Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Ørkenstenpikker - (Oenanthe deserti) - Desert Wheatear
Fugleart (IOC): Ørkenstenpikker (Oenanthe deserti) Desert Wheatear - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 2x ørkenstenpikkere på Hanstholm idag!
Lokalitet: Hanstholm slamdepot, Danmark
Dato: 5. november 2011
Billede info: Historien til dette billede er som følger;
vi, Søren Harding (SHI) og jeg selv, landede lidt efter 13 på opfyldningsområderne syd for Hanstholm havn, for at følge op på morgenens succesfulde twitch efter middelhavsstenpikker.
Og der gik dog heller ikke mere end ca 10 minutter før fuglen var lokaliseret i samarbejde med bl.a. Mette (MLa) og Allan Lauritzen (ALa).
Vi nyder fuglen et godt stykke tid, inden vi lader os distrahere af en flok Snespurve.
Der kommer nye folk (4-5 pers) til og vi eftersøger dyret som vi genfinder efter ca 15 minutters leden, nu i nærheden af den store centrale stenbunke.
Mens vi står og kigger på den, er der en af de nytilkomne (Svend Dybkær) der udbryder, der er jo to!
Jeg tror at jeg siger noget i stil med: er du sikker på at du kigger på den rigtige fugl?
Men må hurtigt æde de ord i mig igen, da der udbryder en mindre forvirring ud blandt observatørene omkring mig, for der på ca 30 meter og med ca 3 meter imellem sig sidder de sgu, hele to næsten identiske unge hanner af Ørkenstenpikker.
Jeg kan ikke rigtigt gøre andet end at løfte kameraet, skyde nogle hurtige billeder af hver fugl, (desværre ingen billeder med begge individer på), inden først den ene fugl flyver af og kort efter også fugl nummer to.
MLa er helt oppe og køre, og fabler op om at hun et kort øjeblik havde begge fugle i skopet, SHI og jeg selv står bare og måber, inden jeg får sendt dem ud i system! Det er en noget syret og underlig uvirkelig oplevelse
Senere kommer flere folk til og hele to korte gange er der styr på begge fugle samtidig!

Disse billeder har jeg her valgt at i skal trækkes med, viser dog, for mig at se, på ingen måde noget super brugbart, men er med sikkerhed de eneste hvor jeg ved at det er de to forskellige fugle der er tale om.
Nu kommer så hele problematikken, for en ting er hvad vi så, men at få resten af fugledanmark overbevist er sgu en anden sag... ;o)

som jeg oplevede fuglene i felten
fugl 1: virker som om den har et svagere tegnet øjenbryn foran øjen men som eksploderer i en lille trekandt bag øjet, med en lys spids pegende op mod issen. Den er knap så mørk/sort i hovedet som fugl 2, men det lader til at det mørke trækker ud bagom kinden.

Fugl 2; er mørkere tegnet i ansigtet og har et mere regulært lige øjenbryn.

Jeg har siddet og studeret de billeder der allerede ligge på netfugl af fuglen/fuglene og der er måske også noget at hente i vingen, hvor det ser ud til at fugl 2 mangler en alula og måske et par hånddækfjer, men der sidder nok nogle skarpere øjne der kan opklare det for os :o)

mit forsigtige bud er at begge fugle allerede er fotograferet og uploaded til Netfugl, og her er så mit meget forsigtige bud på fuglene (og ja jeg er helt med på at fuglene tager sig forskelligt ud alt efter, lys, vinkel og fuglens positur)
fugl 1
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=44010

fugl 2
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=43884

Nu håber jeg først og fremmest at begge Ørkenstenpikkere bliver genfundet i morgen, men også på at det er andre der har mod på at dele deres oplevelser fra i dag, fra tidligere, billeder der viser noget, ekspertise omkring evt forskelle imellem de individer der allerede ligge på Netfugl, eller det modsatte.....nemlig at det er samme fugl alt sammen! :o)
med venlig hilsen
RBC
Billede opsætning: Canon EOS300D, Sigma 170-500mm
Fotograf: Rune Bisp Christensen, Danmark
Uploadet den: 6. november 2011
Hits: Billedet har været vist 3697 gange.
DK List Ranking: Set af 366 ud af totalt 1510 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Carsten Murmann skriver søndag 6. november 2011 kl. 14.23
HEN-rivende skildring, RUNE, helt på højde med Din
NETFUGL profil, og EVAs nylige Vireo finderberetning fra
MANDØ.

