Efter en onsdag med heldagsregn over Sjælland og heller ikke for godt vejr til rovfugletræk i dagene forinden var der lagt op til en dag med lavinetræk så snart vejret blev bedre. Vejrudsigten for torsdag d. 11. september lød indledningsvis aftenen før på regn til hen imod frokosttid, så alt tydede på at Stevns-observatørerne kunne holde endnu en fuglefri dag. Stor var forbavselsen, da man kikkede ud af vinduet torsdag morgen og så blå himmel. Vejrudsigten var nu lavet helt om og lovede sol, tørt vejr og ret svag NØ-vind. I al hast måtte en Stevns-tur improviseres, og vel ankommet ved 10-tiden kunne vi straks konstatere, at rovfugle kom ind fra Falsterbo. Lavinetræk var der nu ikke tale om, faktisk kom der kun ca. 150 rovfugle ind i løbet af dagen, men de kom hele tiden og omfattede hele 10 arter.
Fra vores obs.post på Mandehoved opdager JHC lige før kl. 12.40 ude mod sydøst en større rovfugl, som straks skiller sig ud ved sin betydelige størrelse men nok især på grund af langsomme og store vingeslag. Den er på vej ind mod klinten i aktiv flugt og vil nå land et godt stykke syd for os. På det tidspunkt ser vi den lige fra siden og kan ikke se andre tegninger end hvid underside og mørk overside, mens den med Kongeørne-lignende vingeslag fortsætter mod land. I glideflugt holder den de meget lange og bredhåndede vinger plant med knæk ved håndroden og til tider med spidsen af håndsvingfjerene strittende opad. Vi bliver snart klar over, at vi kikker på en Slangeørn, og kan kun beklage at vi ikke har placeret os længere mod syd så vi kan se den i medlys. Stik syd for os når den land og begynder med det samme at dreje rundt og står et øjeblik stille i luften, som om den skal til at muse, med front imod os, og nu kan det mørke hoved i kontrast til den hvide underside ses et kort øjeblik. Den muser dog ikke rigtigt, men kredser nogle gange og glider derefter videre ind i land. Da den er kommet sydvest for os kredser den igen, nu så langt fra modlyset, at vi trods afstanden tydeligt kan se det mørke hoved og lyse overvingedækkere i kontrast til ellers mørk vingeoverside. Ørnen befinder sig nu over den nyplantede skov langs Gydevej, hvor den på et tidspunkt muser rigtigt i stor højde med hængende ben, enkelte langsomme tunge vingeslag men ellers urørlige vinger og stort hængende hoved. Hele tiden driver den længere vestpå, og kl. 12.51 taber vi den helt af syne.
I mellemtiden er TWJ kørt efter Slangeørnen for om muligt at fotografere den, og ved hjælp af lidt dirigering pr. mobiltelefon lykkes det ham faktisk at genfinde den et stykke VNV for Tommestrup, men han når ikke at indhente den inden den har forladt området.
Om nogen har set Slangeørnen et eller andet sted på Falsterbo-halvøen vides ikke i skrivende stund, men den er i hvert fald ikke meldt ud på svenskernes meldesystem og står heller ikke på den officielle træktabel. At vi på Stevns misser en sjælden rovfugl som ses trække ud fra Falsterbo er ikke usædvanligt, mens det omvendte er mere sjældent. Netop i NØ-vind kan det dog forekomme, og hvis Slangeørnen er trukket højt ud i medvinden på urørlige vinger kan den godt have camoufleret sig som våge. Vi havde fordelen af at se den komme ind fra havet i aktiv flugt, hvor den omgående afslører sig ved de meget specielle vingeslag.
Observatørerne var Jørgen Hulbæk Christiansen, Thomas W. Johansen, Bo Andreassen og Tim Andersen, foruden et engelsk fuglekikkende par, der var på ferie i Danmark og fik en udmærket debut på Stevns Klint. Lidt efter Slangeørnen kom også en Havørn ind, og derudover kom bl.a. også 5 Røde Glenter. På Falsterbos træktabel kan vi se, at vi missede temmelig mange Rørhøge, Spurvehøge, Fiskeørne og falke, men det er til at bære når man har set en Slangeørn i stedet.
