Artiklen er tilføjet af KRN mandag 4. august 2003 kl. 14.53. Læst 3286 gange
Af Knud Pedersen
Nyt fra SU
I weekenden 12.-13. juli 2003 afholdt sjældenhedsudvalget halvårligt møde på Fredningsstyrelsens Feltstation i Vejlerne.
Vigtigste punkt på dette mødes program var færdigbehandling af sager fra 2002 og forsinkede sager fra tidligere år, så de kunne blive klar til SU-rapporten for 2002.Denne rapport publiceres efter planen i DOFT nr. 4 2003. Endvidere behandlede vi en række sager fra Færøerne som publiceres i den kommende SU-rapport fra Færøerne.
For at få så høj en indrapporteringsprocent som muligt af SU-fund fra 2002 og tidligere har SU brugt tilgængelig fotodokumentation af de fund, som har været offentliggjort på Netfugl.dk og i Fugle i felten, men som endnu ikke er blevet indsendt til SU. Dette skal dog betragtes som en nødløsning, da vi absolut foretrækker at få tilsendt en god skriftlig dokumentation af alle fund med oplysninger om fundperiode, observatører, omstændigheder, adfærd m.m.. Gode fotos kan erstatte selve beskrivelsen af fuglens udseende, men de fortæller ikke alt om et fund og vigtige oplysninger kan gå tabt, hvis fotos står alene som dokumentationsgrundlag. At fotos kan være mangelfulde som dokumentation er der et godt eksempel på omkring et fund af 2 1k Hvidvingede Terner som opholdt sig sammen ved Ølsemagle Revle d. 4. august 2002. En fugl blev fotograferet og billedet blev lagt ud på Netfugl.dk og kunne så dokumentere bestemmelsen af denne fugl. Men hvad med fugl nr. 2? – den har SU stadig ikke fået beskrivelse af !
Opdateringen af SU-siden på Netfugl.dk har ligget stille siden medio april p.g.a. få ændringer op til SU-mødet. Mødets mange nye afgørelser, en god indrapportering til SU af nye SU-fund og ny ”Siden sidst” i Fugle i felten nr. 3 juli 2003 har medført en større opdatering. Den er nu foretaget og resultatet kan ses på Netfugl.dk under DK-listen og/eller SU-siden. Opdatering af kategori D/E arter, racer og lokale SU-arter følger snarest.
De taxonomiske forhold omkring Thayers Måge er stadig ikke afklaret. Normalt følger SU den taxonomi som er vedtaget af BOURC (British Ornithologists Union Records Committee ) og her figurerer Thayers Måge som en race af Hvidvinget Måge. Det er en taxonomisk placering som er foretaget for mange år siden og som ikke er blevet opdateret i forhold til ny viden om mågernes taxonomi. Måske fordi englænderne endnu ikke har haft nogen fund af Thayers Måge som kunne sætte gang i en nyvurdering. Derfor vil SU kontakte det nordamerikanske taxonomiske udvalg for at afklare hvordan man stiller sig til spørgsmålet i arten/racens hjemland. Det vil herefter være naturligt at følge den placering som er officiel her.
Klaus Malling Olsen og Troels Eske Ortvad ønskede før mødet at stoppe med arbejdet i SU. Klaus har deltaget i SU-arbejdet i 14 år fordelt på 2 perioder og Troels har været med siden 1998. Begge har ydet en stor og positiv arbejdsindsats i udvalget som de fortjener en stor tak for.
Ifølge SU´s kommissorium er udvalget selvsupplerende til næste valg som finder sted på repræsentantskabsmødet i foråret 2004. De 2 ledige pladser i udvalget er nu blevet besat af Alex Sand Frich og Peter Hedegaard Kristensen som derfor bliver SU´s kandidater til valget i foråret. Alex har tidligere været medlem af SU og interessen for arbejdet er usvækket. Peter er ny i faget, men er ligesom Alex kendt som en aktiv, erfaren og dygtig feltornitolog. Vi glæder os til samarbejdet med dem.
Udvalgets medlemmer er herefter: Ole Amstrup, Jan Hjort Christensen, Alex Sand Frich, Sebastian Klein, Peter H. Kristensen, Henrik Haaning Nielsen, Kent Olsen, Knud Pedersen (sekretær), Palle A.F. Rasmussen og Kasper Thorup.
Sjældenhedsudvalgets næste møde finder sted i Fuglenes Hus, 31.1-1.2 2004.
Artiklen er senest opdateret: mandag 4. august 2003 kl. 14.55
Kommentarer:
John Faldborg skriver mandag 4. august 2003 kl. 20.37
....og med henvisning til Hr. SU's kommentarer vdr. skriftlig dokumentation, synes jeg at Rolf Christensen skal have ros for sit tidligere indlæg om "SU-arter i Skagen Kommune, forår 2003", eller hvad pokker den hed. Dette forum er et godt sted til, at fastholde folk og få afkrævet dokumentation for hvad de nu måtte have gået rundt og rodet med.
Man mÅ stå til ansvar!
Og så et lille forsigtigt P.S.: Dén dér Ensfarvede Stær ved Tane Sø to år i træk??????
mvh/JF
Helle Nielsen skriver tirsdag 5. august 2003 kl. 09.44
Jeg håber også, at nogen vil indsende en båndoptagelse med buskrørsangeren fra Frijsenfeldt juni 2002, så den kan blive godkendt.
vh
Helle
Blot et stilfærdigt spørgsmål. Værlingen fra Hønen, Fanø har I godkendt som brunhovedet/hætteværling. Har I dermed afsluttet behandlingen af den og opgivet at komme til en egentlig artsbestemmelse? Jeg håber at jeg IKKE starter en eller anden ophedet diskussion om dette spørgsmål i særdeleshed eller SU i al almindelighed. Jeg vil bare gerne kunne lave en korrekt artsliste på netfugl.
til John Faldborgs kommentar ovenfor: gå ind på Netfugl Nyheder, læs artiklen fra 8.4 2003 om Feltbestemmelse af Ensfarvet Stær, og dan dig din egen mening, også omkring fotos af fuglen fra i år. "Dont' t follow leaders" eller "Spanish is the loving tongue", som vores fælles idol Bob Dylan siger det!
Jeg kan også nævne, at en udenlandsk expert, engelske Keith Vinicombe, har anvendt billedet af H...værlingen i en artikel i Birdwatch som et glimrende exempel på en Hætteværling.
Flere har spurgt mig, hvorfor jeg før tiden har valgt at udtræde af SU. Min væsentligste grund er:
1996 blev jeg valgt ind for min 2. periode. I perioden 1998-2000 blev det meste af den litteratur, moderne fuglebestemmelse baserer sig på udsendt. I 1998 Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten - også kaldet "Håndbogen", som undertegnede har været med til at skrive (på trods af nogles insisteren på, at jeg "blot" skulle have oversat den). Derimod var Fugle i Felten (1999) en loyal oversættelse af Lars Svenssons tekst (luxusversionen fra 2000 indeholdt flere nyere oplysninger). Som medvirken til de værker, feltornitologer bestemmer fuglene ud fra, mente jeg derfor, at det var tid til at trække sig - det blev for belastende konstant at blive afkrævet personlige forklaringer på forkastelser fra folk, der har baseret deres bestemmelser ud fra oplysninger jeg selv har været med til at udarbejde. Jeg har desuden ofte arbejde som kursusleder og foredragsholder indenfor feltornitologi, og finder alt i alt, at jeg derfor er for offentlig til at sidde i et udvalg, der skal tage stiling til beskrivelser og dokumentation af sjældne fugle. Et SU-medlemskab er jo en del af en personlig udvikling.
I et 10-mands udvalg kan ikke alle være enige. De nyere trends indenfor taksonomien (alternative artsbegreber, værdien af DNA etc.) er ofte uforenlige men feltornitologi, der baserer sig på det visuelle udtryk.
Det er spørgsmålet, om ikke 10 mand efterhånden er lidt meget i et udvalg, der efterhånden kun får 150-170 sager ind årligt - de fleste ukomplicerede, mange nye arter eller store sjældenheder særdeles veldokumenterede.
Tim Andersen skriver tirsdag 5. august 2003 kl. 13.34
Lige en præcisering omkring Hvidvinget Terne på Ølsemagle Revle d. 4. august 2002, hvor Knud nævner to fugle:
Mig bekendt var der ingen enkeltpersoner, der så to fugle denne dag, i hvert fald ikke samtidig. Der var en fugl om morgenen og formiddagen og en om eftermiddagen, sidstnævnte af nogle antaget for at være en ny. Jeg så selv en ved 16-tiden, men ud fra min beskrivelse kan jeg ikke sige med sikkerhed, at den var forskellig fra formiddags-fuglen, som SU har godkendt ud fra et foto her på Netfugl. Så hvis nogen har en beskrivelse, der viser at der var en anden fugl, bør den sendes til SU.
Derimod var der to fugle samtidig d. 15. juli 2002 med en enkelt tilbage næste morgen, men det er en anden historie.
Det er vist nok rigtigt at ingen personer så begge fugle hverken samtidig eller hver for sig. Mig bekendt havde alle de personer som så "morgen fuglen" forladt lokaliteten da fugl nummer 2? blev set sidst på formiddagen.
I sin tid skrev jeg på phyl.dk at det sandsynligvis drejede sig om to forskellige individer på baggrund af en beskrivelse som Lars Vilhelm Hansen sendte til phyl.dk. Her skriver han bl.a. følgende:
Da jeg så billederne af "morgen fuglen" på phyl.dk faldt det mig straks ind, at "formiddagsfuglen" var et andet individ. Rygfarven virkede mørkere på morgenfuglen, ligesom dens brune tegninger på halssider og mellem næbrod og øje, ikke var iagttaget på formiddagsfuglen.
Hele teksten kan læses her ligesom et billede af fuglen set om morgenen er at finde i galleriet her.
Med venlig hilsen Jens
John Faldborg skriver tirsdag 5. august 2003 kl. 16.38
...hvad er det jeg skal danne mig en mening om?
Min mening er at det er en Ensfarvet Stær, iøvrigt sobert og perfekt dokumenteret.
Uden at jeg iøvrigt ved det - han turnerer iøjeblikket - er jeg af den formening at Hr. Dylan ikke ønsker yderligere indblanding i forekomsten af en stær ved en sø i Vestjylland.
Vi ses vel 16. oktober, Klaus!
mvh/JF
Kommentaren rummer en opfordring til ALLE INTERESSEREDE til at checke Tanestæren og sammenligne den med oplysninger samt fotos i den nævnte netfugle-artikel. Jeg er helt sikker på at Dylan har andre ting at tage sig til end at checke en repræsentant for familien Sturnidae, omend hele showet omkring sjældne fugle og ihærdigheden, der fra nogle udvises i jagten på dem, givetvis vil kunne fremprovokere en interessant sang fra den store digters side, skulle det komme ham for øre.
I øvrigt deler jeg Johns mening omkring den Ensfarvede Stær fra Tane Sø.
Palle Nygaard skriver tirsdag 5. august 2003 kl. 22.54
Hej Helle
Av, du trådte på min meget dårlige samvittighed hvad angår SU-beskrivelser! Men jeg vil godt love dig her i fuld offentlighed at SU MEGET SNART vil modtage et bånd med Per Schiermackers glimrende optagelse...
mvh PNY
Niels Aagaard skriver onsdag 6. august 2003 kl. 01.39
Kan ske jeg er blevet gammel og mistroisk; men er jeg virkelig den eneste, som ikke er spor glad for, at den Ensfarvede Stær vendte tilbage til Tane Sø i år ?
Arbejdet for at klarlægge artsbestemmelsen virker meget kompetent og overbevisende (in my humble opinion!).
Men jeg synes ikke, nogen har givet en bare rimeligt sandsynlig forklaring på, hvorfor oprindelsen af en sydeuropæisk standfugl i Danmark skulle være Spanien og ikke en fx tysk fuglehandel.
Adult Høgeørn, Marmorand og .....mange flere.
Er det ikke netop den slags fund, vi har BOURC's kategori D til ?
Mange hilsner fra Niels Aagaard, som meget hellere vil se "SvendÅges Stormsvale" fra Sabinebunkeren....også selvom et feltobs næppe blir godkendt.
Vil opfordre Niels Aagaard til at starte en tråd omkring hans funderinger - så dette indlæg ikke udvikler sig til diskussioner omkring kategorier; traditionelt et emne, der kan få sindene i kog hos mange
Rasmus Strack skriver onsdag 6. august 2003 kl. 22.01
Det er vel totalt underordnet, hvormeget vi her skriver om den Stær, der er tilsyneladende en generel mening om at fuglen er en Ensfarvet, fred med det.
Man kan sige meget for og imod, men jeg kan ikke se hvorfor at en Ensfarvet stær ikke skulle kunne flyve med de vestjydske stære til Tane sø, tænk på at der er fugle der flyver over atlanten i et stræk.
Jeg syntes dog at det er fornuftigt at man fra udvalgetsside vælger at indkalde kommentarre fra folk der har den i baghaven tildagligt, dette burde vi se som en styrke fra udvalgetsside.
Hvad angår bestemmelsen af arten har jeg som flest ringe felt erfaring, men er der nogle der ved om melanisme kan forrekomme i glansform? Efter hvad jeg har kunnet finde frem er melanisme en mat form, så dette er at udelukke da fuglen klart havde glans i sig. Hvad så med en stær uden pletter, kan dette forrekomme og kan det i såfald forklares at fuglen havde kontrast i undervingen?
Melanisme burde så også resultere i, at tertiærernes centre var mørkere end normalt - det er de ikke hos den Ensfarvede Stær fra Tane Sø. Stære uden pletter er extremt sjældne - faktisk udokumenterede, men har altid de for Stær typiske lyse kanter på dæk- og svingfjer. Diskussionen er fortsat på en idag oprettet tråd, hvor nærmere spekulationer omkring Ensfarvet Stær m.v. kan læses, og nok hører hjemme - for ikke at forstyrre hvad den oprindelige meddelelse fra SU handler om.