Tambun Forest, Dumoga-Bone Nationalpark, nordlige Sulawesi, Indonesien
Dato:
23. august 2013
Billede info:
Sulawesi's mest berømte og enigmatiske fugleart, den endemiske Maleo, er en stor, sort-hvid megapod (en slags hønsefugl), som udnytter den geotermiske varme fra den vulkanske jord til at udruge sine æg. I de fælles ynglekolonier graver de æggene ned i jorden og dækker dem til med jord, og ungerne er i stand til at flyve så snart de har gravet sig vej op til jordoverfladen efter at de er klækket. Og de klarer sig selv, uden forældreparret! Desværre er Maleoen nu stærkt truet, på grund af en meget høj prædation på æggene, især på grund af mennesker, som graver dem op til konsum. Imidlertid foregår der nu en massiv beskyttelsesindsats for at redde arten fra helt at forsvinde. Maleo'en findes nu kun på nord-Sulawesi. Vi besøgte den største af de 4 tilbageværende kolonier i verden, i Tambun skoven i Dumoga-Bone Nationalparken, hvor der stadig findes ca. 50 ynglepar.
De lokale opsynsfolk fortalte os, at det først for et år siden var lykkedes dem at stoppe lokalbefolkningens indsamling af æg, så der er nu håb om at bestanden er godt beskyttet på denne lokalitet.
Vi ankom ved daggry, og var så heldige at se et par Maleoer sidde i et stort træ i ved solopgang, tæt ved yngleområdet med de mange huller i jorden. Skoven omkring er meget speciel og spændende - lavlandsregnskov, med vulkanske, dampende og helt klare kilder som strømmer gennem skoven, med ca. 80 grader varmt vand, og vulkansk varme overalt i undergrunden.
En stor oplevelse at se denne globalt truede og endemiske fugleart.