Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Forsters Terne ved Nørre Lyngvig – Finderberetning

Artiklen er tilføjet af MBH torsdag 6. juli 2006 kl. 11.45. Læst 7564 gange
Forsters Terne ved Nørre Lyngvig – Finderberetning

Netfugl har modtaget nedenstående fra Henrik Knudsen vedrørende fundet af Forsters Terne ved Nørre Lyngvig.




Jeg var taget på morgenobs ved Nørre Lyngvig, i håb om lidt vadefugletræk samt måske lidt kjover. Det var måske ikke det mest oplagte vejr til det helt store træk ude over havet. Der var nærmest ingen vind, blot en svag sø, men denne vindretning har flere gange givet en Middelhavsskråpe (bare ikke til mig), så det kunne jo være.....

Men efter 1.5 time, hvor der ikke var sket særlig meget, får jeg øje på en lys terne. Den komme trækkende helt inde ved stranden i øjenhøjde. Oversiden er helt ensfarvet hvid, min første tanke er om det kunne være en Rosenterne. Men hurtigt kan jeg se det ikke kan passe. Jeg har nu fuglen meget tæt på mig, blot 60 meter fra mig. Fuglen har den fineste sorte maske, og helt hvide isse og pande, med lidt pletning i nakken. Næbbet er kraftigt og helt sort. Nu begynder pulsen virkelig at køre hurtigt. Tjekker overgumpen som fremstår lysere end den helt ensfarvede hvide overside. Hertil kommer en mørkere hale. Fuglen er på størrelse med Fjordterne, dog flyver den langsommere og med knapt så dybe og heller ikke med så elastiske vingeslag. Armen virker også relativ bred og hånden mere fyldig. Den lidt anderledes flugt skyldes nok også, at den heller ikke virker så langvinget som Fjordternen.

Jeg kan nu næsten ikke tro at det kan være rigtig, at foran mig har jeg den smukkeste Forsters Terne, ny art for landet. Har det vel nærmest som når en jæger får bukkefeber, kommer helt til at ryste af spænding. Det er bare for vildt.

Fuglen forsvinder langsomt syd på og jeg følger den indtil den forsvinder.

I håb om at genfinde den køre jeg til Hvide Sande havn, men den dukker desværre aldrig op. Mit bedste bud vil nok være at tjekke stranden ved Blåvand ekstra godt de næste dage, da der her raster mange terner om sommeren.

Mange sommerhilsner fra en meget glad pipmand.

Henrik Knudsen

Artiklen er senest opdateret: torsdag 6. juli 2006 kl. 11.47

Kommentarer:

Kim Frost skriver torsdag 6. juli 2006 kl. 12.45
Hjerteligt til lykke med denne sublime oplevelse; viser endnu en gang, at man aldrig på forhånd skal udelukke noget spændende, uanset vejret.
Jeg har set mange Fosters terner (V) i Karibien og må udtale, at din beskrivelse er perfekt. Netop det kraftige næb (som sammen med masken giver et "bistert" indtryk) og de bredere - à la hvidskægget terne - vinger var det, jeg først bemærkede.
Hvad bliver mon den næste - sortbrun and?

Hjertelig sommerhilsen

Kim Frost


Kim Fischer skriver torsdag 6. juli 2006 kl. 13.20
Fantastisk og tillykke! Det kan undre, at du får lov til at bevæge dig rundt alene og ikke har en "hær" af teleskopbærere, notarer (til din notesbog) og andre personlige assistenter - som et veritabelt halevedhæng - bestående af landets twitchere. Det bedste sted at være er jo et sted nær dig! ;)


Rune Bisp Christensen skriver torsdag 6. juli 2006 kl. 14.58
tillykke til Knudsen :o) kan se at han ikke har ligget på den lade side efter forsters ternen....
Ud og spil lotto eller odset idag F.F. ;o)

Mvh


Martin Søgaard Nielsen skriver torsdag 6. juli 2006 kl. 21.10
Halløjsa

Jeg var i telefonkontakt med Henrik umiddelbart efter observationen og synes lige jeg vil dele den oplevelse med jer:

Jeg var på vej på arbejde og sad og nød udsigten over Storebælt i toget. Knudsen ringede og spurgte om han forstyrrede.........utroligt at du havde ro nok til at spørge om det Henrik! Det gjorde han selvsagt ikke og jeg kunne umiddelbart ikke høre på ham at DK's første "banditterne" just havde lavet en glidende tackling på ham og at han havde brug for "behandling"! Men han lød nu alligevel lidt underlig...."Ja, du tror nok ikke på hvad jeg har set", fik han sådan sagt et par gange mens hans beretning begyndte, og da han sagde Forsters Terne udbrød jeg da også spontant: ”de’ da løgn”!!! Men nej, den var sgu go’ nok og som sekunderne gik, kunne jeg høre Henrik blive mere og mere rystet over sin egen observation. Jeg har aldrig hørt Knudsen sådan rystet, men jeg kunne næsten fornemme at hele hans krop sitrede, og jeg var lige ved at være bange for at han tabte telefonen! Det gjorde han nu ikke, men hvor var det en fed oplevelse at høre en så garvet ornitolog blive så fuldstændig rystet i sin grundvold……..

Efter samtalen meldte vi kræet ud og efter et par opringninger havde jeg også fået vækket et par ornitologer i det vestjyske……og spørg lige om de kom hurtigt ud af sengen……….!!!

Mvh

Martin Søgaard


Ole Zoltan Göller skriver torsdag 6. juli 2006 kl. 22.03
Ja! - det der er sgu blæret! Jeg var ved kysten hurtigt efter MSN's opringning, men åbenbart ikke hurtigt nok. Tager på hukket i morgen tidlig. Jeg tror på den!

Stort tillykke herfra! Respekt!

OZG


Michael Bjerregaard skriver torsdag 6. juli 2006 kl. 23.04
Sådan din gæve fynbo, lol
Tillykke ønskes du herfra med endnu en kanon obs. Dejligt at heldet endnu følger de "tossede". :-)
Så er der stadigt håb for nogle af os.


Simon Sigaard Christiansen skriver fredag 7. juli 2006 kl. 12.38
Ja, tillykke til HKn med de fede obs i vestjylland.

Jeg har ingen forstand på fældning hos forsters terne og vil derfor gerne høre om der er nogen, der kan fortælle, hvordan det kan være at denne fugl var i vinterdragt? Kan det være fordi det er en ikke-ynglende fugl? Eller har det noget at gøre med artens yngleperiode?

/SSC


Ole Thorup skriver lørdag 8. juli 2006 kl. 09.55
Ja tillykke Henrik med din DK art nr. 400. Selvom du først nåede den magiske grænse som nummer to, bliver stilen du passerer de 400 på svær at slå.


John Faldborg skriver søndag 9. juli 2006 kl. 22.12
Jeg har ikke viden nok til, at svare SSC på hans spørgsmål. Men det må der være nogen der har?


Niels Jørgen Larsen skriver søndag 9. juli 2006 kl. 23.51
Jeg har ikke noget førstehåndskendskab, men har kigget lidt i et par bøger:

Hvis der nu var tale om en 2k sommer ville det vist forklare mysteriet. Denne bliver omtalt som havende hovedtegninger der varierer en del; nogle har hoved næsten som ad sommer men med mørkere primaries (Kaufman advanced birding) og andre mere som juvenil dragten (Howell and Webb - Mexico) Juvenile bliver gradvist lysere i hovedet og burde vise karakterer som de her beskrevne omkring september (men stadig med mørkere primaries - Kaufman). Hvis der var tale om en ældre fugl må det være en der ikke er gået i yngledragt måske pga darlig kondition, som det er omtalt for andre arter.

Hilsen fra Dominica, hvor dagens terne fra terrassen var to Rosenterner :)

Niels Jørgen



Klaus Malling Olsen skriver mandag 10. juli 2006 kl. 13.53
Tillykke til Knudsen! Især imponerende, at Kongen nu runder 400 efter at have fundet en flot perlerække af rariteter selv, samt sørget for at andre kunne få glæde af dem på en ydmyg og stilfærdig facon.

Fuglen kan være en 2K, da denne aldersklasse har hoved lig vinterdragt, eller lidt mere mørkplettet isse. De helt lyse vinger er lidt usædvanligt i denne alder, men det er kendt at håndsvingfjerene i juli-august kan være færdigfældede og derfor helt lyse. Det virker dog mindre sandsynligt at en fugl så langt hjemmefra som tilfældet er her ville have en avanceret fældning. For en 2K kunne man nok have forventet mogle mørke håndsvingfjer i håndens yderdel - men de kan som nævnt være skiftet til helt lyse.
Mere sandsynligt er der tale om en ældre fugl (3k+), der ikke har anlagt sommerdragtens normale hætte og næbfarve. Dette er ikke hyppigt, men er set - og man kan måske forvente sig, at netop en strejfgæst på langfart kan have en afvigende fældning, som det også kendes fra flere af de små mågearter.


Hanns-Jörg Rohwedder skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 11.32
Ja, han skal ud og spille lotto i dag, helst i tysk lotto, der er 21 Mio Euroner på højkant på onsdag...


Lars Nørgaard Andersen skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 13.49
Til lykke med obsen!! Til almindelig orientering hedder kræet en Prærieterne. Ser man på udbredelsen i Nord-Amerika vil man også kunne se at det er et rimeligt velvalgt navn.
Mange varme sommerhilsner...


Rasmus Strack skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 14.57
Prærieterne? Nej nu har jeg aldrig, men hvor er det lige at den bliver kaldt for det?

Mvh Rasmus Strack


Ole Zoltan Göller skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 16.42
Prærieterne? - det er da et supernavn!


Anni og Peter Nielsen skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 18.29
I Norge kaldes den for Prærieterne, bl.a. her, ved fundet i 2000: http://tb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20000605/INTERNETT/106050003&SearchID=73193070245445

vh/Peter


Helge Sørensen skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 18.46
Den af DOF-nedsatte navnegruppe kalder den ihvertfald for Prærieterne. Men navnet er temmelig misvisende. Vel har den sin hovedforekomst i det midterste af Nordamerika, men den er også meget almindelig på østkysten.

Da jeg boede i New Jersey, var den karakterart i saltmarsken nær kysten og i floddeltaer, og ynglede med med mange mindre kolonier sammen med lattermåger. Den opfyldte vel nærmest den niche som Fjordterner fylder i Danmark. På den amerikanske østkyst (hvor der ikke er nogen Havterner), er Fjordternerne derimod flyttet helt ud til kysten og yngler på sandstrandene sammen med Amr. Dværgterner og Saksnæb.

På baggrund af hvor jeg så dem ville "Marsk- eller Moseterne" være et bedre navn.

mvh. Helge


Ole Thorup skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 20.39
Ud fra de nyeste bestandstal fra Wetlands International (kladde til WPE4) mm er bestanden i indlandet af USA og Canada på 30.-50.000 fugle, mens bestanden langs øst-, syd- og sv-kysten af USA og østkysten af Mexico er på 125.-150.000 fugle. Så præriemåge.... hmnja.


Ole Thorup skriver tirsdag 11. juli 2006 kl. 20.40
Prærieterne.... skulle der have stået


Søren Brinch skriver mandag 31. juli 2006 kl. 13.48
Kære Venner!

Uanset navn - og berettigelse heraf, skal den unge Hr. Knudsen ha en stor buket roser fra mig også. Den dreng er simpelthen fantastisk, og burde aldrig sove eller arbejde....Henrik skal feltobse i døgndrift på EPO og meget andet der kan gøre at han kan køre uafbrudt.

Hver gang han går ud sker der noget - det er tankevækkende på den rigtig fede måde....

CU
Søren




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.092 sek.
til toppen