Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Dværgcanadagås - (Branta hutchinsii) - Cackling Goose
Fugleart (IOC): Lys Dværgcanadagås (Branta hutchinsii) Cackling Goose - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: ssp. minima
Lokalitet: Ballum Sluse, Danmark
Dato: 19. april 2012
Billede info: Fuglen var på størrelse med Bramgås, dog en smule slankere og smallere krop og hals. Halsens tykkelse ændrede sig dog meget med posituren. Den var et par centimeter højere end Bramgås, pga. længere ben. Undersidefarven var markant varmere end typisk Canadagås, med kobberstik. Den hvide halskrave var tydeligst foran, men gik næsten sammen i nakken. Under halskraven var brystet gråsort inden den varmtbrune undersidefarve tog over. Der var således tale om en ret mørkbrystet fugl.

Hovedet var lille og rundt med et lille næb (ca. halv hovedlængde) i en størrelse a la Bramgås – meget langt fra det Sangsvane-agtige, lange jizz som kendetegner de store Canadagæs (endda de små af dem). Når fuglen fouragerede skråt bagfra sås en tydelig sort hagestribe, hvilken anes på billedet tv., hvor fuglen står med siden til. Formen på den hvide kind ændrede sig meget med fuglens positur, fra at være trekantet og spids til en mere er fladtoppet og bagudpegende facon. Dog aldrig bred og høj, og ikke tydeligt over øjenhøjde som hos de store typer.

I flugten virkede fuglen særdeles slank og langvinget med lette, hurtige vingeslag.

Stemmen (jf. video) var en høj og hurtigt gentaget ”kwi-kwi-kwi-kwi”, som ligger langt fra Canadagåsens dybe ”kwonk”. Stemmen passer derimod glimrende på sp. hutchinsii.

Video af fuglen med stemme: http://youtu.be/EXLuExEhQqE

Hutchinsii på Xeno-canto: http://www.xeno-canto.org/species/Branta-hutchinsii

Det racemæssige tilhørsforhold er formentligt svært at afgøre uden præcise næbmål og uden flere individer samlet, men måske stemmen kan hjælpe. Mange ting peger i retning af racen minima, så som brystfarve, halskrave, størrelse og jizz.

Eksempler på vellignende fugle af racen minima:

http://creagrus.home.montereybay.com/MTYbirdsCACG.html

http://www.flickr.com/photos/nathanhamm/286214162/

Billede fire: http://www.club300.de/articles/006_canada_goose/index.html

Adfærdsmæssigt opførte fuglen sig ikke som en del af flokken. Den lettede tre gange i alt. Den ene gang sammen med Bramgæs, fordi jeg rullede vinduet på bilen ned meget tæt på. Derefter lettede den alene og kom tættere på. Sidste gang, jf. videoen, lettede den alene fra flokken og gik sydpå.

Canadagæs er almindelige i fangenskab. Hvor almindelige de enkelte racer er, hvor meget de hybridiserer, og hvad sandsynligheden er for, at vilde fugle kan nå DK er mig ukendt, men det er en spændende fugl uanset. Jeg kan ikke erindre hvor, men synes at have læst at Dværgcanadagås har er opgraderet i kategori.

Kommentarer til bestemmelsen m.m. er meget velkomne!
Fotograf: Ole Zoltan Göller, Danmark
http://www.ozg.dk/
Uploadet den: 24. april 2012
Hits: Billedet har været vist 1994 gange.Kommentarer:

Ole Zoltan Göller skriver torsdag 26. april 2012 kl. 08.47
En kort kommentar fra Martin Garner på Birding Frontiers:

Hi Ole

Thanks for this- wow what a belter- looks like typical minima- a bird I think can occur as vagrant perhaps if it heads west and mixes with high arctic (Siberian) barnacles- not everyone will agree but I think it is possible

MartinNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.025 sek.
til toppen