I flere år har det været populært blandt danske ornitologer at tælle deres årsarter og måske oven i købet konkurrere med sig selv eller andre. På Netfugl lanceres i 2004 en ny konkurrence, der i sit udgangspunkt ligner års-artskonkurrencen, men hvor det i stedet gælder om at finde sine egne årsarter.
Det handler med andre ord om at konkurrere på antallet af ædelarter, man kan støve op på et år. Denne konkurrence kombinerer elementerne feltaktivitet, held og dygtighed, hvilket sikrer, at alle har en chance for at blande sig i topstriden.
Det er vort håb at en sådan konkurrence kan øge aktiviteten i felten og ikke mindst føre til, at nye lokaliteter opdages, spændende iagttagelser gøres, samt at der bliver fundet flere sjældne fugle.
Regler
Reglerne i konkurrencen vil tage udgangspunkt i Netfugls ædelartsregler med enkelte tillægsregler. Det skal bemærkes at ædelartsreglerne i skrivende stund er ved at blive revideret og præciseret og resultatet heraf kan snart ses her på Netfugl.
For at sikre en tidsmæssig fornuftig afvikling af konkurrencen skal SU-beskrivelser indsendes senest to måneder efter observationen - dog senest 15. januar 2005.
Opdatering af ædel-årsartslister bør ske ofte således at alle kan følge med i udviklingen i konkurrencen.
Tilmelding er nødvendig og skal ske inden 15/02-2004.
Dato og lokalitet skal angives ved alle arter.
I erkendelse af at sjældne fugle er sjældne og dermed betydeligt sværere at finde, har Netfugl valgt at belønne fund af SU-arter med lidt ekstra og pointsystemet bliver dermed som følger:
Nye arter for landet: 5 point
2.-10. gangs fund: 4 point
11.-20. gangs fund: 3 point
Øvrige SU-arter (lokal SU-arter undtaget): 2 point
Alle øvrige arter (inkl. lokal SU-arter): 1 point
Vinderen bliver dermed den person, der opnår flest point i 2004. Dette kan naturligvis først afgøres når SU har behandlet alle sager, hvilket er årsagen til reglen om hurtig indsendelse af SU-beskrivelser!
Præmier
Mens disse linier skrives, arbejdes der på højtryk i kulissen for at skaffe præmier til konkurrencen, og Peter Hedegård Kristensen har allerede nu givet tilsagn om at sponsorere en flot akvarel af ”årets hit 2004” til vinderen. Det ligger således allerede nu fast, at den samlede vinder vil modtage en flot præmie. Desuden arbejder vi på at skaffe yderligere præmier til sideløbende konkurrencer. Disse præmier er naturligvis intet at sammenligne med den hæder og ære, der følger ved at vinde konkurrencen om at være årets feltornitolog 2004!
Mere info følger snarest.
Kommentarer:
Per Kjær skriver fredag 19. december 2003 kl. 20.05
Hvilken aldeles glimrende ide! Den kan ikke undgå at give en masse gode oplevelser. Jeg er helt klart med, selvom jeg, grundet min geografiske placering, ingen chancer har for at vinde - men mulighed foreligger jo, såååå.....
Jeg vil dog foreslå at pointtabellen bliver "boosted" lidt. Jeg foreslår følgende: Ikke su-art 1 point; su-art (lokale su-arter undtaget) 2 point; 11.-20. gangs fund: 4 point; 2.-10. gangs fund: 8 point og nye arter for landet: 16 point. Med denne ændring kan det blive endnu mere belønnende at tilbringe endeløse timer i felten, idet en "dyr" art giver forholdsvis flere point end en "alm." art. Og det er vel hele idéen med denne konkurrence: at folk kommer ud i felten og kigger!
Jeg vil gerne komme med et andet forslag: nemlig at undtagelsen om lokal-SU undtagelsen fjernes. Hvis man har fundet noget som SU behandler og godkender, så bør det belønnes uanset hvor i landet det foregår.
Dette ovenikøbet uden at jeg har nogen chance for at deltage, jeg kommer næppe til DK mere end 1, højst 2 uger i 2004.
Hej Per
Det er rart med positivt respons og selvfølgelig har du en chance for at vinde, selvom du bor på Fanø. Søren Brinck og Fanøtræffene har efterhånden overbevist os alle om Fanøs store potentiale og tænk på, hvor få i er til at ”ædle” alle de dyre arter derovre!
Mht. pointsystemet blev flere muligheder faktisk overvejet og herunder bl.a. en mere ”boostet” udgave og en udgave, hvor alle arter blot udløste et point. Vi valgte dog en mellemløsning, hvor fund af sjældne fugle belønnes ”med lidt ekstra”. Årsagen til dette var et ønske om at bevare spændingen i konkurrencen så langt ind i året som muligt og en frygt for, at konkurrencedeltagere ville trække sig ud af konkurrencen, hvis nogen kom ”for” langt foran pga. deres evne til at støve sjældne fugle op.
Din kommentar fik os dog til at genoverveje pointsystemet og vi valgte imødekomme ønsket om en større belønning for fund af sjældne fugle – Dog ikke helt så meget som du efterlyser Per.
Det nye og mere boostede pointsystem ser således ud:
Nye arter for landet: 11 point
2.-10. gangs fund: 8 point
11.-20. gangs fund: 5 point
Øvrige SU-arter (lokal SU-arter undtaget): 3 point
Alle øvrige arter (inkl. lokal SU-arter): 1 point
På netfugl håber vi, at der kommer rigtig mange 11 points scoringer i 2004!
Hej Niels
Ærgerligt at du ikke kan deltage i konkurrencen! Årsagen til at vi har valgt undtagelsen med lokale SU-arter skyldes den manglende ensretning, der er på dette område. I nogen områder er det overladt til de lokale rapportgrupper, at beslutte hvilke arter, der er lokal SU-arter, andre steder er det lokalafdelingerne og flere steder er der tilsyneladende slet ikke truffet en beslutning vedrørende dette. En hurtig søgning på nettet udløste flere spørgsmål end svar, hvad angår lokal SU-arter i de enkelte amter. Vi mente derfor, at uklarhederne med lokal SU-arter var for store, hvorfor vi valgte udelukkende at tage udgangspunkt i den landsdækkende SU-liste. Endvidere vil en uensartet pointgivning ved de enkelte arter komplicere programmeringen i indtastningsprogrammet ganske betydeligt!
