Home   In co-operation with DOF
Home
DK obs.
WP obs.
Bird news 
Bird list of DK
Forum
The Gallery
Rankings
Netfugl v. 2.0





Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Danish bird names -> Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns?

Author Post
Henry Nielsen
posted: 20th o January 2013 at 2:42pm  subject: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Jeg har et akademisk problem, der gælder præcision i navneoversættelsen på en fugleart.

Det er nævnt i to tråde i forum hos hjemmesiden Fugle&Natur. http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=... Men hører vist bedre hjemme i dette forum, som jeg er helt ny i.

Jeg har forsøgt at slå op, hvad der er det korrekte artsnavn for tamhøns. Både på dansk og på internationalt. Tysksproget Wikipedia har en nem løsning. Tamhøne er samme art som Bankivahøne (Gallus gallus), men en domesticeret underart, som hedder Haushuhn (G.g. ssp. domesticus). Er dette rigtigt? – og kan det overføres til dansk?

DOF-listen over danske navne til alverdens fugle opregner fire arter af vilde Junglehøns i slægten Gallus. Men nævner ikke, hvorvidt tamhøns er medregnet. Måske gælder DOF-listen kun for vilde arter.

Men findes der overhovedet domesticerede fuglearter, som ikke samtidig har en overlevende vild bestand?


hilsen fra Henry Nielsen
Ordkløveren
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 20th o January 2013 at 10:31pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Noget domisticeret kan aldrig blive en subspecies, men det kan blive til en cultivaritas (cv.)(cultivar.)(kulturvarietet) eller en sort med 'klamme' om.

Jeg ved godt at både i dyre- og planteverdenen finder nogle smarte folk på alle mulige underlige ugyldige navne på deres fremavlede "makværk". Fremavlede planter/dyr, som kan få indflydelse på den ægte natur, og dermed lave om på økologien.

Domisticerede fugle er naturligvis ikke at finde i listen over vilde fugle.

Jeg er sikker på at alle domisticerede fugle, alle har en stamfader/moder fra den vilde natur. Men der er også domisticerede fugle, der er blandet på kryds og tværs fra vilde/domisticerede fugle.

Jeg håber at have svaret, men jeg er blot en autodidakt ornitholog/orkidé/sommerfugle-nørd.

Mvh. Allan
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 12:00am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Hej Allan

Supplerende kommentarer til dine kommentarer.

Tamhøns er levende fugle. De må da tilhøre en art (og evt. en underart).

Såfremt de skal regnes for en cultivar (eller nok flere), hvilken art hører denne kulturvarietet så til?

Domesticerede dyr og planter kan måske godt blive til nye underarter (og evt. arter), hvis avlen er foregået længe nok. Formentlig flere tusind år i isolation fra den vilde stamform. Men jeg kender ikke til nogen fugleart, hvor man er enig om, at domesticringen har givet en ny art. Høns kommer vel nærmest.

Tilsammen kunne man betragte alle kultivarer af tamhøns som en underart, der er forskellig fra de vilde underarter af Bankiva-Høne. Men er det korrekt at gøre så?

Man siger at Uroksen er uddød. Ikke desto mindre lever dens efterkommere i form af tamokser i bedste velgående. Skønt dansk malkekvæg er i tilbagegang. Den vilde junglehøne lever stadig.

Den dyrkede udgave af Ulv hedder Hund. Hvilken art tilhører en tilfældig hund? Fuldstændig samme problem som med tamhøns.

Jeg kunne forestille mig, at tamhøns er blevet lavet for flere tusind år siden ved at man krydsede vilde junglehøns sammen. I så fald kunne man betragte artskrydsningen som noget nyt, der ikke er det samme som nogen af de naturlige arter.

Men såfremt man ikke vil oprette nogen ny art til Tam-Høne, hvor gør man så af den?

Mit problem eksisterer stadig.

Det skal indrømmes, at dette ikke er noget relevant afkrydsningslisteproblem. For Tam-Høne bør næppe optræde på nogensomhelst turrapport over observerede fuglearter. Dog lever den.