Også PETER B., PETER N. og CLAUSJANNIC L. fotos 3.-6. nov.
viser smukke detaljer (let rosa-brunt på o.gump & flanke,
mørkt ml. hagesort og vinge, et tyndt næb),
der antyder 2 fugle mht. sort/hvidt fordeling.

Tillykke med Første dansk/Nordisk? Ørken-Duo! ..... C.


Michael Westerbjerg Andersen skriver søndag 6. november 2011 kl. 14.39
Hej Rune,

Med mindre I fandt noget ukrudt i rabatten (hvilket er dybt usandsynligt) og indhalerede det undervejs (hvilket er mindre dybt usandsynligt), ser jeg ingen problemer i at der - som du siger - er tale om to fugle...

Ørkenstenpikkere sometimes walk alone - sometimes not.

Hey-ho Silver!

MichaelJens Søgaard Hansen skriver søndag 6. november 2011 kl. 14.49
Hej Rune,

Det ses på flere billeder inkl. nederste højre ovenfor (som er skarpt nok) at én af fuglene har et lille hak i et af de inderste venstre sekundære svingfjer. Dette ses tydeligt på begge de billeder der er linket til.

Det er naturligvis muligt at en sådan ”skade” kan forekomme på præcis samme sted på to forskellige fugle, men mon ikke det er sandsynligt at det er samme fugl :-)

At det skulle være to forskellige fugle på ovenstående fotos er meget muligt Rune ;-) men helt aldeles komplet umuligt at se efter min mening :-)

/Jens


Carsten Murmann skriver søndag 6. november 2011 kl. 15.45
Jeg mindes, en kold FALSTERBO morgen i 1950'erne,
hvor - efter en hjertestyrkning fra en lommeLÆRKE -
endnu yngre JOHN Andersen udbrød: 'Der kommer 22 Knortegæs!'.

Til stor moro viste der sig at være nøjagtigt 11
i flokken !
_____________________

MEEN, med angiveligt 3 (tre) iagttagere, RUNE, SVEND
og METTE - og angiveligt 3 (tre) meter ml. fuglene
vár der vel 2 ex tilstede.

Mon SVEND og METTE eller andre, der havde 'styr på to
fugle' samtidigt, kan formås til at ytre sig her på NETFUGL.

PS:
Konstateredes andre Stenpik. arter ved Hanstholm pågæld.
dato?

Venlig ID hilsen ............ C.


Carsten Murmann skriver søndag 6. november 2011 kl. 15.53
Vedr. 'andre Stenpik. arter' kan tilføjes M/H ell.
oxymoronet M/K Pik, inspireret af DOF obs rapporter

.... C.


Mette Lauritzen skriver søndag 6. november 2011 kl. 16.07
Jeg kan godt formås at ytre mig, men jeg ved ikke hvor meget hjælp jeg er til.
Heldigvis var vi en del tilstede da Svend opdagede, at der var tale om 2 fugle. Jeg stod på det tidspunkt og kiggede på den ene fugl, og forventede egentlig, at den fugl som Svend snakkede om, var en almindelig stenpikker. Jeg blev mere end almindelig overrasket over pludselig at have 2 nærmest identiske stenpikkere med mørke ansigts- og vingetegninger i samme teleskopfelt.
Mit umiddelbare indtryk af fuglene var, at den ene virkede renere i farverne end den anden, men det var kun noget der kunne observeres da de 2 fugle blev set samtidig. Indtil da havde ingen af os overvejet, at der kunne være tale om 2 forskellige eksemplarer.
Jeg har i dag gravet rundt i billeder på Netfugl, DOF-basen, Facebook og diverse blogs uden at blive meget klogere. Lysforhold og vinkler gør det svært synes jeg.
Den ene fugl opholdt sig meget omkring den store stenbunke, og var meget fotogen. Den anden fugl var mere omkringsigfarende og var noget sværere at holde styr på.

Der var også almindelige stenpikkere i området mens vi var der.

