Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

ØKOBIRDRACE 2013

Artiklen er tilføjet af JSH mandag 17. december 2012 kl. 00.26. Læst 8287 gange
Af Kristoffer Hansen / Feltornitologisk Udvalg
Inspireret af dogmebirdrace 2001 og 2002 og Dogme 95 inviterer Feltornitologisk Udvalg og Naturbutikken til ØKOBIRDRACE 2013 lørdag den 26. januar 2013.

Dogmebirdracce 3. februar 2001 var en succes med hele 24 deltagende dogmebirdere. Vinderen dengang blev fynske Tim Hesselballe Hansen, måske bedre kendt som Kongen af Fyn, som præsterede utrolige 74 arter på en 42 km lang gåtur fra sin bopæl i Odense.

I 2013 er konceptet lidt anderledes, idet vi har tilladt både kikkert og brug af eksterne transportmidler. Ja, man kan sågar deltage i hold – og nu også med kæledyr. Reglerne i Økobirdrace 2013 er som følger:

  1. Økobirdrace 2013 løber af stablen lørdag den 26. januar 2013 hele kalenderdøgnet. Man deltager i hold. Hvert hold kan bestå af en eller flere personer. Tilmelding af et hold med navngivelse af samtlige deltagere skal være foretaget, inden holdet starter i Økobirdrace 2013.


  2. Hver fugleart set eller hørt under Økobirdrace giver 1 point. Det hold med flest point vinder Økobirdrace!


  3. For at en art udløser point, skal ALLE de deltagere, der aktuelt birder for et hold (jf. 5. og 6.) have registreret samme individ af en given art.

    Eksempel: Hold X med deltagerne 1,2 og 3 birder sammen som hold. Deltager 1 og 2 ser en kernebider flyve over. Deltager 3 ser ikke fuglen. Deltager 3 ser senere en anden kernebider som deltager 1 og 2 ikke ser. I den situation kan holdet stadig ikke få 1 point for kernebider, selv om alle deltagere på holdet har set arten. Senere ser alle deltagerne en flok på 3 kernebidere, hvorefter holdet kan inkassere 1 point for kernebider.


  4. Deltagerne skal under hele Økobirdrace befinde sig i Danmark. Fuglene må dog gerne befinde sig uden for landets grænser.


  5. I Økobirdrace 2013 skal en deltager på et hold starte fra en af bopælene for holdets deltagere, men det er ikke et krav, at deltagerne slutter der igen. Der er således ikke krav om, at alle deltagere starter fra hverken samme eller egen bopæl, og der er heller ikke krav om, at alle deltagerne for et hold starter samtidigt. Ej heller er der krav om, at alle deltagerne for et hold er med under holdets samlede deltagelse i Økobirdrace 2013.

    Eksempel: Hold A deltager med deltager 1,2 og 3. Deltager 1 og 2 starter fra deltagers 1’s bopæl og går til deltager 3’s bopæl, som her slutter sig til holdet. Indtil det tidspunkt, hvor deltager 3 slutter sig til holdet kan kun deltager 1 og 2 samle point for holdet (jf. 3.). Holdet fortsætter med nu både deltager 1,2 og 3. Deltager 1 skal pludselig hjem og bage vaniljekranse og forlader derfor holdet. Efter at deltager 1 har forladt holdet, kan kun deltager 2 og 3 lave point for holdet (jf. 3.).


  6. Under Økobirdrace må deltagerne IKKE benytte motoriserede køretøjer, herunder bil, el cykler, handicapknallerter, segways o.l. Til gengæld må man gerne bruge alle former for ikke-motoriseret transport. Man må således gerne gå, cykle, løbe på ski, sejle i optimistjolle osv. Før start af et holds deltagelse i Økobirdrace 2013 må deltagerne på holdet til gengæld benytte enhver form for transportmidler. Ingen af deltagerne på et hold kan dog starte (dvs. samle point for holdet) før ALLE deltagerne på holdet ikke længere benytter motoriseret transport.