hilsen fra HENRY
Tip moderator
Michael Køie Poulsen
posted: 21st o January 2013 at 12:08am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Tyskerne har ret. Tamhøns er helt sikkert samme art som Red Junglefowl (der nu hedder Bankivahøne på dansk - selvom jeg aldrig har hørt nogen sige at de har set en Bankivahøne). Gallus gallus er verdens mest talrige (succesfulde?) fugleart med en verdensbestand på over 20.000.000.000 individer. Der er bred enighed om hvad en art er når vi taler om fugle. Nu er det ikke sådan at alle er enige om hvad en underart er. Det er dog almindeligt at kalde alle tamhøns for Gallus gallus domesticus. Der er lig vore tamme hunde. De regnes nu for at være ulve, Canis lupus. Alle tamhunde regnes gerne for at tilhører samme underart Canis lupus familiaris. Jeg kan nu ikke se meningen med det.
Der findes for tiden ikke domesticerede fuglearter, som ikke samtidig har en overlevende vild bestand. Det kan være at det kommer til at ske i fremtiden hvis f.eks. Bankivahønen uddør i naturen.
Tip moderator
Jan Fischer Rasmussen
posted: 21st o January 2013 at 9:30am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Det er da vist ikke alle, der regner hunde for en underart. Ofte(st?) ser man det skrevet ikke Canis lupus ssp. familiaris men Canis lupus f. familiaris.

Tip moderator
Jan Fischer Rasmussen
posted: 21st o January 2013 at 9:34am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Det er ikke helt korrekt, når Henry skriver "Det skal indrømmes, at dette ikke er noget relevant afkrydsningslisteproblem. For Tam-Høne bør næppe optræde på nogensomhelst turrapport over observerede fuglearter." Tamhøns forvildes godt nok meget sjældnere end mange andre husdyr, men de kendes dog, så folk der noterer C-arter (uf!) kan komme ud for problemet: http://en.wikipedia.org/wiki/Feral_chicken
Tip moderator
Jan Fischer Rasmussen
posted: 21st o January 2013 at 9:36am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
http://www.royalgazette.com/article/20120815/NEWS07/120...
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 11:01am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Tak for kommentarerne. - og Hej Jan!
De hjalp. Men vi er ikke færdige.

Interessant at "feral chickens" faktisk eksisterer ude i den store verden (som talrig på det lille Bermuda). Gad vidst, hvilket videnskabeligt navn man bruger for dem, derude.

I mellemtiden er emnet "korrekt videnskabeligt navn til Tam-Høne" videreført på Fugle&Natur http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=...

Og Frank Christensen har foreslået det herlige navn, skrammelhøns, til sådanne raceløse - og evt. osse forvildede - hønsebestande.

Tilsvarende problemer hos vilde danske karplanter, dem ville vi nok have løst i projekt Atlas Florae Danicae med oprettelsen af et slags ekstra taxon til brug for både rapportører og plantebestemmere.

Vi bruger nemlig sommetider tilføjelsen "Cult." til artsnavnet, uden at vi direkte finder på et accepteret standardnavn for alle en arts dyrkede sorter i fællesskab.

Efter den uformelle AFD-standardmetode til manglende navne i EDB-systemet, så ville taxonet Skrammel-Høne komme til at hedde: Gallus gallus Cult.
Uden nogen autorbetegnelse eller noget specialudvalgt epitet.

Problemet må da osse eksistere i andre sammenhænge.

Hvad gør en dansk observatør i praksis, hvis man f.eks. ser en forvildet Undulat i en afvigende farvevarietet?

stor hilsen fra HENRY



Tip moderator
Jan Fischer Rasmussen
posted: 21st o January 2013 at 12:37pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Der er åbenbart også forvildede populationer af krydsninger af Red og Green Junglefowl på en del øer i Polynesien, en kulturelt sjov historie der kan læses her:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bekisar
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 1:14pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Michael K.P. skrev i nat, at tamhøns kommer ind under Gallus gallus domesticus. Og at vi skal gøre ligesom tyskerne, der regner trinomiet G.g. domesticus for en underart. Det er en fin løsning.

Er det dette navn, man bør anvende, såfremt man virkelig skulle få brug for at obse en tamhøne officielt?

Kan det anerkendes af alle trådkikkere, at det rigtige danske artsnavn til skrammelhønsene er Tam-Høne (eller måske Tamhøne, hvis man staver uden bindestreg) med det internationale navn: Gallus gallus ssp. domesticus?

For så er tråden slut.

hilsen fra HENRY

Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 1:30pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Forresten, hvordan gør man med de såkaldte franskbrødsænder? Dvs. de halvforvildede parkænder, som i Danmark ofte er gråsorte med hvidt bryst. Med franskbrødsand mener jeg alle de avlspåvirkede individer af arten gråand, som på en eller anden måde er bestembare til enten domesticerede raceænder, ellers disses blandede afkom.

Hvis man har brug for at obse sådan en Skrammel-And på internationalt sprog, findes der så et officielt navn til den?

Følger man sædvanlig procedure for karplanterne i AFD-projektet, så ville man fluks oprette en praktisk anvendelig, men uofficiel Anas platyrhynchos Cult.! Og så bruge dette navn for alle obs. af Franskbrøds-And i bredeste forstand; altså alle lignende kultursorter ud af arten Grå-And.

Faktisk er selve eksistensen af begrebet franskbrødsand et rigtig godt eksempel på problemet om, hvorvidt man enten skal observere, eller ignorere, de forvildede individer af skrammelracer. Altså dem som ikke er direkte artshybrider.


hilsen fra HENRY
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 3:22pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Jeg er ikke enig i at Tamhøne er en underart/race/subspecies. Jeg ville foretrække at det er en form (f.) eller Cult. (cultivar.)(cv.).
Jeg synes det forvansker det Linnéianske system at kalde noget domisticeret for en underart.

F.eks. kalder nogle Gulbenet Sølvmåge for Larus argentatus var. ommissus. Jeg ville foretrække f. (form) eller blot ordet type. Jeg tror ikke de gulbenede typer af Sølvmåge kun er begrænset til Østersøen, og derfor mener jeg ikke den kan være en varietet. Det ville naturligvis være en var., hvis den kun forekom i Østersøen alene uden subsp. argentatus, da var. dækker over en anderledes udseende bestand, som ikke blander sig væsentlig med andre bestande af samme art/underart.

Mvh. Allan
Tip moderator
Troels M. Krogh
posted: 21st o January 2013 at 4:46pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Hej,

Henry skrev:
"Hvad gør en dansk observatør i praksis, hvis man f.eks. ser en forvildet Undulat i en afvigende farvevarietet?"

Obs. af en gul eller blå Undulat bliver noteret som en Undulat... Præcis som en hvid Solsort eller en Bogfinke med indslag af hvide fjer.

Talte jeg fugle i en Københavnsk sø, ville alle farvevarianter af Gråand, blive talt som Gråand.

Først ved obs. af en krydsning mellem to reelle arter, f.eks. Grå- og Skeand, blev den noteret som en krydsning.

Farvevarianter er ikke underarter.

vh
Troels
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 4:51pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Hej Allan

Jeg giver dig ret i, at det er at vride armen om på systemet, at betragte alle tamhøns som een underart, tilsammen. Det er ikke sådan, man plejer at bruge det Linnæiske system. Men hvad gjorde Linné selv, med netop dette vanskelige navneproblem?

Og jeg kan slet ikke acceptere, at alle tamhøns tilsammen skulle være een cultivar. Hver eneste officielle tamrace (og sikkert osse et antal uofficielle sorter) er på niveau af en cultivar. Så alle tamhøns tilsammen er en ranggruppe, der ligger højere oppe i systemet end en varietet eller en form.

Blandt kulturplanterne er der skik for, at samle nærtstående plantesorter i noget, man kalder for en convar. Men det er heller ikke nok for tamhøns. Vi skal endnu højere opad i niveau, hvis alle racehøns skal samles i kun een bunke. Jeg tror ikke engang, at underart er højt nok oppe.

Men finde der mon noget rangniveau oppe imellem underart og art? Såfremt vi har brug for sådan en rang, der ligger højere end en underart, så burde man måske lave den?

Jeg kan ikke gå med til, at du personligt ville foretrække lavere rang end underart til fællesmængden af alle slags tamhøns. Niveauerne form eller varietet er alt for små.

Men din protest er hermed taget til følge. Og tråden fortsætter dermed.


hilsen fra HENRY
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 6:14pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Hej Henry.

Grunden til at jeg personligt ville lade alle menneskeskabte "af-arter" ligge på laveste niveau er, at jeg mener, at det Jorden selv har skabt, er overordnet i forhold til det Mennesket har skabt.

Jeg kunne godt tænke mig, at en professor i systematik ville give sit besyv med på sådan en tråd her og på Fugleognatur.dk. Så vi almindelig dødelige kunne få konkret viden om systemet. Internettet er jo et rodeværk, som jeg ikke stoler på.

Jeg er selv i vildrede med Orkidénavngivning, som jeg foretager på NaturePhotos.dk. Der er en dansk og der er en international navngivning (KEW). Problemet med den internationale er, at den har accepteret både Dactylorhiza baltica og Dactylorhiza majalis subsp. baltica! I Danmark hedder den Dactylorhiza majalis subsp. baltica, men arten/underarten findes altså ikke i DK.

Majalis-komplekset er angivet som art i DK (f.eks. D. majalis subsp. integrata var. junialis), mens der generelt på KEW er angivet underartsnavn som artsnavn (f.eks. D. praetermissa subsp. junialis). integrata var tidligere praetermissa i DK.

Mvh. Allan

p.s. Det er godt med diskussioner omkring regler for navngivning. Vi mangler blot proffesoren :-)
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 6:26pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
"Racehøns" kunne kaldes sorter ligesom med kultiverede planter, f.eks. Gallus gallus cv.(/f.)domesticus 'Plymouth Rock'.

cv. bruges ikke på planteskoler. De nøjes bare med slægt, art og 'Sort' desværre. Planteskoler/Havecentrer er med til at skabe forvirring. Eller rettere dem de modtager planterne fra.

Mvh. Allan
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 7:06pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Hej Allan

Det var flere store emner. Der fortjener andre tråde. Her dog en kort kommentar til nogle af dem.

Danske orkide-navne på internettet, f.eks. Dem har jeg før brokket mig over i anden sammenhæng, men nu er der udkommet en dansk standardbog af H.Æ.Pedersen og N.Faurholdt. Den bør man bruge.

Med hensyn til hvor mange rangklasser, der er relevante nedenunder artsniveau i systematikken, der tror jeg ikke enighed fineds. Ikke engang om, hvorledes man bør forstå rangniveauet en underart. Så det kommer vist an på, nøjagtig hvilken systematikprofessor man spørger til råds.

Hvorvidt de forskellige sorter og/eller arter er naturskabte eller menneskeskabte, det prøver jeg personligt på at se bort fra. Og forsøger på at tage dem, akkurat "som de er". Uopnåeligt ideal.

Navngivning af planter i planteskoler er een ting - internationale standardnavne kan være noget andet. Men navnene bør være oversættelige, i det mindste på artsniveau.

Og så er vi tilbage ved mit udgangspunkt. Når nu alle tamhøns tilhører samme internationale art som den vilde Bankiva-Høne (Gallus gallus).
Under hvilket videnskabeligt navn observerer man så en eventuel forvildet forekomst af en tamhøne, uden at dette bliver fejloversat til en observation af vildformen.

hilsen fra HENRY
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 7:41pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Hej Troels M.K.

Det glæder mig, at man virkelig observerer en forvildet Undulat. Og ikke bare ignorerer den.

Desuden har du jo ret i, at for den art er det ligegyldigt, om forekomsten skal regnes for en kultursort, eller om det formodentlig er den rigtige vildform. Den er jo under ingen omstændigheder indvandret naturligt. (Jeg ved da ikke af, at der skulle findes etablerede bestanden i Europa.)

Faktisk er der så godt styr på fuglearter i Danmark, at jeg ikke kan komme i tanker om et godt eksempel på relevansen af, at kunne indrapportere observation af fejlfarver som er kulturracer eller deres afkom. Det bedste eksempel er muligvis franskbrødsanden.

Ræsonnementet lyder som følger. En forvildet fugleart bliver først interessant, når den danner selvsupplerende bestande - eller i det mindste er på vej til at kunne det. En spontan indvandring af en vild art er mere interessant, end naturalisering af en oprindeligt indført fangenskabsfugl. Kulturracer af fangenskabsfugle er mindre interessante end den (tilsyneladende) rene vildform af samme art. Det har interesse, at fange en begyndende indvandring med etablering af populationer af en ny art for Danmark.

Det kunne derfor være værd at skelne (tilsyneladende) vildformer fra kulturracer af en art under indvandring - og altså også at have mulighed for at indrapportere dette.

I Dansk Botanisk Forenings atlasprojekt over danske karplanter har vi somme tider oprettet muligheden for, at indrappotere en art som Cult.; altså når forekomsten tydeligvis består af en forvildet kultursort af arten. Dette betyder dog ikke, at når den samme art bliver indrapporteret uden betegnelsen Cult., så må det nødvendigvis være en vildform. Så nøjagtig bestemmelse kræves ikke.

Jeg ved ikke om danske observationer af Grågås sommetider inkluderer forvildede tamracer eller deres krydsninger. Og for denne art er det muligvis ikke så interessant.

Jeg kunne foretille mig, at for en hypotetisk indvandrerart som Alexanderparakit, da ville det være interessant at kunne skelne imellem fangenskabsfugle (af sære afarter) og en eventuel naturlig indvandring fra en fjern, naturlig bestand.

Tyrkerduer blev vist nok avlede i Vesteuropa under navnet Skoggerduer, allerede inden artens vildform indvandrede naturligt Men kunne man se forskel?

Tilføjelse: når kulturracerne indeholder fertile artshybrider, så bliver problemarikken endnu mere kompliceret.

hilsen fra HENRY
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 7:49pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
En bemærkning: Orkidébogen har jeg fået af Jimmy Lassen kort efter udgivelsen, og den mangler former.
Bogen angiver den danske navngivning (uden former), og det burde vel være den internationale navngivning, der bør bruges.
Ellers bør man bruge Jimmy Lassen's nøgle, der kan findes og downloades på hans ikke opdaterede hjemmeside http://www.dk-orkideer.dk/ under generelt om orkideer. Den indeholder også former.

Problemet med ikke at medtage former er, at nogle i fremtiden kunne blive til varieteter eller endda underarter. Nogle har tidligere været varieteter. Dactylorhiza incarnata f. serotina hedder internationalt Dactylorhiza incarnata subsp. pulchella.

Bruger man ikke internationale videnskabelige navne er det svært at snakke sammen, som jeg har oplevet på observado.org omkring diskussion af enkelte uploaded fotos.

Mvh. Allan
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 8:26pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Danske orkidenavne bør diskuteres et andet sted!

Men jeg bliver nødt til at fremhæve Jimmy Lassen specielt for hans pragtfulde fotografier og detailtegninger til den danske orkide-bog - men ikke for hans gamle nøgle til de danske orkideer på internettet. Nøglen er på mange områder god nok. Dens system af danske navne er imidlertid for ringe!

Jeg bliver nødt til at advare mod at bruge Jimmy Lassens danske orkidenavne til især former. Det har jeg osse gjort til ham selv andetsteds. De navne kan ikke anbefales. Og det er med god grund at navnene på danske orkideers formae ikke er taget med i orkidebogen!

advarsel fra HENRY

PS: kan vi komme tilbage til trådens hovedemner?
Tip moderator
Michael Køie Poulsen
posted: 21st o January 2013 at 8:47pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Tilbage til fuglene:

Jeg har aldrig hørt Tyrkerduer blive kaldt for Skoggerdue. Ifølge ”Danske navne på alverdens fugle” er Skoggerdue det danske navn for Streptophelia roseogricea.

Jeg tror endnu ikke det bedste eksempel på en tamform der lever vildt i Danmark i stort antal: Klippedue/Tamdue (Rock Dove/Feral Pigeon). Jeg husker ikke at jeg har set de danske tamduer angivet med underartsnavn.

Det er ikke almindeligt at feltobserverede fugle bliver noteret med underartsnavn. Det sker hvor flere letgenkendelige underarter kan forventes at forekomme. Jeg har aldrig set feltobserverede Red Junglefowl noteret som andet, dog eventuelt fulgt af det videnskabelige artsnavn Gallus gallus. Ikke med underartsnavn og ikke som Bankivahøne. Til tider nævnes det om man formoder det var rigtige vilde fugle eller om det muligvis forvildede tamfugle. Det er dog altid spekulativt.
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 10:12pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Nomenklatur er andet end kun fugle, og systematik-reglerne bør være ens for alle livsformer på Jorden.

Og jeg bliver på det kraftigste nød til at anbefale Jimmy Lassen's PDF orkidénøgle, og
det er ikke den samme som hans oversigt på hjemmesiden.
Nøglen er den samme som i Orkidébogen med tilføjelse af former. Hvorfor har jeg allerede nævnt med Sildig Gøgeurt (serotina/pulchella).

Der er nemlig efterhånden en hel del hardcore fuglekiggere, som også nyder Orkidéer nutildags. Og flere vil formentlig komme til.

Med ærværdig anti-advarsel hilsen
Allan

Ps. Værs'go' at gå tilbage til trådens emne om Tamhøns.
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 10:18pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Klippedue lever som og ligner ægte Klippedue på Gotland, har jeg ved selvsyn konstateret. De er helt sikkert oprindeligt kommet fra Tamduer, men naturlig selektion har sikkert været årsagen til at de "ægte" Klippeduer har større overlevelse p.g.a. rette udseende.
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 21st o January 2013 at 10:58pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Det er for sent på døgnet til at jeg kan overskue at opstramme denne tråd.

Vi er ved at brede os ud i nogle gode sammenligninger med kultursorter af andre danske fuglearter. Hvor måske klippeduen og franskbrødsanden er de mest relevante. Men der er ikke mange kulturfuglearter i Danmark. Og jeg havde åbenbart misforstået Skoggerduen som en kulturform af Streptopelia decaocto. Det må jeg læse mere på.

Man kunne osse sammenligne med kultursorter af pattedyr, altså med vore ganske få arter af husdyr. Problemet med kulturformer er langt større for vores halvvilde kulturplanter - snesevis af arter på vej ud i den danske restenatur.

Og så bliver jeg nødt til at starte en ny tråd et andet sted om danske navne til officelt anerkendte og internationalt navngivne formae - af specielt jordorkideer. Om det emne ses vi forhåbentlig på Fugle&Natur om nogle dage.

Og der er skam ikke noget alvorligt i vejen med Jimmy Lassens danske orkidé-nøgle. Den kan godt anbefales, med det forbehold at han vælger at medtage lovlig mange af de internationalt navngivne former.

Det er hans ubrugelige danske NAVNE, jeg advarer imod - for tredje gang. Det skal der nok komme mere om - et andet sted.

knarvorn hilsen fra HENRY
Tip moderator
Allan Haagensen
posted: 21st o January 2013 at 11:16pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Jeg kan desværre ikke deltage på fugleognatur.dk omkring Orkidénavngivning, da jeg ikke må få lov til at være på den privatejede hjemmeside ;-)

Men jeg må godt være på Naturephotos.dk, hvor jeg har frie hænder til navngivning af Vestpalæaktis Orkidéer. Og det er ikke afsluttet, og bliver det formentlig heller aldrig rigtigt p.g.a. uenighed om systematikken.

Hilsen Allan
Tip moderator
Kim Frost
posted: 23rd o January 2013 at 8:16am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Bør dette ikke videredebatteres over en Coq au Vin med Côte Rôtie til?

Kim
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 30th o January 2013 at 2:07pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Anledningen til denne tråd var det nye hefte i Serien Natur&Museum (nr.4 i årgang 51), udgivet af Naturhistorisk Museum, AArhus. http://375211.webshop.web-siden.dk/product.asp?product=...
Det er udarbejdet af Dr.agro. Poul Sørensen og handler om hønerne som avlsdyr og som madproducenter. Titlen er simpelthen Hønen.

I brødteksten er denne art (snarere underart?) benævnt hønen eller tamhønen - begge ord stavet med lille begyndelsesbogstav. De fire arter af vilde junglehøns er osse nævnt, endda med deres internationale betegnelser, men der giver ikke umiddelbart noget videnskabeligt navn til tamhøns. Hvilket er usædvanligt for et hovedemne i dette museale tidsskrift N&M.

Min opmærksomhed blev fanget af titlen "hønen" bøjet i bestemt form. Hvilket er en sjovt gammedags måde at benævne en art på, på dansk. Der findes også en ældre dyrlægebog med en titel som: "Hestens røgt og pleje". Med ordet hesten menes hele arten Hest - og ikke noget nærmere bestemt individ af arten. Man kunne i titlen have tilføjet artens internationale benævnelse: Equus caballus.

Jeg spekulerede på, om det mon er officielt dansk at betegne en art med dens almindelige betegnelse (betragtet som appellativ), bøjet i bestemt form? Her et par eksempler: "Ørnen bygger sin rede på bjerget". "Grisen er mere intelligent end man umiddelbart skulle tro". I disse eksempler kunne man godt have tilføjet artens internationale videnskabelige navn i parentes, uden at forstyrre meningen, og til god hjælp for en eventuel oversættelse af teksten.

Selv ville jeg have foretrukket at skrive artsnavnet med stort og dermed betragte det som et egennavn (proprium i stedet for appellativ). Så det danske videnskabelige artnavn kunne være Høne. I stedet for hønen. Her ville det have hjulpet med den internationale betegnelse for (under)arten Høne (Gallus gallus ssp. domesticus). I hvert fald såfremt man vil forsøge at undgå journalistiske fejloversættelser.

Hvis man skal følge almindelig dyrenavneskik, så kunne ordet Høne med stort og have betydet et medlem af slægten Gallus. Eller sågar et medlem af familien Phasanidae. Selv ville jeg foretrække, at slægetn Gallus på dansk blev betegnet: Junglehøne. Dog med undtagelse af Tamhønen.

Forresten så er flertalsbøjningen af ordet høne, jo høner. Med mindre man medregner hanen (hanerne). I så fald er flertal af høne, jo høns! :-)

hilsen fra HENRY
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 30th o January 2013 at 3:12pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Der har i denne tråd været indflettet noget om danske navne til danske orkidéer.

Specielt de navne som Jimmy Lassen havde med på sin 5 år gamle hjemmeside: http://www.dk-orkideer.dk/ Dette hjemmeside-system er nu til dels nedlagt, men det ser osse ud til, at der må være en internet-explorer-fejl ved bladring imellem hjemmesidernes dele?

Nogle af de danke orkidé-navne i linket (igen: http://www.dk-orkideer.dk/ ), specielt dem til varieteter og former, er efter min mening så forvirrende, at de ikke kan anbefales.

Jimmy lassens billeder er derimod gode. De bærer en del af bogen: Danmarks Vilde Orkidér af H.Æ.Pedersen og N.Faurholdt. Denne bog regner imidlertid ikke med helt så mange danske orkidé-navne, som Jimmy Lassen gjorde, et par år inden denne bog udkom.


hilsen fra HENRY
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 4th o February 2013 at 10:52am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Her er et link til en observatør, som har haft en ubestemt hvid spurvefugl i haven i flere uger. http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?Messa...
Første svar på ID lyder, at det må være en Kanariefugl.
Da den ikke er vildtfarvet, må det være ret sikkert, at den ikke er kommet flyvende fra nogen naturlig population, men er en undsluppen fangeskabsfugl.
Derfor min forespørgsel om ikke det ville være relevant, om man ved indrapportering (af en forvildet Undulat) havde mulighed for at rapportere, om observationen er en afvigende farvevarietet fra fangenskab.

hilsen fra HENRY
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 17th o March 2013 at 9:49am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Jeg synes ikke, vi blev færdige i denne tråd, så jeg prøver at tage emnet op igen.
Desuden KAN man muligvis alligevel have grund til at kunne indrapportere Tam-Høne i Danmark, hvis da dette link står til troende: http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=...

hilsen fra HENRY
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 24th o March 2013 at 7:56pm  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Jeg har for nylig fortsat hovedemnet med nogle indlæg i originaltråden (hos FugleogNatur) her: http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=...

Det begynder at ligne, at alverdens tamhøns skal betragtes som værende én enkelt hybridopstået underart indenfor begrebet Gallus gallus.

Begrebet Gallus gallus hedder på dansk Bankivahøne, men oftest kaldes denne art alligevel for Rød Junglehøne - uofficielt. De vilde underarter af denne art findes udbredt i Indien og Sydøstasien.

Mindst tre af de vilde underarter af denne såkaldte Bankivahøne skal være blevet indkrydset i processen ved den ældste fremavling af underarten Tamhøne (Gallus gallus ssp. domesticus). Når man således kan betragte underarten Tamhøne som en bastard, så kunne denne måske hedde Gallus gallus nothosubspecies ×domesticus på internationalt videnskabeligt sprog? Således gør man med etablerede plantehybrider, som danner bestande/populationer.

Navnet Tamhøne (med stort begyndelsesbogstav og uden bindestreg) må være det officielle danske navn på G.g. ssp. domesticus. Altså på alverdens vidt forskellige udgaver af tamhøns. Både på racehøns, industrihøns og på ”skrammelhøns” - et godt begreb som vist både inkluderes gadekryds af hønseracer samt alle mulige lokale, halvvilde tamracer fra hele verden.

Tamhøne (Gallus gallus ssp. domesticus) tilhører godt nok arten Bankivahøne, men dette fremgår ikke af dens danske navn. Ligeledes tilhører arten Bankivahøne (niveauet højere oppe) slægten Junglehøne, osse uden at dette direkte fremgår af det danske artsnavn. Her gælder en slags undtagelse, der dog ikke er enestående; nemlig den, at en art indenfor slægten ikke nødvendigvis har slægtsnavnet som en del af sit artsnavn.

Såfremt det skulle vise sig, at der alligevel indgår en anden art af Junglehøne i den oprindelige fremavling af Tamhøne (ud over Gallus gallus), så behøver det ikke at betyde nogen ændring af det danske navn: Tamhøne. Det skifter bare status fra at være en ”hybridunderart” (nothosubspecies) til at være en ”hybridart” (nothospecies). Så ville den internationale betegnelse nok blive noget i retning af Gallus ×domesticus? Dette navn har jeg dog ikke fundet belæg for i litteraturen.

Den sandsynligste anden art af Junglehøne til at indgå i det forhistoriske avlsarbejde med at frembringe Tamhøne, må være den sydindiske Grå Junglehøne (Gallus sonneratii). Derudover ser det ud til, at den indonesiske Grøn Junglehøne (Gallus varius) er blevet brugt til fremavling af visse relativt moderne hønseracer i stillehavsområdet. Men dette betyder ikke, at alverdens tamhøns indeholder gener fra Grøn Junglehøne. Det gør de muligvis fra Grå Junglehøne.

I sidstnævnte tilfælde (altså såfremt ALLE individer af Tamhøne har gener fra Grå Junglehøne) kunne det godt forsvares, at betragte Tamhøne som værende en selvstændig art. Med navnet Gallus domesticus. Godt nok er dette så en art af hybridogén oprindelse. Er der mon nogen autoriteter, som gør således?

Stadigvæk har jeg ikke fundet nogen autoritær liste over danske navne på arter og underarter af slægten Junglehøne, som nævner begrebet Tamhøne. Så indtil videre har jeg selv besluttet mig for, at dette er det korrekte danske navn. Med stort begyndelsesbogstav og uden bindestreg.

Mon denne beslutning kan afslutte pindehuggeriet?


hilsen fra HENRY
Tip moderator
Henry Nielsen
posted: 25th o March 2013 at 8:24am  subject: Re: Hvad er det korrekte artsnavn på tamhøns? 
Jeg har bladret denne tråd igennem, for at samle op.

De mest konstruktive besvarelser er fra Michael Køie Poulsen, der bl.a. rettede min gamle misforståelse om, at Skoggerdue skulle være en tamform af Tyrkerdue.

Michael skriver: Tamhøns er helt sikkert samme art som Red Junglefowl! Og: Det er dog almindeligt at kalde alle tamhøns for Gallus gallus domesticus!

Med de to sætninger er vi jo næsten hjemme. Der mangler bare det danske navn for Gallus gallus domesticus. Den danske betegnelse er tamhøns. Men kan man skrive dette ord på en obsliste?

Tyskerne siger Haushuhn, USA mener Farm Fowl, briter sagde Domestic Fowl, men efterhånden er det mere normal at kalde dem alle for Chicken. Wikipedia siger: “Chicken" originally referred to chicks, not the species itself. The species as a whole was then called domestic fowl! Bemærk, at man dér kommer til at kalde Tamhøns for en art! Det skulle heller ikke undre mig, om nogle danske børn tror, at kylling er en dyreart, som er forskellig fra arten høne? Måske er dette fremtiden?

Det generer mig ikke, at der er forskellige betegnelser for samme dyreart. På dansk har vi kylling, hønnike, hanekylling, kapun, høne og hane som betegnelse for forskellige individer af arten Gallus gallus. Og de forskellige racehøns har helt rigtige navne, skønt de (næsten) alle tilhører arten Gallus gallus. At de forskellige vilde underarter af Gallus gallus osse kan have separate danske navne, vil der ikke være noget mærkeligt i. Som f.eks. Java-Bankivahøne (Gallus gallus ssp. bankiva). Jeg tror bare ikke disse underartsnavne er officielle på dansk?

For to måneder siden skrev jeg: Kan det anerkendes af alle trådkikkere, at det rigtige danske artsnavn til skrammelhønsene er Tam-Høne (eller måske Tamhøne, hvis man staver uden bindestreg) med det internationale navn: Gallus gallus ssp. domesticus? For så er tråden slut.

Men fik ingen reaktion. Det kan tages som en godkendelse.

Så i går skrev jeg: Navnet Tamhøne (med stort begyndelsesbogstav og uden bindestreg) må være det officielle danske navn på G.g. ssp. domesticus. Altså på alverdens vidt forskellige udgaver af tamhøns. Både på racehøns, industrihøns og på ”skrammelhøns” - et godt begreb som vist både inkluderes gadekryds af hønseracer samt alle mulige lokale, halvvilde tamracer fra hele verden.

Jan Fischer Rasmussen skrev: Det er ikke helt korrekt, når Henry skriver "Det skal indrømmes, at dette ikke er noget relevant afkrydsningslisteproblem. For Tam-Høne bør næppe optræde på nogensomhelst turrapport over observerede fuglearter."

J.F.R.: Tamhøns forvildes godt nok meget sjældnere end mange andre husdyr, men de kendes dog, så folk der noterer C-arter (uf!) kan komme ud for problemet: http://en.wikipedia.org/wiki/Feral_chicken

Så hvis man skulle få brug for at observere tamhøns på en dansksproget afkrydsningsliste, så burde man kunne sætte sit kryds ved navnet Tamhøne! Q.e.d.


hilsen fra HENRY
Tip moderator


Post a comment to the thread
This thread is closed to new posts!



to the top copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Denmark
contact us: netfugl@netfugl.dk - about us: webmasters - generated in 0.052 sec.
to the top