Mvh. Dennis
Per Kjær skriver lørdag 20. december 2003 kl. 18.21
Hej Dennis!
Tak for dit svar. Jeg glæder mig over at I har valgt at "booste" pointlisten. Netop det faktum, at et fund af en af de "dyre" arter udløser en masse point, bør medføre, at ingen af deltagerne i denne konkurrence bør give op på forhånd, selvom man er kommet langt bagud. Så gælder det jo bare om at komme ud i felten og finde 1 eller (endnu bedre) 2 af de lidt dyre arter, så er man jo med igen :-))
Anders Bojesen skriver lørdag 20. december 2003 kl. 21.39
Da jeg er relativt ny i "gamet" har jeg et par spørgsmål vedrørende ædelarterne, krydsreglerne forekommer mig at være temmelig uklare.
Hvor sjældne skal fuglene være? Er det kun SU arter og arter fra SUB (DOFcall) listen der kan krydses ? Kan sjældne eller fåtallige arter, som forekommer regelmæssigt bestemte steder, kun krydses andre steder? Kan f.eks. steppehøg i Skagen krydses? , eller storpiber i Blåvand ?
Mange hilsner
Alle arter er med. Alle ikke SU arter giver blot 1 point. Hvis du opdager en Steppehøg i Skagen eller en Storpiber i Blåvand er arten din noble ædelart.
Pointsystemet ser sådan ud:
Nye arter for landet: 11 point
2.-10. gangs fund: 8 point
11.-20. gangs fund: 5 point
Øvrige SU-arter (lokal SU-arter undtaget): 3 point
Alle øvrige arter (inkl. lokal SU-arter): 1 point
Venligst
Kenneth Rude
Kurt Prentow skriver søndag 21. december 2003 kl. 09.16
Jeg ved godt, at man vedrørende ædelarter let kan komme ud i flueknepperi-diskussioner, men jeg synes Anders Bojesen rejser interessante spørgsmål, og jeg vil gerne supplere med et spørgsmål vedr. ynglefugle: Kan man overhovedet få sjældne ynglefugle som ædelarter, eksempelvis Toplærke, hvis man som jeg ser den ofte ved min færden i Hirtshals. Den kommer jo under reglen: "Du kan ikke krydse sjældne (eller lokalt sjældne) ynglefugle på kendte ynglelokaliteter". Det samme må gælde for mange andre arter, som Stor Hornugle, Korttået Træløber, Kongeørn, Havørn m.fl.
Hej Kurt!
Du kan, som du selv nævner, ikke krydse sjældne ynglefugle på kendte ynglelokaliteter som ædelart og du kan derfor heller ikke krydse den efterhånden relikte bestand af Toplærke i Hirtshals som ædelart. Denne regel gælder selvfølgelig også for Havørn, Kongeørn og andre sjældne ynglefugle på kendte ynglelokaliteter.
Hvis du derimod finder en sjælden ynglefugl på en ikke kendt yngle- eller rastlokalitet, kan du selvfølgelig godt krydse arten som ædelart (fx. hvidbrystet præstekrave på Hirtshals Øststrand).
Som nævnt i introduktionsteksten til ædel-årsartskonkurrencen er ædelartsreglerne ved at blive revideret og det forventes, at de bliver præsenteret her på Netfugl om kort tid. Jeg vil derfor opfordre til, at man venter med spørgsmål, der direkte relaterer sig til ædelartsreglerne, til de nye og reviderede regler er online. Spørgsmål og kommentarer til selve ædel-årsartskonkurrencen er selvfølgelig stadig velkomne!
Go jul til alle
Mvh. Dennis
Bent Jakobsen skriver søndag 21. december 2003 kl. 18.47
Kære netfugl.
Jeg er ikke med på alle disse lister, da jeg mener det er sjovere at finde fuglene selv, og ikke stå sammen med 200 andre og glo på en forvildet fugl. Derfor synes jeg, at jeres initiativ med en ædelårsartsliste er rigtig god, for det i siger til os fuglekiggere er, gå ud og find jeres egne fugle. Dette er der meget mere tilfredstillelse i, og vil uden tvivl animere til en øget aktivitet i felten. Og denne konkurrence kunne jeg godt finde på at deltage i. Men hvad er en ædelårsart. Hvis der er set en Havørn eller Sort Stork (ikke ynglefugle) på en lokalitet, og man er på lokaliteten 5 dage senere, og ser en af omtalte arter, kan den så skrives som ædelart, da der helt klart kan være tale om nye fugle. Det må der jo være regler for. Står du på et træksted f.eks Blåvand og ser en Rød Glente komme trækkende, og dagen efter igen ser en Rød Glente, som kan være samme individ, komme trækkende, er det så en ædelårsart. Der må jo være helt klare linier. Ringer de fra Falsterbo og siger, at der på Stevns om tre kvarter kommer en Slangeørn, er det så en ædelart. Det samme gælder herovre, hvis vi ringer til Fanø eller omvendt, om at en speciel art er på vej. Kan den så skrives som ædelart. Men jeg har tiltro til jer, om at i laver helt klare linier.
Tak for de pæne ord om ædel-årsartskonkurrencen. Meningen er netop at få mange folk i felten.
Når vi får de endelige nyrevurderede ædelartsregler online vil du få svar på alle dine spørgsmål. Det lyder godt at du agter at deltage.
Venligst
Kenneth
Martin Jessen skriver mandag 22. december 2003 kl. 08.42
Mojn!
Jeg syntes, at det er rigtig god ide med en ædelartskonkurrence. Så kan alle os, som ikke kan rykke på alle hitsene i fjerne hjørner af landet, også være med.
Jeg er dog lidt ked af, at i har ændret pointsystemet. De høje points for sjældne fugle, vil nok få mange "ikke hardcorehitfolk" til at opgive på forhånd, og så er det igen kun de samme ornitter som deltager(/har en chance).
Derfor vil jeg opfordre til at beholde de første "lave" points.
Hovedformålet er vel at få en høj feltaktivitet, men ved de høje points går det jo igen mest ud på at finde sjældne fugle...
(Jeg er godt klar over at der er en sammenhæng, men aligevel...)
Mvh
Martin Jessen
Lasse Braae skriver mandag 22. december 2003 kl. 13.43
Glædeligt at I er ved at sætte ornitologien i højsædet.
Jeg støtter fuldt ud jeres initiativ til få os til at finde nogle fugle selv og få dem registreret, men lad være med at give det kunstig åndedræt fra starten.
Pointsystemet virker ret kunstigt. Selvfølgelig har alle en mulighed for at score en ny DK’er, men mit bud er, at er man en person, der er rimelig feltaktiv, så er det lige før konkurrencen er afgjort, hvis man er heldig at score en 11’r. Jeg vil så absolut foretrække et system, hvor en art er en art (d.v.s. alle arter giver 1 point) – mit bud er, at dette vil give en meget mere spændende konkurrence. Herved undgås også, at det kan tage flere år førend konkurrencen er afgjort – jævnfør ”rama’en” fra i år.
Hvis man er heldig at finde en ny DK’er, skal det nok give så meget blod på tanden, at den næste sværm af points kommer helt af sig selv i hittets slipstrøm.
Pas også på med at lave reglerne for firkantede. Grundreglerne bør være simple. Man skal selv finde fuglen, bestemme den – og eventuelt få den godkendt. Lige som ved dogme-bird-race, må det være den enkelte deltages ærlighed, der afgør, hvad der kan tælles med. Det at finde fuglen betyder givetvis, at man ikke må være klar over, at den er der. Dette indebærer, at en Stor Skrigeørn meldt ud fra Falsterbo på forhånd er diskvalificeret, når den trækker ind på Stevns, mens den tæller, hvis den 3 dage senere registreres som udtrækkende ved Gedser.
Ynglefugle vil altid være et problem. Her bør princippet først til mølle gælde. Eksempelvis Skestork. Der er ingen garanti for at de dukker op i 2004, men hvis de gør, så må der kunne være et point til den første, der registrerer arten i både Vejlerne og på Skjern Enge. Hvis første melding fra Vejlerne lyder på 10 fugle, så må der også være kryds til den første, der ser 11 o.s.v.
Et specielt problem er standfugle, f.eks. Stor Hornugle. Her kan man vælge at sige, at ”ankomst” datoen er 1. januar – det får i alt fald lidt folk i felten i begyndelsen af året.
Omvendt kan man sige, at hvis jeg er heldig at falde over en Kirkeugle på en af mine Jyllandsture, så vil jeg mene, at jeg har fortjent et point, selv om jeg finder den på et sted, som andre måske allerede kender (måske nok et lidt utopisk eksempel).
Det er da et glimrende initiativ. Men jeg synes det med "kendte tilholdssteder" er problematisk. Skestork i Vejlerne og Skjern Enge er da klare nok, men hvad med Skestork i Margrethe Kog forår og efterår ? Det er lige så velkendt, at den raster der undervejs (eller tyske fugle lægger vejen forbi)og at antallet kan variere fra dag til dag. Hvordan kan man vide, hvilken af de Hvidvingede terner, dre farter rundt mellem Margrethe kog og Rickelsbüller Koog, der er afkrydselig ? Kan sortterne kun krydses på ukendte lokaliteter og ikke i Kongsmosen, klæggraven ved Siltofte (hvor der den ene dag er 10 og den næste dag ingen - og er det de samme, der kommer tilbage, eller for en time siden blev set i Nørremølle ?) og er Blåhals overhovedet til at krydse, hvis vi i foråret beslutter os for en razzia-optælling, hvor hver eneste pilebusk på Rudbølegnen bliver rusket ? Skal DATSY-koordinatorerne sige god for en afkrydsning af Sortstrubet bynkefugl ved at bevidne, at der ikke er tale om en kendt lokalitet / par ? Jeg mener nok det er værd at overveje, om ikke vi bør skælne mellem twicher-fugle (fx defineret som stationære dk/sub-arter)og alle de andre. Ganske vidst er det nemt at få krydset Stor hornugle, Kirkeugle og Skestork ved at tjekke kendte ynglelokaliteter. Men det er det også med Skægmejse, Pungmejse og Savisanger og hvis vi skal have lavet en liste over enkeltfugle i hele landet, der ikke længere kan krydses som ædel-årsart, vil det stille store krav til organisatorerne om at føre/opdatere lister dagligt.
En enkelt fordel kunne jeg dog se, ved at fjerne en række kendte ynglelokaliteter som mulighed: at overeksponeringen på nogle par kunne dæmpes, fx netop Stor hornugle, Kirkeugle og Biæder. (Forøvrigt: Hvor langt væk fra kolonien skal en Biæder være i ankomstugerne, for at man kan være sikker på at det er en trækgæst og ikke en kendt ynglefugl? og vil man overhovedet acceptere Vandrefalk afkrydset på Møn - også selv om det skulle være sidst i september, hvor øen formentlig dagligt besøges af forbitrækkende svenske fugle?)
Jeg tror det er vigtigt, at en så spændende konkurrence får nogle enkle og ligetil regler, så vi kan bruges vores tid på at se på fugle.
Vi ses 1. januar i felten. Det bliver spændende at se, hvem der får lov at have Lille skallesluger som ædelart i Sydhavnen.
Glædeligt Solhverv og godt nytår til alle Jer der ude.
Denne diskussion kan fortsætte i uendeligheder, selv kan jeg tilføje:
Isfugl og Vandstær ved Mølleåen mellem Rådvad og Øresund. Eller hvad med Lille Lappedykker ved slusen i Københavns Sydhavn...
For mig at se er grundessensen i denne konkurrence, som også jeg synes er meget spændende, at NU! skal vi ud og finde alle de sjældne arter.
Hvis jeg har ret i dette, har jeg et forslag, (skud fra hoften):
Fjern alle IKKE-SU arter fra denne konkurrence, så konkurerer vi alle kun på SU-arter... (var det ikke hele ideen med at sætte dette projekt i søen)?
Ovennævnte diskussion omhandler KUN, IKKE SU-arter.
Hilsen
Troels
Per Poulsen skriver tirsdag 23. december 2003 kl. 14.28
Spøjs læsning
og go jul
PPO
http://www.ppo.esenet.dk/fjeldvaage.htm
Arne Olesen skriver tirsdag 23. december 2003 kl. 15.19
Spøjs -tjah! og ret skør!! Så kan folk, der foregiver at være feltornitologer, bruge endnu mere tid på såkaldt sportslig konkurrence og strid om observationens ægthed i den givne sammenhæng.
