Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Hvidvinget Korsnæb - (Loxia leucoptera) - Two-barred Crossbill
Fugleart (IOC): Hvidvinget Korsnæb (Loxia leucoptera) Two-barred Crossbill - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Two-barred Crossbill ? (Loxia leucoptera) Hvidvinget Korsnæb
Lokalitet: Tisvilde Hegn, Danmark
Dato: 24. august 2002
Billede info: Er dette en Hvidvinget Korsnæb eller er det bare en Lille Korsnæb?
Billede opsætning: Nikon Coolpix 995 + Leica APO
Fotograf: Jens Søgaard Hansen, Danmark
http://www.netfugl.dk
Uploadet den: 30. august 2002
Hits: Billedet har været vist 4994 gange.
DK List Ranking: Set af 650 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Michael Frankis skriver fredag 21. november 2003 kl. 23.49
Lille Korsnæb

Some individual Lille Korsnæb show a small amount of narrow white greater covert and tertial tips like this.

Michael


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 22. november 2003 kl. 00.22
I lighed med det andet billede, der er kommenteret her til aften, tror jeg mest på Hvidvinget Korsnæb, en fugl med næsten afslidte vingebånd (og tertiærkanter). I det mindste tertiærkanterne har jeg set så nedslidte på Hvidvinget Korsnæb i sensommeren. Bemærk også, at såvel de slidte vingebånd som tertiærrande er reelt hvide, hvorimod Lille Korsnæb med lyse vingebånd (i reglen ungfugle) bør have et afvigende grønstik (eller muligvis rødstik på hanner).
Bemærk også fuglens karakteristiske næbform (med næsten "nedslebet" overnæb) samt tendens til mørk pletter på ryggen.


Jeff Price skriver lørdag 22. november 2003 kl. 13.49
Jeg er ikke helt enig med KMO når han skriver - "at såvel de slidte vingebånd som tertiærrande er reelt hvide, hvorimod Lille Korsnæb med lyse vingebånd (i reglen ungfugle) bør have et afvigende grønstik (eller muligvis rødstik på hanner)." Jeg har selv set flere eksemplarer af Lille Korsnæb (ungfugle) med nøjagtig samme hvide tertiærrander som på den afbildet fugl. Personlig synes jeg ikke at overnæbbet virker specielt "nedslebet" og har svært ved at accepter dette som værende en brugbare "karakteristik" for Hvidvinget Korsnæb. Samtlige de i Danmark forekommende korsnæbarter har tendens til mørke pletter på ryggen. Og for Hvidvingets vedkommende skal de være mørkebrun og nærmest sort i farve. Den afbildet fugl har mørkebrun pletter. Men jeg må indrøm at fuglen er "lumsk" og at vi måske aldrig får opklaret dens sande identitet.


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 22. november 2003 kl. 14.22
Da selv den nedslidte fjer ser ud til fortsat at have bredt og rent hvidt ser jeg ingen grund til at betvivle at fuglen er blevet bestemt til Hvidvinget Korsnæb. Et yderligere check på flere fotos vil vise den for mange Hvidvingede Korsnæb typiske næbform, der er et glimrende - ledsagende - kndetegn, når først vingebånd m.m. er fastslået.
Jeg ser frem til en kommentar fra fotografetn, der måske kan bidrage med yderligere fra observationsdagen. Fuglen er jo fotograferet i et efterår, hvor der var småflokke af arten, og måske var denne fugl sammen med slægtninge eller lod ligefrem stemmen høre.
Jeff Price skriver, at han har set Lille Korsnæb med tertiærrande som den afbildede fugl. Det er meget naturligt, idet de er næsten bortslidte og derfor så smalle som man ville forvente sig for en Lille Korsnæb. Vingebåndenes farve er dog vigtigere, og jeg mangler fortsat - trods mange års ihærdige korsnæbstudier, at få set en Lille Korsnæb med så rent hvide vingebånd som en klasisk Hvidvinget (selv med slidt vinge).


