Ringmærket (og senere genfanget) af RoC i netbanerne langs Sylviastien, Grenen.
I felten virkede de gullige og grønlige farver efter min opfattelse en anelse stærkere end hvad fotos her viser.
Fuglen er under mistanke for evt. at kunne være Grøn Sanger.
Mon ikke du skulle have skrevet "nitidus", med mindre der er tale om tinnitus??
Go' obs fra Feehaar *<|:-) smiley
Jørgen Kabel skriver mandag 24. september 2012 kl. 21.16
Hej Morten,
Jo naturligvis - stavefejlen er nu rettet.
Spørgsmålet er om fuglen evt. kan være en Kaukasisk Lundsanger (Phylloscopus nitidus)- som Grøn Sanger kaldes idag.
DNA-analyse er nok påkrævet for at fastslå dette med sikkerhed.
Ja, de er ikke nemme, selv i hånden. Jeg har stået med en i Hetauda (Nepal) for 25 år siden (suk!), som voldte os problemer - og for at gøre det værre holdt jeg ikke ordentligt fast, så den smuttede fra mig :-(
En kort bladren igennem netfugls galleri afslører udbredt overraskelse over grønne 1k lunds om efteråret. Gud ved, om det ikke bare er normalt, at de ser sådan ud? Man er jo mest vant til at se blege forårsfugle.
Jeg tror ikke det er en nitidus.
Fuglen synes umiddelbart ikke særligt dybgrøn på oversiden og øjenbrynsstriben og ansigtet synes umiddelbart mere "beige-buff" end egentlig gult (snyder billederne?).
Som Carl Christian skriver behøver man ikke lede voldsomt efter Lundsangere med tilsvarende farver i frisk efterårsdragt. Øjenbrynet går ganske vist ikke helt ud til panden - som den gør hos de fleste Lundsangere, hvilket kunne indikere nitidus. Vingelængden er imidlertid ikke helt klassisk for nitidus, idet den mig bekendt er målt til 60 mm. Såvidt jeg kan læse ud fra Svenssons ringmærkerbibel har Viridanus vingemål på 54-67mm, mens nitidus angives at have 60-67mm. Fuglen er således i yderpunktet for nitidus, men lunt i midten af skalaen for viridanus. Såvidt jeg kan forstå passede næbmål imidlertid bedst på nitidus (uden jeg er bekendt med præcist hvilke næbmål?). Næbmål er dog altid svære at tage (der er jo tale om meget små differencer!) og er derfor ikke altid helt til at stole på. Som så meget andet i den ornitologiske verden er det derfor svært at være bombesikker i sin sag, men forhåbentlig vil en DNA-prøve kunne afgøre sagen. Jeg tvivler selv på, at der kommer en Grøn Sanger ud af det, men man kan jo aldrig vide...
Enig med SEK
Jeg har set rigtigt mange unge nitidus'er, og de har været kendetegnet ved at være meget farvede i dybere grøn og gul end denne fugl umiddelbart tager sig ud.
Tilføjelse: En meget subjektiv detalje, men som ikke desto mindre har været ret kendetegnende for de fugle jeg har set, beror på nitidus´s klart mindre terndens til at stritte med issefjerene. Synes faktisk den oftest virker rundhovedet snarere end topisset, i forhold til Lunds.
OZG
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.