    Eksempel: Et hold deltager med deltagerne 1, 2, 3, 4 og 5. Deltager 1 kører i sin bil fra sin bopæl mod deltager 4’s bopæl. På vejen samler han deltager 2 op på dennes bopæl. Derfra fortsætter deltager 1 og 2 og samler deltager 3 op på en station, hvor han er ankommet med tog for at være med på holdet. Deltagerne 1, 2 og 3 kører herefter videre, stadig i deltager 1’s bil, til deltager 4’s bopæl. Samtidigt hermed cykler deltager 5 fra sin bopæl til deltager 4’s bopæl for at slutte sig til resten af holdet. I dette eksempel kan ingen af deltagerne samle point for holdet (heller ikke deltager 5!), før deltagerne 1,2 og 3 ankommer til deltager 4’s bopæl.


  7. Stafet-princippet er gældende, dvs. at holdets deltagere skal kunne give en stafet videre mellem ALLE deltagerne på et hold.

    KUN den/de deltager(e) der har ”stafetten” kan samle point for holdet. Deltagerne på et hold kan aldrig samle point for holdet flere forskellige steder i samme tidsrum (jf. 3.).

    Eksempel: Hold B deltager med deltager 1, 2 og 3. Deltager 1 starter fra sin bopæl og bevæger sig til deltager 2’s bopæl, mens han tæller point for holdet. Indtil deltager 1 møder deltager 2 kan kun deltager 1 inkassere point for holdet. Deltager 2 fortsætter, mens deltager 1 sidder og drikker kakao på deltager 2’s bopæl. Herfra kan kun deltager 2 samle point for holdet. Deltager 2 møder deltager 3 på deltager 3’s bopæl. Deltager 3 forsætter alene, mens deltager 1 og 2 nu begge drikker kakao. Herfra kan kun deltager 3 samle point for holdet. Deltager 1 og 2 kan nu vælge at holde op med at drikke kakao og slutte sig til deltager 3 (som jo nu har ”stafetten”) via ikke-motoriseret transport naturligvis (jf. 6). Indtil det tidspunkt, hvor deltager 1 og 2 møder deltager 3 er det kun deltager 3 der kan samle point for holdet. Når hele holdet er samlet, kan alle deltagerne (1, 2 og 3) igen samle point for holdet (jf. 3).


  8. Ved afslutning af Økobirdrace for et hold/ en holddeltager må der benyttes enhver form for transportmidler, f.eks. offentlige eller egen bil, til at komme hjem igen. Økobirdrace slutter således for en holddeltager, så snart denne benytter sig af motoriseret transport. Der er dermed mulighed kun at deltage noget af vejen, mens resten af holdet fortsætter (jf. eksemplerne i 5. og 7.).


  9. Det er tilladt at birde i selskab med hund eller andre kæledyr, da det skønnes, at det ikke giver nogen særlig fordel. Der er ikke krav om, at hunden / andet kæledyr skal registrere fuglene. :-)


  10. Det er tilladt at benytte kikkert, men IKKE teleskop. Det er IKKE tilladt at lokke fuglene frem ved afspilning af stemmer.

Eventuelle spørgsmål til reglerne kan stilles på tråden herunder. Det hold med flest arter belønnes med et gavekort fra Naturbutikken på 500 kr. Anden- og tredjepladsen belønnes hver med gavekort på 300 kr. fra Naturbutikken. Vinderholdene offentliggøres i tråden herunder. For at være med i kampen om præmierne skal man:
  1. Tilmelde sig Økobirdrace 2013 på tråden herunder inden Økobirdrace 2013. Navne på alle holddeltagere skal oplyses inden start af Økobirdrace 2013.


  2. Sende holdets artsliste og en kort beskrivelse af ruten til krha@ruc.dk senest mandag den 28. januar 2013.

Så se at få smurt kæden på cyklen, find støvler og ski frem og få forbedret juleformen med masser af frisk luft, motion og socialt samvær i felten!

Et rigtigt sundt og miljøvenligt godt nyt- og fugleår 2013!

Naturbutikken og Feltornitologisk Udvalg

Artiklen er senest opdateret: søndag 23. december 2012 kl. 17.47

Kommentarer:

Rasmus Strack skriver mandag 17. december 2012 kl. 08.59
Mon ikke det er 28. januar man skal sende sin liste til Krha?

Fedt tiltag er det dog, glæder mig allerede til at deltage.

Mvh Rasmus


Jørgen Hulbæk Christiansen skriver mandag 17. december 2012 kl. 09.32
Det er da en sjov og god ide. Vil overveje at deltage.
Håber ikke det bliver snestorm den pågældende dag.
mvh
Jørgen



Kristoffer Hansen skriver mandag 17. december 2012 kl. 10.35
Rasmus Strack har selvfølgelig ret! Der skal stå den 28. januar 2013, ikke februar.


Allan Haagensen skriver mandag 17. december 2012 kl. 18.01
Jeg tror næppe, at jeg deltager i dette sjove arrangement, men er det lovligt at smørre sin cykelkæde med olie, og skal det i så fald være vegetabilsk olie? ;-)

Hvis man kun er én person på et hold, hvordan skal person 2 og 3, der ikke er på holdet, så kunne bekræfte iagttagelsen? ;-)

Glædelig Jul


Michael Mosebo Jensen skriver mandag 17. december 2012 kl. 21.41
Deltager med et enmandshold her fra Vestfyn - og uden hverken hund, kat eller kakao -:)

Mvh
Michael


Emil Skovgaard Brandtoft skriver mandag 17. december 2012 kl. 23.50
Og det er vel lørdag d. 26. januar det foregår og ikke d. 28. som det står i programmet nu?


Niels Henrik Højbjerg skriver tirsdag 18. december 2012 kl. 13.28
fedt initiativ.
specielt at man ikke må bruge motor.
og allermest specielt at man ikke må bruge playback.

vejrer man morgenluft i ornitologi-kredse, monstro?



vh nh


Martin Jessen skriver onsdag 19. december 2012 kl. 18.40
Fedt initiativ! Husker selv en rigtig god dag med dogmebirdrace i sin tid :-)

Spørgsmål til pkt. 6: Må deltager nr. 2 køre i bil til deltager nr. 1's bopæl, INDEN opstart af konkurrencen, således at holdet først starter fra nr. 1' bopæl når både nr. 1 og nr. 2 er på adressen?

Mvh
Martin


Kristoffer Hansen skriver torsdag 20. december 2012 kl. 10.47
Svar til Martin Jessen,

Som reglerne er formuleret nu, er det faktisk ikke tilladt, hvilket fremgå af følgende (citat fra reglerne, punkt 6.)

"I døgnet for Økobirdrace 2013 må motoriseret transport altså KUN anvendes ved afslutning (jf. 8) af et holds eller en holddeltagers deltagelse i Økobirdrace 2013, men ikke op til start."

Jf. Martin Jessens eksempel ovenfor er det muligt at omgå reglerne ved at deltager 2 ankommer i bil dagen inden og ovenatter hos deltager 1. Jeg overvejer måske at ændre reglerne, så man har mulighed for at samle holdet op til start ved brug af bil og offentlig transport. Argumentet for dette er det sociale aspekt. Mange steder bor potentielle deltagere, der gerne vil være på hold sammen så langt fra hinanden, at de reelt er nødt til at lave flere en-personers-hold og så kan det være, at de i stedet vælger ikke at deltage. Tilkendegiv meget gerne jeres mening om ovenstående på tråden herunder; vil det betyde noget for din deltagelse i Økobirdrace 2013, hvis man lempede reglerne som jeg beskriver ovenfor?


Anders Wiig Nielsen skriver torsdag 20. december 2012 kl. 15.59
Ja Kristoffer! Det ville være en GOD IDE med en lille justering her :)


Kim Frost skriver lørdag 22. december 2012 kl. 08.01
Hvoffer må man ikke bruge teleskop?. Dét er lidt fjollet, hvis man vil starte dagen med hav-/havneobs. eller gennemse fuglene i en våge på en fjord (som regel noget væk fra land).
Må man medbringe frokost, der er grillet i ovn på roterende spyd? Eller skal det være hjemmegruttede klidboller?
Ski skal vel ordentligvis være af asketræ, fældet med håndholdt fuchsvans, ikke kunststof?
Hvis man skal fejre en ny ædelart med champagne, skal den vel være økologisk?
Kan i øvrigt desværre ikke deltage; har lovet mig bort til Skåne - med alle otte cylindre!
Mine bedste ønsker for en god dag med cacao (plukket af børnearbejdere og fragtet med fly fra Elfenbenskysten) og hjertevarmende godheds ubændige vælde!

