Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Sandsynlig lutea på Grønningen ved Blåvand

Artiklen er tilføjet af KRN fredag 12. maj 2006 kl. 18.56. Læst 2869 gange
Af Henrik Knudsen
Sandsynlig lutea på Grønningen ved Blåvand


Efter en stille dag i Blåvand uden så mange fugle, besluttede jeg mig for at tage ud på Grønningen lige syd for Hvidbjerg Strand. Da jeg var nået et lille stykke nord for Sct. Enders kapel, hørte jeg et kald som jeg omgående reagerede på. Min første tanke var Citronvipstjert, men fuglen forsvandt nord på uden, at jeg kunne se noget. Jeg besluttede mig derfor at holde en lille pause i håb om at den ville vende tilbage. Til min store glæde gik der nok heller ikke mere et par minutter, før den atter kom flyvende højt op på himlen og igen kaldende. Men den forsate bare forbi mig, men denne gang så jeg, at den gik ned en lille kilometer længere mod syd, på en mark med bla. nogle får.

Jeg fik nu benene på nakken og til min store fornøjelse, da jeg nåede op til marken, så var fuglen på plads. Jeg blev noget overrasket, da jeg langt om længe så fuglen godt. Fuglen stod nu bare 25 meter fra mig, men det var ikke nogen Citronvipstjert, men til gengæld en "citron" Gul Vipstjert. Første tanke var selvfølgelig, at det drejede sig om en flavissima, men med den stemme kunne jeg ikke rigtig få tingene til at passe. Men da jeg fik kigget lidt bedre på den, kom jeg til at tænke på den mere østlige race lutea. Det var ikke fordi jeg kunne huske så meget om denne race, til gengæld har jeg set en del flavissimaer i gennem tiden. Denne her var bare helt igennem vildt gul. I hovedet var den meget gul, det gule gik helt op på første halvdel af issen, til midt henover øjet. Herefter blev issen grøn, som så gik over i nakken og ryggen. Den havde en markering ved øredækfjerne, denne kunne i visse belysninger være svær at se. Denne type hovedtegning skulle man oftest møde hos lutea, men den ses også hos flavissima. Vingebåndene var også helt gule, slet ikke hvidlige som man normalt ser hos vores mere hjemlige racer. Hele undersiden var meget kraftig gul, mere gul en jeg har set hos flava. På jorden forekom det mig at den virkede mere langhalet, end man normalt ser hos Gul Vipstjert, i flugt lagde jeg dog ikke mærke til at den virkede mere langhalet. Men selv alle disse kendtegn, kan dog ikke udelukke en flavissima.

Men stemmen var helt markant anderledes end den man kender fra vores egne Gule Vipstjerter. Den var meget kraftig og eksplosiv og mere hidsig i tonelejet. Og kaldet indeholdt kraftig rullende "r-lyde".

Jeg ved ikke om denne race nogensinde med sikkerhed er truffet i vesteuropa, da den dragstmæssigt vel nærmest er umulig at kende fra en flavissima. Men når man tager stemmen i betragtning, kunne Grønninge-fuglen måske være en god kandidat.

Skulle man få lyst til at lede efter den, skal man være opmærksom på, at der også er en flavissima i området!!.

I øvrigt efter ti minutters iagttagelse fløj fuglen syd på og jeg kunne ikke længere genfinde den.

Hvis der er nogen som har erfaring med lutea, så skriv gerne en kommentar på Netfugl.

Henrik Knudsen

Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver fredag 12. maj 2006 kl. 20.34
I det seneste Roadrunner er der en artikeln omkring bestemmelse af lutea fra flavissima, baseret på forfatterens egne observationer fra Lilleasien.

Kaldet er vigtigt. Det rullende kald, der høres fra lutea, genfindes hos alle østlige former for gul vipstjert, og det har jeg hørt fra lutea i UAE og Kenya samt Sri Lanka. Frs flavissima erindrer jeg kun kald helt lig hjemlige Gul Vipstjert. Det er dog en del år siden jeg sidst så flavissima, men på baggrund af en del fugle fra Gambia i 1981 og 1983 ved jeg, at de mest gulhovede flavissima kan være stort set utegnede. Det er sjældent - og mere hyppigt hos lutea. De gule vingebånd er nævnt som en god lutea-karakter i nævnte artikel i Roadrunner.
Lutea er vist ikke med sikkerhed iagttaget i Vesteuropa, men dette blåvandsfund har flere lutea-karakterer i sig, og smager stærkt af det indtil videre mest overbevisende af formen fra Vesteuropa.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen