Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Hvidsisken - (Acanthis hornemanni) - Arctic Redpoll
Fugleart (IOC): Hvidsisken (Carduelis hornemanni) Arctic Redpoll ssp. exilipes - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Hun/1K
Lokalitet: Nørresundby Havn, Aalborg, Danmark
Dato: 15. december 2013
Billede info: Én af fire Hvidsiskener i flok på lokaliteten denne dag. Se flere fotos på min blog Birding NJ.
Billede opsætning: Canon EOS 7D + Canon EF 400/5.6L USM
Fotograf: Rune Sø Neergaard, Danmark
Uploadet den: 20. december 2013
Hits: Billedet har været vist 2447 gange.
DK List Ranking: Set af 601 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Nis Lundmark Jensen skriver fredag 20. december 2013 kl. 17.20
Hej Rune

Fedt med de mange billeder af siskener du har uploadet senest !

Denne her synes jeg godt nok ser noget afvigende ud, i forhold til en klassisk Hvidsisken..

- Den er jo ikke voldsomt lys i grundfarven
- Den virker ikke just små/kort næbet
- Den har markant udbredt sort pilespids i midterste underhaledækker

Disse forhold synes jeg mere indikerer Gråsisken.

Hvad er dine argumenter for at det er en Hvidsisken ?

Mvh
9s


Peter Sunesen skriver fredag 20. december 2013 kl. 17.42
Mens vi venter på Rune vil jeg godt prøve at støtte Hvidsisken:

Det ustribede lyst gulbrune(buff) bryst, det brede hvide vingebånd, og det lyse ansigt med 'kinerserøjne' syntes jeg peger mod Hvidsisken. Underhaletegningen er i orden, for det er mest gamle hanner, som er helt utegnede, eller med kun en tynd skaftstribe. Går ud fra at der blev set en god hvid overgump.


Lars Tom-Petersen skriver fredag 20. december 2013 kl. 18.04
Tak til dig Rune for mange fine fotos af de grå/hvide både her og på birding NJ. Super til at blive klogere på.
Denne fugl ville jeg ligesom Nis nemt have dømt Stor Gråsisken, hvis jeg havde set den i felten. Men ved nærstudie af fotos taler de mørke flankestriber på ren hvid baggrund vel også for Hvidsisken (ud over de af Peter nævnte grunde - det med øjet er dog ikke helt nemt i praksis).
Til gengæld har du en anden 1k-fugl i rejnfan, som du bestemmer til Stor Gråsisken. Den har også mørke flankestriber på hvid grund.
Suk - 1k-fuglene er bestemt ikke nemme. Så lidt uddybning vil være dejligt!

Bedste hilsner
Lars


Lars Tom-Petersen skriver fredag 20. december 2013 kl. 18.08
Ups! Jeg glemte at skrive, at fuglen i rejnfan er på birding NJ. Den blev kun bragt på banen her, for at underbygge, hvor svært det kan være, at bestemme 1k-fugle af de to arter.

Lars


Rune Sø Neergaard skriver mandag 23. december 2013 kl. 22.50
Først, tak for roserne, det luner.

Ja, bestemmelse af hunfarvede Store Gråsiskener kontra Hvidsiskener er et svært emne, men jeg må indrømme, at pågældende fugl i mit hoved hører til i den mere letbestemmelige ende af spektret. Det er dog super, at der bliver rejst spørgsmål ved bestemmelsen af en sådan fugl, da det jo også tvinger mig til at tage min bestemmelse op til fornyet overvejelse, og specificere overfor mig selv og andre, hvad der præcist får mig til at bestemme fuglen til Hvidsisken.

Pågældende dag så jeg minimum fire Hvidsiskener i en lille flok siskener på max 15 fugle, der fouragerede i nogle ret lave birketræer.
Hvorvidt jeg så hvid overgump på afbilledede fugl, er jeg ikke 100% sikker på, da der jo som sagt var flere Hvidsiskener, der vimsede rundt i træet. Jeg synes dog, man fornemmer dette på billederne. Til gengæld tror jeg, at det kunne være samme fugl, som ses på et andet billede på netfugl, og som også ses her. Den er i hvert fald næsten identisk med denne fugl, som jeg ser det.

Det, jeg primært bestemmer denne fugl til Hvidsisken på, er kombinationen af et meget lyst helhedsindtryk, flødefarvet ansigt og øvre bryst, lysere overside end på Stor Gråsisken og markant svagere flankestribning end på flertallet (alle ?) af hunfarvede Store Gråsiskener.

På det midterste, nederste billede i collagen ses en meget lys fugl med meget hvidlig underside, relativt svage (og mere veldefinerede på en renhvid baggrund) flanketriber, et meget lyst ansigt, der er flødefarvet/gulligtonet ligesom det øvre bryst. På dette foto ser fuglen endvidere storhovedet ud og mere robust end Stor Gråsisken, hvilket også oftest er tilfældet med Hvidsisken. Jeg tror m.a.o., at et sådant udseende er uden for Stor Gråsiskens variation, men derimod er et klassisk Hvidsisken-look. Se evt. Haanings blog for flere Hvidsiskener med dette flødefarvede ansigt og øvre bryst. Her ses også en stor variation mht. undergumpens tegning.
Jeg har desuden lavet en collage, der viser pågældende fugl sammen med tre forskellige Store Gråsiskener fra samme dag og sted.

Nis anfører grundfarven som ikke voldsomt lys. Farven på oversiden er da heller ikke hvidlig eller gråhvid, som man ser på mange Hvidsiskener fx denne, men på flere af fotos i collagen, ses det, at farven trods alt er lysere (og mere flødefarvet) end på Stor Gråsisken. Dette fremgår ret tydeligt af føromtalte collage, synes jeg. På samme ses også forskellen i flankstribning i forhold til Store Gråsiskener.
Som jeg ser det, er det en misforståelse, hvis man tror, at Hvidsisken ikke kan være brunlig på oversiden, idet den brune nuance bare er lysere og mere "flødet" end på Stor Gråsisken. I netfugls galleri er der da også flere fotos af Hvidsisken, hvor fuglene fremstår med en mere brunlig overside, fx denne. Derudover sås varierer det meget, hvordan man opfatter farven på oversiden med lyset og med vinklen, se fx forskellen, hvordan rygfarven fremtræder på denne fugl på de forskellige fotos i collagen.

Med den nye viden, der er rekvireret om variationen inden for Hvidsiskens udseende inden for de seneste år, lader det til, at der er stor variation mht. undergumpens tegning, se således fotos af masser af fugle på Haanings Blog. Defor anser jeg denne karakter som underordnet i forhold til fx flankestribning og grundfarve på ryggen.

Næbbet ser ganske vist ikke specielt klejnt ud, men også for denne karakter er der en vis variation mht. Hvidsisken. Desuden kan det være svært at vurdere næbstørrelsen korrekt, men jeg synes ikke, at næbbet er påfaldende meget større end på fx denne fugl. Næbbet er i hvert fald ikke lige så langt, som det ses på nogle gråsiskener, fx denne eller denne (fuglen til højre, forståes), hvor næbbets størrelse og form er uden for det tilladelige for Hvidsisken efter min bedste overbevisning.

Jeg synes, at der er ret stor forskel på den Store Gråsisken, som LTP omtaler og indeværende fugl, idet flankstribningen både er mere udflydende og omfattende på den Store Gråsisken end på Hvidsiskenen.

Mvh Rune


Nis Lundmark Jensen skriver tirsdag 24. december 2013 kl. 08.01
Tak til Rune for denne sublime gennemgang !

Jeg blev klogere på variationen af Hvidsiskener, ingen tvivl om det..

Der optræder jo usædvanligt mange Hvidsiskener i år. Kunne det tænkes at der er tale om populationer vi ikke normalt ser her i området - fugle der afviger lidt fra den "klassiske" Hvidsisken, med tydeligt kineser fjæs, lys som fløde og sukkerknald som overgump ? Altså lidt á la det jeg mener vi har oplevet med Lille Korsnæb i år -hvor dér i mine øjne (blandt andet) er tale om fugle der er afvigende stornæbede, i forhold til den klassiske Lille Korsnæb vi kender fra vort område..

Eller er det bare en søgt undskyldning for ikke at kunne bestemme alle Hvidsiskenerne :-) ?
Bh
9s



Lars Tom-Petersen skriver tirsdag 24. december 2013 kl. 09.18
Hej Rune.

Tak for en grundig og instruktiv rundføring i Grå/Hvidsisken-komplekset. Interessant er det, når nogle af de ellers benyttede kendetegn bliver problematiseret: Undergumpen og tilsyneladende også i et vist omfang renhvid overgump.

Bedste hilsner og ønske om mere Hvid Jul til dig og alle andre
Lars


Flemming Holmslykke Nielsen skriver tirsdag 24. december 2013 kl. 11.33
Fin fin gennemgang. Kan mere udbredte/tydelige hvide vingebånd ikke også bruges som støtte til bestemmelse til hvidsisken, selvom der også her er variationer..


Jørgen Munck skriver tirsdag 24. december 2013 kl. 15.29
Som det fremgår er af Haanings blok er Svenskerne åbenbart noget mere konservative m.h.t. bestemmelses kriterierne for bestemmelse af sikre Hvidsiskener, hvis de i hele taget er en selvstændig art, hvad jeg betvivler.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.052 sek.
til toppen