En af de lidt mere usædvanlige hybridformer. Det er formentlig den samme fugl, som er set i Nørreådalen udenfor ynglesæsonen mere end 50 gange siden sensommeren 2009. Den er desuden set to gange ved Hjarbæk Fjord. Den har i alle årene dannet par med en Grågås, men der er aldrig set unger.
Ole Sørensen skriver søndag 29. december 2013 kl. 15.21
...tror vi hybrid-fuglen er steril, siden parret ikke er set med gæslinger, eller er det bare et tilfælde ?
Mvh Ole
Bjarne Nielsen skriver søndag 29. december 2013 kl. 16.44
Hvis det gode, gamle artsbegreb holder, skal afkom efter to forskellige arter netop være infertil/steril.
Mvh.
Bjarne
Niels Aagaard skriver søndag 29. december 2013 kl. 18.01
Usædvanlig kan man vist ikke kalde denne hybrid.
Hos os (dvs. Holland) er det den almindeligste Anser X Branta-hybrid, klart mere almindelig end den velkendte Grå- X Canadagås. Det er vel kun Bram- X Lille Canadagås, der er mere almindelig.
Anser X Branta'er er ikke sterile, men der kommer ikke mange unger af 'besværet'. Det er vistnok noget med selve adfærden der kikser, så parringen ikke fuldbyrdes og det kun bliver til sterile æg.
Men da hybridens forældre jo selv var 'alternative', virker forklaringen ikke helt god. Jeg har aldrig forstået - eller forsket dybere i, indrømmet - logikken her.
Det biologiske artsbegreb som Bjarne nævner, er ikke særlig anvendeligt i andefugleverdenen, hvor hybrider typisk ikke er sterile.
Thorkil Brandt skriver søndag 29. december 2013 kl. 20.03
Nu skrev jeg ikke, at Grågås x Bramgås er usædvanlig. Jeg skrev ”en af de lidt mere usædvanlige hybridformer”. Og det er jo ikke helt det samme. Men måske kunne jeg da nok have fundet et mere præcist udtryk…
I Danmark gøres der dog under alle omstændigheder betydeligt flere observationer af Grågås x Canadagås end af Grågås x Bramgås. Et par søgninger i DOF-basen for perioden 2009-13 viser således 570 dataposter for Grå x Canada, mod 117 for Grå x Bram. Og af disse 117 dataposter drejer ikke mindre end 58 sig om den formodede genganger fra Nørreådalen og Hjarbæk Fjord, som ses på billedet.
Mvh Thorkil
Ole Sørensen skriver søndag 29. december 2013 kl. 21.51
...tak Niels, for lidt mere uddybende info... Hvis det med, at hybrider som udgangspunkt altid er sterile var helt sandt, var der vel heller ingen grund til at bekymre sig om feks undslupne falkonèrhybridfugle....? :-1
Mvh Ole :-)
Det er en udbredt misforståelse at hybrider af forskellige arter skal være sterile. Det er de i nogle tilfælde, i andre tilfælde er de ikke.
Hybriders fertilitet anvendes ikke som kriterie for afgrænsning af arter i de gængse artsbegreber, heller ikke i det biologiske artsbegreb.
I det biologiske artsbegreb betegnes en art som populationer af organismer der kan reproducere sig med hinanden, og som er reproduktivt afgrænset fra andre tilsvarende populationer.
Denne reproduktive afgrænsning kan være genetisk, geografisk, adfærdsmæssig osv. I visse tilfælde kan der forekomme afkom på tværs af denne normale afgrænsning af arterne, f.eks. i ydergrænsen af en arts udbredelse hvor et individ i mangel af artsfæller finder en mage af en beslægtet art, eller hos andefuglene hvor en del hybrider opstår som følge af han fugles "voldtægter" af hunner af andre arter. Sådanne sporadiske hyybridiseringer er acceptabelt inden for det biologiske artsbegreb. Men artsbegrebet siger intet om hybriderne fertilitet.
Hilsen Simon
Tau Rasmussen skriver søndag 29. december 2013 kl. 23.58
Vil det sige at også selve artsbegrebet er Down and out ??
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.