Forinden ønsker jeg alle, især Netfugls frivillige, en herlig jul med mange økologiske gaver samt et overvættes fuglerigt 2013 med eller uden teleskop.

Kim


Kim Frost skriver lørdag 22. december 2012 kl. 08.01
Hvoffer må man ikke bruge teleskop?. Dét er lidt fjollet, hvis man vil starte dagen med hav-/havneobs. eller gennemse fuglene i en våge på en fjord (som regel noget væk fra land).
Må man medbringe frokost, der er grillet i ovn på roterende spyd? Eller skal det være hjemmegruttede klidboller?
Ski skal vel ordentligvis være af asketræ, fældet med håndholdt fuchsvans, ikke kunststof?
Hvis man skal fejre en ny ædelart med champagne, skal den vel være økologisk?
Kan i øvrigt desværre ikke deltage; har lovet mig bort til Skåne - med alle otte cylindre!
Mine bedste ønsker for en god dag med cacao (plukket af børnearbejdere og fragtet med fly fra Elfenbenskysten) og hjertevarmende godheds ubændige vælde!

Forinden ønsker jeg alle, især Netfugls frivillige, en herlig jul med mange økologiske gaver samt et overvættes fuglerigt 2013 med eller uden teleskop.

Kim


Morten Kofoed-Hansen skriver lørdag 22. december 2012 kl. 10.22
Jeg tænker, det er fordi det gerne må være anderledes, end det plejer, Kim. Det er med til at gøre det sjovt. En cykeltur til Klydesøen med skopet på ryggen, er hvad mange "plejer at gøre".
Du skal også være velkommen til at grutte dine boller og snitte et par ski, men det står der ikke noget om i reglerne.

mvh Morten


Jan Ravnborg skriver mandag 24. december 2012 kl. 22.02
Hmmm jeg kan ikke rigtig få svaret til Martin Jessen til at stemme med dette citat fra punkt 6:
Eksempel: Et hold deltager med deltagerne 1, 2, 3, 4 og 5. Deltager 1 kører i sin bil fra sin bopæl mod deltager 4’s bopæl. På vejen samler han deltager 2 op på dennes bopæl. Derfra fortsætter deltager 1 og 2 og samler deltager 3 op på en station, hvor han er ankommet med tog for at være med på holdet. Deltagerne 1, 2 og 3 kører herefter videre, stadig i deltager 1’s bil, til deltager 4’s bopæl. Samtidigt hermed cykler deltager 5 fra sin bopæl til deltager 4’s bopæl for at slutte sig til resten af holdet. I dette eksempel kan ingen af deltagerne samle point for holdet (heller ikke deltager 5!), før deltagerne 1,2 og 3 ankommer til deltager 4’s bopæl.

Men ellers lyder det sjovt og overvejer at deltage og vil i så fald gøre ekstra meget ud af at dokumentere eventuelle damklirer. Apropos, må man fotografere fuglene og hvis man må skal det vel være analogt:-)


Kristoffer Hansen skriver tirsdag 25. december 2012 kl. 15.55
Jan, det kan jeg godt forstå, du ikke kan!

Reglerne i 6. er nemlig netop blevet ændret, således at det nu er tilladt at bruge bil til at samle holdet inden start. Man behøver således ikke at overnatte hos hinanden længere for at omgå reglerne. Derved håber jeg, at endnu flere kunne få lyst til at deltage.

Der er ikke ændret i de øvrige regler.


Jan Kiel skriver onsdag 26. december 2012 kl. 15.36
Glimrende initiativ! Den slags arrangementer kalder dog tit stringeren frem i folk og jeg synes, at det i den forbindelse bør genovervejes, om det nu også er en god ide at forbyde teleskop på turen.

Det er godt, at det bliver præciseret, at holdets deltagere skal være sammen for at en obs tæller. Derved undgår vi den slags pseudo-hold som dominerede FT12.

Jeg kan godt se fornuften i at tillade motoriserede transportmidler for at samle holdet, men til gengæld forstår jeg ikke logikken i, at man godt må bruge motor til at bringe holdet tilbage til udgangspunktet igen?

Alt i alt et interessant tiltag.

Mvh


Kristoffer Hansen skriver onsdag 26. december 2012 kl. 17.49
Jan,

Mit argument for at forbyde skop er, at man med al sandsynlighed kun ville bruge det i kort tid under hele birdrace, men alligevel ville man slæbe det med for en sikkerheds skyld. Det kan være hårdt også at slæbe skop med, hvis man skal ud at cykle en længere tur, så for at man ikke skal slæbe det, bare fordi alle de andre gør det, har jeg valgt at forbyde det. Om folk stringer mere uden skop skal jeg ikke kunne sige, men bare alle stringer lige meget. Jeg troede det var underforstået, at man kun måtte tælle arter med, man har sikkert bestemt, men jeg kan godt se, at det nok burde have stået i reglerne ;-/

Det væsentliste argument for at tillade brug af motor til at komme hjem igen er en udjævning af chancerne for deltagerne. Ingen i Danmark bor mere end 50 km fra åbent hav, så selvom du bor midt i landet kan du få både land og hav med. Hvis du skulle tilbage til udgangspunktet ville din tur måske blive så lang, du ikke ville have lyst til at deltage. Ved ikke at skulle tilbage til udgangspunktet får man generelt flere muligheder i planlægningen af sin rute, hvilken gør det mere motiverende at være med. I hovedstadsområdet er der jo f.eks. masser af muligheder for at tage cyklen med i toget. Det er der ikke i samme grad i Jylland. Til gengæld er der ofte flere arter. På den måder udligner reglen om, at man gerne må benytte transport efter birdrace, chancerne for at vinde mellem Københavnerne og folk, der bor i områder med knap så fintmasket et offentligt transportnet.


Kristoffer Hansen skriver torsdag 3. januar 2013 kl. 16.18
Jeg har modtaget en tilmelding fra Jens Ole Byskov, Esbjerg, som hermed melder sig i konkurrencen med et enmands-hold.

Jeg afventer stadig spændt lavinen af tilmeldinger :-)


Troels Leuenhagen Petersen skriver torsdag 3. januar 2013 kl. 19.42
Jeg håber, Jens Oles tilmelding sætter lavinen igang. Ihvertfald er her en tilmelding af enmandsholdet Troels L. Petersen, København.
Mit hemmelige våben er en cykel, som er hurtigere end de fleste.


Kristoffer Hansen skriver fredag 4. januar 2013 kl. 19.42
Endnu en tilmelding:

Jeg tilmelder mig som en-mands hold og mit hold-navn er "Gert Green".

Jeg forventer at vandre rundt i Odsherred og bl.a. dække lokaliteterne Klint, Klint Sø, Sonnerup Skov, Lumsås, Gudmindrup Strand, Korevlerne, Højby, Højby Sø og Nyrup.

Hvis vejret bliver for dårligt deltager jeg ikke.


Erik Mølgaard skriver mandag 7. januar 2013 kl. 10.38
Øh..hvordan kan et HOLD bestå af én person? Selvfølgelig nemmere når HELE holdet skal se fuglen før den tæller med!


Erik Groth-Andersen skriver mandag 7. januar 2013 kl. 10.57
Jeg vil gerne tilmelde et hold bestående af Erik Groth og Rikke Larsen, vi starter i Ny Hammersholt nær Hillerød


Anders Østerby skriver mandag 7. januar 2013 kl. 12.22
Jeg synes også at det er fint initiativ - og håber at det vil blive gentaget, da jeg er forhindret i at deltage i år.


Jørgen Hulbæk Christiansen skriver torsdag 10. januar 2013 kl. 07.58
Jan-Eske Schmidt og undertegnede deltager med en rute der udgår fra min adresse.
mvh
Jørgen Hulbæk Christiansen


Andreas Petersen skriver lørdag 12. januar 2013 kl. 16.58
Må en rute udgå fra en af deltagernes sommerhus?


Kristoffer Hansen skriver mandag 14. januar 2013 kl. 11.44
Bopæl skal forstås i CVR-lovens forstand https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=125606#K2, dvs. der hvor du har registeret din adresse i folkeregistret. Du må derfor ikke bruge dit sommerhus som udgangspunkt for økobirdrace.

Det er ikke kun skidt at være hjemløs og derfor uden fast bopæl. Hvis man ville deltage i Økobirdrace, så ville man kunne starte overalt i Danmark.

