Denne fugl kan godt være en Sølvmåge med gule ben. Denne type er jo ikke helt ualmindelig, særligt om foråret, hvor et gulstik i benene ses hos ganske mange Sølvmåger. Næsten i hver eneste større flok herovre i Østdanmark ser vi enkelte, og jeg har set dem regelmæssigt også i landets vestlige del.
Øjet er meget lyst for en Middelhavs, og orbitalringen virker for smal. det resulterer i det velkendte "onde" og kolde blik hos Sølvmåge. Middelhavs- har normalt varmere gule øjne og- især - en bredere og mørkere rød orbitalring, der tupisk er bredest foran og bagved øjet. De ligner smalle røde briller hos denne art.
Desuden synes jeg at de hvide spidser på håndsvingfjerene er lige lovligt brede for en Middelhavs-, ligesom oversiden ser lidt for lyst grå ud. Dette kan afhænge af belysningsforholdene.
Et flugtfoto kunne her hjælpe til en 1005 sikker bestemmelse.
Jan Jörgensen skriver onsdag 22. februar 2012 kl. 21.59
Ening med Klaus! Storleken på de vita hp spetsarna är ofta mindre/smalare jämfört med sölvmåge, men kan även se ut som på denna sölvmåge. Ett foto med utbredd vinge vore fint att se!
Prøver lige at oploade et billede mere, med 5 håndrodspletter og krafigt krog på overnæbet ,og svær vinkel på undernæbet. fuglen virkede meget rødnæbet med med rød orbitalring.
Jan Jörgensen skriver onsdag 22. februar 2012 kl. 22.36
Hi Tonny.
Jag tror fortfarande att det är en sölvmåge. Orbitalringen ser orange ut på min skärm, vilket den också gör på bilden ovan. Dessutom - som Klaus nämner är oftast orbitalringen bredast framför ögat. Visserligen har näbben en 'svär vinkel' på undre näbbhalva och kraftig 'krok' på övre näbbhalvan men det kan hannar av sölvmåge ocks uppvisa. Den saknar i sammanhanget rött på övre näbbhalvan vilket sammantaget hos en medelhavstrut bör finnas med.
På den hopslagna vingen ser man inte hsf 5, vilken oftast döljer sig under tertialspetsrna och den första hsf man ser utanför blir då hsf6.
Jämför med tex med denna michahellis
Jeg er ikke så sikker på at du har ret, øjenringen virkede meget rød for og bag i live ,men det kan jeg ikke bedømme hvor rød den skal være? men svært er det!
Jeg mener også det er en 'Omissus' Sølvmåge, dvs. den gulbenede form fra især Østersøen.
Ud over hvad der er nævnt ovenfor, synes jeg det lavbenede look er typisk for Sølvmåge, mens bl.a. Middelhavsmåge ofte ser lidt mere højbenet og opstyltet ud.
Artsnavnet hermed ændret fra Middelhavssølvmåge til Sølvmåge, hvilket jeg kun kan erklære mig enig i.
Rygfarven alene vil jeg mene udelukker michahellis. Desuden flugter p9 og p10 - på michahellis stikker p10 ofte (men ikke altid) ud bag p9 på den stående fugl. Derudover synes jeg, at michahellis ofte, især lige efter sommerdragtens er blevet anlagt, har tendens til lidt mørkere peppering i iris.
Dette samt Svend Rønnests nylige billede fra Uniparken i Århus er i øvrigt typeeksempler på, hvorfor man aldrig skal bestemme bestemme Middelhavssølvmåger alene på grund af benfarven, og hvorfor en særdeles grundig beskrivelse bør ledsage observationer i DOFbasen, hvis der ikke er taget fotos.
Mvh Rune
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.