Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

FELTTRÆF VESTKYSTEN 2013 - Tilmeld dig NU!

Artiklen er tilføjet af JSH søndag 15. september 2013 kl. 23.22. Læst 7298 gange
Af Morten Kofoed-Hansen og Kristoffer Hansen
Program og tilmelding

Efteråret er over os og sig tiden nærmer det årlige felttræf. Feltud og jyske lokalafdelinger under DOF har sammensat et program med arrangementer langs den jyske vestkyst i uge 42, der sigter mod at højne interessen for feltornitologien og Felttræf, hvad enten du er begynder eller inkarneret feltornitolog.
Uge 42 ligger i den sidste del af efterårstrækket. Det betyder masser af fugle, og om alt går vel også sjældne fugle. Sammen med tusindevis af gæs, ænder, drosler, finker og pibere kommer de eftertragtede gæster fra Sibirien. På felttræf er der gode muligheder for at opleve det hele.

Som nævnt i invitationen, vil hovedparten af arrangementerne være centreret omkring Blåvandsområdet, der er Feltræffets centrum. Ønsker du, at være en del af det sociale liv omkring Felttræf, er det altså der, du skal finde logi. Der er masser af billige sommerhuse på markedet. Er du bosiddende eller ferierende andetsteds langs Vestkysten mellem grænsen og Skagen, er du selvfølgelig velkommen til arrangementerne i Blåvand, men bør læse programmet igennem for, om der sker noget i ugens løb i nærheden af dig.

Arrangementer fra lokalafdelingerne i felttræfperioden er ligeledes medtaget her. Bemærk, at alle medlemmer af DOF kan deltage på lokalafdelingernes ture. Du behøver altså ikke være bosiddende i lokalafdelingens område for at deltage på turene!

Felttræffet løber fra lørdag d.12. oktober fra solopgang til fredag d.18. oktober til solnedgang.


Program

Lørdag d 12.oktober

Blåvandsområdet

Kl. 20 Blåvand fuglestation:
Introforedrag om Feltræf og områdets muligheder og fugle.
Anders Wiig Nielsen fra Feltud fortæller om lokaliteterne i Blåvand. Kort over området, med markeringer af lokaliteterne vil ligge tilgængeligt.
Mark Hammond fra Feltud fortæller og svarer på spørgsmål om de praktiske ting vedr. felttræf – facebookgruppen, konkurrencerne og arrangementerne i felten.
Morten Kofoed-Hansen fra Feltud fortæller om de almindeligste arter langs vestkysten i perioden, så alle er klædt på til at begive sig i felten.

Uden for Blåvand

DOF Østjylland
Bustur for DOF medlemmer til Vejlerne og Bulbjerg (udførligt program og tilmelding findes her)

DOF Vestjylland
Filsø (læs mere her)
Tidspunkt: lørdag den 12. oktober 2013 kl. 08.00
Sted: P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg. Hjørnet af P-pladsen længst fra biblioteket.
Alternativt: Kløvbakken kl. 08.45
Tilmelding senest 10. oktober til Søren Peder Nielsen tlf. 4087 5882, email: soren-p@esenet.dk
Turledere: Sven Bødker og Søren Peder Nielsen

Markerne på Petersholm og Langodde er i foråret sået til som fodermarker for Gæs og Krondyr. Hvor mange Gæs vil det tiltrække? Og så er der naturligvis de andre svømmefugle, vadefuglene og rovfuglene.


Søndag d. 13 oktober

Blåvandsområdet

Kl.9.00 Ishuset, 500 m SØ for Blåvand Fuglestation
Rasmus Strack ”Dr. Duck” fremviser og fortæller om havænder. Denne kyststrækning – også kendt som Hvidbjerg Strand -, har vist sig at være ikke mindre end verdens bedste sted for hav-dykænder. Der er chance for at opleve ekstreme sjældenheder som Amerikansk sortand og Amerikansk fløjlsand. Arrangementet er ekstremt vejrafhængigt, da store bølger ifm sydlige vinde umuliggør observationsforholdene. Alternativt tidspunkt er søndag d 14.oktober kl. 15 samme sted. Ændringer offentliggøres via Felttræfs facebookprofil.

Kl. 20 Blåvand fuglestation
Klaus Malling Olsen: ”En morgen på ”Hukket”.
Klaus fortæller på sin illustrative og humoristiske måde om de arter, man kan forvente/håbe på, på en oktobermorgen på Blåvands huk. Med et stort billedemateriale og sin fejlfrie streg vil Klaus hjælpe os til selv at kunne bestemme mange aktuelle arter. ”Årstids-arter” som Storpiber, Sorthovedet måge, Thorshane og Bjerg- og Hedelærke og Laplandsværling vil blive gennemgået. Aftenkurset følges op af et feltkursus.

Uden for Blåvand

Hirtshals St. kl.10.
Kurt Prentow fremviser og fortæller om vores sjældeste ynglefugl, Toplærken. En tur omkring havnen kan også byde på andre specialiteter som Sorthovedet måge og Enkeltbekkasin.

Åben Ådal – Fuglekig i Skjern Enge (læs mere her)
Tidspunkt: Søndag d. 13. oktober kl. 13:00 - 16:00
Mødested: Fugletårnet ved Hestholm Sø
Turleder: Børge Vistisen Tlf. 30821719, Tage Madsen, Marianne Linnemann, Niels Dahling Lisborg
Arrangør: DOF Vestjylland og Naturstyrelsen

Ådalen vrimler med fugle. Stort set alle arter af svømmeænder raster på vandfladerne sammen med store flokke af grågæs. Havørnene ses både flyvende og siddende. Fra fugleskjulet kan vi se masser af viber, hjejler og ænder. Teleskoperne er stillet op, og vi fortæller om de fugle, vi ser.

Besøg Tipperne (læs mere her). Der er åbent kl. 9-11. Ved Tipperhuset vil en af Naturstyrelsens medarbejdere guide de besøgende. Foruden det store fugletårn er der en udstilling om Tipperne. Det er også muligt at gå en tur på den knap 2 km lange natursti, der begynder ved fugletårnet.


Mandag d.14.oktober

Blåvandsområdet

Kl. 8.00 Blåvands Huk ved Skurvognen. Feltoforedrag v. Klaus Malling Olsen: ”En morgen på Hukket”.
Vi ser på, hvad der kommer forbi… Bjergvipstjerter, Laplandsværling, Bjerglærke måske? Eller hvis vi er heldige en Storpiber eller en Sorthovedet måge. Arrangementet er vejrafhængigt, ændringer udmeldes på Felttræfs facebookprofil.

Kl.14.00 Blåvand Mose (Mødested:. Blåvand fuglestation)
Lusketur i Mosen med Morten Kofoed-Hansen.
”Mosen” har tidligere vist sig at være rigtigt spændende i perioden. Sortstrubet bynkefugl og stor tornskade bør være der og måske en ”vingebånds-sanger” (Fuglekonge-, Himalaya eller Hvidbrynet løvsanger), hvis vi er rigtigt heldige.


Tirsdag d.15.oktober

Blåvandsområdet

Kl.10.00 Fælleslusk på Skallingen med Anders Wiig Nielsen. Mødested: Vogterhuset for enden af Skallingvej.
Sydspidsen af Skallingen (”Spunsen”) er et ekstremt spændende sted for åbenlandsfugle som værlinger, pibere og lærker. En fælles indsats kan snildt betyde, at vi ser noget rigtigt spændende. Der er gode chancer for arter som laplandsværling, mosehornugle og Ringdrossel.

Kl. 2015 fodbold Danmark-Malta Blåvand Bowlingcenter (Horns Bjerge nr. 5)
Intet felttræf uden en fodboldlandskamp. KL 20.15 spiller Danmark EM-kvalifikationskamp mod Malta. Vi ser kampen over en fadøl. Vi mødes på Blåvand Bowlingcenter kl.2015. Kampen kan blive rykket iht. til stillingen i puljen. Ændringer udmeldes her på siden.


Onsdag d.16. Oktober

Uden for Blåvandsområdet

Kl.13 Feltforedrag om genopretningsprojektet af Filsø ved Bent Jakobsen. Mødested: Filsø avslgård

Naturvejleder Bent Jakobsen fortæller om genopretningen af Fiilsø. Vi ser også på de tusindevis af vandfugle, der raster på denne fantastiske lokalitetet.


Torsdag d. 17. oktober

Blåvandsområdet

Kl.10.00 Fælleslusk på Skallingen med Kristian Birchvald Jensen. Mødested: Vogterhuset for enden af Skallingvej.
To dage er gået siden vi sidst gik turen og mange nye fugle er kommet til. Vi sætter barren højt og drømmer om Mongolsk piber eller en Pallas græshoppesanger.

Kl.20.00 Fotoaften på Blåvand Fuglestation.
Felttræffet er seks dage gammelt og mange har oplevelser, de gerne vil dele med andre. Det kan være du har taget et billede af en fugl, du ikke kan bestemme… Nu kan du vise det frem, og bl.a Klaus Malling vil være med til at sætte navn på. Det kan også være, at du har taget et rigtigt godt billede, du gerne vil dele med andre – scenen er din!
Morten Kofoed-Hansen lancerer desuden en lille gættequiz for de interesserede… den er ikke for svær (og hidtige vindere får ikke lov at deltage). Præmien er ÆREN og en flaske rødvin.


Fredag d.18.oktober

Blåvandsområdet

KL.10.00 Måger på Hukket med Klaus Malling Olsen. Mødested: Skurvognen kl.10.00
Oktober er rigtig god måned for de ”sjove måger”, Kaspisk og Middelhavsmåge. Der kan være rigtigt mange måger på Blåvands Huk – og er der det, er der næsten med garanti og spændende måger imellem. Kom og hør om, hvordan men bestemmer dem og mon ikke du bliver i stand til at finde din egen ”sjove måge”.

Kl.1900. Afslutningsmiddag.
Felttræf 2013 skal naturligvis slutttes af med maner, så vi håber at se så mange som muligt til en afslutningsmiddag på et spisested omkring Blåvand. Vi skal have afrundet konkurrencer og uddelt præmier og fejre den nye art for Europa
Nærmere informatiom om sted og tilmelding følger.


Ringmærkning

Der er daglig ringmærkning på Blåvand Fuglestation og ved Bydiget på Mandø ved naturvejleder Jens Hjerrild Hansen. Her kan man høre om ringmærkning og få fremvist fugle i hånden. Ringmærkerne har på gode fugledage (gerne stille dage med gråvejr) meget travlt, og da fuglenes ve og vel har højeste prioritet, kan det ske at de ikke har tid til en at vise frem og fortælle. Vi anmoder derfor om tålmodighed….det kan være at der ikke lige er tid til en fremvisning, hvis der hænger mange fuglene i nettene. Er det derimod en stille dag, kan det være man får lov til at går en netrunde med dem. Det er rigigt spændende at se en af de normalt så sky fugle i hånden på tæt hold.
På Mandø kan Jens Hjerrild findes ved P-pladsen på bydiget imellem netrunderne og på Blåvand fuglestation er de australske ringmærkere at finde på stationen. I tilfælde af regn og storm, er ringmærkningen aflyst.


Konkurrencer

Sjældneste fugl

Præmien for art opdage felttræffets sjældeste fugl er et gavekort på op til 3000 kr til Naturbutikken. De rigtigt sjældne fugle er med til at trække folk til Felttræf og derfor sætter Feltud en flot førstepræmie på højkant. Sjældneste fugl vurderes iht til antal fund herhjemme – og fuglen skal ses og dokumenteres behørigt med fyldestgørende billede/lydoptagelser og/eller ses af et større antal personer. Om dokumentationen er fyldestgørende er suverænt Feltuds afgørelse.
I det utrolige tilfælde at der ikke findes nogen videre sjældne fugle, er præmien for sjældneste fugl 1000 kr til naturbutikken og det resterende beløb overgår til næste år.

I tilfælde af at sjældneste fugl repræsenteres ved to fund (f.eks to dværgværlinger) vil det første fund have de bedste chancer for at løbe med førstepræmien.


”2.plads-fuglen”

”2.plads-fuglen” præmieres med gavekort på 750 kr til Naturbutikken. Det er ikke nødvendligvis den næstsjældneste fugl på træffet, men kan lige så vel være en fugl, der kan nydes af mange. Det kunne f.eks være en rastende Sabinemåge på en mark. Hvilket fund, der præmieres, er suverænt Feltuds afgørelse.


Hold-konkurrencen

I holdkonkurrencen gældere det for dig og dit hold om, at finde så mange spændende fugle som muligt. Arter som topmejse og sortgrå ryle giver ikke point, mens f.eks enkeltbekkasin og hvidbrynet løvsanger godt kan sættes på kontoen. Jo sjældnere fuglen er, des flere points giver den.
En art kan godt give point flere gange, med mindre andet er nævnt i konkurrencereglerne.
Et hold kan bestå en én til fem personer. Over halvdelen af holdet skal have set fuglen og være enig i bestemmelsen, før den tæller. Dvs. at et to-personers-hold ikke kan skrive en fugl på, hvis kun den ene så fuglen.

Holdene registreres ved at sende sende sms med holdnavn+deltagere til Morten Kofoed-Hansen på tlf 26 29 19 08. Hold kan tilmeldes hele perioden, men fuglene tæller kun fra tilmelding er foretaget. Deltagere behøves ikke være til stede hele ugen.

Den endelige score sendes til samme telefonnummer senest fredag d. 17.oktober kl 19.00.

Præmien er seks flasker god rødvin fra FreddysVin.

Regler og pointliste findes her.


Tilmelding

Alle medlemmer af DOF kan tilmelde sig Felttræf. Tilmelding og deltagelse er gratis og sker via denne formular.

BEMÆRK!!! At vi i år har tilladt os at stille 3 spørgsmål i forbindelse med tilmeldingen til træffet. Dette for at høre din mening om hvilken uge, der er den mest optimale at afholde felttræffet i. Vi håber meget, at du vil bruge et minut på at besvare disse spørgsmål.

TILMELD DIG HER

Ændringer i programmet og nyheder sker på Felttræfs facebookgruppe. Er du ikke facebook-bruger, eller har du ikke mulighed for at holde dig ajour under felttræf, bedes du have en ”livline” til én, der kan holde dig opdateret. Vores hidtidige meldesystem DOFcall FT er nedlagt og Feltuds medlemmer kan ikke påtage sig at kontakte deltagerne desangående.

Vi glæder os til at se jer alle sammen til Felttræf 2013.

De bedste hilsner
FELTUD

Artiklen er senest opdateret: mandag 16. september 2013 kl. 18.53

Kommentarer:

Morten Bentzon Hansen skriver mandag 16. september 2013 kl. 09.53

Ændringer i programmet og nyheder sker på Felttræfs facebookgruppe. Er du ikke facebook-bruger, eller har du ikke mulighed for at holde dig ajour under felttræf, bedes du have en ”livline” til én, der kan holde dig opdateret. Vores hidtige meldesystem FT.dofcall er nedlagt og Feltuds medlemmer kan ikke påtage sig at kontakte deltagerne desangående

Må jeg foreslå, at det suppleres med en melding på BirdAlarm, hvor artsangivelsen så bliver ”Andet/ikke fugle”. På den måde kan de ca. 600 abonnenter på BirdAlarm lynhurtigt få besked om ændringer og således undgå at være koblet til Facebook eller have en kontinuert synkronisering med Facebook.

Det kræver så, at der laves en regel om, at man modtager meldinger om ”Andet/ikke fugle” fra en selvvagt region, hvor hele DK nok som udgangspunkt vil være en god idé. Det vil også være oplagt at bruge den kategori, hvis man fx glemmer sit teleskop et sted :-).

BirdAlarm-brugere bør også lige have fokus på, at BirdAlarm har udfordringer med at få enkelte sydlige danske lokaliteter placeret i DK, hvorfor en Dværgskarv i Rudbøl Sø vil komme ud i Tyskland. Det kan derfor tilrådes, at der abonneres på meldinger fra fx Slesvig-Holsten, da man så også får meldinger fra bl.a. Rickelsbüll Koog.

mvh

Morten


Kristian Birchvald Jensen skriver mandag 16. september 2013 kl. 18.49
Hej

Der er gået lidt kludder i datoerne i invitationen.
Det drejer sig selvfølgelig om torsdag d. 17 oktober (ikke 16 som angivet) og fredag d. 18 oktober (ikke 17 som angivet).

VH
Kristian B. Jensen


Luise Ekberg skriver mandag 16. september 2013 kl. 22.10
Hvad hedder Facebook gruppen?
Når jeg søger på Felttræf, får jeg kun en begivenhed fra DOF Nordjylland - Felttræf 2013!

De bedste hilsner
Luise Ekberg


Morten Kofoed-Hansen skriver mandag 16. september 2013 kl. 22.15
Som Morten Bentzon foreslår, vil program-ændringer og nyheder også blive annonceret på Birdalarm. Du skal blot tilføje en ny regel til din aktive profil, hvor du angiver at ville modtage arten "Andet/Ikke fugl" for Danmark. Har du spørgsmål vedr. det tekniske, besvarer Jens Søgaard Hansen dem gerne på denne tråd.

Hvis du ikke er tilmeldt Birdalarm, kan du finde samme informationer på Felttræfs facebook-profil. Link til profilen lanceres snarest her på tråden. Her vil der også være en optakt til Felttræf omkring hvad, der rører sig i nabolandene, vejrudsigten, tilføjelser til programmet osv. De samme opdateringer lanceres under denne nyhed på netfugl.

Under felttræf:
Er du ikke fortrolig med facebook eller tilmeldt Birdalarm, skal det nok gå alligevel. Er du i Blåvands-området i perioden, vil du helt sikkert møde mange andre fuglekiggere, der kan hjælpe. Du er også velkommen til at kontakte arrangørerne - telefonnumre følger snarest.

De bedste hilsner

Morten Kofoed-Hansen, FELTUD


Kristoffer Hansen skriver tirsdag 17. september 2013 kl. 08.47
Facebook-gruppen for felttræffet, direkte link her.

Alternativ kan du logge ind på facebook og derefter i søgefeltet "søg efter personer, steder eller ting" til højre for logoet skrive "Felttræf".

KrHa
Feltud


Erhardt Ecklon skriver tirsdag 8. oktober 2013 kl. 13.02
Kristoffer Hansen har lavet et kort på Google Maps

Bidrag gerne

Del gode lokaliteter i felttræfområdet

EEE
Deltager


Morten Kofoed-Hansen skriver tirsdag 8. oktober 2013 kl. 19.28
SÅ nærmer vi os...og forhåbentlig er vejrprognoserne holdbare, for det ser rigtigt godt ud! En god Ø/NØvind kombineret med nedbør i dagene op til feltræf, og herefter svag vind fra skiftende retninger og "snusket vejr" i løbet af uge 42. Det er opskriften på mange fugle og spændende arter. I hvert fald er det perfekt vejr at kigge fugle i!
Hvad man godt kunne ønske sig - hvis man går op i sjældenheder -, er lidt flere "bomber" i landene omkring os. Isabellatornskade i Holland, Rødhovedet tornskade i Sverige, lidt Isabellastenpikkere og taigapibere hist og her er ikke banebrydende på denne årstid....Men Danmark har det med at lyne, når man mindst forventer det.
Der er stadig pænt med hvidbrynede løvsangere rundt omkring og lidt fuglekongesangere bør også være på vej. I den mere almindelige afdeling har Stor korsnæb gang i en stor invasion, og det er en art vi kan forvente i pæne antal.

VEDR. Afslutningsmiddag: Ho kro, en kro i den absolut finere afdeling ikke langt fra Blåvand by, er kommet med et tilbud ifm med afslutningsmiddagen fredag kl 1900.

Menuen lyder som følger:

Dansk bøf med bløde løg, grøntsagssaute,
ristede kartofler og skysauce

Chokoladekage med bærcoulis og vanilleis

1 glas rødvin/øl/sodavand
Kr. 250,- pr. person

Er du interesseret i at deltage bedes du sende en sms til Morten på tlf 26 29 19 08 senest torsdag d. 17 oktober i løbet af aftenen, så vi kan varsko kroen om, hvor stort et bord, vi skal reservere.

Har du spørgsmål op til Felttræf eller i ugens løb, er du velkommen til at kontakte enten

Morten kofoed-Hansen på tlf 26 29 19 08

eller

Anders Wiig Nielsen på tlf 21 68 66 81.

Husk også at tilmelde dit hold til Morten, hvis I stiller op i holdkonkurrencen.

Vi glæder os til at se jer.

med venlig hilsen
FELTUD


Morten Kofoed-Hansen skriver tirsdag 8. oktober 2013 kl. 22.23
På Blåvand fuglestation vil der ligge en lille velkomstfolder tilgængelig til de interesserede. En lille oversigt over de mest kendte lokaliteter er inddraget. Den kan også læses her:

Guide til lokaliteter i Blåvandsområdet
Hermed lidt tips til, hvor man kan kigge fugle i Blåvandsområdet. Udleveres sammen med et håndtegnet kort over Blåvand på fuglestationen. I princippet er hele området spændende, så disse bud er kun et lille udpluk af mulighederne.


Blåvands Huk.
Danmarks vestligste punkt, meget kendt fuglested med ringmærkning og trækfugleoptælling. Området findes let ved at forsætte ad Blåvandvej til den slutter, ca 3 km vest for Blåvand by.

Blåvand Fuglestation: Fuglestation og naturskole 50 m fra Fyret. Ringmærkning og foredrag foregår her.

”Skurvognen/obsbakken”: Bakke med god udsigt, lidt norvest for Fyret. Små 300 m gang fra P-plads ved Fyret,. Godt træksted for småfugle, gæs og havfugle. På stranden kan der stå mange måger og lidt vadefugle.

”Mosen”: Åbent område med mange stier lidt nord for fyret, godt til trækkende og rastende småfugle som stor tornskade og sortstrubet bynkefugl. Kan være lukket ifm militære øvelser – så er kuglen ved Skurvognen hejst.

Ishuset: Kiosken et par hundrede meter sydvest for Fuglestationen, ses let fra Blåvandvej. Kysten ud for Ishuset er Danmarks bedste sted for havænder. Bedst tidligt på dagen eller sidst på eftermiddagen pga lysforholdene. Vind mellem nord og øst er at foretrække, da fuglene ellers er svære at se pga bølger.

Reginevej/TDC: yderste løvskovsområde i Blåvand by, ca 2 km øst for Fuglestationen. God lokalitet for rastende småfugle og kendt sted for Hvidbrynet løvsanger og Rødtoppet fuglekonge.

Sdr. Vasevej-området: Lang sommerhusvej mellem Blåvandvej og Hvidbjerg med mange sideveje med små løvhaver. Gå/kør mod syd fra Blåvand vej ca ud for Reginevej. Også sommerhusvejene i Hvidbjerg-enden (især Horntoftevej) kan byde på mange rastende sangere.

Hvidbjerg camping: Campingplads med gode pilehegn til rastende småfugle. Bedst tidligt om morgenen, inden campinggæsterne står op. Engene og put-and-take-søen sydøst for campingpladsen kan også være et besøg værd.

Hvidbjerg Strand. En lang grusvej strækker sig langs kysten mod SØ fra Hvidbjerg camping ca halvvejs til Skallingen. Klitterne og stranden sydvest for og engene nordøst for vejen er gode for åbenlandsfugle som Sortstrubet bynkefugl, Bjerglærke, pibere og værlinger.
Høfterne (stenmolerne) ved stranden for enden af grusvejen er en kendt lokalitet for Sortgrå ryle.

Grønningen: Stort kystnært pilekrat, der kan være godt for rastende sangere. Drej til højre ad grusvej umiddelbart syd for Blåvand mini zoo, og fortsæt ca 1 km indtil pilekrattene begynder. Dårlige parkeringsforhold. Fyrremejse virker til at have etableret sig her.

Ho-området:
Den østlige del af Blåvandsområdet ud imod Ho bugt, ca 5-6 km fra Blåvand by. Området nås fra Blåvand by hurtigst via Tane hedevej .

Nyeng: Stort område med pilekrat og kystnære enge ud imod Ho bugt. Kør fra Ho mod Langli og fortsæt forbi golfbanen. Dårlige parkeringsforhold. Godt sted for sangere og drosler bl.a ringdrossel, især i forbindelse med vestlige vinde. Engene ud mod Ho bugt kan være gode for piber og andre åbenlandsfugle. Ved lavvande står der mange vadefugle i Ho bugt.

Ho præstegård og omegn: Fine løvhaver, somme tider med mange småfugle især i forbindelse med vestlige vinde. Langs Hovej mellem Præstegården og Skallinglaboratoriet er der mange løvskovspartier, der er værd at checke.

Skallingen.

Skallingen er en stor sydøstvendt odde, der udgør den sydlige del af Blåvandsområdet. Det er et stort marskområde med meget lidt bevoksning. Én vej går igennem området, men den slutter ca 4 km inden spidsen, også kendt som ”Spunsen”. Rigtigt spændende område for åbenlandsfugle og dagtræk, især i østlige vinde. Med lidt tålmodighed er der rigtigt gode chancer for Vandrefalk og Havørn.

Skallinglaboratoriet: Mindre løvskovsområde i udkanten af klitplantagen, der fote har huset Hvidbrynet løvsanger og fuglekongesanger. Kør ad Hovej mod Skallingen , parker umiddelbart inden skoven slutter.

”Sommerhushaverne”. En lille samling sommerhuse et godt stykke ude af vejen mod Skallingen.
I haverne kan der pga deres isolerede beliggenhed være godt med rastende småfugle. Meget kan checkes fra grusvejen, der fører ind imellem sommerhusene, men gå ikke ind i haverne.

”Spunsen”: Sydspidsen af Skallingen, små 4 km gang fra parkeringspladsen ved Vogterhuset.
På deres vej sydover ender en stor del af trækfuglene over Blåvand her, og en del fugle går til rast inden turen ud over vandet. Pibere, lærker, siskener og værlinger kan optræde meget talrigt og også sangere og drosler kan raste i urterne ved spidsen. Der er to planlagte fællesture til Spunsen i uge 42. En lang gåtur, men ofte strabadserne værd. Husk drikkevarer og lidt at spise, hvis du tager turen – man bruger ofte lang tid i området.




Morten Kofoed-Hansen skriver tirsdag 8. oktober 2013 kl. 23.04
Appendix:

Sabinebunkeren:
Bunker ca 2 km nordøst for Blåvands Huk. Her kan man i forbindelse med hård vestlig vind sidde i læ i bunkeren og observere havfugle.

Ishuset: RETTELSE: et par hundrede meter SYDØST for fuglestationen....


Kristoffer Hansen skriver onsdag 9. oktober 2013 kl. 12.43
Vil du også blive bedre til at finde småfugle?

Så anbefaler vi i Feltud, at du læser denne luskeguide - Powerpoint af Mads Jensen Bunch. Jeg husker ham bedst for, at finde Himalayasanger på Mandø under felttræffet i 2004, og det på trods af, at der generelt var få fugle i krattene den og man derfor godt kunne fristes til at tænke "jeg finder ikke noget i dag".

Hent præsentationen direkte fra netfugl her:

www.netfugl.dk/projects/ft2004/den_succesfulde_luskers_grundregler.ppt


Kristoffer Hansen skriver onsdag 9. oktober 2013 kl. 12.54
Artikel om birding på Rømø

Her kan I nu læse eller genlæse Morten Bentzons artikel om Rømø fra Fugle i Felten via Pandion.

http://pandion.dof.dk/kort-nyt/program-felttr%C3%A6f-vestkysten-oktober-2013

Følg linket i kommentaren under artiklen.

Læs den og bliv meget klogere på, hvad der er så fantastisk ved Rømø - og lær at finde rundt derovre, inden I tager på Felttræf 2013.


Morten Kofoed-Hansen skriver onsdag 9. oktober 2013 kl. 16.37
...og mads fandt Himalayasangeren i kuling, så alle buske stod og blafrede. Noget af en bedrift...

Vedr brug af Walkier på træf: De fleste (alle?) benytter den gængse "fuglekanal": 2, underkanal 10 under felttræf.



Morten Kofoed-Hansen skriver torsdag 10. oktober 2013 kl. 18.49
Lidt mere end eet døgn til startskud og det bygger op.
Lidt storpibere og Hvidbrynede løvsangere i omløb og sandelig om der ikke også er dukket to høgeugler op i det Nordjyske - en art, der mangler på den officielle felttræfliste. Blåvand kunne desuden melde om 2 mellemkjover idag. Der er også kommet lidt ryk i de Hvidnæbbede lommer (endnu et hul på Felttræflisten), en art der sommetider ses nogle stykker af langs de nordjyske kyster i slutningen af uge 42.
Der er også fundet Prærieløbere rundt omkring i NVEuropa - hold øje med hjejlemarkerne (og engene på Hvidbjerg str.)
Hvidsisken er i den sidste tid set på Anholt og i Skagen og kan forventes i løbet uge 42,men sikkert hovedsageligt oppe nordpå.

Og så er der alt det, ingen så komme!






Morten Kofoed-Hansen skriver fredag 11. oktober 2013 kl. 19.35
Så er det lige oppe over! Ved solopgang lyder startskuddet til Felttræf2013 og det har lunet med et par gode fugle Skandinavien de sidste par dage. En ubestemt bjergløvsanger på Gotland, lidt fuglekongesangere - bl.a en på Chrø idag -, og så selvfølgelig Pileværlingen ved Ravnstrup, fundet af Rasmus Momme...Stærkt gået! Vi håber, du gentager succesen i Blåvand:-).
Vejrudsigten ser stadig spændende ud, med en kraftig østenvind kombineret med en del nedbør over weekenden. Det kan nok blive hårdt arbejde at finde fugle frem til mandag, men herefter står den på svag vind og perfekte forhold til at finde alt det, der er drysset ned ifm med lavtrykket.

