Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ismåger i omløb

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 24. november 2004 kl. 07.56. Læst 11953 gange
Ismåger i omløb

Der har i de seneste dage været rapporteret om flere Ismåger i landene omkring os. I Storbritannien har en 1k fugl opholdt sig ved Bettyhill, Highland i perioden 15-17.11, for derefter at forsvinde. Den er dog nok den samme 1k fugl, der blev set ved Kyle of Tongue, Highland, den 23.11

Fra Norge er der meldt om en 1k fugl fra Fevåg Sør-Trøndelag, Rissa den 21.11, men denne er tilsyneladende heller ikke på plads længere, da der ikke er nogle rapporter om fuglens fortsatte tilstedeværelse.

Færøerne har ligeledes haft besøg af en 1k Ismåge. Denne blev set i Eystara vág, Tórshavn. Fuglen blev set og fotograferet den 17.11 og billeder af fuglen ses i Netfugls galleri her og her.

Fra Sverige er der flere rapporter om en adult fugl der spøger et eller andet sted i Kattegat. Fuglen skulle ifølge denne tråd i forummet være set raste på bl.a. et skib og endvidere er den formodentlig set trække forbi flere ornitologer langs den svenske vestkyst.

Fælles for alle de rapporterede fugle er, at ingen ved, hvor fuglene er på nuværende tidspunkt. Måske er de kun fløjet nogle få kilometer væk eller måske står de (eller en artsfælle) i en dansk havn og venter på at blive fundet.

Derudover kan hollænderne berette om 1-2 Rosenmåger og med Rolf Christensens fund af Bonapartemåge, 2 Gråmåger samt Hvidvinget Måge i Skagen i de seneste dage tyder det på, at et besøg i havnene vil kunne kaste flere interessante måger af sig.

Måske burde der arrangeres en ”Operation Ismåge” i den kommende weekend? Der er næppe tvivl om, at der kan være Ismåge i havnene i de indenlandske farvande såvel som i de ”traditionelle” mågehavne langs den jyske vestkyst.

En ”lynoperation” vil også give deltagerne en glimrende mulighed for at melde fra til julekoncerter, klejnebagning, kalendergaveindkøb eller det faste årlige ”lav din egen adventskrans” arrangement hos Faster Meta.

Hvis nogen er interesserede, så opfordres de herunder at til anføre, hvilken havn der dækkes og om der dækkes lørdag, søndag eller begge dage. Er der nogen, der er med?

Nærmere om de danske fund findes her.

Nærmere information om de seneste VP fund findes her.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 24. november 2004 kl. 08.13

Kommentarer:

John Faldborg skriver onsdag 24. november 2004 kl. 19.09
Jeg chekker gerne både Fakse Ladeplads Fiskerihavn og Fakse Ladeplads Lystbådehavn både lørdag og søndag!


Tau Rasmussen skriver onsdag 24. november 2004 kl. 19.22
OK. Jeg tager Randers kajakklub torsdag og fredag. It hasn´t got a chance!


Tommy Jensen skriver onsdag 24. november 2004 kl. 19.36
Yes, jeg tager Gilleleje Havn fredag form, lør og søn.

Men jeg er nok ikke alene heroppe!



Kim Frost skriver onsdag 24. november 2004 kl. 19.37
Og jeg har varskoet fiskerne i Lildstrand om kridhvide (!), "klumpede" måger, der kan ligne svømmende duer (indtryk fra Grønland på lidt afstand) samt hvide måger med "mæslinger" og "olie" i ansigtet.
Der står altid et par hundrede måger på stranden ved ophalinggspladsen heroppe, og chancen er ikke så ringe endda, ved ded at der renses fisk fra et par sømil ude og helt ind til landingen, så kutterne har en hale af måger - og nu og da almidelige kjover tillige med sig.
Er der nogen til at tage Hanstholm, eller skal jeg også gå molerne dér tynde lørdag-søndag ? Det kan jo ikke passe, at det kun er Hitshals og Skagen, der kan trække spændende måger til!

Kim Frost


Peter Hedegaard Kristensen skriver onsdag 24. november 2004 kl. 19.40
God initiv!
Jeg håber at kunne besøge ihvertfald Thyborøn en af dagene. Og jeg udlover en fin akvarel af en lige så fin Ismåge til den der finder den - hvis jeg vel og mærke får den at se (nogen ville nok foretrække en whisky, men en er jo studerende...)


erik overlund skriver onsdag 24. november 2004 kl. 20.45
Hvem siger at Ismåger ka li havn!


Silas Kristian Krag Olofson skriver onsdag 24. november 2004 kl. 21.32
Ismågen på Færøerne er ikke set de sidste par dage, så måske er den taget på charter-rejse til syden? Jeg prøver Gilleleje havn i morgen, hvis vejret er rimeligt. Akvarellen lyder bare helt fin, Peter!

VH Silas ;-)


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 25. november 2004 kl. 07.33

Med dette billede i tankerne, så dækker jeg Rømø lørdag.


Kurt Prentow skriver torsdag 25. november 2004 kl. 07.58
Hej alle
I kan være rolige for, at Hirtshals og omegn også bliver dækket. Apropos billedet i linket i Mortens indlæg, så ligger der et marsvin-kadaver på Tornby Strand syd for Hirtshals!
vh Kurt


Søren Nygaard skriver torsdag 25. november 2004 kl. 08.27
Den må også kunne findes på nogle af de østlige havne, så det prøver jeg.
Det vil sige årøsund/årø, Haderslev, AAbenraa, måske kolding.

Mvh Snygaard


Kim Frost skriver torsdag 25. november 2004 kl. 09.17
Der er en havn, som ikke maa forglemmes, nemlig Grenaa Havn ihukommende observationen i svensk Kattegat!

Kim Frost


Anni og Peter Nielsen skriver torsdag 25. november 2004 kl. 11.01
Det er der i hvert fald en pointe i!

Vi tager Grenå Havn i den kommende weekend!



Kurt Prentow skriver torsdag 25. november 2004 kl. 12.29
Hej Kim. Fint nyt navn du har fundet for Hirtshals ;-)


Ulf Eschou Møller skriver torsdag 25. november 2004 kl. 16.29
Jeg regner med at kigge i enten Hvide Sande som i lørdags, eller Æ Mind (Thorsminde. Hvis tiden tillader det måske endda begge havne.
Det er jo lidt et dilemme når nu Maura vil rode rundt længere mod nord..... man skal jo helst ikke være for langt væk ;-)

Mvh

Ulf Eschou Møller


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 25. november 2004 kl. 16.43

Ulf - der har du fat i noget. Det ender nok med, at Maura skal tegne en akvarel til sig selv.....


Jens Toftelund Madsen skriver torsdag 25. november 2004 kl. 17.00
Nej Tommy. Du bliver ikke alene deroppe. Jeg regner med at lave punktnedslag på Sjællands N-kyst, Kronborg til Hundested, som i lørdags, enten lørdag eller søndag.


Ulf Eschou Møller skriver fredag 26. november 2004 kl. 19.16
Taget i betragtning hvor stor interessen MÅ være for ismågen, så må man da sige at denne tråd er gået lidt død.

Vil lige nævne at Henrik Knudsen har lovet at trave stranden igennem ved Blåvand, og har hørt rygter om yderligere dækning af Hvide Sande.

Hvad med i nord? Håber LR vil kigge i Hirtshals Havn + øststranden!

og som et lille PS: så er det ikke forbudt at finde Rosenmåge eller andet godt.

Med venlig hilsen

Ulf Eschou Møller


Helge Røjle Christensen skriver onsdag 1. december 2004 kl. 21.07
Mens vi alle håber, så tillad mig en beretning fra november 83, sidst der var levende Ismåge i Danmark - så vidt vi ved. Det er nemlig også en historisk begivenhed, når det gælder den målrettede artsoplevelsestur i Danmark. Det som nogle steder, vist nok nedsættende, kaldes for ”artsjægeri”.

Jeg var i gang med min afsluttende studieopgave og havde en nyfødt med kolik. Dette kun nævnt for at undskylde min distraktion, da en fugleven fra Thy ringede med besked om, at der var Ismåge i Hanstholm Havn – ”lige ved isværket ud for havnecafeteriet”.

Jeg tænkte såmænd, om det var umagen værd at køre de 30 kilometer...

Skam få mig, men fornuften tog heldigvis over, så vi fik kolikdrengen stablet i en snuglipose og nåede frem til Hanstholm tidsnok til at møde en lokal ornitolog i en truck, der kunne fremvise Ismågen ved hjælpefyret på Østmolen. Derfor er vi, min kone og jeg, nu blandt det encifrede antal på Netfugls liste, der har set FUGLEN.

Hvad der er mere interessant: Den gang var fuglenyhedsstrømmen jo slet ikke organiseret som i dag. Men jeg ringede dog til en god ven i København, så samme aften overnattede et lille hold af forhistoriske twitchere på Vejlernes daværende feltstation, og næste morgen drog vi alle til Hanstholm og oplevede igen den kære sortpletvinge på nærmeste hold. En hel bilfuld!! – men på det tidspunkt havde den vist også været der en uge...

Det historiske ligger så i, at da Rosenmågen få måneder senere blev fundet i Thorsminde, så rykkede – næsten – hele Danmark. Det var altså et sted mellem Ismågen og Rosenmågen, at den danske twitcherånd blev født...

Helge Røjle


Kim Søvæld skriver søndag 5. december 2004 kl. 14.09
Hej alle!

I dag blev der set en Ismåge ved Onsala Sandø, Halland i Sverige. Det er faktisk uhyggeligt tæt på Danmark!

Det vil uden tvivl være en god ide at holde udkik efter denne art lige for tiden. Især ved østkysten mellem Gilleleje og Stevns (Og selvfølgelig alle andre steder).

Jeg vil opfordre alle der har mulighed for det til at kikke forbi kystlinen et par timer dagligt i de kommende uger. Jo flere ornitologer der kikker efter arten, des større er chancen for, at den vil blive set her i Danmark.

God jagt!

Kim Søvæld


Kurt Prentow skriver søndag 5. december 2004 kl. 17.39
Hej Ulf og Kim m.fl.
Jeg tror faktisk at en masse fuglekiggere er meget opmærksomme i denne tid og spejder ivrigt efter små hvide måger. Her i NV-Vendsyssel er vi i hvert fald adskillige, som jævntligt patruljerer strandene og havnene, og sådan er det formodenlig også i det øvrige, ganske danske land.
vh Kurt


Klaus Malling Olsen skriver søndag 5. december 2004 kl. 18.49
Ismågen ved Onsala blev set forskellige steder idag søndag 5.12 2004, og synes at bevæge sig en del rundt.
Om dette individ nogensinde når Danmarks kyster og med de fremherskende vejrforhold nok tvivlsomt. Vinden skulle forblive i V, senere drejende S, hvilket øger chancen for, at den eftertragtede fugl vil forblive ved den svenske vestkyst. Havde den vist større vile til konstant at bevæge sig mod syd med en god nordvestenhyler i ryggen, ville der for alvor have været idé i at scope efter den ved den sjællandske nordkyst eller ved Skagen. Ved V-S vinde er det ekseptionelt, at en fugl fra den svenske vestkyst senere ses i Danmark - men det skal ikke afholde nogle fra at finde dét, der må kandidere til den obs, der giver mest "street credibility" i mange år: en stationær Ismåge!


Kurt Prentow skriver mandag 6. december 2004 kl. 12.18
De jävle
svenskere




Kurt Prentow skriver mandag 6. december 2004 kl. 15.43
Nå, det var måske ikke så tydeligt for alle, men der er gemt et link under "svenskere" ovenfor til nogle helt uudholdelige fotos af ismåge. vh Kurt


Morten Heegaard skriver tirsdag 7. december 2004 kl. 13.21
Fra den svenske rix-larm i dag, 7/12:

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 12:03 Halland - Lerkil - Drog iväg, troli-gen kvar

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 07 11:31 Halland - Lerkil - Sträckande

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 11:21 Halland - Onsala Sandö - Sträck-ande

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 07 11:14 Halland - Onsala Sandö - Sträckande

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 10:56 Halland - Mer information på 0900-10 68 300!

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 07 10:52 Halland - Lerkil - Sträckande

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 10:41 Halland - Lerkil - Sträckande -

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 07 10:35 Halland - Lerkil - Ses, statio-när

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 10:29 Halland - Mer information på 0900-10 68 300!

Ismås (Pagophila eburnea) Ungfågel 10:26 Halland - Vallda Sandö - Strä-ckande



Klaus Malling Olsen skriver onsdag 8. december 2004 kl. 10.40
Her til morgen, 8.12, har fuglen været stationær. Nu er der ikke længere nogen grund til ikke at køre til den svenske vestkyst for at bese denne unikke fugl.


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 8. december 2004 kl. 14.14
Der er sikkert mange, der gerne vil være dén, der opdager Ismågen, når den, eller en af dens slægtninge, indtager Danmark. Råd er dyre, men her er et ældgammelt, sakses fra Niels Kjærbøllings Skandinaviend Fugle fra midt i 1800-tallet:

"Efter Holbøl er denne fugl så dum, at man ved at binde et stykke spæk på en snor og kaste den i vandet, kan lokke fuglen så tæt til sig, at man kan fange den med hænderne; ja, en grønlænder, der bragte ham fuglen, fortalte ham, at han havde lokket den til sig ved at række tungen ud af munden og bevæge den, hvorved mågen var kommet ham så nær, at han ihejlslog den med sin kajak-åre".

Så, ud med kajak-årerne og tungerne i alle danske havne.


Anders Espenhain Sørensen skriver onsdag 8. december 2004 kl. 15.41
Kan snildt forestille mig almuens reaktion på dette :o)

I forvejen er der flere fra almuen der har givet udtryk for et vist morsomt præg over synet af 40-50 granvoksne mænd der tonser over en mark for derefter at stille sig og glo ind i en busk i flere timer...
Nu kan de så også nyde synet af de hersens fuglefolk med grønlænderårer og tungen ud af munden i de danske havne for at fange måger. Fedt! :o)


Kurt Prentow skriver onsdag 8. december 2004 kl. 18.12
En grund til ikke at køre kunne være at man skal på arbejde ... men måske får ordet "fugleinfluenza" en helt ny betydning de kommende dage ?
vh Kurt ;-)


Torben Lund skriver onsdag 8. december 2004 kl. 21.41
Jeg var i Lerkil Havn i Halland i dag for at se den stationære ismåge. Det har i mange år været min ønskeart nr. 1, i hvert fald siden jeg kørte forgæves til Hanstholm tilbage i 1983...

Da vi ankom, havde fuglen været forsvundet i en halv time, men efter ca. ti minutter dukkede den op igen. Det var så nakkehårene rejste sig. Efter et par opvisningsrunder landede mågen ca. 10 meter foran os, og der var ikke andet at sige end: Det bliver ikke større end det!

Eller som en svensker udtrykte det: Fy fan, va häftigt!

I de næste tre timer havde vi ismågen flyvende, fouragerende og siddende helt ugenert på ganske kort afstand, til stor tilfredshed for de mange fremmødte, hvoraf kun en håndfuld fra Danmark.

De få fremmødte danskere undrede os, da vi tror, at det formentlig er den art der står allerhøjest på ønskesedlen for de fleste.

Det er både kortere og billigere for en østdansker at tage til Lerkil end til f.eks. Rømø eller Skagen...


Mvh. Torben


Anders Søgaard skriver onsdag 8. december 2004 kl. 22.03
Hej Torben

Et stort tillykke til alle der var på plads og se Ismågen :-), det må have været STORT!

Der er ingen tvivl om at den står højt på ønskesedlen over de fugle man kunne tænke sig at se, uanset hvor det er at den befinder sig, det er ganske enkelt en drømmefugl!!!

Men vi er nok mange,der desværre bliver nød til at vente med at rykke på den, til på Lørdag, det er jo ikke alle der er så heldige at have mulighed for at køre på en hverdag :-).

Så må vi håbe at den bliver hængende.

Hilsen
Anders


Torben Lund skriver onsdag 8. december 2004 kl. 22.27
Hej Anders,

Jeg har fuld forståelse for, at mange naturligvis ikke har haft mulighed for at rykke til Halland endnu.

Selv var jeg heldig at kunne tage en fridag, og jeg bevilgede egenhændigt min søn fri fra skole. Det var en Force Majeure situation! Der er trods alt ting i tilværelsen der er vigtigere end skole, og ismåge er bestemt en af dem.

Alt held og lykke til dem, der tager af sted i weekenden. Som fuglen har opført sig de sidste par dage, og med den aktuelle vejrudsigt, skulle der være gode chancer.


Mvh. Torben


Rasmus Strack skriver onsdag 8. december 2004 kl. 22.38

Hej Alle.

Der bliver sandsynligvis god mulighed de næste mange dage, for at se fuglen. Fuglen bliver fodret, der ligger sild over alt i den meget lille havn (havnen ved stubben er større!!), og Ismågen er meget glad for dem.
Det kan ses som en smugle unfair, at de fodrer da den så nok vil blive, hvor den ellers kunne tænkes at flyve til DK!!!!
Men Men Men vi kunne jo beslutte at ofre en dansk birder, smide personen i Lerkil havn og lade denne person blive taget af havstrømmene, på den måde kan fuglen forventes i Gilleleje tre til fire dage senere....

Med håbet om en god tur til alle der tager til "Gammel Danmark"

Rasmus


Nis Lundmark Jensen skriver onsdag 8. december 2004 kl. 23.16
Bentzon linkede i starten af denne tråd til en ismåge i færd med at fortære et marsvin(af en slags).

Malling bidrager i dag med et ældre tip om at lokke med spæk og udstukken tunge.

Jeg mener begge hér har fat i noget vigtigt med hensyn til hvor vi bør søge ismågen.

Selv har jeg erfaring fra Svalbard i 96´ hvor jeg efter flere ugers togt ikke havde set skyggen af ismåge. Men da vi kom i kontakt med en fanger, kom der skred i sagerne. Han lovede mig ismåge, så snart han havde fanget sæl. Og ganske rigtigt, der gik ikke 15 minutter fra han havde udlagt indvoldene fra 2 sæler i strandkanten, før ”sneduen” var på plads !!

Han berettede i øvrigt, at det var velkendt at ismågerne kom fra ”out of nowhere ” så snart der var fanget sæl. Han var overbevist om at de kunne lugte sælerne på meget store afstande !

Det er ej heller mit indtryk at ismågerne primært spottes i havne i vore nabolande – når det nu endelig sker. Men i øvrigt har jeg ikke det store kenskab til, hvilke lokaliteter fuglene er set på, her i de for dem sydlige himmelstrøj.

Min pointe er at vi ikke skal glemme at tjekke langs vore strande i vores søgen efter ”det hvide guld”. Jeg tror på, at strandede sæler er de hemmelige magneter!

Måske vi kunne trække Lerkilfuglen hertil med sæl, spæk og tunge. Sild ER trods alt noget opreklameret lort J

Go´ jagt..
Nis


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 9. december 2004 kl. 19.01
Ismågen holder fortsat meget af Lerkil! Lige fra morgenstunden sås mågen flyve omkring, og fra tid til anden sætte sig for at mæske sig med udlagte silde- og lakserester, ligesom jeg bildte mig ind, at den kom ganske nær da jeg "kørte eskimoen" (rakte tungen ud af munden) på den. En herlig fugl, og en fremragende og unik lejlighed til at gøre sig bekendt med denne arts kendetegn.

Nu håber vi, at den bliver weekenden over - og at den dernæst vil teste Danmarks gæstfrihed (svenskerne har jo været ganske enestående og forsynet vor ven med et større julebord). Husk at lægge døde sæler, laks og andet godt ud ved kysterne, eller også - som Røde Mor i sin tid vistnok sang: Spæk - kast dine hæmninger væk!


Jens Toftelund Madsen skriver torsdag 9. december 2004 kl. 20.02
Tak for sidst Klaus. Jeg er glad for at du havde glemt kajakåren. Ellers er jeg bange for, at fremtidige skolebørn skulle plages med at læse om 'Kajakårekrigen' også kaldet 'Ismågekrigen', hvis ellers de kan læse, hvilket man jo kan komme i tvivl om med baggrund i den standende debat om Pizzaundersøgelsen.

På den anden side, hvis du havde fremprovokeret en krig, kunne vi jo have vundet Skåne, Blekinge og Halvanden tilbage og rettet op på 350 års forsmædelig tort. Samtidigt ville jeg kunne buste min DK-liste med adskillige krydser inclusive et styk herlig Ismåge.

Nå jeg må nok vente til, vi finder en måde og lokke den til det fri Danmark på.


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 9. december 2004 kl. 20.30
DR har netop annonceret en "meget usædvanlig udsendelse om elefanter", hvor man har søgt at komme de store dyr på nærmeste hold ved at forklæde sig som elefant-lort. Eftersom Ismåge er vild med ådsler, kunne man foreslå en fantasifuld feltbisse at forklæde sig som sæl-ådsel og tilbringe en dag ved starden. Dagene er jo ike så lange lige nu.

I øvrigt er jeg selv af den mening, at det da ikke haster så meget med den Ismåge i Danmark, men dét er en anden sag. God jagt


Helle Nielsen skriver torsdag 9. december 2004 kl. 23.42
Hvad med at placere 500 danske ornitter langs den svenske vestkyst. 1. mand lægger sælkød ud lige syd for Lerkil, næste lidt syd derfor osv indtil sidste mand, placeret et passende sted i Danmark jublende kan melde, at nu er den her!
Selv havde jeg det held at se den på Svalbard flere gange, første eks. sad ganske som ovenfor beskrevet på en isflage, hvor en isbjørn nylig havde mæsket sig med en sæl.
vh
Helle


Helle Nielsen skriver torsdag 9. december 2004 kl. 23.44
Øh, skulle netfugl ikke også snart overgå til vintertid???


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 9. december 2004 kl. 23.49
Godaften

Man kunne også prøve at iklæde sig en elefant-dung dragt alternativt læsse et par selvdøde svin (altså dyr) af på strategisk udvalgte strandlokaliteter.
Ellers husk på: Old birdwatchers never dies - they just smells like that!
Hvor svært kan det være!

Ismågen som velsagtens er en 2.K. fornøjede -og tog nærmest pusten fra diverse tilstedeværende ornitter, da den i løbet af eftermiddagen placerede sig på ydermolen og lod sig beskue fra - skal vi sige - 4-5 meters afstand.

At den bl.a. kunne iagttages med gråænder og Skærpiber i samme kikkertfelt.

Og at den klart foretrækker sildehapserne fremfor de blegfede lakserester.

Og som det nævnes, svenskerne i udbredt grad fedter for kræet med en veritabel julebuffet bestående af Franskbrød, silde- og laksenams. Ofte nappede den 3-4 hapser og fløj ud på en holm og sad 1/2 times tid og bøvsede, inden den returnerede til fadet.

Hvis vi udvider menuen med lidt krebsehalesalat samt lidt alkoholisk snabelvand, så måske...

MVH/Michael


Helle Nielsen skriver fredag 10. december 2004 kl. 00.04
Ja, det med alkoholisk snabelvand var da en god ide. Så ku' man jo bare snuppe den og bortføre den til DK!


Frank Desting skriver fredag 10. december 2004 kl. 09.37
Hvorfor er det vigtigt at den kommer til DK ?
Jeg mener, man kan vel bare tage den forholdsvise korte tur til Lerkil for at den...

hilsen
Frank


Helle Nielsen skriver fredag 10. december 2004 kl. 13.25
Kære Frank.
Har du aldrig hørt om krydslister?
For at forebygge evt. andre spørgsmål, skal jeg pointere at ovenstående var ment som en spøg, og at jeg hellere end gerne ville se den igen- nu i Sverige.
vh Helle


Kim Søvæld skriver fredag 10. december 2004 kl. 18.19
Jagten på det hvide guld!

Hvis du vil op og se Ismågen, men ikke har eget transportmiddel så giv ikke op. Jeg var i Lerkil hamn i går og fik en af mine største fugleoplevelser nogensinde, og jeg benyttede de offentlige transportmidler. Jeg tog toget fra Københavns hovedbanegård til Gøteborg, men stod af i Kongsbacka. Fra Kongsbacka er der busforbindelse til Lerkil hamn, men da jeg var lidt utålmodig tog jeg bussen til Onsala og fik buschaufføren til at sætte mig af ved en afkørsel til Lerkil. Herfra skulle jeg kun gå 2 kilometer til Lerkil. Som et alternativ til bussen kan man også tage en taxi fra Kongsbacka til Lerkil. Det er en lille tur på ca. 12 kilometer.

Hvis man ikke er så glad for at køre tog, er der også busforbindelse fra København. Den går fra Ingerslevsgade ved DGI byen. Transporttiden med tog og bus fra København til Kongsbacka er nogenlunde den samme ca. 4 timer.

Jeg ankom til Lerkil kl. 11.15 og forlod lokaliteten kl. 15.15. Ismågen var i dette tidsrum under konstant observation. Nogen gange så tæt på at kikkerten ikke kunne bruges. Det var en *MEGA* oplevelse! De svenske ornitologer fodrer fuglen med en meget varieret kost som består af store mængder af franskbrød, kartoffelmos formet som små frikadeller, store friske laks og sild i alle former og smagsvarianter. På et tidspunkt så det ud som om, at det især var karrysilden som var faldet i fuglens smag. Jeg så kun fuglen spise sild. Hvis Ismågen er kommet til Lerkil i søgen efter føde, så vil den nok ikke forlade stedet foreløbig. Sikkert heller ikke hvis vejrforholdene skifter og måske kunne friste til en lille afstikker til Danmark.

Til dem som skal til Lerkil her i weekenden vil jeg hermed i forvejen sige tillykke en et *MEGA* kryds. I kan forvente en stor oplevelse. Det skal da også lige nævnes, at der også er andre spændende fugle i området. Lidt Nord for Lerkil er der Islom og i Gøteborg havn er der Hvidvinget måge.

Se de seneste fine foto af Ismågen i Lerkil på følgende link: http://www.club300.se/galleri/latest/

Da der jo er flere Ismåger i omløb, så kan der i realiteten godt være et eksemplar af arten i Danmark lige nu. Den er bare ikke blevet fundet endnu. Så det gælder om at være meget opmærksom på måger i denne tid (Det ved jeg også at mange er). Måske skulle man tage et glas karrysild med til Gilleleje *G*!

De bedste hilsner

Kim Søvæld

OBS. Kèt i Lerkil skal udtales som et C.

PS. Til de brave gutter bag Netfugl. Jeg savner en Svensk artliste på Netfugl.


Kim Søvæld skriver fredag 10. december 2004 kl. 20.41
Vedr. transportudgifter til Lerkil.

Jeg købte en DSB billet København-Gøteborg retur og måtte slippe 715 kr., men turen kan selvfølgelig gøres meget billigere. Hvis man først tager toget til Malmø og her køber en billet hos SJ Malmø-Kongsbacka, så kan man vel spare et par hundrede kroner. Den billigste løsning er dog helt sikkert at tage bussen. En enkelt billet København-Gøteborg koster 165 kr.

Hvis jeg skulle gøre turen om i den kommende tid ville jeg købe en enkelt billet med bussen København-Kongsbacka, og så ville jeg forsøge at få et lift tilbage til Sydsverige-København. Det skulle være ret nemt.

Hilsen

Kim Søvæld



Morten Heegaard skriver fredag 10. december 2004 kl. 20.48
Det kan gøres billigere i bil - 600 kr. for færge og benzin ialt, hvilket giver 150 kr. pr. tryne, hvis I er 4 i bilen!!


Torben Lund skriver fredag 10. december 2004 kl. 21.01
Som Morten skriver koster det under 600 kr. i bil hvis man tager over Helsingør-Hälsingborg på en en-dages billet. Så med 4 eller 5 i bilen kommer prisen altså helt ned på 120-150 kr.

Vi ved det, for vi var sammen deroppe i onsdags...

Jeg er sikker på at rigtig mange vil benytte denne unikke lejlighed til at se en ismåge, og det må være nemt at arrangere noget ved at sende en besked ud på den Dofcall gruppe, der hedder DIV (for Diverse), der netop er beregnet til sådan noget.

Held og lykke til alle der rykker i weekenden. I har virkelig en stor oplevelse i vente!

Mvh. Torben


Kim Søvæld skriver fredag 10. december 2004 kl. 23.33
Hej Morten og Torben!

Ja, Jeres forslag er naturligvis det bedste og billigste. Ingen tvivl om det Det vil jeg da aldrig modsige, men der er vist noget som I har misforstået! Mit indlæg her er specielt målrettet til folk som ikke har mulighed for transport via privat bilisme.

Hilsen

Kim Søvæld


Kim Søvæld skriver fredag 10. december 2004 kl. 23.33
Vedr. Ismågens kendetegn!

Hovedparten af Ismågens udmeldinger går på en 1k fugl, men en lille del af svenske ornitologer beskriver fuglen som en 2 k fugl. Er der nogen som har et godt bud på en aldersklasse?

I felthåndbogen, ”Fugle i felten”, fylder Ismågens beskrivelse kun små 13 linier og få tegninger som ikke er helt optimale. Når jeg sammenligner mine egne observationer med beskrivelsen i ”Fugle i felten” er der en lille forskel. I ”Fugle i felten” har en 1 k fugl et meget smudsigt ansigt. Det har fuglen i Lerkil ikke. Derimod er de sorte pletter på håndsvingsfjerdene meget markante. Det er de lette og dybe vingeslag også samt de korte sorte ben. I ”Fugle i felten” beskrives næbets farve kun hos en adult fugl ”Mørkt næb med gullig spids”. Jeg vil dog beskrive næbrodens farve som blålig hos fuglen i Lerkil. Jeg vil tro, at det er en 1 k fugl?

Hilsen

Kim Søvæld


Klaus Malling Olsen skriver fredag 10. december 2004 kl. 23.45
Det er en 1K. Illustrationen i Fugle I Felten viser et ret kraftigt tegnet individ, men variationen er ret stor.
Der findes således 1K (= juvenil, eftersom arten fælder direkte over til den helt hvide adulte dragt) med endnu mindre mørke tegninger end den svenske (se. fke.s Grants Gulls, hvor fotos af Jeff Pick (det hedder han alstå!) viser en fugl, der ligner den svenske. I Gulls (Malling Olsen & Larsson 2004) vises den individuelle variation, men der mangler dog fotos af rigtigt svagt tegnet 1K.
Vigtigt er det, at der er sorte tegninger på hånddækfjerene, håndsvingfjerenes spidser og i halen - 2K og ældre ville have været hvide (få 2K kan have meget lidt sort på hånddækfjerene, ellers er 2k+ hvid).


Torben Lund skriver lørdag 11. december 2004 kl. 00.32
Hej Kim,

Jeg tror det er dig der misser pointen i mit indlæg, som er, at ALLE i princippet har mulighed for at komme afsted i bil, også selv om de ikke selv ejer en, eller kender nogen, der gør.

Dette gøres ved brug af gruppen DIV på Dofcall, hvor der både kan annonceres ledige pladser i biler og efterlyses plads, hvis man nu ikke selv har bil.

I det konkrete tilfælde med ismågen, kan jeg ikke forestille mig, at det kan være svært at få en plads i weekenden. Jeg kan da se, at der tilbydes lift helt fra Esbjerg og Århus.

I sommers var jeg et par gange på Rømø, for at se den mongolske præstekrave (det lykkedes til sidst), og begge gange hvor jeg annoncerede ledige pladser på Dofcall, fik jeg dem afsat på under en time.

I øvrigt er jeg enig med Klaus vedr. aldersbestemmelsen: Det er et lyst individ, men helt klart en 1K fugl.


Mvh. Torben


Kim Søvæld skriver lørdag 11. december 2004 kl. 03.25
Hej Torben

Det er da muligt, at jeg har misforstået dit indlæg. I så fald undskyld for det! Jeg havde da selv overvejet at nævne DIV dofcal i mit indlæg, men da det kun er en meget lille del af de danske ornitologer (Ca. 11.000 DOF medlemmer + de løse) som er tilmeldt til gruppen div@dofcal.dk, syntes jeg ikke det var så relevant at nævne det i mit indlæg.