Lars Andersen skriver søndag 6. november 2011 kl. 16.09
Hvor stor er sandsynligheden for at se en relativt sjælden Ørkenstenpikker i Danmark med hidtil 12 fund? - så prøv lige at overveje sandsynligheden for at finde endnu en på det samme sted efter den har været der en uges tid. Måske cirka lige så stor som at forevige en Langnæbbet Sneppeklires sidste sekunder efter at være slået af en Spurvehøg og senere fortæret af en ræv. Eller da en Vandredrossel i England i 2004 blev fanget af en spurvehøg, mens adskillige twitchere så på. Der kan sgu stadig ske noget ekstraordinært når man vælger at twitche.
Det skal lige understreges at jeg på ingen måde betvivler at der var to Ørkenstenpikkere. Påpeger bare det fantastiske i observationen.
Er de set i dag?

Lars


Rune Bisp Christensen skriver søndag 6. november 2011 kl. 16.44
@ jens, du har helt ret i det hak i armsvingfjeren, godt set den havde jeg overset! og tak, jeg er godt klar over at de billeder ikke er meget værd :o)

jeg er også godt klar over den helt uhyggeligt surealistiske og undelige i at der var to ørkenstenpikkere i Hanstholm d. 5, især når man tænker over hvor mange birdere der har trampet rundt i området på det seneste.
vi måtte også knibe os selv i armen flere gange derude.

det kunne være spændende at høre (og se billeder) fra nogle af de mange fotografer der ankom og fik skudt på fuglene derude d 5.
jeg ved med sikkerhed at begge fugle blev fotograferet samtidig med ca 50 meter imellem sig, af forskellige fotgrafer.
Den ene i den store stenbunke og den anden i den mindre betonansamling hvor der også blev set og fotograferet Brud.
uden at vi får fundet et par billeder der viser med klar- og sikkerhed at der er/har været 2 forskellige fugle på lokaliteten, bliver det nok svært at få observationen igennem SU, også selvom der var 10 personer til stede som medobsere, da vi(SDy) blev klar over at der var 2 fugle!
der er simpelthen for urealistisk til at være sandt :o)

så til alle der har billeder derudefra, kig dem igennem og se om der skulle gemme sig noget af fugl 2(den svagt tegnede og sky) i dem.

på forhånd tak :o)
Vh
RBC


Clausjannic Labuz skriver søndag 6. november 2011 kl. 18.03
Nu har jeg trawlet mine billeder igennem flere gange, men kan ikke med sikkerhed afgøre om det er én eller to fugle. Flere billeder ud over dem, der allerede er her - eller er på vej - kan ses på: http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/index.html

Men det er dog bemærkelsesværdigt at øjenbrynet på den samme fugl kan tage sig meget forskelligt ud, se f.eks
http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0656_640.html
og
http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0653_640.html

Disse to billeder er taget med få sekunders mellemrum og viser blot fuglen fra hver sin side. Begge billeder er taget på skrænten mod stranden og må derfor være af fugl 2 (den sky fugl). Billeder af fugl 1 (fra betonsamlingen er uploadet og måske på vej.


Clausjannic Labuz skriver søndag 6. november 2011 kl. 18.22
Billeder taget ved betonansamlingen viser samme mønster. Øjenbrynet tager sig meget forskelligt ud.

Nedenstående billeder alle taget af samme fugl (ved betonansamlingen).

Disse to viser er mere diffust øjenbryn:
http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0979_640.html

http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0988_640.html

mens disse fire taget minuttet før viser et mere regulært øjenbryn

http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0995_640.html

http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0997_640.html

http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0996_640.html

http://clausjannic.dk/Fugle/Fotoalbum/%C3%98rkenstenpikker/slides/Oerkenstenpikker_CLA_0998_640.html


Mette Lauritzen skriver søndag 6. november 2011 kl. 18.28
Det var samme indtryk jeg fik efter at have set Jørgen Kabels video: http://www.youtube.com/watch?v=kdGoVO5Jpm0&feature=feedu

Her synes jeg også at øjenbrynet ser meget forskelligt ud, alt efter hvordan fuglen holder hovedet. Det gør det bestemt ikke nemmere.


Carsten Murmann skriver søndag 6. november 2011 kl. 19.47
Tak til RUNE, SVEND og METTE for redebon tilbagemelding.

Oplevede selv - sammen med 2 bedagede birdere -
at for næsen af os over bøgene ved Havgård, Börringe,
lige før dagen gik på hæld, kom 3 ørne henover os,
Konge-, Kejser- og Hav- i næsten ét kikkertfelt.

Så just keep cool, og genkald hvad I fik på Nethinden.

Yours ........... C.


Jens Søgaard Hansen skriver søndag 6. november 2011 kl. 20.05
Det kan godt være øjenbrynet ser forskelligt ud, men det ser stadig ud til at være samme fugl på alle overstående fotos og video der henvises til.

Med undtagelse af RBC's billede, hvor man ikke kan se noget som helst ;-)

/Jens


Clausjannic Labuz skriver søndag 6. november 2011 kl. 20.42
Øjenbrynskarakteren kan efter min bedste overbevisning ikke bruges til noget, da den bevisligt varierer på samme fugl. Noget tilsvarende gør sig gældende med det sort/hvide på struben, der på billederne også varierer på "samme fugl" - og mon ikke det samme også gælder for alula og hånddækfjer.


Søren Harding skriver mandag 7. november 2011 kl. 13.22
Et lille pip i debatten.....
Jeg har gennemgået mine billeder og har desværre ikke noget at bidrage med. Mine billeder er mere grovkornede end Runes og er uanvendelige. Men hvor er det hamrende frustrerende at have set 2 fugle i et kikkertfelt uden at kunne dokumentere det.

Der var flere fotografer i lørdags, så jeg vil gerne følge op på Rune opfordring til at indsende billeder.


Rune Bisp Christensen skriver lørdag 12. november 2011 kl. 22.29
Så spøger den igen, desværre viser billedet den "forkerte" side af fuglen.
http://www.dofbasen.dk/popobs.php?obs=obs&obsid=10566539

men kommentaren er spændende :o)

vh
RBC


Morten Bentzon Hansen skriver søndag 13. november 2011 kl. 17.45

Som jeg ser dagens foto i DOFbasen:

http://www.dofbasen.dk/observationer/images/web/obs/10572115_1.jpg

så er der tale om en anden fugl en der er foreviget på mange af de andre billeder. Om det så er fugl 2 (eller 3) skal jeg lade være usagt :-).Peter Sunesen skriver søndag 13. november 2011 kl. 18.10
Hvad bygger du det på?

Det diagnostiske lille hak i en af de indre armsvingfjer på højre vinge er jo ikke synlig på dette billede.
Mvh.
Peter


Peter Sunesen skriver søndag 13. november 2011 kl. 18.18
Hovsa, se min kommentar til Rune's kommentar til andet billede fra idag.
Det besvarer nok mit spørgsmål....


Morten Bentzon Hansen skriver søndag 13. november 2011 kl. 18.28

Hej Peter

Jeg kigger faktisk på venstre vinge i stedet for højre:

Fra i dag:
http://www.dofbasen.dk/observationer/images/web/obs/10572115_1.jpg

Af ældre dato:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=44020

Og jeg tror, at det er det samme, som RBC hæfter sig ved på det andet billede, som du kommenterer på. Jeg tror, at både RBC og jeg kigger på venstre vinge og det hak, som den ”gamle” fugl har.

Men vi er vel enige om, at der er min. 2 fugle :-)

Mvh
Morten


Peter Sunesen skriver søndag 13. november 2011 kl. 18.35
Ja, der må være to fugle.

Een med 1 hak i venstre vinger, og den nye med 2 hak i højre vinge.....forvirret?


Carsten Murmann skriver tirsdag 15. november 2011 kl. 11.48
Gæve RUNE, METTE, ALLAN, SVEND :

FLOT, at I ud fra det blotte øje/kikkert i felten
- trods nææææsten enhver sandsynlighed -

Identificerede og Udmeldte 2 (skriver t-o) eksemplarer,

som nu bekræftet ved JOHN Kyeds smukke NETFUGL
collage d. 13. Nov.

Sharing a BIG Smiley ............. C.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.108 sek.
til toppen