Otte hold er allerede tilmeldt Holdkonkurrencen. Team Ballum triple, Big Hunt, Martin/Aleks, FreddySvin, DE ONDE, MigratingBirdsAalborg, Team Birdlife og Modige Unge Mænd står klar ved solopgang. Husk at du kan tilmelde dit hold ugen igennem, at men holdets fund først udløser point, når tilmelding er foretaget. Præmien er 6 flasker kvalitetsvin fra Freddys vinlager.




Rasmus Strack skriver søndag 13. oktober 2013 kl. 13.14
Mødestedet for Dykandetur ændres til p-pladsen for enden af Hvidbjerg Strandvej, ved campingpladsen kl 14.00.


Morten Kofoed-Hansen skriver lørdag 19. oktober 2013 kl. 18.35
Kære alle deltagere på FT13.

Tak for en dejlig uge, hvor jeres deltagelse og opbakning har været med til at skabe den helt rigtige felttræfstemning, der gør det rigtigt rart at være med. At fuglene og vejret mest en dels også har tilsmilet os, er en bonus, man heller ikke kan tage for givet.
Hermed en opsummering af årets konkurrencer...og uha, det blev spændende.

I den prestigefulde holdkonkurrence blev det voldsomt tæt i toppen. Rent faktisk lå de tre bedst placerede hold: Freddysvin (FSH, MMJ, OZG), Modige unge mænd(AWN, ABK, AEC, IbJ og MKH) og Team Henning (HBø) på en delt førsteplads, hver med 35 point. Efter granskning af reglerne måtte alle dog smide nogle point for overtrækkende lapværlinger, der ikke var set af 5 mand...det kostede de modige unge mænd 4 point, Freddysvin 3 point...og Team Henning AKA Henrik Böhmer 2 point - og der med løber Henrik af med rødvinen fra Freddysvin og kan kan kalde sig forsvrende mester. Tillyke til Henrik...(men næste år skal man altså være mindst to mand, for at danne et hold:-).

"Bedste fugl" blev en speget affære. Ørkenstenpikkeren på Blåvands Huk var blot 15. fund for DK...og dermed træffets sjældneste fugl. Desværre for finderen, var han ikke tilmeldt felttræf, og kan derfor ikke løbe af med gavekortet. Det samme gjorde sig gældende ifm Himalaya-sangeren på Fanø, der var næstsjældneste fund på træf, men ak-ak - finderen var heller ikke tilmeldt træf. Derfor kan vi sende et gavekort på 1000 kr hele vejen til Skagen, da Jørgen Kabels Sibiriske Sortstrubede bynkefugl var tredje sjældneste fugl lang vestkysten.

"2.plads-fuglen", var der der imod ikke så meget palaver om. De 750 kr til Naturbutikken tildeler vi naturligvis Henrik Böhmer og David Manstrup for deres superflotte fund af Brun løvsanger ved TDCmasterne i Blåvand, i meget svært terræn. Om end fuglen var meget svær at få at se, var der mange fik sig et nyt kryds og een på opleveren mht en rigtigt "skulker-hit" og den stemning, der følger med.
Et gavekort er på vej til Esbjerg - og et stort tillykke til Henrik og David.

En review over Felttræf2013 med fotos kommer snarest på Netfugl.

mvh Feltud


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 19. oktober 2013 kl. 23.14
Tak til Morten m.fl. for et godt gennemført arrangement. Den slags gider vi godt deltage i eller støtte en anden gang.


Kristoffer Hansen skriver tirsdag 22. oktober 2013 kl. 08.57
Har du deltaget i DOF's Felttræf - eller kunne du måske tænke dig at deltage i fremtiden? Så brug et par minutter af din tid til at udfylde dette evalueringsskema ved at følge dette link

Dine input indgår i planlægningen af felttræf fremover. På forhånd mange tak for din hjælp!

1. del vedrører specifikt Felttræf Vestkysten 2013, 2.del vedrører DOF's Felttræf generelt.

Undersøgelsen er 100 % anonym. Man kan ikke se, hvem der har svaret hvad - kun en statistik over svarene.

Mange hilsner,
Feltud




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.049 sek.
til toppen