Overvej lige det en gang.. ;-)


Kristoffer Hansen skriver mandag 14. januar 2013 kl. 15.37
Jeg tilmelder mig som et enmands-hold (ja, ok det er der ikke noget der hedder, da et hold er defineret som flere personer, men jeg tror nok godt, at man forstår det alligevel).

Jeg planlægger en rute fra Odense og til nordkysten på østsiden af Odense fjord.


Morten Kofoed-Hansen skriver mandag 14. januar 2013 kl. 16.38
MKH og RS tilmelder hermed vinderholdet.


Andreas Petersen skriver mandag 14. januar 2013 kl. 19.26
TOEV og ANP tager kampen op; da man ikke må cykle over de større broer er vores aktionsradius desværre noget begrænset :-)


Theo Askov skriver lørdag 19. januar 2013 kl. 13.51
Så er der et hold mere bestående af Theo, Thomas Elbek, Jørgen Muldtofte og Philip Elbek. Vi vil benytte stafetmodellen i hold á 2 cykelbirdere. Ruten er endnu ikke på plads.


Søren Haaning Nielsen skriver lørdag 19. januar 2013 kl. 17.32
Hermed tilmelder SHN sig som enmandshær, klar til at gøre Halsnæs usikker!
Må man medbringe video eller kamera udstyr?


Kjeld Bjarne Nielsen skriver søndag 20. januar 2013 kl. 18.21
Jeg er også med, som enkeltstarts rytter - rute, afhængig af vejrlig, men i omegnen af arresø.


Brian Lyngsøe Nilsson skriver mandag 21. januar 2013 kl. 00.06
Finder støvlerne frem og går en rute fra Løgstør og tager en gåtur langs Limfjorden vande.


Henrik Böhmer skriver mandag 21. januar 2013 kl. 08.07
HBØ tager Esbjerg og det nordlige vadehav.


Kristoffer Hansen skriver mandag 21. januar 2013 kl. 11.23
Da jeg ikke har forbudt kameraudstyr, må du gerne medbringe dette Søren, selvom det evt. kan give en fordel i konkurrencen, da der faktisk findes selv pocket-kameraer med op til 20 x zoom, som man måske kan bruge mere eller mindre som teleskop. De store spejlreflekskameraer er dog så tunge ved store forstørrelser, at jeg ikke vurderer, at det vil give nogen særlig fordel. Desuden synes jeg det er fedt, hvis nogen vil dokumentere deres birdrace. Det er fedt at sidde at kigge tilbage på i de lange vinteraftener og det kunne også være fedt, at få nogle billeder eller evt. link til video her på netfugl sammen med afrudningen.

Hvis I har billeder fra økobirdrace, som I mener kunne være interessante at have på netfugl, så send dem til mig på krha@ruc.dk

Fedt at nogen vil benytte sig af stafetprincippet! Husk at I kun har ca. 8 timers lys at arbejde i :-) Min birdrace-erfaring siger mig desuden, at småfugle laves bedst ved intensivt lusk på gåben.

Vejrudsigten ser kold men fin ud indtil videre, så vi krydser fingre!


Kristoffer Hansen skriver torsdag 24. januar 2013 kl. 11.50
Nu kun to dage til start af Økobirdrace!

Så er det med at komme til tasterne og få meldt jer til!

Nu, to dage før, plejer man nogenlunde at kunne regne med vejrudsigten. Vejret bliver ganske hæderligt, dog koldt og med lidt mere vind end i disse dage http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/landsudsigten.htm


Jørgen Hulbæk Christiansen skriver fredag 25. januar 2013 kl. 06.35
Afbud fra JHC og JES.


Troels Leuenhagen Petersen skriver fredag 25. januar 2013 kl. 09.10
Desværre også afbud fra TLP. Øv!


Rasmus Turin skriver fredag 25. januar 2013 kl. 12.40
Jeg tager kampen op på trods af blæsevejr. Start i Søvang, Amager.

mvh
Rasmus Turin


Kristoffer Hansen skriver fredag 25. januar 2013 kl. 15.25
Øv, så fint vejr i dag, men mere blæsende i morgen..

Jeg vil lige specificere, at fuglearterne naturligvis skal være vilde fugle, dvs. i kategorierne A, B eller C.

