Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:Fejl i visning af billede!Billede information:
Fugleart: Halsbåndstroldand x Troldand - (Aythya collaris x Aythya fuligula) - Ring-necked Duck x Tufted Duck
Lokalitet: Jels Sø, Danmark
Dato: 13. marts 2005
Fotograf: Jørn Vinther Sørensen, Danmark
Del af temaet: Hybrider
Uploadet den: 14. marts 2005
Hits: Billedet har været vist 3102 gange.Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver mandag 14. marts 2005 kl. 15.17
Et andet billede viser hovedet set fra siden. Her ser man en nydelig "halv troldandetop", der stritter lidt umotiveret skråt op, hvilket er meget påfaldende hos Aythya-hanhybrider, hvor Troldand er indblandet.
Denne fugl har ret grøn metalglans på hovedet og ret reduceret sort på næbspidsen (bred sort pastil) i forfold til Troldand, hvilket kunne tyde på, at Bjergand er involveret. Den ret mørke ryg, der kun er lidt lysere end Troldandens, er set hos "Bjergtrold" denne vinter, hvor der er forbløffende mange af dem 8i betragning af, at vi kun kender til få før), se f.eks. Rasmus Stracks ullistrative fotos


Rasmus Strack skriver torsdag 17. marts 2005 kl. 10.10
Dette er en fugl der ikke er helt let at blive klog på, ud fra de foto vi har set her på Netfugl.
Fuglen har dog nogle træk, der helt klart tyder på at der er Troldand i fuglen (Se KMO kommentar).
Når vi har konkluderet at der er Troldand i fuglen, hvilken anden forældre har fuglen så?
Den tydeligt flaskegrønne hovedfarve, og udbredelsen af sort på næbneglen, tyder på at der er Bjergand i den. Næbbets form (set fra siden) er meget slankt, dette sammenholdt med den grå flanke, kunne tyde på at der er Halsbåndstroldand i fuglen. Endvidere har fuglen et lyst bånd bag næbneglen, der kunne pege i denne retning. Dog virker dette usandsynligt, da hovedfarven er grøn, en hybrid Halsbåndstroldand/Troldand bør være purpurfarvet, violet eller blåligt i hovedet.
Jeg vil vurdere øjenfarven til Troldande gul, måske en anelse varmere (foto fra siden viser dog meget orange øje, men dette skyldes sandsynligvis dårlig belysning). Dette udelukker ingen som den anden forældre. Ryggen syntes jeg ser helt mørk ud, som på Troldand, der er for mig at se ingen tegn på kontrast ryg og bryst imellem.
Der faktum at flanken er grå, gør at man må formode at enten Taffeland eller Halsbåndstroldand, har aktier i fuglen, næbneglen og det grønne hoved gør at man tror at det er Bjergand der har ditto.
Min umiddelbare konklusion, er at fuglen her på den ene eller anden måde, kommer fra en fuglepark. Her ses ofte flere slags hybrider, da disse er yngledygtige er det vel tænkeligt at fuglen her er en 2 generations hybrid? Eventuelt en Trold-Bjergande hybrid der er gået på en Halsbåndstroldand, eller Halsbåndstrold-Bjergande hybrid der er gået på en Troldand????

Mvh Rasmus


Jørn Vinther Sørensen skriver lørdag 19. marts 2005 kl. 20.01
Hovedfarven er på billedet grøn. Denne farve afhang af belysningen. Som for Troldænderne vekslede farven mellem grøn og purpur.

Mvh Jørn Vinther Sørensen


Sebastian Klein skriver lørdag 2. januar 2010 kl. 16.47
Fuglen har ret sort ryg, hvilket givetvis kan ses hos TroldxBjergand, men dog næppe er helt typisk for disse hybrider (eller hvad?). Ingen af de fotograferede hybrider i Galleriet (se http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=listpictures&species_id=976&page_nr=2) har i hvert fald tilnærmelsesvis så mørk ryg som denne fugl.
Jeg synes derimod HalsbåndstroldandxTroldand er det bedste bud på denne fugl (uden dog at være bombesikker).
Fuglen har tydelige basunkinder og en lodret hvid kile på den forreste del af den lyse flanke, som kontrasterer mod den resterende mere grumsede del af flanken. Derudover har den en ret stor hvid tegning bag næbneglen. Alle disse ting peger ret godt på indslag af Halsbåndstroldand. Det er dog lidt mærkeligt, at næbneglen er så lille (en anelse mindre end både Trold og Halsbåndstroldand). Jeg vil dog ikke gå så langt som til at tro, at der skulle være en tredje art indblandet i arvemassen. Det virker langt mere sandsynligt at antage, at hybriden blot har nogle karakterer som ikke deles af forældrene. Det er set hos hybrider før.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.109 sek.
til toppen