I øvrigt Torben, næste gang du annoncere om en ledig plads i bilen til et hit i det jyske, så kan du reservere en plads til undertegnede!

God jul og godt nytår!

Kim Søvæld


Kim Søvæld skriver lørdag 11. december 2004 kl. 03.28
Hej Klaus

Tak for dit hurtige svar! En 1 k fugl var umiddelbart også mit første indtryk, men de forskellige svenske udmeldinger forvirrede mig lidt.

De bedste hilsner

Kim Søvæld


Kim Søvæld skriver lørdag 11. december 2004 kl. 03.51
Hej Morten

Man kunne jo også blafre. Pris i alt o kr.! Når det kommer til stykket, så er det vel ikke pengene der betyder så meget. Oplevelsen af Ismågen i samvær med en masse andre aktive ornitologer er naturligvis det vigtigste. Uanset hvad det så ellers vil koste i kroner og øre!

God jul og godt nytår!

Kim Søvæld



Kim Søvæld skriver mandag 13. december 2004 kl. 00.14
Hej Frank!

Det er sku lang tid siden! Hermed et stort tillykke med dit nye kryds, *MEGA ISMÅGE* i Lerkil Hamn. Det undre mig lidt, at så få danske ornitologer har været oppe i Lerkil for at se kræet. Det er jo blot en lille smuttur, men en oplevelse for livet! Det skyldes måske de mange julefrokoster for tiden?

Nå, vi ses en dag derude i felten!

Hilsen

Kim


Martin Søgaard Nielsen skriver tirsdag 14. december 2004 kl. 21.13
På www.birdpix.se kan der ses en herlig lille filmsekvens af kræet.....

God fornøjelse

Martin


Anders Espenhain Sørensen skriver tirsdag 14. december 2004 kl. 21.51
En stor, stor oplevelse at se Hallandsmåsen... Og et herligt gensyn på dette klip...


Jan Dresler skriver tirsdag 14. december 2004 kl. 22.28
Kan kun være enig med Anders E.S.

Vi havde jo sammen en god tur derop i søndags og fik endog set Islommen ved Stora Amundö ligge bare 100-125 meter fra os og fouragere...og ikke mindst kæmpe med at få vendt en pæn fisk så den kunne sluges.

...nu er der jo en masse site's her i landet med gode foto's.....men er der også nogen, der har filmklip ? Måske en ide for Netfugl.dk at oprette et "Video-galleri" ???


Kim Søvæld skriver tirsdag 14. december 2004 kl. 23.27
Hej Martin, Anders og Jan!

Det vækker rigtig gode minder, når jeg ser videoen på www.birdpix.se. Den er downloadet og gemt på computeren sammen med en mængde flotte billeder fra div. hjemmesider. Ideen om et "Video-galleri" på Netfugl kan jeg kun tilslutte mig. Det er fedt, når man kan genopleve sine oplevelser fra felten hjemme på storskærmen. God ide!

De bedste hilsner

Kim


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 16. december 2004 kl. 22.24
Den smukke 1k Ismåge er stadig på plads. Fra svensk side er det idag blevet fremført, at havnen nu er ved at være godt lakket til med spiseligt, og at lokale fiskere ligefrem har beklaget sig over det store antal madrester, der ligger til fri af-bespisning i den lille havn ved Lerkil. Så blot et råd til de, der de næste par dage begiver sig derop: Ismågen bliver rigeligt fodret, så spar de lækre laske- og silderester til madpakken!

Det er i øvrigt rart at se hvor mange danskere der har taget turen. Ikke siden Asiatisk Braksvale ved Falsterbo i 2001 og Høgeugle ved Börringe i 1975 mindes jeg at have hørt om så mange, der spontant tager til Sverige. Hvis Ismågen kan blive en trendsætter er det særdeles opløftende. Det er jo fuglen frem for landet der tæller!


Steen Brølling skriver torsdag 16. december 2004 kl. 22.33
Ja. Den fugl må - om nogen - siges at have street credibility! :)


Anni og Peter Nielsen skriver fredag 17. december 2004 kl. 08.30
Et "Video-galleri" på Netfugl vil være en naturlig udbygning af Galleriet. Så kan andre også få mulighed for at se f.eks. en sekvens af flyvende og siddende Thayer-måge fra d. 16.01.02 i Hirtshals havn.

Ydermere tror jeg ikke rigtig man kan forestille sig, hvad folk kan ligge inde med af overraskelser!


Henrik Møller Thomsen skriver fredag 17. december 2004 kl. 09.55
På Handbook of the Birds of the Worlds hjemmeside findes der allerede i dag et meget stort videogalleri, man kan uploade til. Siden har flg. adresse:

http://www.hbw.com/ibc/

Så jeg vil da opfordre alle til at lægge videosekvenser op på denne side.


Martin Søgaard Nielsen skriver lørdag 18. december 2004 kl. 17.53
Hejsa

Svensk TV4 Halland har lavet et lille indslag som kan ses på nedenstående adresse.

http://www.tv4.se/visa/?cid=1931

Martin


Michael Westerbjerg Andersen skriver lørdag 18. december 2004 kl. 18.08
Er netop hjemkommet fra Lerkil. Ismågen blev set, men det holdt hårdt... Den blev set kort tid efter solopgang, men forsvandt mod syd. Først omk. 1330 dukkede den op igen - ikke mindst til stor fornøjelse, for en flok finnere som havde taget turen non-stop fra Helsinki. Til gengæld viste den sig fint, de "sædvanlige steder" i Lerkil havn og endnu engang foran et hav af klikkende kameraere. Skal I afsted i morgen, var det måske en idé at være i Lerkil ved solopgang - eller ihvertfald væbne sig med tålmodighed om den skulle være forduftet. Chancen for, at den kommer retur i løber af dagen er der. Spørgsmålet er - hvor længe endnu?