Rasmus Bisschop-Larsen skriver lørdag 22. november 2003 kl. 17.18
Personligt helder jeg til at fuglen er en Lille Korsnæb, men det er mere ud fra et helhedsindtryk af fuglen udfra hvad jeg har kunnet læse mig til i mit ringe bibliotek. Personligt har jeg ikke den store erfaring med de to arter og min kommentar skal da også mere læses som spørgsmål om bestemmelsen af arterne.

Det er rigtigt at fuglen har et tydeligt sammenhængende hvidt forreste vingebånd, men jeg synes at fjerene her er meget pjuskede og måske derfor fylder lidt mere. Og burde Hvidvinget Korsnæb ikke have mere hvidt på tærtierene der gik længere ned langs fanens yderkant? Jeg synes det er svært at se om de lyse kanter er rester af hvide spidser eller bare er slidt lyse i kanten.

Min størst anke omkring fuglen er farven. Jeg havde intryk af at Hvidvinget var mere sort især i vingen og grundfarverne sort-koldt grå. Hvorimod Lille Korsnæb var mere brun-gulliggrøn (se evt. http://netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=6705763fbe96a2e6959 og http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/2002_06.php)

Næbbet synes jeg det er svært at sige noget om da hoved holdes på sned og næbbet er meget tilsnasket.

Det jeg synes er mest underligt ved fuglen er den ene hvide fjer i det andet vingebånd. Ville en Hvidvinget Korsnæb ikke have en bredere hvid kant her?

MVH Rasmus

PS. Jeg faldt lige over en interessant hollands side da jeg ledte efter billeder: www.loxia.net


Jens Søgaard Hansen skriver søndag 23. november 2003 kl. 01.26
Da jeg i sin tid uploadede disse billeder af denne fugl, var det ikke for at stille de besøgende overfor en test vedr. bestemmelse af lille/hvidvinget korsnæb, at jeg spurgte til deres mening om denne fugl :)

Det kan til tider være ret uoverskueligt at få et egentligt overblik over selv relativt små flokke af korsnæb. Dette var også tilfældet med den flok hvor denne fugl befandt sig i. Her sås med lidt held op til 5-8 fugle af gangen i en flok der har været på mindst 200 fugle. I denne flok sås med sikkerhed kun én hvidvinget korsnæb (adult han), men i forbindelse med at flokken lettede et par gange hørtes kaldene af adskillige hvidvingede korsnæb og det reelle antal hvidvingede har nok nærmere været mindst 10!

Da ovenstående billede blev taget var jeg af den overbevisning af at det drejede sig om en hvidvinget, men ved hjemkomsten blev jeg gjort opmærksom på at det sandsynligvis ikke var umuligt at det ”bare” drejede sig om en lille.

Jeg kan således ikke rigtig bidrage med flere detaljer end dem der allerede ses på billederne. Fuglen hørtes desværre ikke kalde. Dog kan det nævnes at vingebåndene på den side man ikke ser (højre) var stort set identiske med venstre sides.

To nye billeder af fuglen ses her: billede 1, billede 2 (højre side).


Klaus Malling Olsen skriver søndag 23. november 2003 kl. 10.25
De nye forot underbygger, at fulen er voldsomt slidt, og desuden har aktiv fældning af de dækfjer, der danner vingebåndet. Selv ved det voldsome slid er der rent hvide at se i vingebåndet, og ikke blot en tendens. Tertiærernes kanter er næsten slidt af. Men næsten i spidsen ser man en hvid tegning. På en frisk tertiær af Hvidvinget Korsnæb er randene tydeligt hvide, alal vingebåndene, med mest hvidt præcist på det sted, hvor den fotograferede fugl har mest hvidt. Lille Korsnæb med hvide tertiærrande har normalt jævne rande.
På billede 2 af de nye (samt på et af de andre) ser man helt smukt det "afslebne" overnæb, der hos arten giver næbbet et malporportioneret indtryk, som om man havde høvlet en del af overnæbbet væk (og tilføjet den stakkels fugl en kajeryster for at gøre ydmygelsen total).
Fældning og slid på en Hvidvinget Korsmæn, men det er set før.


Jeff Price skriver søndag 23. november 2003 kl. 15.44
Tak til Jens for de 2 nye billeder. Og tak til KMO for at videre underbygge argumentationen for at fuglen er en Hvidvinget. Efter at have set de to nye billeder (specielt billed 2), er jeg enig med denne identifikation. Jeg var lidt uenig i KMO's første kommentarer, (ikke i hans påstand om at det var en Hvidvinget), men fordi jeg ikke synes hans argumentation var særlig overbevisende. Han har siden gjort os alle klogere.


Rasmus Bisschop-Larsen skriver mandag 24. november 2003 kl. 20.48
Med de nye billeder og yderligere forklaring er jeg også overbevist om Hvidvinget Korsnæb, men jeg ville alligevel gerne høre om der er nogen der kan svare på mit spørgsmål om farve indtrykket af de forskellige arter? Jeg ved at de nordamerikanske Små Korsnæb og nogle af de europæiske forme (sydlige) skulle være meget mere kolde i farverne. Jeg har også set billeder af en finsk fugle der var meget kold grå. Men ellers har jeg, som skrevet ovenfor, indtryk af at Lille er mere brun i det end Hvidvinget Korsnæb.

Hilsen Rasmus


Bent Jakobsen skriver mandag 24. november 2003 kl. 21.07
Jeg ved godt, at det ikke ligefrem er et bestemmelseskriterie, men på billederne ses at korsnæbbet sidder i en lærk, hvilket måske kunne give et fingerpeg mere mod Hvidvinget Korsnæb. De Små Korsnæb jeg ser her i Vestjylland er faktisk altid i gran eller fyr, men hvis fuglen bare er een af en flok på 200, så kan det jo være tilfældigheder, men ved bestemmelser af fugle må alt jo tages i betragtning. Hvidvinget Korsnæb er jo kendt for at frekventere lærketræer.


Klaus Malling Olsen skriver mandag 24. november 2003 kl. 22.35
Fuglen er fotograferet i lærketræer som påpeget af Bent. I den sensommer, billedet er taget, kunne man på samme lokalitet udover Hvidvingede Korsnæb også se flokke af Lille Korsnæb i de samme lærketræer. Der var tale om en invasion, hvor Lille Korsnæb ofte søger føde lidt bredere end i år, hvor fødemængden er mindre.
Hvad angår farven, så er de fleste Hvidvingede Korsnæb hunfarvede jeg har set været af stort set samme farve som Lille. Men der findes herudover enkelte Hvidvingede hunner, der har en meget koldere gullig farve, der nærmest kan beskrives som lemon-gul. En sådan er vist i Fugle i Felten, og en sådan huserede i januars smukke flok i Rågeleje.
Hannerne af Hvidvinget Korsnæb er ofte mere rent postkasserøde end Lille (der mere ligger over i den orange det af det røde farvespektrum). Men der findes også mere rosarøde hanner, og dét er - som den lemongule hun - en farve, jeg ikke har set hos Lille Korsnæb. Mange hanner er dog farvet som Lille.


Jan Fischer Rasmussen skriver tirsdag 25. november 2003 kl. 10.47
Nu vi snakker korsnæb, kender I så denne side http://research.amnh.org/ornithology/crossbills/ ? Den argumenterer for at de Nordamerikanske små korsnæb består af 7 gode biologiske arter tilpasset forskellige nåletræsarter (klik på audivisual guide for udbredelser, beskrivelser, billeder og lyde - der er også sonogrammer). Gad vidst om nogle sydligere bestande i Eurasia i diverse bjergmassiver også kan splittes på lignende måde. Er de filipinske måske allerede udskilte?


Steen Brølling skriver tirsdag 25. november 2003 kl. 19.50
Så vidt jeg husker, regnes den cypriotiske som en endemisk race. Måske den blir' artsudskilt en dag, så man kan få en ny verdensart :)


Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 18. august 2011 kl. 13.34
Lidt mere om de der amerikanske skævbidere: http://ebird.org/content/ebird/news/introduction-to%20crossbill-vocalizations



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.067 sek.
til toppen