På hjemmesiden Bornholms Fugle forefindes der nu billeder af den ad. sneppeklire sp. som blev meldt fra Udkær, Bornholm den 17. august og rapporteret til DOFbasen samme aften.
Kommentarer til artsbestemmelsen (Kortnæbbet/Langnæbbet eller helt tredje art) er velkomne herunder.
Hej Klaus,
Mener de virkelig, at det blot er en ung sortklire ? Fuglen stod sammen med en halv snes sortklirer og var bemærkelsesværdig anderledes i sit "jizz". Den var betydeligt større, og da flokken af vadere blev skræmt op af en rørhøg lignede den mere en bekkasin end en klire. Alle de andre sortklirer - gamle som unge - havde tydeligt røde/orange ben.
Men jeg har ingen erfaring med sneppeklire, og jeg må med skam melde, at jeg heller ikke havde en kikkert med derud. Det var sen aften, og jeg var blot sendt derud på opgave for TV-stationen.
Men jeg så den i ca. 10 min. gennem tv-kameraets søger (96 X tele), og her blev min opmærksomhed vakt af den anderledes fremtoning, størrelse og opførsel. Det var først da jeg kom ind på tv-stationen og så optagelserne på en farveskærm, at jeg blev så styrket i min antagelse, at jeg meldte den ud på vores lokale netværk og sendte den til DOFbasen.
Hilsen Oluf
Jeg har heller ikke set sneppeklirer før, men også i mine øjne ligner fuglen en ung Sortklire. Ifølge Fugle I Felten (altså bogen) skal begge arter sneppeklire være på størrelse med Dobbeltbekkasin, altså lidt mindre, kortbenet og kompakt end Sortklire. Fuglen på billederne ser mindst ligeså stor ud som de omgivende Sortklirer, og den har ret lang tibia og blegt rødt på det inderste af undernæbbet; begge ting passer godt med Sortklire. Men benene har en sjov ubestemmelig farve; de ser i hvertfald ikke deciderede røde ud, men ifølge ovennævnte bog har ung Sortklire koldt røde ben (det synes jeg nu er svært at bedømme på billederne).
Som sagt har jeg aldrig set en sneppeklire af den ene eller den anden slags (men mange Sortklirer), så dette er blot mit indtryk af billederne og ikke et forsøg på en "forklaring".
Jeg har lige kigget på nogle billeder af kortnæbbet sneppeklire som jeg tog sidste weekend. På disse er næbbet længere end tibia, ca 2/3 af den samlede benlængde, altså længere (og også kraftigere) end det på billedet (nr2) viste - til gængæld har min sneppeklire kortere ben end din fugl. OG ja, jeg bor et sted hvor sortklire ville være et stort hit, i modsætning til sneppeklire :)
Jeg synes også, at det ligner en ung Sortklire (med sjov benfarve).
At den lignede en bekkasin mere end en klire, når den fløj, kunne måske skyldes, at den havde bøjet benene ind under kroppen. Dette ses af og til hos Sortklire (+ Rødben m.fl.), og så kommer fuglen til at se mere kompakt ud à la bekkasin eller sneppeklire. Det har snydt folk før!
Kim Frost skriver mandag 30. august 2004 kl. 09.29
Hej Oluf.
Fat mod, fugle kan spille os et puds, selv om vi synes, vi kender dem så godt.
For mange år siden gik jeg i vandet på præcis samme vis: Var helt sikker på en sneppeklire (som jeg da aldrig havde set), netop pga. benfarven og en underlig holdning.
Og uha da, som den havde kile op ad ryggen.
Men så sagde den stemmen, og en tid lang overvejede jeg at skifte til botanik. Her bliver væksterne, hvor der er, og man skal ikke tidligt op om morgenen...
En havterne med ekstremt lang hale i modvind var - en havterne, og sådan kan man blive ved.
Men det vigtigste er, at vi bliver ved med at stille vor tvivl til åben beskuelse. Vi lærer alle derved - og skam få den, der reagerer ilde herpå.
Hvad siger ikke ikke det Gamle Testamente (Ordspr.): "Spot ej, thi der skal gå ild i spotterens hus".
Et skridt i den rigtige retning; for øvrigt en udelt fryd at læse dansk, når du tager det under behandling. Vil du ikke nok forfalde lidt mere til dét?
Alt godt
Peter
Oluf Lou skriver tirsdag 31. august 2004 kl. 00.45
Tak for tilliden Kim!
Jeg bøjer mig i støvet for ekspertisen og fjerner obsen fra DOFbasen. Det ér da imponerende som fuglene stadig kan udfordre ens erfaring - efter 40 års aktivitet og flere tusinde sortklireobs.! Jeg erkender at have været for ukritisk før udmelding, men min første antagelse løb desværre af med mig, da jeg kom hjem og så dyrets grønne ben. Naturligvis skal man afholde sig fra at bestemme hits i en kamerasøger!
Fat mod! - siger du, og hentyder naturligvis til den mistede "street-credibility" efter sådan en udmelding. Bare rolig! Jeg har både alder, erfaring og skuldre at stå i mod med, men jeg takker dog skæbnen for, at jeg endnu ikke er med i DOFcall, og at jeg - meget naturligt - ikke genfandt dyret morgenen efter ;-)
Hilsen Oluf
John Faldborg skriver tirsdag 31. august 2004 kl. 07.55
Oluf!
..."the only thing I knew how to do, was to KEEP ON KEEPIN' ON, like a................."