var tydeligvis en mørkebrun skråpe, som gik syd lavt over vandet. Den uregerlige fornemmelse af at have fundet et hit, akkompagneret af forstærket hjertebanken, var nu en realitet.

Fuglen gav et relativt tungt helhedsindtryk, mindre, mindre elegant og mere kortlemmet end Sodfarvet Skråpe og for tung og forspist i forhold til Almindelig Skråpe. Jeg fik også hurtigt dannet mig et indtryk af undersiden. En stor lysende bugplet, i kontrast til smudsigbrunt hoved og mørkebrun undergump. Også synlige fødder bag halen var tydelige, hvilket også bekræftede bestemmelsen til Balearskråpe. Det er sjældent jeg enfoldigt begiver mig til at råbe af begejstring i det danske landskab.

Umiddelbart efter fik fastslået fuglens identitet, greb jeg kameraet og skød løs i retning af fuglen. Jeg fandt atter fuglen i teleskop og fulgte den langt i syd-sydvestlig retning til jeg mistede den. Herefter meldte jeg fuglen ud på DOFcall.

Under hele forløbet bevægede fuglen sig i konstant, men roligt tempo mod syd-sydvest. Selvom fuglen aldrig var nede på vandet, gik den ind i mellem lidt i stå, og flugten havde således karakter af manglende målrettethed.

Detaljeret beskrivelse:
Flugten foregik med længere stræk med aktiv flugt efterfulgt af mindre stræk med glid. Under glid holdt den hovedet en anelse hævet. Proportionelt var fuglen tung af en skråpe at være med fyldig krop og langt forparti. Den virkede korthalet sammenlignet med Sodfarvet Skråpes lange elegante indtryk, uden dennes dybe vingetag og slanke bygning. I forhold til Almindelig Skråpe virkede fuglen tungere og mindre elegant med færre glid i flugten. Benene stak tydeligt ud bag den korte hale som en lille spids. Næbbet var tyndt og ret langt.

Overside var ensartet mørkebrun. I kontrast hertil var en lysere underside, hvor en stor del af bugen var lysere i en hvidlig farve. Det samme var struben, der, adskilt fra bugen, lyste op som en plet i visse vinkler. Den øvrige kropsunderside, dvs. bryst, bageste flanker, undergump/underhale og hoved var smudsig til brunlig.

Vingeundersiden var smudsighvid rammet ind af smal mørk for- og bagkant, mørk sortgrå yderste halvdel af hånden og en brunlig armhule, som dannede en smudsig, broget trekant ind mod flanken.

Jeg var i telefonisk kontakt med Blåvand (ca. 25 km mod syd) umiddelbart efter observationen, men fuglen blev desværre ikke genfundet her.

Observationen foregik i teleskop med 60x zoom, hvilket gav forrygende observationsforhold, idet der hverken var kraftig vind til at ryste teleskopet, varmedis eller høje bølger til at skjule skråpen. Billederne, som forekommer temmelig dårlige og dermed ikke er udtryk for kvaliteten af observationen, er taget med 300mm tele med 1,4x converter. De nævnte skråpearter - Almindelig Skråpe, Sodfarvet Skråpe og Balearskråpe - har jeg set masser af under mange forskellige forhold, både i Danmark, ved Middelhavet og rundt på og ved de store oceaner.

Ole Zoltan Göller

Billede opsætning: 300mm + 1,4x converter, Cannon 20D
Fotograf: Ole Zoltan Göller, Danmark
http://www.ozg.dk/
Uploadet den: 1. august 2011
Hits: Billedet har været vist 3525 gange.
DK List Ranking: Set af 161 ud af totalt 1510 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].



Kommentarer:

Ole Zoltan Göller skriver mandag 1. august 2011 kl. 12.26
Rettelse: Datoen er den 29. juli.


Jørgen Munck skriver mandag 1. august 2011 kl. 14.55
Godkendt!!



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.060 sek.
til toppen