Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Netfugl efterlyser informationer og billeder af sjældne fugle

Artiklen er tilføjet af KRN lørdag 22. juli 2006 kl. 13.39. Læst 13932 gange
Af Jørgen Staarup Christensen og Kenneth Rude Nielsen
Netfugl efterlyser informationer og billeder af sjældne fugle

DK-listen på Netfugl er et af de mest roste initiativer på hjemmesiden. Netfugl indleder nu en kampagne, som skal gøre fundstatistikken og dokumentationen bag alle fund så komplet som muligt.

Kampagnen består af 3 initiativer

1) Fremskaffelse af fotodokumentation
2) Gennemgang af private og offentlige fuglesamlinger
3) Opdatering af fundstatistik fra invasionsår - hvor SU-krav er bortfaldet


1. Fotodokumentation af sjældne fugle på DK-listen

De fleste brugere af Netfugl har sikkert bemærket, at der under fundstatistikken over flere SU-arter er angivet et lille kamera ved visse SU-fund. Kameraet fortæller, at der i galleriet findes et billede, der dokumenterer det pågældende fund. Hvis der klikkes på info kommer man til en oversigt, der beskriver funddetaljer samt der vises et eller flere billeder af arten. Klik en gang på eksempelvis Purpurhejre.

Netfugl har allerede modtaget billeder af sjældenheder fra den gang, hvor digitalkameraet ikke var særlig udbredt eller slet ikke eksisterede. Flere fotografer har således indscannet dias eller papirbilleder og derefter sendt billederne digitalt til Netfugl, hvorefter billedadministratorerne har lagt billederne online og linket til det specifikke fund.
På følgende links ses eksempler på indscanninger af dias/papirbilleder: Aztekerterne, Sortstrubet Sanger og Ørkenstenpikker .

Ovenstående er blot eksempler på billeder af sjældenheder, der er tilsendt til Netfugl. Første del af kampagnen består derfor i at få fotodokumenteret de sjældenheder, der allerede findes billeder af, men der endnu ikke er online i galleriet.

Netfugl har gennemgået forskellige DOF-blade fra før 2000 og konstateret, at der findes rigtig mange billeder af SU-arter, der endnu ikke er digitaliseret og offentliggjort på Netfugl. Hensigten med kampagnen er at få skabt et omfattende offentligt tilgængeligt billedarkiv og database, hvor alle danske sjældenheder er indtastet og dermed dokumenteret. Der vil selvfølgelig fortsat være copyright på alle billeder.

Det er ganske nemt at finde ud af, hvilke SU-fund, der allerede er billeder af i galleriet. Klik på DKlisten og vælg derefter den art som du vil finde ud af om der findes et billede af. Vælg for eksempel Sibirisk Hjejle . Det første fund på listen, hvor der ikke er angivet kamera (altså er der intet billede af det pågældende fund online på Netfugl) vedrører et fund på Tipperne fra juli 2001. Et hurtigt opslag i Fugle i Felten Årg. 7 – nr. 4, oktober 2001 viser, at Ole Amstrup har taget et billede af netop denne fugl. Netfugl vil derfor opfordre Ole til at indsende billedet til Netfugl. Det skal selvfølgelig gøres opmærksom på, at det er frivilligt om man ønsker sine billeder online på Netfugl.

2. Gennemgang af private og offentlige fuglesamlinger

Fundstatistikken af sjældnere fugle i Danmark er i dag desværre langt fra komplet. Netfugl og Jørgen Staarup Christensen (JSC) har derfor indgået et samarbejde om at finde og indsamle information om sjældne fugle i Danmark. Du kan læse meget mere her.


Det er vores ønske, at udstoppede fugle på museer, private samlinger, skoler med mere bliver gennemgået for sjældenheder og fotodokumenteret. Netfugl har allerede modtaget billeder af udstoppede sjældenheder. Blandt andet kan nævnes Rosenmåge og Rosenbrystet Tornskade . Der findes mange udstoppede sjældenheder i de førnævnte samlinger. Netfugl har desværre allerede erfaret, at nogle udstoppede sjældenheder er gået tabt eller ødelagt, hvorfor nødvendigheden af at få taget dokumentationsbilleder af de udstoppede fugle synes essentiel.

Følgende samlinger er gennemgået og er/vil blive fotodokumenteret:

1. Zoologisk Museum, København (JSC)
2. Naturhistorisk Museum, Århus (JSC, HET)
3. Svendborg Zoologisk Museum (JSC, THH, HKn)
4. Herning Bymuseum (Gennemgået af JSC. Ulf E. Møller vil fremskaffe fotodokumentation)

Følgende samlinger er gennemgået, men fotodokumentation mangler:

1. Viborg Stiftsmuseum (P. Heibergs samling): Samling er gennemgået af JSC, men fotodokumentation mangler. Samlingen indeholder bl.a. nye fund af Topskarv og Polaromvie samt flere kendte skind af Lille Skrigeørn og Slangeørn.

2. Bornholm Museum: Kataloger er gennemgået af JSC, men fotodokumentation mangler. Desuden er der en lang række skind i kataloger uden data. Der skulle dog på museet være en række oplysninger, notater i gamle bøger og kasser, så der forestår et større detektiv-arbejde med henblik på at fastlægge oprindelsen af flere af skindene. Af ikke hidtil kendte fund er der potentielt Lille Rørvagtel og Dværghejre mfl.

Derudover har vi kendskab til en række større samlinger, som mangler gennemgang:

1. Herlufsholm Skole. Skulle indeholde en lang række meget sjældne fugle fra Danmark.
2. Esbjerg Seminarium: Større samling (bl.a. Dværghejre)
3. KVL: En større samling skulle stå på loftet.
4. Ørhage Naturcenter: John Kyed vil evt. gennemgå samling.
5. Mandø: En større samling skulle være udstillet på lokalt museum.
6. Grindsted Zoologisk Museum: En meget stor og vigtig samling med mange sjældne fugle. Desværre i dag lukket for offentligheden, men det kan være en eller anden lokalkendt kan få adgang til samlingen.?
7. Ebeltoft: Der skulle et sted i byen findes en offentlig fuglesamling. Kender du til denne?
8. Jagt- og Skovbrugsmuseets Fuglesamling. Er gennemgået af H. Scheel i 1947 (DOFT 40, s. 73-79). Skulle indholde Jagtfalk og Dværggås. Måske er flere spændende skind tilgået siden.
9. Århus Kathedral Skole: Større fuglesamling
10. Ribe Kathedral Skole: Større fuglesamling (bl.a. Dværghejre fra Ribe-egnen; skudt af Bjernum).
11. Rudbøl Kro: Større fuglesamling.
12. Svaneke Skole: Større fuglesamling.
13. Ålhom Slot: Her skulle en større fuglesamling befinde sig?
14. Lille Vildmose: Vildmosegaard? Skulle der eftersigende være Dværgtrappe i en stor samling.

Herudover indeholder skolesamlinger (Højskoler, Folkeskoler, Gymnasier mv.) en række sjældne fugle (kendte, som ukendte). Vi har blandt andet kendskab til følgende enkelt-fund:

1. Storskråpe 1. januar 1953 skulle være på Gilleleje Skole
2. Dværghejre fra Løgstør ca. 1955 på Løgstør Skole
3. Jagtfalk 11. nov. 1893 Lerchenborg på Rørkær Skole

Til sidst men ikke mindst er gamle private samlinger - hvor de end måtte befinde sig - i dag en guldgrube. En Ørkenløber Hanstholm den 5. oktober 1955 er oplyst via John Kyed, som vil forsøge at besøge samleren. En han Tretået Spætte fra Hamborg, Hanstholm april 1959 skulle være at finde i fisker Martin Simonsens samling i Hanstholm (Mortensen, P. Hald 1963: DOFT 58, s. 99-115).

John Kyed vil besøge Ræhr og Hanstholm skoler, men der er brug for alle gode kræfter, så hvis du har kendskab til en samling af udstoppede fugle på et lokalt museum/skole/privat samling hører vi gerne herom. Og hvis du har lyst til at besøge / eftersøge samlinger, så hører vi også meget gerne fra dig. Skriv gerne i kommentarfeltet under denne nyhed. Du er også velkommen til at sende en e-mail til Netfugl, hvis du mener, at dine oplysninger er af private.


3. Fundstatistik over invasionsarter

Den sidste og tredje ting som Netfugl vil opfordre folk til er at indsende oplysninger til Netfugl om fund af SU-arter gjort under invasion. SU har typisk ved invasioner af diverse ugler og fx Krognæb valgt at godkende alle fund gjort under invasionsperioden. Netfugl vil gerne indsamle og indtaste oplysninger vedrørende alle fund, der er gjort under en invasion. DK-listen over Sneugle, Høgeugle og Spurveugle er ikke fuldstændige, hvilket giver et skævt billede af artens forekomst i Danmark. Det er vigtigt at gøre opmærksom på at fundene ikke skal tilsendes SU, men blot til Netfugl. Netfugl vil indtaste fundene på listen og angive (I) for fund gjort under invasion. Der er sikkert flere arter end de førnævnte invasionsarter, hvilket selvfølgelig også bør indsendes til Netfugl. Ydermere er der arter, som på et tidspunkt ikke var på SU-listen fx Topskarv og Jagtfalk, hvilket Netfugl ligeså ønsker informationer om. Hvordan disse data skal behandles ved vi endnu ikke, men alt information om disse arter er meget velkommen.


Netfugl håber på stor opbakning til kampagnen. Hvis du ligger inde med billeder af SU-fund, der endnu ikke er online på Netfugl, eller hvis du kender til en privat samling af udstoppede fugle, eller hvis du har lyst til at tage på museum og tage billeder af sjældenheder, eller hvis du har informationer om fund, der endnu ikke er publiceret (fx invasionsfund) på Netfugl, eller hvis du har en god idé angående denne kampagne hører vi meget gerne fra dig.

På forhånd mange tak!

Artiklen er senest opdateret: lørdag 22. juli 2006 kl. 13.39

Kommentarer:

Andreas Petersen skriver lørdag 22. juli 2006 kl. 16.30
Da jeg arbejder på KVL skal jeg gerne undersøge muligheden for adgang til samlingen og for at få denne dokumenteret.

mvh Andreas


Kenneth Rude Nielsen skriver lørdag 22. juli 2006 kl. 16.44
Hej Andreas

Alle tiders – så vidt jeg ved er samlingen på KVL overhovedet ikke gennemgået endnu.

Metoden burde være ganske enkel. Gennemgå samlingen, finde de interessante arter, finde ud af om de er fra Danmark samt lokalitet, årstal, køn, alder med videre og til sidst et billede af arten.

Det er meningen, at vi hele tiden vil opdatere ny viden, hvem gør hvad, hvad er undersøgt med mere i kommentarboksene under denne nyhed – således kan jeg kort informere om, at jeg netop har snakket med Henrik Knudsen, der vil gennemgå sin store samling af dias og papirbilleder og sende de interessante billeder til Netfugl.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver lørdag 22. juli 2006 kl. 16.49
Hej

Man bør være opmærksom på at arter, der engang var på SU-listen, men nu er udgået, ligeså ønskes dokumenteret fra den gang de var på listen eller selvfølgelig også fra før SUs fødsel. Listen over de pågældende arter har jeg ikke i hovet, men der arbejdes på at fremskaffe en oversigt. Måske nogen, der kan hjælpe?

Hilsen

Kenneth


Andreas Petersen skriver lørdag 22. juli 2006 kl. 16.58
Det vil være en hjælp med sådan en liste!


John Faldborg skriver lørdag 22. juli 2006 kl. 17.01
Ved ikke om denne samling er kendt:Nykøbing Falsters Zoo, hvor udstillingen har vistnok en Kejserørn, samt andre sjældne fugle.
En forespørgsel for et par uger siden kunne ikke afklare hvor samlingen stammer fra.
Måske lokale ornitologer ved det?

Ellers et superinitiativ.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 09.47
Fremragende initiativ, der på demokratisk vis involverer feltfolket - enten som fotografer eller også som private dediktiver på lokale museer og samlinger.
For en del år siden eksisterede et museum, der hed "Naturmuseet" oppe ved Arresø nær bækkebro. Ejeren, Axel Diderichsen havde indrettet et luftigt museum med en del udstoppede fugle, heriblandt flere, der ikke er officielt registreret. Han døde for en del år siden, og museumsbygningerne er overtaget af nye ejere, der primært udstiller ting af geologisk interesse, samt sælger ting fra Asien.

Har nogle muligheder for at opspore addøde konservator Axel Diderichsens samling ligger der her et stort materiale, der ikke er registreret.


Klaus Malling Olsen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 12.13
Omkring "Historiske danske hits" kan jeg bidrage med fotos af Is- og Rosenmåge, Jomfrutrane, diverse Sneugler etc. Dette kræver dog en diasscanner - et apparat, man ikke lige umiddelbart anskaffer sig. Kan en behjertet sjæl hjælpe med inscanning af dias, møder jeg gerne op medbringende lidt godt til mund og hals. Kontakt mig på klausmalling@gmail.com



Joakim Engel skriver søndag 23. juli 2006 kl. 13.59
det fremgår at Zoologisk Museums samling er gennemgået for sjældne fund fra DK - gølder det også samlingen af opstillede præparater på Udstillingsafdelingens magasin eller er det udelukkende de videnskabelige samlingers skind der er undersøgt?


Kenneth Rude Nielsen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 14.02
Hej

En alternativ løsning på diasindscanningen er at scanne billeder, der allerede er trykt i ”Fugle i Felten”, de årlige SU-rapporter eller andet sted. Kvaliteten af billedet bliver sikkert ikke optimal, men kampagnens hensigt er at fremskaffe fotodokumentation til et elektronisk offentligt arkiv/database (læs DK-listen på Netfugl), hvorfor jeg blot anser billedkvalitet som et ubetydeligt problem. Det kræver selvfølgelig tilladelse fra både DOF og fotograf.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 14.09
Hej Joakim

Det kan kun Jørgen Staarup Christensen give dig et svar på og han er pt. på ferie. Jeg mener dog at vide, at ingen af de samlinger der pt. er gennemgået er fotograferet med digitalkamera, men med dias/papir. Således vil jeg mene, at det er en mindre opgave at fotografere sjældenhederne igen med digitalkamera end at indscanne de føromtalte dias. Jørgen Staarup Christensen har en komplet oversigt over, hvad der findes af danske sjældne fugle i de samlinger, der er gennemgået – således er det en forholdsvis nem opgave at finde fuglene og fotografere dem.

Måske det er en opgave som en eller anden vil påtage sig?

Hilsen

Kenneth


Peter Christiansen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 14.16
Hej alle!
Et superspændende initiativ, der nok skal bringe noget frem i lyset.

Samlingen i Ebeltoft besøgte jeg for et par år siden, og jeg skal nok fremskaffe navn og adresse. Da jeg bor i Kbh., vil jeg dog ikke påtage mig at checke samlingen. Som jeg husker det, var der en række eksotiske arter, både som skind og udstoppede fugle. Deres oprindelse har jegh desværre ingen erindring om.

Iøvrigt byder ældre dansk ornitologisk litteratur på beskrivelsen af en række fund og ofte også en oplysning om hvor den (som regel) nedlagte fugl nu befinder sig. Der er jo nok én og anden ting der har ændret sig siden en pelikan sp. blev skudt i en voldgrav et sted på Fyn i 1857 og derefter indlemmet i samling hos Dr. Doolitle, så det er nok den sidste indgangsvinkel der skal bruges. Imidlertid er sådan litteratur tilgængelig på både KVL og DNLB (Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek), og kan nok stilles til rådighed for de der ønsker fordybelse i en meget spændende version af den ornitologiske historie.

Med venlig hilsen

Peter Christiansen


Morten DD Hansen skriver søndag 23. juli 2006 kl. 19.36
En metode, jeg meget tit benytter til reproduktion af dias, fotos i hæfter mv., er ganske enkelt at knipse dem med coolpix'en. Når man har blæst et dias op på en væg eller et lærred og derefter knipser væggen, får man en aldeles glimrende reproduktion - i hvert tilfælde til net-brug. Det behøver ikke være så skidekompliceret ;-)


Jan Hjort Christensen skriver mandag 24. juli 2006 kl. 07.31
Storskråpen på Gilleje skole eller rettere Gilleje Museum er ikke et Dansk fund men Sveriges første fund ! dec 1953 ! fuglen er fanget på torskekrog ved kullen og er altså ikke detdanske fund fra Jan 1953. Og er i øvrigt foto dokumenteret til den svenske oversigt.


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 24. juli 2006 kl. 19.37
Hej

Jeg har netop lagt tre billeder online i galleriet af henholdsvis Dværghejre (1904), Rustand (1909) og Perleugle (1924). De tre billeder er taget på Esbjerg Seminarium af Svend Rønnest. Dværghejren har ikke hidtil indgået på Netfugls/SUs DK-liste over sjældne fugle i Danmark, hvorfor den skal behandles af SU. Rustand og Perleugle har så vidt jeg ved aldrig været på SUs liste over sjældne fuglearter i Danmark, hvorfor de ikke er tilføjet DK-listen. Hvorledes SU vælger eller fravælger at behandle spændende fund som førnævnte Rustand og Perleugle må tiden vise når denne kampagne har kastet endnu flere spændende fund af sig. Der skal lyde en stor tak til Svend for billederne samt den vedhæftede rapport over fugle fra Ribe Amt 1823-1960.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver tirsdag 25. juli 2006 kl. 13.31
Hej

Joakim Engel har været så venlig at sende billeder fra ZMs samling. Der er tilføjet 3 fund af Dværghejre, der ikke hidtil har været publiceret på DK-listen. Ydermere er der tilføjet et nyt fund af Purpurhejre. Dertil er der lagt billeder på af Tophejre, Nathejre og Sort Ibis (2), som allerede var registreret på listen. Den helt store nyhed er en Dværgskarv fra Limfjorden, Thisted 1885, der bliver ny art for Danmark, hvis bestemmelsen og oplysningerne vedrørende fundet holder. Det kan undre, at ingen har behandlet dette fund før, men måske Jørgen Staarup Christensen, der pt. ikke er i Danmark kan fortælle meget mere om dette?

Christian Svane har tilsendt et billede af en Stribet Ryle fra Værnengene 9. maj 2001.

Netfugl takker mange gange.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver tirsdag 25. juli 2006 kl. 23.32
Hej

Der er nu tilføjet et billede af Danmarks første Ådselsgrib samt to billeder af Amerikansk Pibeand, hvor der hidtil har manglet fotodokumentation på Netfugl. Tilmed er galleriet blevet beriget med endnu et billede af Sumpviben fra Harboøre Tange. Derudover kan det oplyses, at Ole Amstrup og Ulf E. Møller vil tage på Herning Bymuseum i august og fotodokumentere de interessante fund. Både Ole Amstrup og Knud Pedersen vil, hver især gennemgå deres mange diasbilleder af SUfund og sende billederne til Netfugls galleri.

Hilsen

Kenneth


Kim Frost skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 13.14
At en fugl findes udstoppet i en dansk samling er ikke ensbetydende med, at den er forendt i DK. Således gennemgik jeg i 1963 en række skolesamlinger, og på Hillerød skole stødte jeg på en Bartrams klire med en mærkat (Bartramia longicauda og ulæselig lokalitet). Da jeg vendte "fodpladen" var her påklistret en mærkat med et konservatorfirmanavn fra Berlin!
Jeg omtalte stykket for daværende afdelingsleder, Finn Salomonsen, som oplyste, at han havde været igennem mange af den slags udstopninger, købt af danske samlere (det var meget almideligt med "honette" samlinger af sjældnere udstoppede fugle blandt velstillede i første del af 1900-tallet)
i udlandet, særlig Tyskland. Han havde selv måttet forkaste fugle fra påstået findested i DK, bl. a. gråspætte.
Hvordan man sikrer autenticiteten,mht til dansk oprindelse, har jeg ikke noget klart bud på. Men udenlandsk konservator (hvordan sendte man fugle afkølede til Berlin i f. eks. 1920'erne??) bør få tvivlen frem.
Ellers et fortrinligt initiativ.

Venlig sommerhilsen

Kim Frost


Uffe Gjøl Sørensen skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 14.39
I forlængelse af Kim's omtale af Finn Salomonsens gennemgang af udstoppede fugle må det være værd at henlede opmærksomheden på sammes 'Oversigt over Danmarks Fugle' fra 1963. Her har FS i et appendix II samlet alle de fund, som han ikke fandt underbygget. Omtalte Dværgskarv er således med, men - direkte citeret - En angivelse om et eksemplar nedlagt i Limfjorden ud for Thisted ca. 1885 juv. kan ikke siges at være fri for tvivl, hvorfor det ikke kan ankerkendes.
Men det er i øvrigt et meget flot NetFugl initiativ at få dokumentation ind på gamle fund ved at mobilisere alt og alle. Mit gamle gymnasium, Aalborg Katedralskole, har en betydelig samling, som jeg vil opfordre en ikke eksileret nordjyde til at checke.


J Staarup Christensen skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 14.42
Hej alle

Just hjemvendt fra ferien, er det utrolig glædeligt at se den store og positive respons dette initiativ har medført. Jeg vil prøve at besvare de forhold som er kommet op efter bedste evne. Først vedr. samlinger og dernæst vedrørende de specifikke fund. Vedr. den oprindelige SU-liste, så ligger jeg denne on-line senere i dag. Både Rustand og Perleugle har tidligere været SU-arter.

1. Til Andreas / KVLs samling. Denne er ikke gennemgået, så det er meget spændende, hvad samlingen indeholder. Mange fugle vil sandsynligvis ikke have funddata på soklen. Mange gange er samleren dog oplyst. Og det vil være uhyre interessant, hvis disse oplysninger noteres, i det disse indgår i et større pulsespil, da mange skind er omtalt i litteraturen med henvisning til specifikke samlinger / samlere.

2. Til Svend / Esbjerg Seminarium: Hej igen Svend - vi har jo tidligere korresponderet lidt vedr. Esbjerg samlingen. Så vidt jeg har forstået, er samlingen "kun" gennemgået for skind vedr. Ribe Amt, og heller ikke med den oprindelige SU-liste hånden. Derfor kan samlingen stadig indeholde skind af DK-interesse. Så en fornyet gennemgang er vel fortsat relevant ?

3. Til Ole + Ulf / Herning Museum: Ole skulle have min liste over Herning-samlingen (via SU), men hvis ikke, så kontakt mig på mail eller tlf, så skal jeg hjælpe med denne. Det vil være fint, hvis også I gider at kontrollere, om jeg har fået noteret funddata rigtig, som en ekstra kontrol, da det ofte kan gå galt. Samlingen skulle desuden have Steppehøg Ærø 1921, Rosenterne fra Thisted 1922 (jf. Scheel, H. 1925), men dem har jeg ikke kunnet finde. Men det kan være I har bedre held med Jer ?! Specielt Rosenterne er jo kritisk mhp. genbehandlingen af 20 funds-arter. Mange fugle står lidt utilgængeligt bag glas og er svære at fotografere. Jeg har været i kontakt med museet (ved Søren Poulsen), som tidligere har været parat til at lave en aftale om et besøg, hvor skindene kunne tages ud af skabene.
4. Til Klaus / Hans Diderichsen samling: Det lyder utrolig spændende. Jeg håber, at du har flere oplysninger, evt. en mulig kontaktperson..Mail evt. til mig. Vi vil bestemt prøve at eftersøge denne samling.
5. Til Joakim / ZMC: Jeg har besøgt ZMC 4 gange. Og Jan Bolding, som du sikkert kender, har været en utrolig stor hjælp på stedet. Først og fremmest har jeg noteret alt fra katalogerne. Jeg har også gennemgået den opstillede samling, men kun haft en eftermiddag tilrådighed her, så jeg har endnu ikke nået det hele. Jeg kan jo se, at du er ansat på museet - og indsendt en del billeder allerede - og da der går lang tid i mellem mine besøg, så jeg håber, at du vil være interesseret i at få dokumenteret og eftersøgt en række skind . Og det er specielt den opstillede samling, som stadig kan indeholde spændende ting og sager. Hvad siger du til dette ? Udover "20 fundsarter" (+Dværghejre & Dværgtrappe) er der min. et yderligere fund, som skal runde SU: Sort Ibis 1936 Lemvig, som ikke tidligere er publiceret. Den er i magasinerne. Men jeg har en næsten komplet oversigt, som jeg kan sende til dig, hvis du er interesseret (også om skind er i magasiner eller opstillet samling). Udover tidligere omtalte Lille Tårnfalk er det kun en Dværghejre fra Horsens Nørrestrand (27. aug 1933), som er fotograferet og indsendt til SU.
6. Til Peter / Ebeltoft: Jeg kører meget gerne til Ebeltoft. Det er min mistanke, at lokale konservatorer (C. Olsen mfl) tilbage fra 1930'erne, som er ophavsmand til mange oplysninger om sjældne fugle, har deres samlinger her. Så når du finder navn + adresse, så håber jeg du vil maile til mig. Du har naturligvis ganske ret i, at der mange oplysninger i litteraturen. Jeg har gennemgået ca. 90% pt. og har indtil videre kunnet notere > 6000 enkelt fund af SU-arter.
7. Til John / Nykøbing F. Zoo: Denne samling er ny! Det kan selvfølgelig ofte være svært at fastslå oprindelsen af enkelte skind. Har du besøgt samlingen - eller kan du overtales hertil - med henblik på undersøge om der er data på skindene evt. på/under soklerne ? Også gerne om der er oplyst samling / samler ?


Jeg kan evt. kontaktes direkte på: Connie.m@christensen.mail.dk + tlf.: 86 25 45 26. Eller bare skriv her på Nyheden.

Vedr. enkelt-forekomster:

1. Dværgskarven fra Thisted 1885 er kendt. Skindet stammer fra propræitær Chr. Buus samling, som oprindelig stod på Orø Skole, Holbæk Fjord. Jf. Scheel, H. 1925, DOFT 19, s. 19-32 skulle fuglen være købet af en fisker og udstoppet hos konservator Bruun i Fredericia. (En kendt og troværdig konservator på dette tidspunkt, som også Collin har mange oplysninger fra). Samlingen er senere delvis tilgået ZMC. Samlingen indeholder en lang række sjældne fugle; hvor betænkeligt mange har samme data: Thisted 1885. Udover Dværgskarv er det: Hvidøjet And, Jagtfalk og Dværghejre. Betænkeligt mange fugle skulle være nedlagt på Orø, bl.a.: Tretået Spætte, Gråspætte, Rosenstær mfl. Til sidst, men ikke mindst: En Stor Hornugle, som skulle være nedlagt ved Rold Skov 1909 (skind på ZMC) viste sig at gælde den sibiriske race, hvorfor oplysninger om denne ganske givet er forfalsket. Dette synes at stille et stort spørgsmåltegn ved alle samlingens etiketter. Salomonsen 1963 har næsten konsekvent forkastet alle oplysninger fra denne samlingen. (Dværgskarv fund er specifikt nævnt som forkastet i Salomonsen 1963: Appendix II, s. 144 ). Jeg støtter 100% denne konklusion.

2. Storskråpen: Først skal jeg beklage at vi fik skrevet 1953 og ikke 1954 vedr. det danske fund. Korrekt funddata er: 1. januar 1954 Kattegat (nogle sømil n.f. Hundested). I original meddelelse i DOFT: Madsen, H. 1954, DOFT 48, s. 184 står: "Den 3. jan. 1954 indleveredes til udstopning på ZMC en Storskråpe, som to dage i forvejen var nedlagt i Kattegat nogle sømil nord for Hundsted af Gillelejefiskeren Janus Hansen. Fuglen var sikkert tidligere gået på en fiskekrog, for underkæben var splatet. Såret var dog lægt og fuglen i god foderstand. Forekomsten blev omtalt i "Helsingør Dagblad 9. jan. 1954" og "Nordsjælland 1954" for 11. jan. 1954. Storskråpen er gennem overlærer Tersilin kommet i Gilleleje skoles samling".….. Konklusion: Betænkeligt meget tyder på, at hvis der ikke er endnu et Storskråpe-skind i Nordsjælland, så har både Danmark og Sverige den samme fugl "på listen".
Udfra ovenstående kan jeg ikke bedømme om det er et svensk eller dansk fund. Måske er der yderligere oplysninger at hente i et lokal historisk arkiv (se avishenvsninger ovenfor). Men Jan - ved du mere om fundet ?


Fortsat god sommer!

Jørgen


Kenneth Rude Nielsen skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 14.48
Hej Uffe

Jørgen Staarup Christensen vil informere yderligere angående Dværgskarven. Det er bemærkelsesværdigt, at du nævner Aalborg Katedralskole for jeg har netop i dag fået overtalt min kæreste (som ligeså har gået på dette Gymnasium), til at spørge ledelsen om lov til, at jeg kan få lov til at gennemgå samlingen. Min kæreste, Nadja, vil dog helst, at det vi skal gennemgå samlingen inden skolestart – således vi ikke stemples som nørder fordi vi kigger på udstoppede fugle – jeg forventer således at gennemgå denne samling her i juli ;-)

Hilsen

Kenneth


Joakim Engel skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 15.51
Ih altså - så fik du lige skudt mit nye DK-kryds ned - Øv ;o)

Ja - vil selvfølgelig gerne være behjælpelig med yderligere dokumentering af skind fra ZM

MVH Joakim


J Staarup Christensen skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 17.25
Vedr. SU-listen.

Jeg skal gøre opmærksom på, at der på DOFs hjemmeside her findes en perfekt oversigt over hvilke arter, som har været omfattet af SU-krav her: http://www.dof.dk/sider/images/stories/gu/su/dokumenter/su_listen.pdf

Jeg vil opfordre til, at alle skind - også efter bortfald af SU-krav - noteres. Flertallet af disse er fortsat Rapportgruppearter.

Ydermere indsamles informationer om Nilgås, Indisk Gås, Hvidbrystet Præstekrave, Gråmåge, Rødstrubet Piber, Gulhovedet Gulvipstjert, Høgesanger, Drosselrørsanger, Lille Fluesnapper og Laplandsværling.


Kenneth Rude Nielsen skriver onsdag 26. juli 2006 kl. 21.16
Hej

Jeg har i dag tilføjet 2 fund af Dværgtrappe, 3 fund af Stortrappe, 1 fund af Purpurhejre (alle med foto), som ikke hidtil har indgået på listerne over de nævnte arter. Ydermere er der tilføjet billeder til fund af Vandsanger, Triel og Danmarks første Ismåge. Joakim Engel, der igen har bidraget med de mange billeder kunne tilmed finde en Toppet Dværgalk – dog ikke til den danske liste, men til den islandske liste.

Netfugl har modtaget materiale fra/via Ole Amstrup angående 13 nye fund af Stylteløber samt en række rettelser til listen med Damklire. Tilføjelserne/rettelserne er ikke tastet i databasen endnu.

Hilsen

Kenneth


Lasse Braae skriver torsdag 27. juli 2006 kl. 11.28
Hej Jørgen

Undskyld, men alle oplysninger om Laplandsværling er vel en "tyrkfejl" - hvis ikke - er der i mine øjne en hel del andre kandidater til listen. Måske var det en god ide, at forklare hvorfor netop disse 10 arter er valgt fremfor andre.
Og så vil jeg som mange andre rose dette gode konstruktive initiativ, der indeholder et ganske betragtelig element af faglighed - tak for det!