Med venlig fuglehilsen

Michael


Klaus Malling Olsen skriver søndag 19. december 2004 kl. 17.08
Idag søndag 19.12 er Ismåegn for første gang i næsten to uger ikke blevet set i Lerkil. Det har været frisk nordlig vind, der teoretisk kan have blæst fuglen bort fra sin foderplads. Så den svenske ismågehostorie er nok en saga blot.


Morten Heegaard skriver søndag 19. december 2004 kl. 21.12
Vil det sige, at svenskerne sender denne besked ud på Rix-larm, blot for at man på telefonsvareren oplyser, at fuglen er væk??:

Ismås (Pagophila eburnea) - 2004-12-19 10:28 Halland - Mer information på 0900-10 68 300!


Klaus Malling Olsen skriver søndag 19. december 2004 kl. 21.42
Ja. Det er ikke ualmindeligt, at meddelelser om, at en fugl ike længere er på plads, meddeles ud på denne måde. Jeg har ikke selv hørt "svareren" men gætter på, at man har berettet, at fuglen ikke var set indtil meddelelsen blev indtalt. Det er kotyme blandt svenskerne så at melde ud, hvis den atter indfinder sig.
Da meddelelsen blev indtalt befandt jeg mig på Gilbjerghoved, hvor det rygtedes, at uheldige danskere forgæves havde været i Lerkil hele morgenen til efter det tidspunkt, hvor meddelelsen blev indtalt. Hvis den var dukket op efter længere tids fravær, ville den have været udmeldt igen. Dét er kotyme.

Så måske er showet kørt denne gang. Fedt var det mens det pågik.


Michael Westerbjerg Andersen skriver søndag 19. december 2004 kl. 22.00
Hej

Husk lige, at sende mig lidt billeder og kommentarere om Ismåge-oplevelsen ved Lerkil - meget gerne krydret med oplevelser undervejs, på stedet, evt. sjove jokes, etc. etc. ALT hvad du eventuelt har på hjertet - vedr. Ismågen... Det behøver ikke være de store bevingede ord, betragtninger eller alenlange skrivelser og teorier - om end de også er velkomne. Send dit bidrag - så skrivelsen bliver så læseværdig som mulig.

Med venlig hilsen

Michael (michaelwandersen@hotmail.com)


Morten Heegaard skriver mandag 20. december 2004 kl. 00.02
OK - det er sgu' da lidt strengt at få folk til at ringe for 5,55 kr/min - bare for at give de håbefulde en paptud!! Så er vores SMS-system da mere reelt.
Og jeg er enig med dig Klaus - den Ismåge var en af de HELT STORE ornitologiske oplevelser!! Og den blev ikke mindre af, at man har ventet i over 20 år på den!! Jeg har iøvrigt også glædet mig over, at du er tilbage i din gamle underholdende stil her på netfugle i den seneste tid - herligt!!


Klaus Malling Olsen skriver mandag 20. december 2004 kl. 12.36
Mandag 20.12 midt på dagen: Ismågen er tilbage i Lerkil igen efter sin upassende smuttur søndag. Der er altså basis for "another try" til de, der forsøgte sig uden held igår.


John Kyed skriver onsdag 22. december 2004 kl. 08.22
så må det igen være tiden at tjekke vestkysten/havnene for ismåge efter denne omgang blæst som er igang.der er 3-4 ismåger i omløb nord for os som ikke er meldt fra deres faste pladser i 3 til 4 dage.
god fugleferie og må vi få en ismåge i julegave.


Michael Westerbjerg Andersen skriver onsdag 22. december 2004 kl. 20.31
Kære Ornitter

Der er blot kommet tre (3 !!!!) svar vedrørende min lille planlagte publicering om Ismågen i Lerkil. Jeg har vist specificeret min idé tilstrækkeligt i to indlæg på to forskellige tråde, men må konstatere at interessen har været så godt som nul. Der er ingen grund til at koge mere suppe på det skrog og der ville intet interessant komme ud af en publicering uden noget reelt indhold, om alle de danske ornitologer som drog ad svensken til, for at iagttage den længe ventede darling. Beklager. Det kunne have været sjovt, men måske får vi en svensk udgave af slagsen?

Tak til Jørgen Peter Kjeldsen som sendte vedr. en dansk Ismåge link: http://www.xn--gravl-yua.dk/wordpress/index.php?p=78 og tak til René Larsen og hans Ismåge-link: http://www.sifusmarsvin.webbyen.dk Desuden tak til Jens Søgaard Hansen for hans flotte Ismåge-billede som desværre heller ikke bliver benyttet i denne omgang.

Måske kommer der en historie hvis der dukker en dansker Ismåge?

Glædelig Jul og ønsket om et rigtig Godt Ornitologisk Nytår – med endnu en Ismåge eller to

Med venlig fuglehilsen

Michael


Ulf Eschou Møller skriver onsdag 22. december 2004 kl. 22.36
Ja eller også har folk andet at tage sig til i disse dage...

Personligt har jeg været nødsaget til powershopping for at få de sidste gaver i hus!!

Glædelig jul og godt nytår til alle jer derude!

Med venlig hilsen

Ulf Eschou Møller




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.047 sek.
til toppen