Ellers kunne det nok betale sig lige at slå et smut inden sin lokale fuglepark, f.eks. folkeparken i Roskilde f.eks. og krydse hvidøjet og rødhovedet and mm.

God jagt!


Anders Østerby skriver fredag 25. januar 2013 kl. 16.19
Jeg melder mig til med gåtur i Hjørring og omegn - da jeg nok ikke finder flest arter, går jeg i stedet for at finde Sortstrubet drossel....


Lars Tom-Petersen skriver fredag 25. januar 2013 kl. 17.07
Jeg hopper også på, da jeg alligevel skal gennem min baghave, Hornbæk Enge, i morgen. Gåtur med start i Randers, men jeg kan desværre ikke nå ud til havet på en dagstur herfra.


Thomas Elbek skriver mandag 28. januar 2013 kl. 18.19
Er der noget nyt om hvornår resultaterne for ØkoBirdRace 2013 offentliggøres ?


Kristoffer Hansen skriver tirsdag 29. januar 2013 kl. 21.13
Hermed følger vinderne samt en afrunding på Økobirdrace 2013

I alt deltog 13 hold. Heraf var der 10 ”enmandshold”, 2 tomandshold og 1 firmandshold bestående af to cykelhold i ”stafetcykelløb”. Jeg har modtaget artslister fra i alt 11 af de 13 deltagene hold. Regional fordeling af deltagerne (antal hold i parentes): Nordjylland (2), Østjylland (1), Sydvestjylland (2), Fyn (2), Vestsjælland (1), Nordsjælland (3) og Københavnsområdet (3).

Vejret på dagen var hundekoldt med dagsfrost og frisk vind. I Vestjylland måtte deltagerne desuden kæmpe med let sne hele dagen og massivt snevejr hen på eftermiddagen, mens det holdt tørt på Sjælland og Fyn. En længere frostperiode betød, at mange søer og fjorde var helt eller delvist tilfrosne. De deltagende hold valgte forskellige strategier - fra kun at bevæge sig til fods til at cykle lange strækninger, begge med gode artslister til følge. En deltager cyklede imponerende 80 km, mens andre tog den mere med ro, med tid til både restaurant- og cafébesøg undervejs. Hvis man ud fra holdenes artsliter og valg af transportmidler skal give et bud på ”vinderstrategien” er denne nok en kombination af gennemsøgning af områder på gåben og at benytte cyklen for at nå rundt mellem gode fuglelokaliteter.

Vinderen af Økobirdrace 2013 blev Rasmus Turin med 71 arter! Der er et gavekort på 500 kr. til Naturbutikken på vej til Søvang. Fra Rasmus Turin har jeg modtaget følgende mail (citat):

”Det blev til i alt 71 arter set på en rute startende fra min bopæl i Søvang og sluttende i Rødovre om eftermiddagen.

Min rute var som følger (gode arter nævnt i parentes):

Søvang (Jernspurv, Ravn)

Aflandshage (Skovsneppe, Vandrefalk, Blå kærhøg)

Marker SØ for Kongelunden (Havørn)

Kongelundsstranden (Bjergand, Rødstrubet lom, Havlit)

Kongelunden (Spætmejse – ikke almindelig her!)

Klydesøreservatet, inkl. dæmningen (Sortgrå ryle, Spidsand, Snespurv, Skærpiber, Sanglærke, Ravn, Havørn, Blå kærhøg, Bjergand)

Fasanskoven (Havørn, Stor tornskade)

Kalveboderne

Sjællandsbroen

Vestre Kirkegård (Skovhornugle)

Enghaveparken

Søndermarken (Korttået træløber)

Frederiksberg have (Korttået træløber)

Damhusengen (Korttået træløber)

Det blev til i alt 46 km på cykel og gåben – håber vejret bliver bedre til næste år – min vandflaske frøs til is kl. 11.30!!!”



2. pladsen gik ligeledes til en Økobirder på Sjælland, nemlig Søren Haaning Nielsen, der indhøstede 69 arter på 25,74 km lang gåtur, ruten Hundested by - Ullerup skov – Kikhavn - Hundsted havn via Spodsbjerg -Hundested Havn - Lynæs havn – Sølager - Frederiksværk havn – Arresødal - Frederiksværk bymidte. Et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken er på vej til Hundested.