Mvh
Lasse


Gert Juul Jeppesen skriver torsdag 27. juli 2006 kl. 16.49
vedr.Axel Didriksen samling (Naturmuseet Asserbo)

Jeg har fået oplyst af Peter Sunesen (Naturværkstedet) at Axel Didriksen´s fuglesamling er blevet givet til Tårnby Kommune og skulle befinde sig på Naturcenter Vestamager, muligvis delvist nedpakket. Så hvis nogen har lyst er det værd at søge der.

KRN efterlyser også fuglesamlingen fra Ålholm slot.
Ålholm slot gik konkurs i 1996, og hele indboet og fuglesamlingen blev solgt på auktion og sikert spredt for alle vinde, så den bliver nok svært at opspore.

Mvh. Gert Jeppesen


Rune Bisp Christensen skriver torsdag 27. juli 2006 kl. 17.16
Hej.
jeg vil gerne være behjælpelig mht Axel´s fuglesamling, og hvis den er på Amager (Naturcenter Vestamager) så opstøver jeg/vi den...
Mvh
Rune Bisp
Caretakergruppen Vestamager


J Staarup Christensen skriver torsdag 27. juli 2006 kl. 18.43
Hej igen

Til Lasse: De "udvalgte" ikke-SU-arter skyldes, at antal fund / beretninger i litteraturen (før 1965) berettiger til en seperat opsummering. Således er disse sjældnere end flere af SU-arterne på SU-listen for 1965.

For ex. Laplandsværling er første fund fra 1912 og indtil 1950 er der max. 20 fund. Så arten var/har været meget sjælden (eller også kunne kun få ornitologer bestemme den tidligere).

Til Gert: Tusind tak for oplysningerne. Jeg tror, at du har ret i, at Ålholm-samlingen bliver meget svær at opspore.

Til Rune: Alletiders!

Mvh
Jørgen


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 27. juli 2006 kl. 20.17
Nogle af de danske samlinger er opkøbt af udenlandske samlere. Jeg erindrer at jeg i 1991 talte med en dansker bosiddende i Canada, som netop havde opkøbt en stor samling danske udstoppede fugle. Jeg prøver at finde frem til denne.

Desuden vil jeg gerne ved førstkomne lejlighed drysse forbi Sorø Akademi, som også er i besiddelse af en fin samling.

Iøvrigt en spændende lancering af et projekt som nærmest har ligget til højrebenet i mange mange år!

Venlig hilsen

Michael


Søren Harding skriver torsdag 27. juli 2006 kl. 23.52
Jeg har en dias-forsats til mit coolpix, så jeg kan digitalisere dias.

Hvis der er nogen, der vil ha' hjælp står jeg til rådighed.

Jeg har ikke mulighed for at fare land og rige rundt, men jeg bor på midtsjælland og kommer dagligt til København, så er det i nærheden kan jeg kikke forbi - ellers kan du sende dias til mig.

Navn og email findes på min profil.

mvh.
Søren Harding


Lasse Braae skriver fredag 28. juli 2006 kl. 14.49
Hej Jørgen

Tak for klart og entydigt svar.

Et forsøg på at uddybe min kommentar overfor:

Min sædvanlige kilde på nettet:

http://www.luscinia.nyka.dk/ - (vælg nye arter - i historisk perspektiv DK)

oplyser følgende første obs for Lapværling:

ca 1820 vinter Sjælland (nr 245).

Kilde skulle være Salomonsen oversigt fra 1963.

Bortset fra at oplysningen ikke passer helt med det du oplyser, så er mange af de arter der står opført i listen på ovennævnte hjemmeside med en (rimelig) daterbar første obs muligvis interessante. En ana-log til Lapværling kunne f. eks. være Bjerglærke. En række invasionsarter – f.eks. Nøddekrige, der måske er ret umulige i invasionsår – er oftest yderst sjældne andre år – og vel dermed også potentielt ret interessante – ydermere er disse oftest ret stedmoderligt behandlet i diverse årlige rapporter.

I invasionsår er genganger problematikken nok for stort et problem til at det på en simpel måde kan lykkes at få lavet en total oversigt. Når dette er sagt, så gælder det vel for mange af ”dine” arter, at en væsentlig kilde i de senere år må være DOFbasen – og så har vi igen genganger problematikken. Et andet aspekt er så, hvorfor to væsentlige hjemmesider på nettet, der viser det samme – eller kunne man på sigt forestille sig, at DOF-basen indeholdt alle rådata, og de bearbejdede data (afluset for diverse typer af gengangere) blev vist på Netfugl. Jeg forventer ikke, at du kan svare på den sidste krølle, men det er i mine øjne et meget interessant aspekt i den videre udvikling af faunistiske data på netttet.

Mvh
Lasse



J Staarup Christensen skriver søndag 30. juli 2006 kl. 16.57
Hej Lasse

Mine bidrag til og samarbejde med Netfugl-kampagnen er dels mit projekt - se tråden: (http://www.netfugl.dk/forum.php?id=thread&forum_id=13&thread_id=8323) - og oplysninger om/fra diverse samlingerne. Da min undersøgelse kun går t.o.m. 1962 (evt. 1964) er DOF-basen endnu ikke relevant.

Vedr. Laplandsværling har du ret i, at Salomonsen refererer et fund fra 1820. Det stammer fra F.Faber 1824: Ornitholgiske noticer som Bidrag til Danmarks Fauna. Heri oplyser Faber, at han har modtaget en fugl nedlagt på Sjælland ca. 1820. Første daterede fund er dog: 1 juv hun sk. 12. januar Kerteminde (Helms, O. 1912).

Mvh
Jørgen


Søren Brinch skriver mandag 31. juli 2006 kl. 13.40
Der efterlyses i indledn9ingen til denne tråd: "Grindsted Zoologisk Museum: En meget stor og vigtig samling med mange sjældne fugle. Desværre i dag lukket for offentligheden, men det kan være en eller anden lokalkendt kan få adgang til samlingen.?"

Jeg kender Hans Skov der på eget initiativ har skabt samlingen, og vil straks gå i dialog med ham om en gennemgang. Han har bla. Danmarks eneste Fregatfugl, men der kan gemme sig meget mere i den meget store samling.

Jeg vender tilbage med mere.

Mvh Søren


Joakim Engel skriver mandag 31. juli 2006 kl. 15.22
Sådan SB - det var på tide Post Danmark kom ind i kampen ;o)


Søren Brinch skriver mandag 31. juli 2006 kl. 15.46
Nu optræder jeg jo som privatperson - og hvornår kan vi se dig på øen igen????

Sommeren 2006 har været i verdensklasse for så vidt angår sol og sommer....

;-)

CU Pal


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 31. juli 2006 kl. 18.22
Hej

Jeg vil nedenfor løbende gøre rede for de sidste dages forløb angående kampagnen.

Jeg har i dag lagt billeder i galleriet af Sneugle fra Hirtshals, Amerikansk Pibeand fra Nakkebølle, Rødhovedet Tornskade fra Tipperne og Steppevibe fra Alsønderup Enge.

Ydermere er et nytilføjet fund af Purpurhejre til Dklisten slettet igen på basis af oplysninger, der taler for, at fuglen tilhører et andet allerede kendt fund – se billede her

Angående Lasse Braaes spørgsmål om de mange indsamlede data ligeledes vil blive indtastet i DOFbasen, kan jeg oplyse om, at nogle af DOFbasefolkene allerede diskuterer dette, men hvordan det teknisk kan lade sig gøre skal databasefolkene finde ud af.

Et spørgsmål til Jørgen Staarup: flere har spurgt om indsamlingen af informationer om Nilgås, Indisk Gås, Hvidbrystet Præstekrave, Gråmåge, Rødstrubet Piber, Gulhovedet Gulvipstjert, Høgesanger, Drosselrørsanger, Lille Fluesnapper og Laplandsværling også gælder for observationer gjort nu, altså fx 2006 og frem?

Flere har spurgt, hvad det koster, hos en fotohandler, at få indskannet dias – er der nogen som kan oplyse om dette?

Alle bør dog bemærke alle diverse tiltag som forskellige brugere af Netfugl har sat i gang: Der spores samlinger af udstoppede danske fugle i Canada, der tages kontakt til ejere af fuglesamlinger, der planlægges besøg til samlinger af udstoppede fugle, andre gennemgår deres private samlinger af billeder af sjældne fugle og vil sende dem til Netfugl, nogle tilbyder at hjælpe med ”konverteringen” fra diasbilleder til digital samt der hele tiden både under nyheden, men også per e-mail til Netfugl og Jørgen Staarup Christensen kommer brugbare oplysninger angående kampagnen.

Det er meget spændende, hvad og hvor meget denne kampagne vil indbringe.

Hilsen

Kenneth


J Staarup Christensen skriver mandag 31. juli 2006 kl. 21.27
Jeg kan forstå at de 10 udvalgte arter igen har givet anledning til spørgsmål. Jeg prøver derfor at præcisere mit svar her på Nyheden:

Informationer om netop disse arter indsamles med henblik på opdaterer arts-status FØR 1965. Og kun FØR 1965.
Dette skyldes mit projekt vedr. opdatering af Salomonsen 1963, som er omtalt på tråden her: (http://www.netfugl.dk/forum.php?id=thread&forum_id=13&thread_id=8323)

Den foreløbige gennemgang af litterarturen mv. viser et meget lavt antal fund, som berettiger til en separat opsummering for disse arter:

Nilgås: Et fund fra 1917, som helt givet er et E-fund. Men da arten i dag er C-art er denne medtaget.
Indisk Gås: 6 fund. Alle af nedlagte fugle. Og vel også E-fund.
Hvidbrystet Præstekrave: Der findes overraskende få daterede, præcise beretninger. Dybbro har i øvrigt lavet en fremragende opsummering i DOFT i starten af 1970'erne.
Gråmåge: < 100 fund. Endnu fåtallig før 1965.
Rødstrubet Piber: Første fund er fra 1945 og endnu meget sjælden før 1965.
Gulhovedet Gulvipstjert: Endnu kun 4-5 fund før 1965.
Høgesanger: Vel egentlig tidligere udbredt over det meste af landet, men antallet af konkrete beretninger er få.
Drosselrørsanger: Som Høgesanger.
Lille Fluesnapper: < 100 fund før 1965.
Laplandsværling: < 100 fund før 1965.

Min undersøgelse inddrager også SU-listen fra 1965, hvorfor mange talrige arter, som Storlommer, nordisk lappedykker, mallemuk, stormsvaler, sort stork, kongeørn, vagtel mv. også indgår. Fundstatistikker for disse arter (samt de 10 ovenfor) ender sandsynligvis ikke på DK-listen på Netfugl, men dette har vi endnu ikke diskuteret. Derimod vil de under alle omstændigheder blive genstand for en artikel eller lign. engang i næste år forhåbentligt.

Håber dette svar er fyldestgørende.

Mvh

Jørgen


Knud N. Flensted skriver tirsdag 1. august 2006 kl. 15.46
Storskråpen fra Sverige er nævnt i Fågelåret 1995: 125.
Data angives som: 1953: Skåne 1 1K hun Kullen december (død) (Jan Hjort Christensen).
Det må være samme fugl, som det danske fund omtalt af Harry Madsen i DOFT, men med lidt andre data. Hvordan nogle sømil nord for Hundested kan blive til Kullen, kan måske opklares af Jan Hjort eller i de to ovenfor omtalte avisartikler. Fuglen er tilsyneladende udstoppet på Zoologisk Museum, men overgivet til Gilleleje Skole (senere Gilleleje Museum).


Kim Biledgaard skriver torsdag 3. august 2006 kl. 12.17
Jeg er i besiddelse af en dedikeret diasscanner, som står og samler støv, da min fotoverden forlængst er blevet digital.
Så skal der scannes dias, så er jeg gerne behjælpelig - indenfor rimelighedens grænser ;-)

Mvh
Kim


Kenneth Rude Nielsen skriver lørdag 5. august 2006 kl. 22.01
Hej

Det er ved at være nogle dage siden vi sidst har opdateret ”sidste nyt” om indsamlingen af fotos og informationer om sjældne fugle i Danmark.

Netfugl har modtaget mange billeder af især skindlagte og udstoppede fugle og vi ved, der er endnu flere billeder på vej. Jeg vil forsøge at få lagt nogle billeder online i løbet af de næste par dage. Klaus Malling Olsen har dog været så venlig selv at lægge en række billeder på af Sortvinget Braksvale, Ørkenløber, Stribet Græshoppesanger, Rødvinget Braksvale, 2 forskellige Gulddrosler samt 1 Prærieløber og Gulbenet Klire – alle fotos er en nu linket sammen med DKlisten.

En mere grundig opdatering følger en af de kommende dage.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver søndag 6. august 2006 kl. 18.49
Hej

Det har været en overordentlig positiv oplevelse at opleve den positive modtagelse og det store engagement denne kampagne har mødt. Vi kommer hermed en kort orientering/opsamling vedrørende de første par uger af kampagnen.

A)Fotodokumentation

Følgende fotografer vil gennemgå deres dias-samlinger for fotodokumentation af SU-fund på DK-listen: Ole Amstrup, Henrik Knudsen, Klaus Malling Olsen, Kent Olsen og Knud Pedersen.

Ulf E. Møller har oplyst, at der er billeder på vej af Pileværling, Vandsanger og Sorthovedet Sanger.

Derudover har Netfugl modtaget billeder af Steppevibe, Sumpvibe, Sneugle, Amerikansk Pibeand, Stribet Ryle og Rødhovedet Tornskade …. Vi siger mange tak.


B)Fuglesamlinger:

Følgende samlinger er gennemgået og fotodokumentation er på vej

·Zoologisk Museum, København: (JSC, KMO, JOE).

·Naturhistorisk Museum, Århus: (JSC, HET) Dias ligger hos SU. Søges fremskaffet.

·Svendborg Zoologisk Museum: (JSC, HKn, THH)

·Herning Museum (JSC, UEM, OA)

·Viborg Stifts Museum: (JSC, KRN, KBC og TBN)

·Esbjerg Seminarium (SVR)

Følgende samlinger vil blive gennemgået i nærmeste fremtid:

·Bornholm Museum (SRS)

·Ørhage Naturcenter: (JKY og Jan Skjoldborg Kristensen)

·Naturcenter Vestamager / Allan Didriksens samling (RBC)

·Ålborg Kathedral Skole (KRN)

·Landbohøjskolen/KVL (Andreas Petersen)

·Sorø Akademi: (MWA)

·Århus Kathedralskole: (JSC)

·Viborg Kathedralskole: (Thomas Buus Nielsen)

·Svaneke Skole: (SRS).

·Ræhr & Hanstholm Skoler: (JKy).

·Hald Hovedgaard: (Thomas Buus Nielsen)

·Grinsted Zoologisk Museum: (SBP).

·Privat samler - Canada: (MWA)

·Fussingø Naturskole: (Benny Kristensen

·Jagt- og Skovbrugsmuseets Fuglesamling (Hirschholm Slot i Hørsholm): Er tilskrevet, men har endnu ikke reageret.

·Djursland: Anni og Peter Nielsen vil eftersøge samlinger på Djursland.

Følgende samlinger kan/må nu afskrives:

·Ålhom Slot: Er jf. Gert Juul Jeppesen bortauktioneret, og dermed spredt for alle vinde, desværre.

·Ebeltoft Museum: Peter Christiansen har undersøgt sagen yderligere. Gælder "desværre" samling af vietnamesiske fugle (SIAM Museet). Jf. Bent Jørgensens klassiker: Fuglene i Danmark fra 1972 skulle der dog også findes en samling af danske fugle i Ebeltoft?

·Lerchenborg Slot: Større samling er i dag ikke mere på stedet. Flere fugle fra samlingen har vist sig at være på Esbjerg Seminarium

Følgende samlinger, skind mangler

·Herlufsholm Skole: Skulle have en fantastisk samling af udstoppede dyr og fugle. Der findes i litteraturen flere henvisning til skind, som skulle være tilgået skolen, bl.a. Steppehøg.

·Skt. Klemens Skole, Odense: Skulle ifølge Anders Mørup-Petersen være indehaver af en større fuglesamling.

·Nykøbing Falster Zoo: John Faldborg har gjort opmærksom på, at der findes en større fuglesamling på stedet. Der mangler endnu en frivillig, som har lyst til at besøge samlingen.

·Mandø Museum: Ingen har endnu henvendt sig. Vi vil prøve at tilskrive lokalkendte.

·Gilleleje Museum: Når museet nu har en Storskråpe, er spørgsmålet, om der måske også er andre skind på museet ?

·Lille Vildmose/Vildmosegaard: Mangler endnu kontakt til stedet. Der skulle være en Dværgtrappe på Lille Vildmosegaard. Gælder formentlig en fugl som er skudt 1927 (se fundstatestik).

·Tretået Spætte april 1959 Hamborg, Hanstholm. I fisker Martin Simonsens privatsamling. Er endnu ikke fundet.


C)Invasionsarter

·Denne del er endu ikke rigtig kommet i gang. Vi vil tage kontakt til personer, som vi mener måske har specialviden her. Men hvis du har set en "invasionsart" så opfordres til du stadig til at indsende funddata.

Tilmed kan nævnes at fundstatistikkerne over Stortrappe, og Dværgtrappe er blevet opdateret. Derudover er der tilføjet et fund af Lille Tårnfalk, 2 fund af href=' http://netfugl.dk/dklist.php?id=species_info&species_id=90'>Sort Ibis 1936 og 1939 - disse er dog ikke behandlet af SU endnu. Der vil i løbet af den næste uge blive lagt et billede online af fuglen fra 1939. Et allerede SU-behandlet fund af href=' http://netfugl.dk/dklist.php?id=record_info&record_id=3664'>Hvidøjet And.
er ligeledes blevet tilføjet DKlisten.

Galleriet er blevet opdateret med billeder af Danmarks første og hidtil eneste fund af Lille Skråpe, Bartramsklire og Brundrossel (2 fund).

Hilsen

Jørgen og Kenneth







Kenneth Rude Nielsen skriver søndag 6. august 2006 kl. 18.59
Hej

Der opstod tilsyneladende fejl i 2 links, men der skulle have stået (nu uden links):

Der er ligeså tilføjet 2 fund af Sort Ibis fra 1936 og 1939 - disse er dog ikke behandlet af SU endnu. Der vil i løbet af den næste uge blive lagt et billede online af fuglen fra 1939. Et allerede SU-behandlet fund af Hvidøjet And er ligeledes blevet tilføjet DKlisten.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 7. august 2006 kl. 10.40
Hej

Flere har spurgt om, hvor meget det koster at få en fotohandler til at indskanne dias/papirbilleder. Benny Kristensen fra Randers, der selv har fået en række dias skannet ind oplyser:

For DIAS og PAPIR billeder til CD eller DVD er der et start gebyr på kr. 50, herud over koster det 10 kr. pr. stk..

Lur mig om, man ved evt. større antal ikke kan opnå rabat. Ellers syntes jeg, at folk skal kontakte de fotohandlere de normalt bruger og indhente tilbud
.


Hvis andre læsere af Netfugl kender til andre priser er i meget velkommen til at skrive en kommentar om dette. Alle bør dog bemærke Kim Biledgaards indlæg den 3. august, Søren Hardings indlæg fra den 27. juli samt Morten D. D. Hansens indlæg fra den 23. juli.

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver tirsdag 8. august 2006 kl. 16.30
Hej

Netfugl har modtaget 2 rapporter fra Svend Rønnest som kan læses på nedenstående links:


Sjældne fugle i Ribe Amt af Svend Rønnest. (1,5 MB)


Årsrapporter Ribe Amt 1823 – 1960 af Svend Rønnest. (2,5 MB)

Bemærk venligst, at filerne vejer forholdsvis meget.

Hilsen Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver onsdag 9. august 2006 kl. 14.55
Hej

Vi har valgt at knytte 2 temaer til kampagnen, hvilket er Udstoppede fugle og Fotodokumentation af ældre hits.

Jeg vil mene, at alle relevante billeder er knyttet til et af de to temaer, men gør venligst opmærksom på eventuelle fejl eller forglemmelser. Flere af de nye fund er ligeledes førstegangsfund for landet, hvorfor flere af billederne ligeså skal knyttes til temaet Førstegangsfund for Danmark. Der dukker dog hele tiden nye fund op, hvorfor vi senere i forløbet vil opdatere alle førstegangsfund. En anden årsag til vi venter er, at det pt. ikke er teknisk muligt at tilføje 2 eller flere temaer til et billede. (dette kan dog lade sig gøre teknisk via databasen, men det er et større arbejde).

Galleriet og DKlisten er blevet opdateret med nye fund af Topskarv, Kohejre, Dværghejre, Steppehøg, Stor Skrigeørn, Jagtfalk, Ørkenløber, Polarlomvie, Spurveugle, Dværghornugle, Sneugle, Alpesejler, Gulddrossel, Savisanger (bliver formentlig landets første) og Rosenstær.

Ydermere er der blevet lagt billeder på af allerede indtastede fund: Sort Ibis, Lille Tårnfalk, Dværgrørvagtel, Dværgtrappe, Langnæbbet Sneppeklire og Dværghornugle.

Hilsen

Kenneth



Kenneth Rude Nielsen skriver søndag 13. august 2006 kl. 14.13
Hej

Initiativet vedrørende at digitalisere ældre billeder af sjældne fugle er allerede i fuld gang på Surfbirds.com. Mange af de helt store sjældenheder fra UK kan ses her.



Hilsen

Kenneth


Erik Ehmsen skriver mandag 21. august 2006 kl. 22.29
Hej Jørgen
god idé vilg erne gennemgå skolerne i Svendborg kommune for spændende ting, men vil have en fuldstændig liste over hvad du søger. Send den venligst til erik@ehmsen.org
mojn Erik


J Staarup Christensen skriver tirsdag 22. august 2006 kl. 17.03
Hej Erik

Tak for din tilbagemelding.

Jeg har forsøgt at sende dig en privat mail med den liste, som du eftersøger, men er din mail-adresse er ikke helt præcis angivet ? Også selvom jeg prøver med "DK" + "COM" efter ovenstående får jeg fejl på min mail-box.

Mvh
Jørgen


Knud N. Flensted skriver tirsdag 22. august 2006 kl. 20.33
Det ville være rigtig fint hvis listen blev lagt her på www.netfugl.dk som et link til en pdf-fil eller lignende.
Så kan vi let henvise til den.
Hilsen
Knud


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 28. august 2006 kl. 19.56
Hej

Flere har spurgt til en liste over, hvilke arter kampagnen gælder.

Listen finder du her.

Der vil i nær fremtid komme en omfattende opdatering af, hvordan det går med kampagnen.

Hilsen

Kenneth


Silas Kristian Krag Olofson skriver onsdag 8. november 2006 kl. 22.45
Jeg kan for sjov skyld og narrestreger oplyse, at jeg i photocare kunne få dias digitaliseret for kun 5 kr pr stk, og det tog kun 45 min. I KBH tjekkede jeg to fotoforretninger, og der var prislejet 160 kr i den ene og 75 kr i den anden!

Mvh Silas

PS: Det er fedt at se fotos af de hits, som de gamle snakker om!


Morten Bentzon Hansen skriver søndag 21. januar 2007 kl. 16.30

I gårsdagens afsnit af Matador var den gode Hr. Skjern på besøg på den lokale skole.

Jeg bemærkede, at der i skabet bag forstanderinden stod en udstoppet sneugle!

Er det en fugl, vi har med i samlingen af Sneugler?

mvh

Morten


Kenneth Rude Nielsen skriver søndag 21. januar 2007 kl. 17.40
Hej Morten

Det er allerede forsøgt undersøgt i sommer. Den lokale privatskole i Korsbæk findes naturligvis ikke, hvorfor uglen ikke står på Korsbæk Skole. DR bruger rekvisitter, men hvor de udstoppede fugle findes har jeg endnu ikke fundet ud af, men der arbejdes fortsat på sagen.

Jeg mener ligeså at huske at der er diverse ørne og ugler med i Peter Schrøders filmatisering af Scherfigs ”Det Forsømte Forår”. Der arbejdes i disse dage på at tage kontakt til Metropolitanskolen for at høre om de har udstoppede fugle og om optagelserne foregik på selve Metropolitanskolen.

Men giv endelig lyd, hvis der opdages sjældenheder i andre film, serier eller udsendelser.

Hilsen

Kenneth


Lars Borremark skriver søndag 21. januar 2007 kl. 23.56
Hej Kenneth!

Blot en lille tanke: Du kunne jo evt. prøv e at kontakte Nordisk Film og høre dem, hvor de får deres rekvisitter fra. Det kan jo være, at Matador-sneuglen - og hvem ved hvad ellers - dukker op.

MVH - Lars


J Staarup Christensen skriver mandag 2. juli 2007 kl. 11.46
Her godt et år efter at eftersøgningskampagnen blev sparket i gang er det oplagt at give en kort status.

For såvidt angår "Sjældne Fugle før 1965" har eftersøgning haft til formål dels at afdække ukendte fund, og dels at søge dokumentation for fund omtalt i litteraturen. For meget sjældne fugle 1-3 funds + 4-20 funds arter ligger dokumentationen nu til behandling hos SU.

En masse nye spændende ting kan fremdrages og det har været muligt at pakke flere af Salomonsens summariske angivelser op. Som supplement til artiklen i FiF 1/2007 skal følgende fremhæves:

- Islom/Hvidnæbbet Lom: Der er flere eksempler på artsforvekslinger, og artsstatus for Islom (jf. Salomonsen) er næppe holdbar, kun omkring 20 fund af Islom kan anses for at være rimeligt dokumenterede.
- Mallemuk er meget sjælden, indtil invasioner i 1959 og 1962. Og første sikre fund er fra 1873.
- Storskråpen fra 1954 må anses for at gælde samme ex. som er på den svenske liste fra Kullen. Og må derfor henregnes til Sverige. Både Sodfarvet og Almindelig Skråpe er desuden store sjældenheder indtil 1965.
- Stor/Lille Stormsvale: Ingen eksempler på artsforvekslinger og mellem 30-50% af forekomster nævnt i litteraturen kan dokumenteres med skind i dag. Der er væsentlige flere forekomster end angivet Salomonsen. For Stor Stormsvale er det tæt på en fordobling.
- Dværghejre: 14 fund kan dokumenteres med skind i dag. Samlet status er næsten uændret fra Salomonsen. Der er fundet flere nye skind/fugle ex. fra Knudmosen, Herning og Silkeborg.
- Kohejre. En enkelt ny fugl er støvet op på Naturama.
- Purpurhejre: Umiddelbart kan kun et fåtal dokumenteres i dag og usikkert om denne art rent faktisk har været hyppigere tidligere. Flere misforståelser i litteraturen.
- Topskarv: Status lidt usikker pt. En lang række (ca. 15 fund) kan dokumenteres med skind eller lign. Flere nye skind er fundet i forskellige samlinger. Bemærkelsesværdigt med mindst 4 indlandsfund.
- Tjur: Angivelser i litteraturen omtaler fuglen fra 1874 som både hun og han. Genhandles pt. af SU. Desuden har Tjuren via udsætninger gennem en ca. 50 årig periode indtil ca. 1940 har været fast ynglefugl herhjemme.
- Dværgtrappe og Stortrappe; hovedparten kan dokumenteres med skind eller skeletdele i dag. Enkelte nye fund er tilføjet, blandt andet en fugl skudt efteråret 1964 ved Febbersted, fundet i privat samling af John Kyed.
- Et sandsynligt nyt fund af Lille Rørvagtel (fra Rønne på Bornholm).
- Ørkenløber; et nyt fund af fugl fra Lolland 1900 og Triel; et nyt fund fra Gedser 1943 ( i privat samling).
- Steppehøg; uændret status, men væsentlig anderledes årsfordeling qua nyere fund. Hovedparten kan dokumenteres med skind eller skeletdele i dag. Desuden er flere nye Jagtfalke dukket op i diverse samlinger. Også tre nye skind/fund af Stor Skrigeørn.
- Ismåge fra Nymindegab, marts 1911 har vist sig at gælde en Hvidvinget Måge.
- Jomfrutrane. Kun et enkelt fund (Ringkøbing 1902) kan dokumenteres i dag. Genbehandles af SU.
- Rosenterne: Ingen tidlige angivelser kan i dag dokumenteres. Genbehandles af SU.
- Kortnæbbet Lomvie; mindst 2 nye fund, imens flere ældre angivelser savner sikker dokumentation.
- Høgelund; hidtil kun 2 kendte DK-fund fra invasionen i 1954. Nu findes 4.
- Sneugle; samlet mere end 200 fund, primært før 1900, hvilket er væsentlig flere end Salomonsen. Ligeledes flere nye fund af Perleugle og Spurveugle, dog langt fra i samme omfang.
- Både af Ellekrage og Hærfugl findes en række hidtil ikke kendte (publicerede) skind, primært før 1900-tallet.
- Desuden nye fund af Dværggås, Stylteløber, Dværghornugle, Alpesejler, Sydlig Nattergal, Gulddrossel, nyt første fund af Savisanger og muligvis Laplandsværling, mindst tre nye fund af Rosenstær, flere jyske forekomster af Krognæb og fra Østdanmark, specielt fra invasionen i 1889 og ikke mindst en Brunhovedet værling efterår Febbersted 1964 (via John Kyed).

og så videre……..Af eksoter findes der skind af Downy Woodpecker og Østlig Blå Hyttesanger af tilsyneladende dansk oprindelse. Begge vil være nye for WP og vil naturligvis blive indsendt til SU.

Fra SU-perioden efter 1965 er der også fundet flere interessante nye skind / fund, blandt andet Storskråpe fra Nordsøen, fundet af Erik Ehmsen, men også Dværghejre fra Randers Fjord 1972, Hvidøjet And fra Gjøl 1968, Dværgtrappe fra Bornholm 1987, samt ikke mindst nyt første DK fund af Dværgværling Amager 1969. Desuden en Lannerfalk fra Bornholm (nok kat. D/E) og sub-sjældenheder som Hvidnæbbet Lom, Stormsvaler, Sodfarvet og Almindelig Skråpe (første fynske fund), Dværggås, flere Kongeederfugle mv.

De væsentligste samlinger som endnu mangler at blive gennemgået er:


- Jagt&Skovbrugsmuseet i København
- Sorø Akademi. Er tilsyneladende pakke ned og har ikke fundet en person med adgang til samlingen.
- Erikstrupskolen, Sydsjælland (Arctanders samling, ugler, ellekrage, evt. steppevåge)
- Grindsted Zoologiske Museum.

Så har du tid/lyst til ?! Desuden er der rygter om en Amerikansk Pibeand på Mandø Museum. Hermed er en opfordring til at de mange besøgende ornitologer, som jævnligt besøger øen, kigger samlingen igennem.

Der skal på nuværende tidspunkt sendes en stor tak til en række enkeltpersoner (nævnt i FiF). Senest skal en stor tak sendes til Per Schiermacher for omfattende materiale fra Møn og Torben Ethelberg, som har gemmemgået alle bornholmske skoler og museet vil blive besøgt med Sune Riis Sørensen.

Så alle bidrag er naturligvis fortsat meget, meget velkomne.

God sommer

Jørgen




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.054 sek.
til toppen