Der lægges i forvejen op til flere af de såkaldte Felttræf, hvor mange på et begrænset område jager få forvildede sjældenheder.
Der er rigtigt mange opgaver i DOF fremover, lad mig blot nævne:
IBA-caretaker-projektet for de 200 vigtigste fuglelok. i landet -
Punkttælingerne som udbygges og lægges på nettet -
DATSY-ynglefuglene der osse skal udbygges.
Der er brug for mange flere folk til disse opgaver. Hvad om Netfugl sllog et slag for aktiv og anvendt feltornitologi i stedet for at få skøre ideer som denne i feltornitologsi sammenhæng meget lidt ædle "Ædelartskonkurrence"? Arbejder Netfugl ikke i samarbejde med DOF?
Hej alle!
Det er rart at se den store interesse for konkurrencen!
Helt som forventet gav konkurrencens pointssysstem anledning til debat.
Vi kan næppe nå frem til et sysyem, hvor alle er tilfredse og indtil videre ligger det nuværende pointssystem fast!
Mht. til de specifikke ædelartsregler vil jeg (endnu engang) opfordre til at vente med debat og spørgsmål angående disse, til nye og reviderede ædelartsregler bliver lagt online en af de nærmeste dage.
Reglerne for en sådan konkurrence kan altid debateres og vi når næppe alle til enighed. Formålet med konkurrencen håber og forventer jeg derimod at vi alle er enige om; at se meget på fugle og ikke mindst have det sjovt med det. Dette har i øvrigt væretden alt overskyggende årsag til, at jeg har set på fugle siden jeg var 13.
Vi vil ikke her på netfugl gå ind og gøre os til smagsdommere over, hvad der er den "rigtige" og den "forkerte" måde at se på fugle på, da der efter vores mening ikke findes noget svar på dette. Denne konkurrence er et tilbud til de interesserede og der er fuldstændigt op til hver enkelt om man ønsker at deltage. Det er dog vores klare holdning, at deltagelse i denne konkurrence på ingen måde udelukker deltagelse i forskellige DOF-relaterede projekter såsom Datsy, caretaker o. lign.
Mvh. Dennis
Arne Olesen skriver onsdag 24. december 2003 kl. 13.09
Kære Dennis,
Du skriver, at Netfugl ikke vil gøre sig til smagsdommer over , hvad der er den "rigtige" eller "forkerte" måde at se på fugle på. Det gør I heller ikke, så længe I stiller plads til rådighed for alle mulige udspil: Felttræf, tællinger, lokalitets- og artsinventeringer o.s.v. Jeg kan kun beklage, at hovedkræfterne bag DOF-projekterne ikke bruger bl.a. Netfugl til at slå mere på tromme for f.eks. IBA-caretaker-projektet, som nu er inde i en opstart-periode.
MEN - når Netfugl selv konstruerer og spiller ud med en sag som "Ædelartskonkurrencen", så bliver man jo netop smagsdommer og satser på en ren sportslig konkurrence med ganske indviklede pointsregler. Ja, vist får man folk ud for at finde fugle, men det bliver jo så ganske målrettet og en ny variant af twitcher-ræset, som man jo allerede kan læse ganske meget om netop her på siden. Netfugl har jo hele tiden været primært en twitcherside. Med det seneste udspil bekender man sig tydeligt til en fritidsaktivitet, hvor folk nok ser på fugle, men hvor det feltornitologiske indslag (i ordets oprindelige betydning) er ude af fokus til fordel for et rent konkurrencemoment!
Folk må se på fugle som de vil (så længe de ikke skader dem). Men det er trist, at dygtige fuglefolk (som på Netfugl)bruger kræfterne på at lede den feltornitologiske interesse ind på blindspor som den aktuelle konkurrence!
*** kommentar slettet af Netfugl administrator på baggrund af henvendelse fra forfatter ***
Af frygt for div. søgsmål har jeg bedt Netfugl slette mit seneste indlæg her i Forum!
Jeg beklager de eventuelle panderynker og krumme tæer mit indlæg har påført de, som har læst det!
Og en god jul til jer alle fra Irak.
Ganske underholdende med dette ornitologiske skænderiforum. Blot et lille input til point-snakken, jeg synes nemlig ideen er drøngod til bl.a. at få relativt nye folk som mig selv ud at lede og dermed automatisk blive dygtigere ornitologer.
Jeg synes også det skal være således, at det kun er de arter, som skal meldes ud på dofcall som SUB- eller DK-arter, der skal kunne give point, f.eks. hhv. 1 og 2 point - (en helt ny art kunne da give 3). Humlen kunne så ligge i, at det kun er den, der melder den ud 1. gang, der får pointet og desuden kunne det være et krav, at fuglen bliver twichet af andre, dvs. ens observation bliver bekræftet og der derfor ikke herske tvivl om ægtheden af meldingen. Med hensyn til de mere kendte ynglelokaiteter á la Hirtshals så er det da meget rart at få bekræftet, at fuglene stadig er til stede og det er vel fint nok at lade de ivrige få et point for det, ikke?
I øvrigt har jeg bemærket en del sure opstød rundt omkring vedr. "twitcher-ræset". Husk at øl ikke altid kun er til tørst og sex ikke altid udføres af hensyn til forplantningen...
Nogle har tydeligt ondt i diverse legesdele over, at aktive folk, der til dagligt er aktive i mange forskellige sammenhænge nyder synet af sjældne fugle.
Ikke alle har som St. Arne lyst eller råd til at krydse på guidede udenlandsrejser. For mange er det et slid at finde noget usædvanligt, og kun muligt ved solidt kendskab til de hjemlige arter. Dette kendskab er i mange tilfælde oparbejdet gennem år som optæller på en fuglestation (et ord, der skammeligt nok snart skal omtales i datid) eller ved intimt kendskab fra en hjemmelokalitet.
