Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Tyndnæbbet Måge – Next Stop DK

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 10. maj 2006 kl. 20.13. Læst 2756 gange
Tyndnæbbet Måge – Next Stop DK

I lighed med sidste år, hvor Ørkendompap optrådte talrigt i landene omkring Danmark, er der på ny en mindre invasion i gang af en art, der vil pryde de fleste landes artslister, idet Tyndnæbbet Måge netop nu meldes fra flere lande omkring os.

Det hele startede den 15. april i Moosanger-Bernhardsthal i Østrig, hvor en adult og en 2k Tyndnæbbet Måge blev rapporteret og såfremt de accepteres, udgør det 9. fund for Østrig.

Dernæst skulle der gå knap en måned før de dukkede op i Schweiz og tilmed ganske eftertrykkeligt, idet hele 6 fugle rapporteredes fra Préverenges den 2. maj. Ved middagstid var der 1 fugl i området. Ved 19-tiden 2 fugle og ved 21-tiden hele 6 fugle.

Den 6. maj gik det ud over Holland, idet der igen sker en kraftig opdukken. Således blev 2 fugle set ved Enkhuizen, De Blikken og De Dollard og dermed var de 6 første Tyndnæbbede Måger for Holland en realitet. En ganske massiv forekomst for en ny art for landet. Sidstnævnte fugle var i øvrigt ganske tæt ved den tyske grænse.

Dagen efter var det kun fuglene fra De Dollard, der var på plads, men to fugle blev set fra færgen til Schiermonnikoog.

Den 8. maj meldte Norge sig ind i forekomsten, da en trækkende fugl blev rapporteret fra Skogsøy og såfremt den godkendes vil det være Norges første fund. Det stoppede dog ikke der, idet Østrig meldte om årets tredje fugl.

Den 9. maj meldes der om to fugle ved Knokke i Belgien. Billeder af disse to fugle ses i Galleriet og den ene af fuglene viser sig af være mærket i Camargue, Frankrig. Hermed er Belgiens første Tyndnæbbede Måger en realitet. Tyskerne holdte sig ikke tilbage, idet hele 4 fugle rapporteredes fra det sydtyske.

I skrivende stund, 10 maj, er den uringede fugl fra Belgien væk og tyskerne melder nu kun om en fugl. For Schweiz går det også tilbage, da landet ”kun” gæstes af en enkelt fugl ved Klingnauer Stausee. De hollandske fugle synes nu også at være forsvundet.

Noget tyder altså på, at skal Tyndnæbbet Måge på den danske liste, så er maj 2006 nok det mest oplagte tidspunkt at finde arten i Danmark, hvorfor det vil være en god idé, at tjekke de lokale måger grundigt igennem. Derudover kan nogle af efterårets invasionsmåger være en givtig sidegevinst.

Hvor den Tyndnæbbede Måge skal findes er et godt spørgsmål, men mon ikke den jyske vestkyst er favorit til at blive stedet? Bliver det en fugl, der raster i nogle timer i Sneum Sluse eller en fly-by fugl i vandkanten i Skagen? Måske bliver det 12 heldige ornitologer i Grenens nordligste klitrække, der bliver de heldige?

Tiden vil vise det og kun en ting er sikkert i Tyndnæbbet Måges forekomstmønster. Den bliver set i Sverige!

For at følge udviklingen i den øjeblikkelige nordeuropæiske forekomst se her.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 10. maj 2006 kl. 20.13

Kommentarer:

John Faldborg skriver torsdag 11. maj 2006 kl. 05.05
Der spørges til hvor Tyndnæbbet Måge evt. kunne findes. Hvad med Christiansø igen?


Søren Brinch skriver torsdag 11. maj 2006 kl. 08.16
Den vil findes ved en kyst der udgør en forlængelse eller et link til de hidtidige observationer - derfor tror jeg mest på den Jydske Vestkyst. Esbjerg/Hvide Sande/Harboøre Havn. Blåvand, Fanø og de andre vadehavsøer er også realistiske bud.

Dybest set er alt muligt - og dette er kun gætværk. Lad os i stedet gå ud og finde den.

Jeg er overbevist om, at den allerede er der....

Mange hilsner Søren
Der selv vil gøre en kæmpe indsats for at Fanø igen kommer på Danmarkskortet, men også lede på den 300 km tur over Sj.Odde og Århus, der giver gode muligheder.


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 11. maj 2006 kl. 09.37
Tyndnæbbet Måge vil på denneher årstid være ret let at "mistænke" fra Hættemåge, som den ligner i dragten - på sit hvide hoved. En hvidhovedet Hættemåge skal altså checkes en ekstra gang. Øjer virker yderligere afvigende, da det er lyst og virker mindre i hovedet end hos Hættemåge. Næbbet kan være meget mørkt hos adulte, og virke sort på afstand, men hos yngre fugle er det lysere orange end Hættemåges. Den velkendte hvide fjerkile på næbbets overkant vises og illustreres i alle felthåndbøger, så den vil jeg ikke komme ind på her.
Herefter checkes jizzet, med længere krop, hvor hovedet virker påsat mod dybt bryst, længere hoved, roligere flugt og ofte rosa anstrøg på undersiden.
I øvrigt minder fuglens generelle form om Kaspisk måge, så de, der har taget mågebestemmelse alvorlig har en lille fordel her - i forhold til Hættemåge er Tyndnæbbet Måge større med relativt mindre hoved, længere næb, mere fremskudt bryst og længere bagparti.
Benene er længere end hos Hættemåge, især med længere tibia. Befjeringen på benets øverste del minder om hvide shorts ala de, vinderne fra FCK spiller i.
Endeligt kan det tænkes, at man hører et underligt flamingoagtigt nasalt kald fra en flok hættemåger. Det bør i givet fald checkes, da det er sådan Tyndnæbbet måge siger.



Kim Frost skriver torsdag 11. maj 2006 kl. 22.25
Lige et lille ekstra phiph til Klaus' fine gennemgang: Tyndnæbbet måge virker meget lysere, slankere og mere elegant i flugten - man fanges umiddelbart af det, så det skulle ikke være svært at opdage den blandt hættemåger (som den jo nok vil søge sammen med her). På netop denne årstid kunne jeg forestille mig, at den nok så gerne ville være på en indlandslokalitet, lidt brakvand eller inddæmmet strandeng, som den jo træffes på visse af ynglepladserne.
Bliver det mon Tipperne, Vejlerne eller Nyord?

Good luck!

Kim Frost


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 18. maj 2006 kl. 20.55

For de der måtte have interesse for den hidtige status i Tyskland, kan det nævnes, at følgende observationer udgør de tyske fund.

23.05.1989 1 ad. Urmitzer Werth, Rheinland-Pfalz
08.07.1994 1 ad. Dornumersiel, Niedersachsen
1.-8.5.1995 2 ad. Tagebau Restloch Haselbach, Sachsen
9.-15.5.1997 7 ad. Wollmatinger Ried, Baden-Wurtemberg
18.05.1997 1 ad. Chiemsee, Bayern
01.05.1999 2 ad. Rothsee, Bayern




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen