Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:



Fejl i visning af billede!



Billede information:
Fugleart: Havørn - (Haliaeetus albicilla) - White-tailed Eagle
Fugleart (IOC): Havørn (Haliaeetus albicilla) White-tailed Eagle - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Hallebyore, Danmark
Dato: 26. februar 2006
Billede opsætning: Konica Minolta z3
Fotograf: Ole Richter, Danmark
Uploadet den: 1. marts 2006
Hits: Billedet har været vist 4318 gange.
DK List Ranking: Set af 1166 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Sebastian Klein skriver onsdag 1. marts 2006 kl. 08.48
Rovfugle-bestemmelse er ikke altid lige let og flyvende fugle på stor afstand gør det bestemt ikke nemmere. Denne fugl viser tilsyneladende et lyst felt ting på de inderste håndsvingfjer, hvilket passer fint på en yngre Kejserørn.
Fuglen er dog næppe en Kejserørn, men derimod snarere en ung Havørn.
Unge Havørne (2k) har det med at fælde de inderste håndsvingfjer om foråret, hvorved det omtaltet lys felt på fjerene kan opstå (simpelthen ved manglende eller kortere inderste håndsvingfjer!).
En anden ting, der udelukker yngre/subad Kejserørn er halens form og tegning. Halen ser (i forhold til resten af fuglen) temmelig kort ud (Kejserørn er langhalet!). Desuden har fuglens hale en tendens til at være lidt kileformet (længste midterste halefjer og markant kortere yderste!). Dette er typisk for Havørn, hvorimod Kejserørn viser en mere jævnt buet eller til tider næste lige halebagkant.
Det ses desuden at halen virker lysere end fuglens øvrige fjerdragt (inklusive svingfjer og undergump!). Det passer overhovedet ikke på yngre Kejserørn, som altid har en meget mørk hale (ofte den mørkeste del af en Kejserørn!).
Det rundvingede ”look” og de lyse armhuler peger desuden også på en ung Havørn... Omend en "listig" en af slagsen!

Kys fra SeK


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 1. marts 2006 kl. 09.43
Til Sebastians udmærkede forklaring kan suppleres, at inderhåndens lyse felt ikke nødvendigvis er forårsaget af fældning - nogle få yngre Havørne har faktisk lysere inderste håndsvingfjer ala Kejserørn, hvorved en antydning af en "kejserørnekile" kan forekomme.
Halen hos Kejserørn er, som også påpeget, betydeligt længere end på denne fugl. I de fleste tilfælde kommer man til at tænke på en kort Kongeørnehale, og altså en hale, der er længere end hos andre europæiske ørne.
En af Havørnens bedste karakterer fra aquila ørne er de lyse armhuler, der ses som et massivt lyst felt selv på afstand (spredte lysere armhulefjer i dragtudvikling mellem yngre og sybadulte Kejserørne kan dog forekomme). Dette kendetegn er obligatorisk for enhver, der vil forsøge sig udi ørnebestemmelsen labyrint - en mantra man bør lære sig:

Ørn med lyse armhuler = Havørn


Ole Richter Sørensen skriver onsdag 1. marts 2006 kl. 11.58
Tak til Sek og Klaus for kommentarer.
Fint at få en grundig vurdering af iagttagelsen.
Jeg ku ikke finde beskrivelser i Gensbøl og Forsmann, som svarede til andet end kejserørn.
Men så er det på plads.
Såeh.. hvordan sletter jeg fejlobs fra basen og galleriet.
Mvh Ole Richter


Sebastian Klein skriver onsdag 1. marts 2006 kl. 12.09
hej Ole

Mht. Galleriet tror jeg, at en af Netfugls redaktionsmedlemmer ordner omdøbningen af ørnen. Evt. kan du sende en mail til netfugl@netfugl.dk

Mht. DOF-basen skal du logge ind og klikke på "Bruger". Herefter klikkes på "Min side" og til sidste på "mine observationer". Her kan du rette alle dine indtastede observationer.

Kys fra SeK


Morten Bentzon Hansen skriver onsdag 1. marts 2006 kl. 12.45

Efter ønske fra fotografen er fuglen nu omdøbt til Havørn.

mvh

Morten




Kim Frost skriver onsdag 1. marts 2006 kl. 16.31
Jeg glædes virkelig over de lærerige kommentarer! For da jeg så billederne i morges, tænkte jeg: "Hvis dét er en kejserørn!" Men man læser jo side op og side ned om dragtkarakterer og kan til sidst ikke se fuglen for bare fjer...
Måske er det gammel lærdom (som jeg dog synes virker hver gang): Når jeg ser en ørn, er det første, jeg noterer mig, FØR jeg begynder at studere dragten, helhedsindtrykket, silhouetten.
For kejserørns vedkommende - begge arter, som jeg har været rigtig heldig med gennem tiden - er det altid slående, at halen er så smal ved basis og faktisk ikke bliver ret meget bredere udefter. Og så er den storhovedet! Endelig virker vingerne lige, groft sagt rektangulære i mange svæv. Alt i alt en meget karakteristisk silhouet. Ørnen her er alt for plump og halen bred og kileformet. Jeg vil også alene på det sige havørn, ikke aquila.

Jeg synes, det er SÅ flot, at observatørerne melder den ud "up-front" med "snap-shot" fotos - sådan er virkeligheden jo ofte: Man har kun kræet i få minutter, og der er langt til PC'en, kaminildens ro og eksperterne. Modet til at tage fejl er en af lærdommens grundpiller.

Visse unge havørne er åbenbart drillevorne! Sidste år ved samme tid, var der også en ung havørn (ved Stubbergaard Sø), der dragtmæssigt forledte til bestemmelsen kejserørn.

Venlig hilsen

Kim Frost



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.125 sek.
til toppen