Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Sølvmåge x Kaspisk Måge - (Larus argentatus x Larus cachinnans) - Herring Gull x Caspian Gull
Titel / info: 2cy - putative hybrid
Lokalitet: Odense Havn, Danmark
Dato: 17. februar 2013
Billede info: Denne måge opdagedes under mågetjek i Odense Havn, hvor der i øjeblikket holder en del måger til pga. åbne affaldscontainere. Fuglen ligner umiddelbart en kaspisk måge, men der er mange grove striber i hovedet. Fuglen gav da heller det samme hvide indtryk, som man normalt får af unge kaspiske måger. Fuglens øvrige tegninger og jizz minder mest om kaspisk måge, dog synes jeg at ryggen har større mørkere tegninger end normalt for kaspisk. Kommentér endelig!
Billede opsætning: Nikon Coolpix S4300 + Zeiss Diascope 85 TFL
Fotograf: Kristoffer Hansen, Danmark
Del af temaet: Hybrider
Uploadet den: 18. februar 2013
Hits: Billedet har været vist 1770 gange.Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver mandag 18. februar 2013 kl. 13.18
Fuglen her bør kunne bestemmes til 2K Kaspisk Måge af en mørkere type. Disse forvirrer tit, og for mange sådanne fugle kan man mistænke, at der er tale om hybrid med Sølvmåge. De to arter hybridiserer en del i Østeuropa.
Der er dog gode argumenter for Kaspisk Måge her. Ret mange af vingens dækfjer er nemlig udskiftet med 1. vinter (= 2. generation)fjer, der er let kendelige på at være grå med mørke tegninger, og i god kontrast til de slidte juvenile dækfjer, der fremstår som gråbrune og afblegede. Dette antyder, at fuglen er klækket tidligt, da nordlige fugle ikke vil forekomme så slidte før senere på foråret. Sølvmåger lige nu ser ikke unormalt slidte ud, ligesom de kun har udskiftet ryg- og skulderfjer til 1. vinterfjer, ikke dækfjer (eller exceptionelt ganske få).
Mere udbredte mørke tegninger i nakke og halssider er OK for en ren Kaspisk, omend de lettest bestemmelige vitterligt er rent hvidhovede og hvidmavede. Som Kristoffer så rigtigt er inde på, afslører Kaspisk Måge sig tit netop på renhvide dragtindslag - de kan lyse op mellem Sølvmåger, hvis "hvidhovede" fugle typisk har en mattere hvidlig grundfarve end Kaspisk, der virker nyvasket i typiske tilfælde. At rygfjerene har lidt bredere mørke markeringer end majoriteten af Kaspiske måger falder ind under den individuelle variation.
Der ses efterhånden en del Kaspiske Måger, der har mere udbredt mørkt, inklusive på undervingerne) end man forventer sig. En del af disse virker om efteråret lige så friske i dragten som Sølvmåger, ligesom man hyppigere ser fugle, der ikke har udskiftet dele af dækfjerene; undersøgelser fra 90´erne var samstemmende inde på, at 70-80% Kaspiske (og Middelhavs-) i oktober/november havde skiftet dele af dækfjerene, men andelen synes at være faldet lidt de senere år. Dette kan skyldes, at vi nu hyppigere får besøg af fugle, der er klækket i nord, nemlig i nordlige del af Østeuropa, der ikke var besat af Kaspiske Måger i 1990´erne. Det er også herfra, man man forvente sig hybriderne, men denne fugl ser ud til at stamme længere sydfra, bedømt ud fra fældningsmønster og - især - slitage af vingens dækfjer.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.044 sek.
til toppen