3. pladsen gik Michael Mosebo Jensen med 64 arter med cykel på Vestfyn, ruten Røjle-Stauby

Skov-Røjle-Skråstrup-Fogense-Bogense - med 33 pumpninger undervejs pga. defekt! Endnu et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken er på vej – denne gang til Fyn.



Undertegnede (Kristoffer Hansen) nåede på min rute ved Odense fjord godt nok også 64 arter, men i god sportsmandsånd vælger jeg at give gavekortet til Michael Mosebo, da jeg valgte en beskeden rute, fra Snapind Skov i Odense over Odense Havn til Stige Ø (blot ca. 10 km) og til sidst forbi Ejby Mølle, hvor jeg krikand som sidste art på listen kunne krydses i et rensninganlæg i skæret fra lygterne!



De næste pladser blev optaget af Lars Tom-Petersen med 58 arter på en 20 km gåtur i Randersområdet og Kjeld Bjarne Nielsen, der noterede 55 arter på en 80 km’s cykeltur i det nordsjællandske!





En stor tak til alle der har vist interesse for arrangement og særligt til deltagerne, der virkelig har kæmpet for sejren på trods af sne og kulde. For min del kan jeg sige, at det har været rigtigt fornøjeligt, både at arrangere det hele, og selv at deltage!

Kristoffer Hansen, på vegne af FeltUd



Og til sidst lidt statistik..

Til sammen så de 11 hold, jeg har modtaget lister fra, 107 fuglearter:

Agerhøne

Alk

Allike

Almindelig ryle

Bjergand

Bjergirisk

Bjergpiber

Bjergvipstjert

Blishøne

Blå kærhøg

Blåmejse

Bogfinke

Canadagås

Dobbeltbekkasin

Dompap

Duehøg

Ederfugl

Engpiber

Fasan

Fiskehejre

Fjeldvåge

Fløjlsand

Fuglekonge

Gravand

Grønbenet Rørhøne

Grønirisk

Grønsisken

Gråand

Grågås

Gråkrage

Gråspurv

Gulspurv

Gærdesmutte

Halemejse

Havlit

Havørn

Huldue

Husskade

Hvinand

Hættemåge

Isfugl

Jernspurv

Kernebider

Klippedue

Knarand

Knopsvane

Knortegås

Korttået træløber

Krikand

Kvækerfinke

Lille kobbersneppe

Lille lappedykker

Lille skallesluger

Musvit

Musvåge

Pibeand

Ravn

Ringdue

Rødben

Rødhals

Rødstrubet lom

Rørspurv

Råge

Sanglærke

Sangdrossel

Sangsvane

Silkehale

Sjagger

Skarv

Skovhornugle

Skovskade

Skovsneppe

Skovspurv

Skærpiber

Snespurv

Solsort

Sortand

Sortgrå ryle

Sortkrage

Sortmejse

Spidsand

Spurvehøg

Spætmejse

Stenvender

Stillits

Stor flagspætte

Stor gråsisken

Stor skallesluger

Stor tornskade

Stormmåge

Storspove

Strandskade

Stær

Sumpmejse

Svartbag

Sølvmåge

Taffeland

topmejse

Toppet lappedykker

Toppet skallesluger

Troldand

Træløber

Tyrkerdue

Tårnfalk

Vandrefalk

Vandstær

Vindrossel


Det var tydeligt at se, at der var store forskelle på hvilke arter deltagerne så, afhængigt af både tranportmiddel og placering i landet. Således sås kun 13 arter af alle 11 hold, nemlig:

Allike, blåmejse, bogfinke, gråkrage, husskade, knopsvane, musvit, ringdue, råge, sjagger, solsort, stormmåge og sølvmåge

Hele 20 arter kun blev set af et af et hold, arterne:

Alk, almindelig ryle, bjergpiber, bjergvipstjert, dobbeltbekkasin, engpiber, gravand, havlit, huldue, jernspurv, knarand, lille kobbersneppe, rødstrubet lom, sanglærke, sortgrå ryle, stenvender, stor gråsisken, stor tornskade, stær og topmejse.



Erik Groth-Andersen skriver onsdag 30. januar 2013 kl. 20.58
samt et tremandshold:-)




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.065 sek.
til toppen