PS:
I Praed & Grant, 1952, læser jeg mig til, at
barbatus først blev beskrevet som Apus apus ssp
i 1865, af SCLATER - dvs relativt sent,
dog før visse andre ø.afr. Sejler/Spinetailarter.
P&G angiver vingen liiidt længere, 164-189 mm,
end A.a.a.'s 158-182 mm.
VH .......... C.
Svend Rønnest skriver tirsdag 13. december 2011 kl. 18.04
Hej Carsten,
Billedet viser desværre ikke helt de/t kendetegn, der viser, at det er en Afrikansk Sort Sejler. For at vise det skal man kunne se oversiden og se at de inderste håndsvingfjer er lysere end kropsfjerene og de øvrige vingefjer. Efter udbredelsen er der kun 3 Apus-mursejlerarter at tage hensyn til: Mursejler, Nyanzasejler og Afrikansk Sort Sejler, mens Gråsejler ikke forekommer i området. Mursejler diskvalificerer hurtigt sig selv, da den ikke er så skællet på undersiden, selvom juvenile fugle samt underarten pekingensis har lyse kanter på kropsfjerene. Hvor længe de juvenile fugle beholder den dragt, ved jeg ikke, men tidspunktet på året udelukker vel denne.
Bestemmelsen står mellem Nyanzasejler og Afrikansk Sort Sejler. De afgørende kendetegn her er: størrelsen lidt større end Nyanza, den mørke kropsfarve, kontrasten mellem krop og vinger på oversiden, kontrasten mellem armsvingfjer og øvrige dele af vingen og sidst men ikke mindst farven på struben. På billedet kan man desuden se at vingespidsen er afrundet (den yderste håndsvingfjer er kortere end 2’eren) en karakter den deler med Gråsejler og ikke med Nyanza.
Afrikansk Sort Sejler forekommer i flere underarter, hvor den der er udbredt i Kenya og Tanzania har en mørkere strube, som også kan ses på billedet.
Håber det er fyldestgørende
Svend
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.