Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Netfugl undersøgelse ved Klaus Malling Olsen

Artiklen er tilføjet af JSH torsdag 22. maj 2003 kl. 18.57. Læst 3779 gange
Netfugl undersøgelse

Så lukker og slukker vi herfra med resultatet af Netfugl’s lille uformelle undersøgelse om favoritter indenfor fugle og musik, samt favorit/hadelokaliteter!

Frem t.o.m. 21.5 er der kommet svar fra 62 personer. Mange tak for jeres deltagelse - det har været både sjovt og lærerigt at blive begavet med jeres tanker omkring koblinger, hot og not lokaliteter m.m.


Danmarks kedeligste lokalitet
I denne kategori indkom 47 lokaliteter fra respondenterne. Der er et østdansk tyngdepunkt her. Og, ja - vi kårer en klar vinder:
1. Kongelunden med 11 stemmer (l8%). Her nævnes bl.a. flytrafikken (der allerede var heftig, da lokaliteten var in), og underligt miljø, på flere planer. En af undersøgelsens klareste vindere.
2. Hellebæk 8 stemmer (13%). Helt tydeligt gider mange musikalske feltbisser ikke og stå på en mark og glo efter prikker - som en indsender nævnte det.
3. Utterslev Mose, Stevns og Stubben får hver 3 stemmer. Det er dog påfaldende, at Stubben får et par stemmer i "bedste" kategorien også, så Utterslev Mose og Stevns må dele den tvivlsomme ære om at være 3. mindst skattede lokalitet.
4. Skagen, Rosenvold og Fyn får hver 2 stemmer. Bemærk at Skagen altså også kan trække lidt ned, se nedenfor.

I øvrigt må man konstatere, at de bynære lokaliteter ikke er særligt højt skattede, ligesom mere alternative svar som "højstammet bøgeskov" og Holmevej 82, Søborg (der jo er en del af Utterslev Mose).


Danmarks bedste lokalitet
Der er foreslået 54 lokaliteter. De fleste er vestdanske, store lokaliteter, men lokalpatriotismen sætter sine herlige spor. Og i denne kategori finder vi hele undersøgelsens klareste vinder.
1. Skagen 28 stemmer (45%). Næsten hver anden har Danmarks nordspids som landets bedste fuglelokalitet! Her kan det spille ind, at undersøgelsen er lavet om foråret, og efter en heftig periode netop ved Skagen, men alligevel; musikalske feltbisser er vilde med Skagen!
2. Vejlerne 9 stemmer, incl. smålokaliteter i det store vådområde. En ventet top-placering.
3. Christiansø 8 stemmer. Næsten overraskende, eftersom stedet har været temmelig sporadisk besøgt de senere år. Men gammel kærlighed ruster ikke - man er tændt på "øen", hvis først den har slået til!
4. Skjern Enge 6 stemmer. Denne nye lokalitet er højt skattet, og viser, at musikalske feltbisser opsøger det nye, så snart det har slået til én gang. Som et herligt kuriosum kan nævnes, at en "udenlandsk" lokalitet som Falsterbo er i stand til at mønstre hele 6 stemmer
5. Blåvand 5 stemmer.
6. Tøndermarsken/Vadehavet 5 stemmer (dømmes 6'er, da et større antal lokaliteter i området er nævnt, hvorimod Blåvand er én mindre, samlet lokalitet).
7. Møen, Hanstholm og Ølsemagle. 3 stemmer.

Herefter følger følgende lokaliteter med 2 stemmer: Nyord (der samlet giver Møen 5 stemmer), Vestamager, Stubben, Dyrehaven, Bulbjerg, Kronborg og Gilleleje.
Med 1 stemme en lang række, heraf 1 til Kongelunden, der dog ikke rykker ved det kedelige ry, stedet har fået de senere år. Alternative lokaliteter er Dejbjerg Golfbane, Bidstrup Gods og Kollerød Lergrav. Lidt underligt er det, at steder som Rørvig og Gedser kun får én stemme.


Favoritfugl
65 arter er nævnt. Favoritten er Fuglekongesanger, der får 5 stemmer. Mens Vandrefalk, Mursejler og Løvsanger må deles om andenpladsen med hver 3 stemmer. 2 stemmer er der til Spætmejse, Gul Vipstjert, Rød Glente, Lærkefalk og Ismåge. I øvrigt er spredningen enorm, fra Husskade og Sølvmåge til Lysrygget Sodalbatros, Vandrealbatros, Fregatstormsvale og eksklusiviteten Whiskered Owlet, som i følg rygterne aldrig skulle været observeret i det fri!


Musikfavoritter
130 navne er nævnt, med hovedvægt inden for rock, klassiske navne som den tungere afdeling af den type, man ville skulle til Roskildefestivalen for at bese live. Og meget klassisk musik er nævnt. Derimod tænder man ikke på jazz, hiphop og dansktop.
1. Neil Young 11 stemmer (18%). Forever Young har nok været lidt overeksponeret, men bliver alligevel vinder, også samlet dansk/svensk.
2. Pink Floyd 9 stemmer. Sammenlagt mest populære gruppe, også i Sverige.
3. Bob Dylan, Beatles og Lou Reed får hver 5 stemmer. Samlende navne over flere generationer, der holder til evig tid. Lignende mønster ses i Sverige, dog med den markante undtagelse, at Lou Reed slet ikke er nævnt her! Danskere er generelt mere storbyfolk end landboer, hvilket kan forklare skævheden, der også ses i, at Dylan i Sverige blev en klar 2´er.
4. Metallica, Nick Cave, Doors og Wolfgang Amadeus Mozart får hver 4 stemmer.
5. Iron Maiden, DAD, U2, Miles Davis og David Bowie får hver 3 stemmer.

2 stemmer er der til Rolling Stones, Nirvana, Pearl Jam, Bruce Springsteen, Coldplay, Kashmir, Alrune Rod (!), Dire Straits, Tom Waits, Stevie Wonder, Led Zeppelin, C.V. Jørgensen, AC/DC, Iggy Pop, Judas Priest, Marilyn Manson, Frank Zappa, Sort Sol og Crosby, Stills, Nash & Young. Altså den tungere afdeling - ligesom i Sverige er der ikke meget main-stream over disse svar!

Resten er jævnt fordelt over overvejende alternativ rock og klassisk musik. Kun én stemme til Elvis Presley, REM og Gasolin kan undre. Derimod er den svenske musik repræsenteret med en del stammer, dog kun Kent med mere end én (Kent får 2). Spredningen er stor, fra Evert Taube og Jan Johansson via Nationalteatern til nævnte Kent. Jojo - svenskerne har ikke et eneste dansk navn som favorit.

I den klassiek afdeling er Mozart vinderen, men - som i Sverige - er der nogen overvægt mod opera.


Favoritplader
123 titler er nævnt. Stor spredning!
1. Neil Young: Harvest og Pink Floyd: Wish You Were Here fik hver 4 stemmer. Neil Young er repræsenteret med hele 8 titler totalt, Pink Floyd med.
2. Metallica: Master of Puppets og Pink Floyd: The Wall får hver 3 stemmer.
2 stemmer får Neil Young: Weld/Rust Never Sleeps/Live rust - Pink Floyd: Animal - Kashmir: The good life - Sort Sol: Circle hits the flame - Tom Waits: Alice - Lou Reed: Walk on the wild side - DAD: Helpyourselfish/Good clean family entertainment… - Händel: Messias - Pearl Jam: Ten - Nirvana: Nevermind - Miles Davis: Kind of Blue.

Ellers en sand underskov af skøn musik, som det ville tage det meste af natten at komme nærmere ind på. Det bliver forhåbentligt i en samlet dansk/svensk sammenstilling. Morsomt nok repræsenterer de fleste det, der her i Østdanmark kan kaldes "den gode smag" - altså det, der også er kritikernes favoritter. Undtagelsen må siges at være de evigt(t)unge heavydrenge i Iron Maiden!

