Fundet af en ung Ismåge i Hanstholm Havn udløste massetiltrækning af birdere fra hele landet på årets korteste dag i Hanstholm. Som tidligere set, kastede en sådan sammenstimling twitchere på en lokalitet yderligere spændende fund af sig. Denne gang blev det en 1k Sneugle, som en bilfuld Århusfolk fandt på fyldpladsen syd for havnen.
Bemærk at man kan se fjerørerne. Lige nu er der en megainvasion på Newfoundland, med op til 300 fugle på en enkelt lokalitet. Her viser mange af fuglene fjerører. Ornitterne derovre tolker det, som at fugle er meget udmarvede, og mangler fedt under huden, som normalt vil gøre fjerdragten på hovedet mere fyldig og skjule ørerne.
Peter Sunesen skriver lørdag 21. december 2013 kl. 22.28
Hej David,
Hvad mener du om den teori?
Mvh.
Peter
Tau Rasmussen skriver lørdag 21. december 2013 kl. 23.43
Tja, hvis uglerne er set i helt vilde mængder ved Newfoundland, og mange er observeret trække direkte ud over Atlanterhavet, er det vel relevant at overveje, om krapylet her kommer fra Quebec i stedet for Nordskandinavien?
Jens Thalund skriver søndag 22. december 2013 kl. 15.55
Med en fugl set på containerskib i Midtatlanten på vej til Europ for et par uger siden, en fugl igår ved havnebyen Zeebrugge i Belgien og 0 (?) meldinger fra Skandinavien peger indicierne stærkt på at Hanstholmfuglen er en yank.
Til Peter. Jeg er mildt skeptisk. Men nu har jeg aldrig haft lejlighed til at tjekke hvad en sneugle har mellem ørerne (;-)). Der er i øvrigt meget få fotos af sneugler hvor fjerører ses. Se Allan Kjær Villensens foto fra idag. Der er de meget tydelige.
Jørgen Scheel skriver søndag 22. december 2013 kl. 19.56
Sneuglen fra Dalmose havde også meget tydelige horn (fjerøre)!
Peter Sunesen skriver søndag 22. december 2013 kl. 20.33
Tak David,
Tænkte det nok. Jeg er faktisk endnu mere end bare 'mildt skeptisk', for fedtdepoter bliver vist sjældent anlagt på hovedet.....forskellen på en fed og en mager fugl, vil næppe kunne ses på de enkelte fjerbedes individuelle fjerspidsers indbyrdes højde...
Næh, det er såmænd nok mere et spørgsmål om sindsstemning.
Fugle kan jo rejse enhver fjergruppes fjer individuelt.
De små fjerhorns synlighed kan måske hænge sammen med at uglen føler sig iagttaget (er i en vis grad af 'forhøjet beredskab'), for det er nok de færreste sneuglebilleder som er taget fra skjul.
At Jørgen har set horn på Sneuglen ved Dalmose, giver ihvertfald ikke grobund for en tolkning om at den var stærkt afmagret. Den blev nemlig på lokaliteten en månedes tid uden at falde ned i svækket tilstand, og stak så af i april, sikkert i betryggende god foderstand til rejsen nordpå.
'Outlandish' kaldes det vist på engelsk når noget er 'lovlig langt ude i hampen' Hér skulle vi måske kalde det 'Newfoundlandish'....
En af de mere fantasifulde (og morsomme) teorier jeg har hørt siden den om at en Dompaps hvide overgumpsfjer er løstsiddende, fordi den så kan smide/tabe dem lige i sekundet inden en Spurvehøg slår kløerne i den.
Den lille hvide fjersky skulle angiveligt forvirre, eller blænde høgen tilstrækkeligt til at den slår fejl, og Dompappen slipper uskadt...
Naturen er smart, ikke sandt!
God jul:-)
Peter
Palle Jensen skriver søndag 22. december 2013 kl. 21.44
Det kunne jo også skyldes, at fuglen der er en ung hun (endnu 1K) er sent på den og ikke har fuldt udvoksede fjer i panden og på issen, disse er de sidste steder sneugler bliver fuldfjeret. Fedtdepoter oven på hovedet har jeg endnu ikke været heldig at møde på sneugler. Jeg er i besiddelse af en gammel 4K+ han sneugle som hele tiden har synlige fjertoppe, jeg kan ved lejlighed lægge et tæt på foto på galleriet.Sneuglen er jo også nyligt blevet flyttet til Bubo familien.
Hilsen Palle
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.