Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart (IOC): Togoparadisenke (Vidua togoensis) Togo Paradise Whydah - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Mole National Park, Ghana
Dato: 22. januar 2012
Billede opsætning: Canon EOS XSi + Sigma 150-500 mm
Fotograf: Anders Bacher Nielsen, Danmark
Uploadet den: 21. februar 2012
Hits: Billedet har været vist 2660 gange.



Kommentarer:

Jon Lehmberg skriver onsdag 13. marts 2013 kl. 09.35
Hej Anders,

Faldt lige over dit billede af Whydah'en her, og tænker at halen ser temmelig bred ud for en Togo PW. Hvilke overvejelser har du selv gjort dig om bestemmelsen?

Mvh.
Jon


René Rantzau skriver torsdag 14. marts 2013 kl. 17.01
Hej Jon

Jeg synes den ligner en Long-tailed Paradise Whydah, Vidua paradisaea... har du et andet bud..?

Vh/RR


Bent Bøggild Pedersen skriver torsdag 14. marts 2013 kl. 17.31
Hej Rene

Det er mange år siden, at Long-tailed Paradise Whydah Vidua paradisaea var en art man kunne se i Vestafrika herunder Ghana.

Sidenhen er arten delt i flere, således at Long-tailed Paradise Whydah Vidua paradisaea nu er en art der ses i Østafrika og dele af sydlige Afrika.

I Ghana træffer man med nutidens taxonomi Togo Paradise Whydah Vidua togoensis (med smalle stærkt forlængede halefjer) og Exclamatory Paradise Whydah Vidua interjecta (med klart bredere forlængede halefjer, som på fotoet ovenfor)


René Rantzau skriver torsdag 14. marts 2013 kl. 17.42
Hej Bent

Jeg takker, har set nogle flere billeder og kan se hvad du mener.

Vh/RR



Jon Lehmberg skriver torsdag 14. marts 2013 kl. 20.46
Hej René,

Som Bent så fint forklarer, er Paradise Whydah'erne blevet splittet op i flere arter. Han antyder endvidere kraftigt, at fuglens hale passer bedre på Exclamatory PW, og det er jeg umiddelbart enig i.

Jeg har ganske vist aldrig set en TPW selv, og har ikke lige kunnet finde nogle ordentlige billeder på nettet. Står illustrationerne i diverse felthåndbøger til troende (hvilket de ikke altid gør), skulle TPW dog have en væsentlig slankere hale end fuglen på Anders's billede her.
Det kunne derfor være interessant at høre, hvad Anders har lagt til grund for bestemmelsen... - og om der er andre med en kvalificeret mening.

Mvh.
Jon



Bent Bøggild Pedersen skriver torsdag 14. marts 2013 kl. 22.58
Faktisk var jeg lidt (eller måske snarere meget) for hurtig ovenfor.

Vidua paradisaea (tidligere Steganura paradisaea) var tidligere (som i dag) en monotypisk art udbredt i Østafrika og det sydlige Afrika.

Det er Broad-tailed Paradise Whydah Vidua (tidligere Steganura) orientalis, der er splittet i flere arter (3 monotypiske: togoensis, interjecta og obtusa) og 1 polytypisk (orientalis; 2 racer).

I dag er det obtusa der hedder Broad-tailed Paradise Whydah (udbredt i Afrika umiddelbart nord for sydlige Afrika), medens orientalis hedder Sahel Paradise Whydah.


Anders Bacher Nielsen skriver lørdag 8. juni 2013 kl. 12.24
Ser først disse kommentarer nu - kan man mon få en automatisk besked når ens billede kommenteres?

For det første så blev der set ganske mange fugle på meget kort tid i Ghana, så hver enkelt art blev ikke diskuteret ift om det KUNNE være een som var kommet fuldstændig ud af sit normale range. Vi var en gruppe hvor de andre primært var englændere og vi havde en meget kyndig ghanesisk guide med sig. Disse kan naturligvis tage fejl, dog er dette primært når det er fugle de sjældent ser.

Dvs at en del af de fugle som nævnes ovenfor bør kunne udelukkes og hvis vi ser bort fra evt meget nye splits eller splits som jeg ikke kender til, kan det kun være EPW eller TPW.

Når jeg kigger på billedet - som jeg indrømmer ikke er af allerbedste kvalitet - så bider jeg mærke i at vinklen ikke helt tillader at vurdere breden på halen (det blæser også når man sidder der øverst i et træ). Derudover - hvis jeg skal bruge billedet til ID - så fornemmer jeg faktisk de 2 forlængede halefjer som kunne bekræfte en TPW.


Anders Bacher Nielsen skriver søndag 9. juni 2013 kl. 11.09
tilføjelse:....de 2 smalle forlængede hale fjer


Jon Lehmberg skriver mandag 10. juni 2013 kl. 12.59
Hej Anders,

Selvom både englænderne og jeres guide uden tvivl var dygtige, kan man jo komme ud for en smutter. Jeg siger ikke, at det er tilfældet her, men synes nu nok at en diskussion af fuglen på dit billede er rimelig.

Du har absolut ret i at man skal være forsigtig med at bestemme en fugl ud fra et enkelt billede alene, da både farver og form kan snyde.
Ingen tvivl om at en bred hale kan se smallere ud på grund af vinklen, men mener du virkelig, at en - ifølge mine fuglebøger - temmelig smal hale, kan se så bred ud af samme årsag?
Hvor meget det blæser, kan jeg naturligvis ikke vide noget om, og jeg ved ikke, hvor meget det egentlig betyder.

Din sidste kommentar (inkl. tilføjelsen) forstår jeg ikke rigtig. Hvordan bekræfter de forlængede halefjer Togo PW?

Mvh.
Jon


Troels M. Krogh skriver mandag 10. juni 2013 kl. 13.26
Hej Anders,

Du kan afkrydse at du ønsker en mail når der er kommentaret til dit billede.

Venlig hilsen
Troels


Anders Bacher Nielsen skriver mandag 10. juni 2013 kl. 21.37
Halen, som den tager sig ud på billedet, vil jeg ikke lægge til grund for ID. Det blæste den dag. Den lyse nakke indikerer TPW, men jeg ved om det er konklusivt (både Sinclair og Nik Borrow nævner dette meget specifikt i deres text). Derudover VAR vores guide ganske troværdig og kritisk(det er de langt fra altid).

Det med halefjeren relatere udelukkende til den snak i har kørt ovenfor (genlæs gerne).

Du må ned og se om du også kan få den set :-)


Anders Bacher Nielsen skriver mandag 10. juni 2013 kl. 22.26
Tak Troels, iøvrigt. Selvom jeg leder og leder, så finder jeg ikke et sted jeg kan afkrydse for at få denne service...


Jon Lehmberg skriver tirsdag 11. juni 2013 kl. 09.24
Hej igen Anders,

Halen er vel ellers den måske bedste karakter til adskillelse af de to aktuelle PW arter, så det ville da være ærgerligt ikke at bruge den. Antallet af anvendelige billeder af de to arter på nettet er ikke imponerende, men - som nævnt tidligere - er TPW illustreret med meget lange og slanke halefjer i mine felthåndbøger fra området, mens EPW tydeligt bredere hale passer noget bedre med fuglen her.

I forhold til den lyse nakke ved jeg ikke, om det er en anvendelig karakter. Iøjnefaldende er det ihvertfald, at Borrows "Birds of Ghana" illustrerer TPW med lysere nakke end EPW, mens det modsatte er tilfældet i Sinclairs "Birds of Africa South of the Sahara"! Kigger man på de billeder der nu engang findes på nettet, ser det også ud til at den individuelle variation er stor, og karakteren bliver dermed yderst tvivlsom, synes jeg.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er 100% sikker her, men for mig ligner fuglen altså en Exclamatory Paradise Whydah.

Troels, findes den omtalte mail-service ikke kun for debat indlæg i forummet - og altså ikke i Galleriet?

Mvh.
Jon


Anders Bacher Nielsen skriver tirsdag 11. juni 2013 kl. 17.55
Angående Sinclair, så har du ret i at billedet er i konflikt med Borrows, men Sinclairs text modsiger hans eget billede. Sinclair går jo for at være en smule sjusket, omend han har forfattet dejlige bøger, så begge bøgerne har - om ikke andet - en tekst som beskriver den lysere nakke hos TPW.

Jeg støtter mig til vores guide som kender området og fuglene. De havde også kendskab til hvilke whydah som parasiterer hos hvilke anden fugl osv osv) og det lagde den lokale guide (altså ham fra Mole NP, som vi havde sammen med vores tour guide) vægt på.


Jon Lehmberg skriver mandag 17. juni 2013 kl. 11.04
Hej Anders,

Du har ret i, at der ikke er særlig god overensstemmelse mellem tekst og illustration hos Sinclair i dette tilfælde. Måske afspejler det meget godt hvor brugbar karakteren egentlig er? Jeg har ihvertfald prøvet at gennemtrawle nettet for billeder af de to arter, og kan ikke helt finde en rød tråd. For TPW's vedkommende nok til dels fordi der altså bare ikke er særlig mange fotos, og hos EPW ser det ud til at variere en hel del fra fugl til fugl. Jeg har ihvertfald fundet nogle fugle, som ligner din i nogen grad (man skal "bladre" lidt i begge links for at finde billedet):

http://lananhbirds.com/diendan/showthread.php?t=2257&page=2
http://www.birdtours.co.uk/tripreports/gambia/gambia-34/TheGambia-nov-08.htm

Andre EPW's har noget mørkere nakke, og man skal naturligvis desuden tage billeder fra nettet med et gran salt. Jeg tror dog altså ikke, at karakteren er helt så entydig, som man kunne håbe.

Hvilke arter de snylter på kunne være en god ledetråd, som du nævner. Også her ser der dog ud til at være et vist sammenfald, og man skal vel desuden være heldig lige at fange dem på fersk gerning for at kunne drage nytte af det?

Grunden til at jeg rejste spørgsmål om bestemmelsen var jo halens bredde, men også her ser der dog ud til at være en vis variation. Kigger man i bøgerne, ser din fugl ud til at have alt for brede forlængede halefjer til TPW, men jeg er usikker på, hvor godt det stemmer overens med virkeligheden. Kigger man på fuglene her:
http://worldbirds.eu/abct/togo_paradisewhydah.htm
Ser halefjerene forventeligt slanke ud på den siddende fugl, mens de på den flyvende fugl nærmer sig fuglen på dit billede.

Puha ja, det er ikke en af de lette, synes jeg. Måske skulle man bare vende tilbage til tidligere tiders taxonomi, og dermed blive problemet kvit.

Mvh.
Jon



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.046 sek.
til toppen