Men alt i alt er Pink Floyd feltens gruppe, Neil Young feltens personlige favorit.

Hvis nogle pludseligt kommer på, at de alligevel gerne vil være med til at påvirke resultatet, kan det stadig nås ved at maile til calidris@worldonline.dk

Kommentarer:

Steen Brølling skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 22.16
Go Malling!

Fed lille undersøgelse du der har stillet på benene. Jeg tror nemlig lissom' du, at tingene hænger sammen.

Jeg mener dog at du i denne forbindelse har undervurderet f.eks. film og filmgenrer - og at der findes dusinvis af andre sammenhængende størrelser. Og det ku' være fedt hvis du knaldede et par kurver indover.

Men keep up the beat, og lav flere lignende tests i nærmeste fremtid. Det er på tide at komme til bunds i sagerne!


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 22.33
Go Stone!!!

Tak for lovordene omkring en undersøgelse, der har været enormt sjov at lave! Jeg lover dig at komme tilbage med undersøgelse omkring favoritlokaliteter i udlandet, bøger, film og "hvad man tænder på udover fugle". Vil nok for at holde mig til netfugls koncept udtænke et par ornitologisk relaterede spørgsmål også - hvorfor ikke "din største fugleoplevelse??" eller "hvad sætter du mest pris på hos dine ornitologiske medrejsende".
Hvis jeg selv skal foreslå film må det være Kielowski Rød, Clint Eatwood Unforgiven, James Bond Goldfinger og den herlige Blinkende Lygter, mens favoritbogen i adskillige år har været Hans Scherfigs Idealister - en kilde til sproglig inspiration, der har sat sine spor i f.eks. Håndbogen og Fugle i Felten (det prægtige udtryk "karsk" stammer derfra)samt inspireret så sublim tv-kunst som Matador og Riget.
Også Peter Bastians Ind i Musikken, Thomas Manns Doktor Faustus og Jon Krakauers Op i det Blå samt Edmund Hillary´s View From The Summit har sat sine uudslettelige spor, som ingen fuglebog udover Fugle i Felten, Forsmans første rovfuglebog og Alerstams trækfuglebog - samt Grant's mågebog. Kunsten er at udtrykke sig ydmygt og klart - de alenlange udredninger om DNA, fældning og uanvendelige fjerdetaljer lader mig ganske kold. Omend jeg begiver mig ud hvor jeg ikke kan bunde omkring fjerdetaljer og fældning i den kommende mågebog, der heldigvis oplives af mange fede fotos og Hasse Larssons plancher, der ånder af stille ro og fordybelse på en næsten zenbuddhistisk måde.


Steen Brølling skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 22.51
Tak og i lige måde.

Er totalt enig i dit Peter Bastians "Ind i Musikken" synspunkt. En af de 5 sejeste bøger som er skrevet (og jeg har læst).

Prøv også (et kedeligt efterår på Falsterbo) at tygge dig igennem "Imajica" af Clive Barker (små 1300 sider). Mage til sindsoprivende fantasi findes ikke - heller ikke i Tolkiens verden!

Glæder mig til at se MR om et par dage. Og dem som ikke ved hvad MR er: Don't ask...


Jan Dresler skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 23.18
Glæder mig til at læse bogen "Verdenerne omkring mig - set gennem Klaus Malling Olsen's briller"...Den MÅ da for pokker udkomme på et eller andet tidspunkt....og slå d'herrer Hawkings, Bastian, Nørretranders m.fl. med flere længder....

Keep up the Good work, Klaus.


Henrik Møller Thomsen skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 23.46
Ja, det var en rigtig sjov undersøgelse, og selv om Neil Young ligger lige under mine absolutte favoritter, er det da betryggende at vide, at hver femte ornitolog man møder er Neil Young fan.

Der er skrevet så meget om den svenske undersøgelse, men det er ikke lykkedes mig at finde den nogen steder på nettet. Kan vi få dig til at ligge et link Klaus ?

Og lad os da endeligt få et bud på bedste fugleoplevelse ? Og hvad med kategorien bedste skopfelt.

Henrik Møller Thomsen


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 23.57
Den svenske undersøgelse er kun publiceret som resultat på "brevduvan", d.v.s. at man skal være medlem af denne mailingliste for at få adgang til den - men de, der er interesserede skal jeg gerne hjælpe ved at sende mit brevduva-mail videre til jeg. Mail mig bare på

calidris@worldonline.dk

så videresender jeg resultatet af den svenske undersøgelse.

God nat - Andalusien sidder stadig i blodet.


Jan Fischer Rasmussen skriver fredag 23. maj 2003 kl. 09.54
Da Brevduvan nu er en yahoogruppe, kan man se gamle indlæg (dog kun dem som er kommet til efter skiftet til yahoo)via nettet, så vidt jeg husker inklusive Klaus resultater


Ole Zoltan Göller skriver fredag 23. maj 2003 kl. 18.25
En lille tilføjelse...
"My lifestyle determines my death style" synger Hetfield og Ulrich i Metallica´s "St. Angry" der endnu ikke er på gaden. Det har de vel ret i. Feltaberne hører god rock/metal, drikker god whisky, kigger rasende meget på fugle, ser for lange Leone-westerns, bliver vindbidte og får læderhud af den evige sol, bliver sandblæst af allergifremkaldende pollen, bliver hængt ud som tosser af omverdenen jo mere aktive de er, mister konen der ikke forstår, lever af indholdsløst junkfood, rejser alle pengene op, og dør så tilsidst nedslidte, men som glade bumser.


Andreas Bruun Kristensen skriver fredag 23. maj 2003 kl. 19.46
Det er en hård branche.


Klaus Malling Olsen skriver fredag 23. maj 2003 kl. 20.04
Rigtigt set Göller og ABK. Men feltbisser kan også undertiden høre akustisk klagesang, drikke grøn the, obse med øjnene (hvorved fuglens samspil med omgivelserne bliver tydeligere), nyde æstetikken i en flot film som Hero, blive solskoldede af at ligge og læse Kierkegård i for kraftig sol, plukke tidsler, blive accepteret som lidt særegne, men egentligt OK af omverdenen, stifte nye bekendskaber eller genskabe gamle kontakter på tværs af kønnene, leve sundt af fisk og grøntsager, spare pengene så der er råd til en Manchester United T-shirt og dæ mætte af dage, men som glade bumser.


Klaus Malling Olsen skriver mandag 26. maj 2003 kl. 13.29
I dagens udgave af Politiken kan man læse, at amerikanerne overfor de iraquiske krigsfanger anvender at spille høj musik (af den slags, rettroende muslimer indoktrineres til at hade) i timevis overfor fangerne, for at få dem til at afsløre Saddam Husseins hemmeligheder. I første omgang afvender man - Metallica. Det trick var nok ikke gået overfor feltbisser, der af skumle ægsamlere m.m. tortureres til at afgive oplysninger om sjældne, hemmeligholdte ynglefugle.


Peter Bjerre skriver mandag 26. maj 2003 kl. 19.37
hej klaus
musik og krig er ikke et godt forum for
fugle.
musik er godt. krig er ikke
da du nævner usa .Har du selv været soldat og mødt nogle af de folk fra Jægerkorpset Frøer og sas afhøringskorps. det ønsker du ikke
så glemmer du alt om fugle


Klaus Malling Olsen skriver mandag 26. maj 2003 kl. 20.36
Heldigvis har jeg aldrig været afhørt af militæret om andet end, hvorfor jeg opholdt mig på givne områder i Israel og de besatte områder. Jeg er helt sikker på at et skarpt forhør - ledsaget af musik man lide eller ikke lide - er en meget ubehagelig oplevelse, som jeg ikke ønsker at have til gode. Musik er godt, krig er noget skidt, og rent sprogligt er ordet "forsvar" generelt passende for det danske militær. I anledning af kronprinsens fødselsdag må jeg da bemærke, at elitær militær træning og passion for musik godt kan hænge sammen, ligesom der sikkert findes frømænd og sas afhøringsfolk, der kan nyde synet af fuglene.


Arne Olesen skriver mandag 26. maj 2003 kl. 20.44
Hej Klaus,

Må jeg foreslå en mere relevant og (i hvert fald for nogle af os) mere interessant undersøgelse, siden du kan lide at lave sådan nogle:
Hvordan arbejder Danmarks aktive feltornitologer?
Undersøg f.eks. om deres interesse for/deltagelse i:

Rapportering til DOF-basen, alment.
Rapportering til DOF-basen, kun hits.
Brug af DOF-call.
Punkttællinger, vintefugle.
Punkttællinger, ynglefugle.
SU-rapporteringer.
Fuglerejser Danmark/Norden.
Fuglerejser Europa/WP.
Fuglerejser worldwide.
Deltagelse i særlige projekter,
f.eks. DATSY eller officielle rappor-
ter (DMU, amt osv.).
Fuglenes Danmark 1993-96:
Atlaskvadrater,
Lokaliteter.
Foreningsarbejde: DOF - DN m.m.
o.s.v.
Men det er måske ikke "syret" nok?

Med venlig hilsen

AO (i FupS), AMO (i DOF-basen).


Klaus Malling Olsen skriver mandag 26. maj 2003 kl. 22.19
Jeg skal gerne - og snarest - lave en undersøgelse omkring favoritrejsemål m.m. Men jeg tror at det ville være lettere med en "afkrydsningsundersøgelse" hvor man så kan svare "ja" eller "nej" til spørgsmål om, hvorvidt man deltager i diverse optællinger og rapporteringer, jvnf. lignende undersøgelser på f.eks. Vejlerwebben.
Hvorvidt denne undersøgelse er relevant eller "udsyret" må være op til den enkelte at afgøre. Selv har jeg kun fået positive kommentarer omkring relevansen, men har man kun fugle i hovedet har man jo nok ikke reageret - de, der betragter det som useriøst at kople fugle med f.eks., musik kan jeg næsten kun have ondt af.
Et sent indkomment svar giver i øvrigt Beatles en 3. plads med 6 stemmer, og forstærker Utterslev Moses position som en af de lokaliteter, der ikke er specielt afholdte, på trods af, at der faktisk idag skulle være set Hvidskægget Terne på stedet.


Peter Bjerre skriver mandag 26. maj 2003 kl. 23.00
hej Klaus
det vi snakker om her er Fugle
musik og igen fugle og musik
det mener jeg er en rigtig fed ide
men krig nej tak
selvom dit indlæg måske var ment som en joke
mvh peter bjerre


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 27. maj 2003 kl. 10.19
Til Peter Bjerre vil jeg blot sige, at mit indlæg omkring anvendelsen af heavy musik i tortur-øjemed var ment som en aktuel kommentar (i øvrigt i dagens Politiken kommenteret gennem "dagens tegning" på side 6), idet en del indsendere netop har nævnt denne musik som deres favoritmusik. Jeg laver ikke offentligt jokes omkring et så alvorligt emne som krig.


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 27. maj 2003 kl. 11.05
NY UNDERSØGELSE PÅ NETFUGL

Under Forum er just introduceret en ny undersøgelse, der tager videst muligt hensyn til de ønsker, andre har fremført og som jeg selv finder interessante. Du kan dog allerede her maile mig dine svar på følgende spørgsmål

1) hvad der dine hadefugl(e)?
2) Favoritrejsemål/lokaliteter i udlandet
3) Hvor vil du helst rejse på fuglerejse?
4) Hvad interesserer du dig for/tænder på andet end fugle?
5) Yndlingsfilm
6) Favoritskuespiller(e)
7) Yndlingsforfatter(e)
8) Favoritbøger

svar skal som sædvanligt sendes til calidris@worldonline.dk
gerne med uddybende svar- og gerne så mange svar som muligt.


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 2. januar 2008 kl. 19.35
Det endelig resultat af Netfugls musik- og fugleundersøgelse fra foråret 2003 -kan læses i denne "nyhed".




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen