Undrede mig over, at gåsen til højre ikke har de sædvanlige rosa/kødfarvede, men orange, ben. Har i øvrigt typiske grågås-karakterer. Så dette hos to ud af en flok på otte grågæs, men ikke hos hundredevis af andre grågæs ved Gentofte Sø eller Utterslev Mose. Hybrid eller farvevariation?
Hej Henrik
D. 6. april 1998 bemærkede jeg især een Pibesvane ud af en flok på 230 stk. i Ballum Enge. Denne ene fugl havde ikke de sædvanlige sorte ben. Derimod var benene helt samme stærke gule farve som på svanens næb.
Da jeg på et tidspunkt nævnte observationen for den hollandske ringmærker (af Pibesvane) Trinus Haitjema, mente han, at der var tale om en genetisk variation på samme måde som "polsk"-hed ved Knopsvaner.
Kunne det mon tænkes at være samme mekanisme, der gør sig gældende ved din Grågås ?
Nej, det kan ikke være samme farvemutation som 'polsk' hos svaner. Polske svaner svarer omtrent til farvemutationen 'Brown' (hvis det da ikke er helt det samme) og den rammer altid fjerdragten foruden ofte også ben og næb. Ovenstående grågås har ikke afvigende fjerfarve, så derfor er den hverken 'brown' eller 'polsk'.
De gulbenede pibesvaner/sangsvaner kan derimod godt være lig med 'polsk'/'brown', da den gule benfarve skyldes en anden type pigmenter (carotenoider), som ikke influeres af 'polsk'/'brown' på anden måde end at evt. gult pigment i ben og næb bliver mere synligt, når sort pigment mangler i større eller mindre udstrækning.
Det er ikke usædvanligt at se Grågæs med orange ben, i nogle gåsebestande er der en lille prosentdel der har "afvigende" benfarve, som for eksempel i Kortnæbbet gåsebestanden, hvor en lille prosentdel har gule ben.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.