Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ubestemt amerikansk småfugl på Lanzarote

Artiklen er tilføjet af KRN torsdag 27. januar 2005 kl. 15.07. Læst 4583 gange
Ubestemt amerikansk småfugl på Lanzarote

Siden den 21. januar har en mulig amerikansk småfugl sp. opholdt sig på Lanzarote. Den første udmelding var, at det var en Rødøjet Vireo.
Billeder af fuglen, som ses her viser tilsyneladende, at der kan være tale om en Philadelphia Vireo, samt et par andre nordamerikanske arter af småfugle.

De omtalte arter er alle meget sjældne gæster i VP. Rødøjet Vireo er årlig gæst i VP, mens Philadelphia Vireo blot er truffet få gange.

Se billeder af Rødøjet Vireo her.

Hvad mener netfugl.dks læsere? Er der tale om en sjælden amerikaner eller blot en atypisk småfugl fra VP?

Artiklen er senest opdateret: torsdag 27. januar 2005 kl. 16.20

Kommentarer:

Stefan Stürup skriver torsdag 27. januar 2005 kl. 20.56
En giftig lille fætter. Den er ikke nem og det er ikke så nemt at se alle kendetegnene på billederne.

Jeg tror ikke, det er en Tennessee Warbler, idet den grålige kalot og det gullige bryst ikke rigtigt passer. Adulte fugle har grålig kalot, men ikke gult bryst. Mens 1st års efterårs fugle har gulligt bryst, men grønlig kalot.

Jeg syntes heller ikke næbbet og hoved er kraftigt nok til at passe på Red-eyed Vireo, samtidigt syntes jeg Red-eyed Vireo plejer at have kraftigere hvidt øjebryn og mere tydeligt og sortere øjenstribe og i øvrigt mere hvidt i ansigtet generelt.

Billede 5 og 6 viser et tydeligt Vireo “øje” eller hvid ring omkring øjet. Så tilbage er vel så Philadelphia Vireo eller Warbling Vireo, og det er lidt svært at afgøre. Men umiddlebart syntes jeg ikke den er gul nok på undersiden til at være en Philadelphia Vireo. De Philadelphia Vireos jeg har set i New England har alle haft meget kraftigt gult bryst, tydeligt mere gult end fuglen som den er afbilledet hos Sibley. På den anden side har jeg aldrig set en Philadelphia Vireo i Januar (senest i Oktober), så måske er dragten mere slidt og har mindre gult på den tid af året.

Tilgengæld syntes jeg fuglen passer meget godt på Warbling Vireo, der vel bedst kendes på at den ikke har nogle særlige kendetegn, men ligner en mellemting mellem en bleg Philadelphia Vireo og en lille Red-eyed Vireo. Det blegt gule bryst, den grålige kalot, den hvidlige ring om øjet og Vireo “jizz” (i billede 5 og 6) passer meget godt på denne art.

Tilgengæld kan jeg ikke få billede 2 til at passe med en Vireo, hoved og næb er for spidt og ikke rundt nok til en Vireo. Det ligner mere en Phylloscopus af en eller anden art (som jeg ikke har et bud på). Det kunne også være en anden art af de amerikanske skovsangere, men det grålige kalot, det hvide om øjet, det begrænsede gule på brystet og manglen på vingebånde kan jeg ikke få til at passe på noget jeg kender.

I teksten til billederne står at fuglen ses muse ind imellem, jeg har aldrig set en Vireo af nogen art muse, min erfaring er at de altid foragere langs trætoppenes tynde grene mellem bladene. Sibley (Sibley’s Guide to Bird life and Behavior) nævner heller ikke noget om at Vireos muser under fødesøgning, så måske en observation, der igen peger mod en Phylloscopus?

Så mit gæt er en Warbling Vireo eller en afvigende (for mig ukendt) Phylloscopus.

Men i hvertfald billeder der skulle give basis for en god diskussion.

Venlig hilsen

Stefan Stürup


Thomas Johannes Simonsen skriver fredag 28. januar 2005 kl. 09.54
Red-eyed Vireo tror jeg ikke på. Dels pga. bekrivelsen 'på størrelse med eller marginalt mindre end gransanger'. Red-eyed V. virker større end gransanger i felten. Tilgengæld synes jeg heller ikke rigtigt den ligner en Warbling eller Philadelphia V. Næbbet er bl.a. for tyndt. Men jeg er enig med Stefan i at hvis det er en af disse, er Warbling V. den mest sandsynlige.
Modsat Stefan mener jeg nu at vi skal hen i 'sangerne'. Jeg kan ikke rigtigt se argumentet mod en Tennessee Warbler hun. De kan både have gulligt bryst og grå kalot. En anden 'mulighed' - indrømmet over i det mere feber-vilde - er en 2k hun Orange-crowned Warbler af nordlige/taiga type. Men det kræver at fugle har tydelig gullig undergump, hvilket ikke kan ses på billederne.
Jeg hælder mod Tennessee Warbler, men vil absolut ikke udelukke Warbling Vireo.

Mvh.
/Thomas


Niels Jørgen Larsen skriver fredag 28. januar 2005 kl. 14.04
Jeg er ikke engang helt sikker på om disse billeder faktisk forestiller samme fugl. Øverste højre hjørne viser en fugl med en ensarted bred, hvid øjenbrynsstribe. Nederste venstre billede viser en fugl med en næsten komplet ring omkring øjet, og en diffus lys plet længere tilbage på hovedet.

Mvh
Niels Jørgen


Niels Jørgen Larsen skriver fredag 28. januar 2005 kl. 14.18
Jeg har lige kigget på Birdforum. Der er der en udbredt neighed om at der er tale om en (formodentlig Canarisk) gransanger med misfarvning af kronen.

Mvh
Niels Jørgen



Erik Mølgaard skriver torsdag 3. februar 2005 kl. 12.57
Fuglen på billedet ligner ikke Red-eyed Vireo. Hvilken anden art det kan være tøt jeg ikke sige, det er billederne for dårlige til. Men, en ide kunne være at maile billederne til Capa May Bird Center (eller hvad det nu hedder). Der har de stor erfaring med sangere.


Erik Kramshøj skriver torsdag 10. februar 2005 kl. 20.45
Hvis det er samme fugl er den godt nok tricky især hvad angår hovedet, det ser ud til at den har tydelige lyse kanter på svingfjer og hovedet (issen)er da både oliven og grå. Bell's Vireo?


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 10. februar 2005 kl. 20.57
Jizzet på fuglen synes at passe meget godt med en Phylloscopus med det for slægten lille "insektædernæb". Vireoer har jeg altid opfattet som med kraftigere næb, især Rødøjet Vireo, men også de mindre arter har et ret bredt, lidt havesangeragtigt næb. Det synes denne fugl ikke at have. Jeg kender ikke dragten på Kanarisk Gransanger i detaljer, men at afvigende exemplar af denne er nok et godt bud - fuglen flaksede ifølge oplysningerne med vinger og hale, hvilket passer fint på Gransanger.


Erik Kramshøj skriver lørdag 12. februar 2005 kl. 15.36
Nu kunne det aldrig falde mig ind som udgangspunkt at miskreditere en observatør, så jeg går ud fra at manden har kendskab til Canarisk gransanger. Den har jeg en del erfaring med, men ikke nok til med sikkerhed at kunne udtale mig om variationen fra ø til ø. Jeg har dog aldrig set den svirre og jeg har aldrig set den med et hoved som den fotograferede fugl. Desuden har gransangeren dernede temmeligt svært ved at holde kæft- ikke mindst i januar. Men selvfølgelig....hvis observatøren er gået grassat kan fotografierne da overhovedet ikke gi' noget fingerpeg om nogetsomhelst- heller ikke canarisk gransanger.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.042 sek.
til toppen