Artiklen er senest opdateret: fredag 12. september 2003 kl. 08.56
11.9 kl. ca. 12.30 observerede 2 danske og 2 engelske fuglekiggere en trækkende Slangeørn ved Ljungen i Falsterbo. Dnne fugl sås langt mod nord, og det er højst sandsynligt, at er denne fugl, der 1.5 time senere trak ind på Stevns.
Vinden var fra nordøst denne dag. Dette spreder trækket over Falsterbohalvøen. Den aktuelle fugl har haft vinden i ryggen og er formentligt trukket ud omkring Skanør eller længere nord herfor, hvilket betyder, at den ikke var synlig fra Nabben (hvor Nils Kjellén og Lars Nilsson observerede trækket) eller fra Kolabakken (som var bemandet af KMO og et rovfuglekursus).
Slangeørn har før lavet et lignende nummer, og kan iøvrigt trække "uortodokst" i forhold til andre rovfugle. Således enten ret langt fra land eller i friskere vind end vågerne foretrækker.
Indenfor rovfugle kan nævnes, at efterårets første unge Steppehøg i Falsterbo sås søndag 14.9 kl. 15.16 på Ljungen, hvor den bl.a. i overværelse af KMO, Anders Søgaard og Paul Nilsson trak mod nordvest - formentligt til rast på halvøens nordlige eller vestlige del.
Tim Andersen skriver tirsdag 16. september 2003 kl. 09.47
Hej Klaus!
Spændende at Slangeørnen åbenbart alligevel blev set på Falsterbo-halvøen.
Er tidspunktet ca. 12.30 så flexibelt, at det også kunne være f.eks. 12.15 eller deromkring? Det ville passe bedre hvis det skal være samme fugl, idet vores Slangeørn kom ind kl. 12.40. De hurtigste overflyvningstider vi har målt er 19 minutter for en Stor Skrigeørn i frisk medvind Nabben-Mandehoved (23 km) og 17 minutter for en Vandrefalk Nabben-Bøgeskoven (lidt over 25 km) også i medvind. Men ellers er det mest almindelige 25-50 minutter for større rovfugle, afhængigt af vinden.
Tillykke med den flotte obs. Tidspunktet "12.30" skal ikke opfattes som præcist, men kun cirka. Observationen kan derfor sagtens være gjort ved 12 eller 12.15-tiden. Hvis observatørerne læser dette kan de måske hjælpe med en mere præcis tidsangivelse.
Jeg har netop snakket med en af observatørerne (Martin Holm). Han nævner, at de (2 danskere, 2 englændere og 3 hollændere) så fuglen ved 12-tiden. Den blev set fra det SØ-hjørne af Lyngen, hvor den skruede sig op med våger. Der blev ringet til fyret (og videre rundt), men den undgik tilsyneladende dem længere ude.
Inger Bach skriver tirsdag 16. september 2003 kl. 11.59
Jeg er absolut amatørfuglekigger, men har været det i mange år. Jeg bruger min kikkert hver dag. Jeg mener, jeg kender en del forskellige rovfugle, så fx. en masse hvepsevåger her over Lolland for ca. 14 dage siden.
MEN: I fredags og igen i lørdags så jeg en stor, flot, næsten hvid på undersiden, rovfugl med store bløde og dybe vingeslag. Den gav mig kvaler. Den havde nemlig ikke de mørke håndrodspletter, som man ser på så mange rovfugle. Den havde hvide. Samtidig bemærkede jeg, at både krop, vinger og hale havde tydelige tværstriber. Jeg var klar over, at det ikke var noget af det, jeg plejer at se.
Jeg ringede til en i lokalkommiteen, men han var ikke hjemme. Der kunne jo ha' været andre, som havde set fuglen. Jeg kiggede i fuglebogen, og stoppede ved SLANGEØRN. Nej, det kunne ikke være rigtigt, tænkte jeg.
Nu har jeg så lige fået at vide, at der er set slangeørn på Stevns. Derfor er jeg logget på her, for at høre jeres mening. Kan det ha' været en slangeørn.
Mange hilsner fra Inger