En overgang troede jeg formørket selv, at artsjægere og twitchere aldrig gjorde andet end at jave land og rge rundt samt bagtale hinanden. Det tog mig 5 minutter at blive overbevist om noget andet, nemlig de 5 minutter det tog at se, hvilke navne der optrådte på listen over Su-godkendelser for nogle år siden, sammenlignet med de, der havde fungere som Atlasoptællere eller på anden måde leveret data til Fuglenes Danmark sidst i 1990'erne. Det var stort set de samme personer. Om ikke de eneste undtagelser har været de tilfælde, hvor en villaejer har brugt fuglebogen kreativt og fundet hits hjemme ved foderbrættet, som den Østligw Turteldue, vi for snart 20 år kunne nyde i Tårbæk.
Altså ingen grund til at se skævt på de, der både nyder og yder. Tæl og twitch med samme sind. Men glem ikke at rapportere det til SU, Dof-base og andre instanser, der i den sidste ende skal sørge for, at fuglene og deres optræden bliver dokumenteret. Særligt vigtigt i disse for feltstationerne så sorte tider.
& så go jul
KMO
Jeff Price skriver onsdag 24. december 2003 kl. 19.18
At Sebastian K. besvarer Arne Olesen's indlæg med sarkasme, kan nok ikke overraske nogen - men at KMO skriver "Ikke alle har som St. Arne lyst eller råd til at krydse på guidede udenlandsrejser.", er mildest talt uheldigt - og er langt under lavmålet.
Det er mobning mine herrer - og er derfor fuldstændig upassende! Det er ikke sådan at man debatterer.
Sebastian K. skriver lokkende, drillende og uden respekt, "PS: Skriv noget mere, Arne!"
PS: Sebastian, hvis ikke du kan finde et bedre udtryksform - så er det måske dig der ikke "skal skrive noget mere."
Det er dybt pinligt.
God jul!
Jeff - Godt nok er det jul, og vi skal være gode mod hinanden, men...... Du går A.O.´s ærinde med et fuldstændigt uberettiget angreb mod Klaus og Sebastian. De er ikke sarkastiske eller under lavmålet - de debatrterer på afsenders præmisser.
A.O. starter - som så mange gange før med et perfidt angreb i hans egen "seriøse" selvforståelse mod hvad han finder forkasteligt, nemlig at vi er nogle med et vist konkurrenceelement, der synes det er sjovt at konkurrere mod hinanden på den fede måde. Dette smagsdommeri minder om noget vi så i sovjetunionen, Taleban-Afganistan og andre totalitære regimer, hvor konkurrence er selve indbegrebet af ondskab. Vi lever heldigvis i en fri og pluralistisk verden, hvor konkurrence er kommet for at blive, og hvor den frie dialog - også retten til at svare igen med samme retorik som den der skyder og anklager. Hvis man ikke vil være en del af den frie dialog, må man jo holde sig tilbage, eller indgå i debatten på konstruktiv vis. Det hedder demokrati, og der bliver alle hørt.
Tråde på Netfugl har ofte en uheldig tendens til at ende i perfide, personlige angreb. Det er de mange gode tanker, der indleder en diskussion ærligt talt ikke værd.
Må jeg foreslå St. Arne og J. Price at oprette en hjemmeside, kaldet "Kuk-hullet", hvor de kan lufte deres ret meninger. Så kan andre selv logge sig ind og læse synspunkterne. Price har gennem den senere tid skrevet en del indlæg på den svenske brevduvan. Jeg håber fortsat, at svenske ornitologer vil have respekt for danskernes synspunkter.
Jeg synes ikke der et uheldigt at skrive som jeg gør. Tråden startede som et oplæg til en ædel-års konkurrence, og tangerede dernæst gennem AO's indlæg perfiditeter. Lad tråden finde tilbage på rette spor igen.
Jens Lind skriver torsdag 25. december 2003 kl. 09.42
Fin ide med en års-ædelartskonkurrence.
Der er formentlig ligeså mange synspunkter vedr. regler og pointgivning som der er læsere på netfugl. Jeg vil dog gerne inden arrangørernes udspil knytte et par kommentarer:
Vedr. point er det min opfattelse, at det foreslåede system i alt for høj grad favoriserer de 'mere almindelige arter'. Der går således knap 4 steppehøge på en ny DK'er. I gennemsnit finder en aktiv feltornitolog ca. kun én SU-art årlig, selvom der selvfølgelig er betydelig spredning på dette område. Jeg mener, at pointsystemet i højere grad burde afspejle arternes forekomst i DK (efter 1950, se DOFT). Systemet kunne f.eks. se ud som følger:
Nye DK 25 point
2. gangs iagtt. 20 -
3. - 5. - 15 -
6. - 10. - 12 -
11. - 20 - 10 -
21. - 30 - 9 -
31. - 40. - 8 -
41. - 50. - 7 -
51. - 60. - 6 -
61. - 70. - 5 -
Over 70, men SU (+ enk.) 3 -
'Andre' 1 -
Selv med dette system vægtes bunden fortsat relativt højt. Jeg forestiller mig, at arrangørerne udkommer med en liste over samtlige arter (og måske enkelte racer) der tæller, incl. point, og specielt gruppen med 'andre' vil være interessant (hvilke og hvor mange arter præmieres ?). Det er nemlig nok i denne gruppe, at konkurrencen vil blive afgjort.
Enkelte ikke-SUarter bør dog honoreres til 3 point, f.eks. Lille Stormsvale, Stellersand, Am. Skarveand, Am.krikand,
Hvidhalset Fluesnapper.
Enkelte invasionsarter (f.eks. Høgeugle, Spurveugle og Krognæb) bør have korrigeret deres pointtal, idet forekomsten i de største invasionsår bør udelades.
Vedr. regelsættet er det vigtigt med en klokkeklar definition på, hvad en 'ædelart' er. Der vil givetvis opstå situationer i lighed med følgende eksempel:
På et træksted hører A en stemme, og udbryder 'hov'. B hører den også og siger 'er det ikke en Korttået Lærke?'. C hører ikke fuglen, men løfter kikkerten og udbryder 'Korttået Lærke', men desværre var det en Sanglærke han fejlbestemte. D, som heller ikke hørte fuglen, men i kikkerten finder den rigtige fugl udbryder: 'Korttået Lærke, bag Sanglærken'.
Hvem skal have pointene?, og skal de evt. deles mellem A og D. C skal vel ikke have noget, trods han som den første sagde det rigtige (uden spørsmålstegn).
Så derfor - kære arrangører - Få lavet en velgennemtænkt liste, og ikke mindst et klippefast regelsæt. Meget gerne med konstruerede eksempler som det ovenstående. Eller hvad med dette drilske spørgsmål: Vil Amerikansk Rørdrum tælle, hvis den genfindes i Vejlerne i år ?
Mange hilsener
Jens Lind
Kim Fischer skriver torsdag 25. december 2003 kl. 14.33
Hej til alle fuglekiggere i det ganske kongerige (og søens folk, vores udsendte i Irak osv)samt ikke mindst de dygtige folk bag Netfugl - og rigtig glædelig jul!
Jeg synes vi skal helt og holdent overlade det til de gode netfuglefolk at finde ud af de regler. Så kan man enten deltage i konkurrencen - eller osse kan man la´ vær´.
Godt nytår med ønsket om en god tone fremover.
Venlig hilsen
Kim Fischer
Jeff Price skriver torsdag 25. december 2003 kl. 15.55
At AO er uenig med ideén om en konkurrence, eller mener at folk burde bruge mere af deres tid på DOF i stedet for at ”twitche” osv. berettiger ikke til at folk straks forsøger at kanøfle ham gennem respektløse, personlige angreb.
At KMO nu også retter sin frustration mod mig, med helt meningsløse, og mystiske referencer til brevduvan er helt hen i vejret. Jeg beskæftiger mig slet ikke med hvad svenskere synes om danskere – jeg er jo skotte…og det ved svenskerne udmærket.
KMO at du har det svært når folk siger dig imod, er helt unødvendigt, og helt ud af karakter for en, der af mange (indrømmet også mig selv), betragtes som den største nulevende dansk ornitolog - ”glad amatør” som du selv beskriver dig. En stor profil som dig har et ansvar. Frustrationer o.l. kan man (og faktisk skal man) lære at tackle.
For en god ordens skyld skal nævnes at jeg ikke i mit tidligere indlæg har taget stilling til ”ædel-årsartskonkurrencen" på Netfugl. Men lad tråden endelig findes tilbage på rette spor.
PS: Det vil ikke undre mig at domænet ”kuk-hullet” allerede er optaget.
Folk er velkomne til at sige mig imod. Det gøres regelmæssigt, og er ofte meningen med mine indlæg, der ikke skal tages for udluftning af frustrationer, men forhåbentligt danne baggrund for diskussioner, hvor andre så får mulighed for at belyse punkter, der hidtil har fremstået som uklare. Som under den nys overståede udfodringsdebat, hvor det lykkedes at få folk, der normalt ikke optræder på netfugl til at give deres besyv med. Og jeg mener ikke at man skal tie stille, selvom man har opnået en faglig position, for så sætter man sig op på en piedestal.
De, der får flest point vil alligevel vær dem, der gennem ihærdig indsats er i stand til både at tælle op (og videregive deres værdifulde observationer til den ene eller anden kilde) og være i stand til at kende hitsene. Dengang vi havde fuglestationer (tænk, at man skal skrive sådan) blev en stor del fundet af persolanet her under de daglige rutiner. Bare tænk på u-overtrufne opdaleser som Amerikansk Rørdum under en vejler-tax (? - men ihvertfald HHN's værk blandt mange), diverse ringmærkede og senere fremviste hits på Blåvand samt OA og HK's nu TO opdagde Momgolske Pibere ved Værnengene/Tipperne fra bil. Sådan noget er simpelt hen verdensklasse. Og må for de implicerede have været et vederklægende krydderi midt i de daglige optællinger.
Denne debat ligner til forveksling mange tidligere tiltag på denne fremragende hjemmeside - Der kommer et spændende forslag på banen eller der introduceres et spændende initiativ.
Herefter kommer der en debat om reglerne i det initiativ der er fremsat, og alle skal straks røre i den gryderet andre havde sat over.
Så kommer de perfide indlæg - og svar herpå ....og et par dage efter dementeres nogle af indlæggene som tages af tråden.
Og hvor er vi så henne??
DETTE ER EN TRIVIALISERET SOAP I DANSK ORNITOLOGI - og den vidner om en debat der ofte går i selvsving, fordi det er forbandet svært at holde fokus. Det er tyndt at sætte noget på nettet, og så ta det af et par dage efter - hvor er linien Sebastian - dit indlæg var fremragende netop fordi du tackler perfide bøvs med en god humor. Rettidig omhu!!
Bottom line: Dennis har gjort et fremragende stykke arbejde, og la os så ta den konkurrence, mens naturfundamentalisterne bræger videre.
Glædelig baghjul og godt nytår fra
Søren
Arne Olesen skriver fredag 26. december 2003 kl. 12.40
Da jeg i dag besøger Netfugl igen, ser jeg, at der raser en debat om bl.a.min person efter et indlæg fra den altid kyssende SeK, som jeg ikke har haft lejlighed til at læse, eftersom indlægget er taget af ret hurtigt efter offentliggørelsen.
Udtrykket St. Arne stammer nok herfra. Det er længe siden, at jeg har mødt SeK, så han må tage fejl af mig og en anden. Jeg måler 180 cm og vejer 80 kg. og er i god fysisk form, så STOR på den måde er jeg ikke. Jeg er heller ikke så stor en ornitolog som KMO, så det går udtrykket nok heller ikke på, selv om jeg har lavet en hel del solidt, feltornitolgisk arbejde, især efter at jeg blev pensionist (jeg er 72 år nu). Andre sammenhænhge med stor kan jeg ikke forestille mig i den givne sammenhæng.
Ja KMO, jeg har lyst og noget råd til at rejse! Hvad kommer det sagen ved? Du rejser jo meget mere end jeg. Jeg ved ikke, hvor du henter dine oplysninger om mit privatliv fra (måske svenske rejserapporter?), men du kan næppe vide, hvad jeg foretager mig af større, private naturrejser sammen med min kone (Australien, Cuba, Gambia, Østafrika,Goa f.eks.). Så prøv at holde tingene adskilt.
Jeg synes ikke, at du er god til at udfordre til debat! Udfodring f.eks.? Det var et meget groft angreb på hårdt arbejdende topfolk i foreningen, som kun meget tvungent sendte svar til Netfugl uden at indlade sig i debat med KMO.
MEN mit andet indlæg var rettet til Netfugl! Det stillede ikke spørgsmål ved, om folk må konkurrere om at se på fugle (selv om jeg synes, at der er måder, der nærmer sig det absurde - læs
indlæggene her igen). Jeg spurgte D.B.N., om det var rimeligt, at Netfugl fandt på idéen og vil sætte den i værk?
Det svar venter jeg gerne på!
Med venlig hilsen til "mimoserne" fra en såkaldt "naturfundamentalist".
A.O.
Arne Olesen skriver fredag 26. december 2003 kl. 12.45
Til SeK,
Kære Sebastian,
Du må gerne sende dit indlæg til mig via mail. Det vil jeg gerne læse - og hvis jeg reagerer, bliver det kun gennem direkte mail til dig.
vil egentlig bare sige at jeg syntes at det er en udmærket ide med en ædelartskonkurrence på netfugl. det er for mig ikke vigtigt hvem der vinder, eller hvor mange points jeg får, heller ikke stillingskrigen mellem de forskellige "græsrødder" kan ødelægge mit nye fugleår 2004.
jeg håber bare at konkurrencen kan medføre flere ornitologer i flere afkroge af landet, og at disse så melder på "vores" fællesbase (Dofbasen) istedetfor, som mange gør, kun at melde deres obsevationer på de forskellige lokale hjemmesider.
og husk; "Det vigtigste er at nyde fuglene, de er så unikke." citat KRN
RBC, ny feltbisse
P.S. man kunne måske (med Oscar uddelingerne som forbillede) udele priser/præmier til årets kvindelige feltbisse, junior, U-21, osv. alt sammen afgjort på ædelpoints... flere bolde i luften....
Godt og fuglerigt nytår
MVH RBC
Rune Bjerre skriver fredag 26. december 2003 kl. 18.18
Hejsa allesammen...
Tak for det gode initiativ - det bliver spændende at se de færdige regler (og nej - jeg vil ikke kommentere stavefejl selvom jeg er dansklærer)...
Der er allerede sagt mange ting i løbet af denne tråd, som vel snart må have lov til at dø i fred, mens vi kommer i gang med konkurrencen. Der er dog noget jeg synes bør kommenteres, så det vil jeg prøve at gøre, selvom jeg måske kommer til at få halen på glatis.
Arne Olesen har ført debatten væk fra det der omhandler det rent praktiske i konkurrencen til det mere politiske. Heri har han faktisk en pointe - det er da rigtigt, at der kunne bruges mange flere kræfter i eksempelvis optællingsarbejde - og da specielt når vores nuværende regering sørger for at begrænse det "officielle" feltarbejde til nærmest ingenting. Når det er sagt har jeg svært ved at se hvorfor dette skal sammenblandes med ædelartskonkurrencen.
Men det gør AO nu alligevel og det på en ret uheldig måde. AO mener ikke KMO er "god til at udfordre til debat" (og jeg vil der gerne give ham ret i at KMO har en til tider herligt sarkastisk tone i sine indlæg) men så prøv lige at genlæse AO´s åbningsreplik: "...Så kan folk, der foregiver at være feltornitologer, bruge endnu mere tid på såkaldt sportslig konkurrence..." AO påstår altså at alle os der også kan lide at indrage konkurrencemomentet i fuglekiggeriet kun foregiver at være feltornitologer! Efter en gennemlæsning af tråden faldt jeg ikke over tilsvarende ladede formuleringer før AO´s indlæg. Og resten af indlægget fortsætter på samme måde hvilket er dobbelt uheldigt, netop da AO gerne vil argumentere for at bruge mere tid på alle de mange andre vigtige opgaver. Jeg tror det ville have virket bedre om AO selv havde taget initiativ til at lave reklameindlæg til Netfugl eller have bedt DOF om at bruge Netfugl bedre i denne forbindelse, frem for at lægge ud med at fornærme hovedparten af Netfugls brugere.
AO argumenterer for at Netfugl forleder folk til at spilde deres tid på uvæsentlige blindspor: "Men det er trist, at dygtige fuglefolk (som på Netfugl)bruger kræfterne på at lede den feltornitologiske interesse ind på blindspor som den aktuelle konkurrence!"
Det er min påstand at AO´s egen personlige mening ikke berettiger ham til at nedgøre Netfugls initiativer. Når han spørger: "Jeg spurgte D.B.N., om det var rimeligt, at Netfugl fandt på idéen og vil sætte den i værk?" Er det med en tydelig undertone af at det ikke er seriøst nok at inddrage konkurrencer o.lign. så længe andre ornitologiske opgaver ikke er udført. Men det er og bliver altså manglende respekt overfor andres interesser og bærer i allerhøjeste grad præg af at AO ønsker at være smagsdommer.
Selvfølgelig er det da rimeligt at Netfugl har taget initiativ til konkurrencen - ikke mindst fordi det (at dømme efter indlæggene) er et længe savnet initiativ blandt mange feltornitologer. Selvfølgelig er det også rimeligt at DOF i øjeblikket kører en massiv informationskampagne om IBA-caretakere og punkttællinger. Og selvfølgelig er det ene ikke pr. definition bedre end det andet.
Lad os nu komme videre. Det må være tid til at vi i det nye år finder os masser af ædelarter i og uden for vores caretaker områder, husker at indtaste i DOF-basen og i øvrigt har det sjovt mens vi er derude.
Og AO - du har mange gode holdninger - men prøv næste gang at præsentere dem uden at fornærme dem du skal overbevise.
Med venlig hilsen og ønsket om et godt nytår til jer alle...
Rune Bjerre
(Der deltager i konkurrencen og er sikker på at tabe, da jeg også har småbørn og er caretaker.)
ET STORT TAK til Rune for det meget præcise og sobre indlæg! Flot gået - og lad den dog stoppe her, så "Netfuglene" kan konstruere deres konkurrence til os alle sammen i fred og ro!!
P.S.: Og jeg er helt enig med NHHN - det ville ikke være nogen skade til, hvis folk læste deres indlæg igennem for stave- og grammatik-fejl mm. Det ville måske også få visse personer til at tænke sig om en ekstra gang, før de sender beskeden!
Det bliver spændende at se, hvem der først opdager en SU-art i 2004, og derved bringer sig i front.
Et par spørgsmål kunne dog godt tåle at blive stillet.
1: Hvem får point, hvis en sjældenhed f.eks. opdages af person A som "noget spændende", men bestemmes af person B. En hyppig opstået situation, f.eks. på træksteder hvor mange er forsamlet, eller når folk færdes sammen i hold.
2: Mindes en situation med en Stribet Ryle for nogle år siden, hvor tre personer simultant opdager fuglen. Hvem får points?
3: Desuden kunne der argumenteres for, at også sub-hits bør begaves med points. Altså de arter, der skrives med grønt på DOF-basen.
Ved at inddrage punkt 3 kunne man jo sikre, at konkurrencen blev mindre elitær end når blot SU-arter/racer belønnes, og derved sigte lidt bredere. SU-listen er jo de senere år blevet "renset" for en del arter.
KMO (forhåbentligt nu uden slåfejl)
Lasse Braae skriver lørdag 27. december 2003 kl. 09.57
Hvorfor er en Gåsegrib bedre end en Blåmejse og, hvorfor er en Azurmejse bedre end en Kongeørn?
Hvorfor fjerne ideen væk fra grundformålet, nemlig det, at se på fugle, ved at lave et eller andet underligt opstyltet pointsystem.
Hvis det skal være noget, der ligner rigtige ædelobs, så bliver der masser af SU-obs, der ikke kommer til at tælle (ikke samme person, der finder og bestemmer og får obsen godkendt).
Konkurrence eller ej. Jeg vil gøre et ihærdigt forsøg på at se lidt fugle i 2004, men dette tiltag vil ikke få mig til at ændre min ”ornitologiske adfærd”. Det er en spøg, der vil give lidt krydderi til min aktivitet. Jeg skal nok finde en Blåmejse, mens Kongeørnen muligvis er mere tvivlsom og Gåsegrib eller Azurmejse må betragtes som det rene lykketræf.
Få konkurrencen til at handle om ornitologi i stedet for pointsystem – er ornitologi en sport? – så kan det være, at lidt flere ornitologer vil deltage. Ved at tilføje æde -elementet, kan konkurrencen vise lidt om, hvem der kan finde lidt fugle, til forskel fra årets udgave, der mest viser, hvem der er bedst til ”at rykke”.
Genskab folk glæde ved selv at finde en fugl – det behøver ikke at være et kanon hit – ornitologi kan også have noget med økologi at gøre – brug benene i stedet for bilen.
Jeg ønsker alle et godt nytår og gode ture i 2004, hvad enten det bliver med enkelte ”5-points” eller idel ”1-ere”.
Mvh
Lasse
Lasse Braae skriver lørdag 27. december 2003 kl. 09.58
Årsartkonkurrencen er et glimragende initiativ. Konkurrencer er altid med til at skærpe interessen; ornitologi er nemlig også for sjov.
Men en art er en art og bør give et point. Hvis man har fundet en rødhalset ryle, men mangler rødtoppet fuglekonge og turteldue på listen, har man ikke gjort sit arbejde godt nok.
Hvis folk er seriøse, ender det såmænd nok med, at den, der har set flest ædelarter, også er den, der ender med flest points alligevel - uanset pointsystem. Lad derfor pointgivningen være så enkel som mulig; så får man også flest deltagere, hvilket alle vel er interesserede i?
mange hilsner
DD
Peter Bjerre skriver lørdag 27. december 2003 kl. 16.03
hej dd
hvad fan... betyder at man ikke har gjordt sit arbejde godt nok
det er ikke alle der har muglighed
for at køre Danmark rundt så hvis man her set det ene men ikke det andet så har man problemer med ens evner til at se på fugle
Hvis det skal forstås på den måde
har du et problem
peter bjerre
Det var søreme ikke for at hænge nogen ud, at jeg nævnte turteldue og rødtoppet fuglekonge, men mig bekendt kan disse arter sagtens laves overalt i Danmark – hvis man vel at mærke kæmper lidt for det. Og det er vel netop det, der er meningen med en ædelartskonference; ikke at man står på ryggen af hinanden i en eller anden sønderjysk plantage.
Og mon ikke, at man kan støve en skrigeørn eller sort stork op, hvis man i østenvind sætter sig på en bakketop et tilfældigt sted i landet i maj? Det tror jeg faktisk godt, at man kan.
Vi er faktisk mange, der IKKE kører land og rige rundt for at se på fugle, men som alligevel ser en del, der hvor vi nu befinder os.
I en "ren" ædelartkonkurrence bør en Musvit vel tælle ligeså meget som en Vandrealbatros!?
Jeg synes, det nuværende pointsystem er sjovt ved, at det får én ekstra op på mærkerne, når man er ude; men at kalde det en ædelartkonkurrence afføder måske misforståelser, når der pludselig er flere aspekter, der spiller ind end blot at finde flest arter selv.
Kunne man ikke bare kalde den en "artskonkurrnce"?
Man kunne evt. have en "rendyrket" ædelartkonkurrence kørende sideløbende (eller en anden god gang), hvor Solsort og Gulddrossel tæller lige meget?
Hit-momentet er der alligevel i og med, at dem der finder flest hits nok også finder flest almindelige arter igennem deres flid derude.
Men uanset hvad, så fløjt endelig kampen igang til nytår!
Hej Søren!
Regnskabet føres her på Netfugl. Jens Søgaard Hansen har sat en del af julen at til at klare den fornødne programering og har lovet, at det skulle være klart til 1. januar.
Giver SU-racer egentlig point?
Det kan godt være, at der er præciseret allerede, men i denne kaskade af kommentarer er det lidt svært at overskue?
Mvh RSN
SU-racer giver ikke point. Det er kun de "rene" arter på A, B og C listen, der giver point. Hvis det danske SU beslutter sig for taksonomiske ændringer undervejs i konkurrencen, vil disse naturligvis blive implementeret i pointsystemet!
Tilmeldingsfristen til ædel-årsartskonkurrencen på Netfugl er om blot en uge, den 15.02-04.
Du tilmelder dig ved at opdatere dine årsædelarter. I øjeblikket er der 26 deltagere, hvor ingen endnu har årsædlet nogle arter som kan få indflydelse på afgørelsen af konkurrencen.