Fuglene spiller naturligvis en afgørende rolle i vores liv, men andre stimuli har også en stor betydning. Musik er en vigtig del af mange fuglekiggeres liv, og f.eks. Neil Young - som jo er næsten dagsaktuel ved koncert i København - er på nogle af fuglestationerne et lige så obligatorisk indslag som Fugle i Felten og Svenssons grønne. Min personligt største oplevelse nogensinde var Neil Young-koncerten på Roskilde i 1996, helt i klasse med fodboldkampen Manchester United - Real Madrid (4-3), fuglekongesangere og gigatræk af rov- eller havfugle. Jeg vil derfor lave en lille, uformel undersøgelse blandt Netfugl brugere, hvor man blot skal maile et par svar til mig
1) Hvilke er dit musikalske favoritnavn?
2) Hvad er din yndlingsplade?
3) Hvad er din yndlingsfugl?
4) Hvilken fuglelokalitet er Danmarks bedste?
5) Hvilken fuglelokalitet er Danmarks kedeligste?
Håber I vil være med i denne lille undersøgelse. Svarene bedes mailes direkte til KMO på calidris@worldonline.dk
Artiklen er senest opdateret: søndag 27. april 2003 kl. 19.10
Undersøgelsen kører næsten sideløbende på Brevduvan, hvor masser af spændende svar og indfaldsvinkler allerede er indkommet. Man er meget velkommen til at nævne FLERE favoritter indenfor alle kategorier - samt også nævne, hvilken musik man ikke kan fordrage.
Og naturligvis er alle musikalske kategorier mere end velkomne - fra hiphop via rock, til folk, jazz og klassisk.......Håber rigtigt mange vil tage del i denne lille utaditionelle undersøgelse
Bent Jakobsen skriver søndag 27. april 2003 kl. 14.04
Hej Klaus.
Lige for en ordens skyld, så var det Manchester United - Real Madrid som spillede. Men ellers lyder din undersøgelse da spændende, og det er da også meget fint med lidt utraditionelt.
Mange tak, Bent, for at påpege min fejl. Det er jo blasfemi mod en så zenbuddhistisk smuk kunst, denne kamp var. Jeg betragter det som en brøler af lignende dimensioner, som da jeg en martsdag kom til at melde 2 trækkende stortrapper ud fra Kronborg det var strandskader, der blev fejltastet på dof-basen!
Hej Claus
Spændende undersøgelse du der har sat gang i. Det bliver interessant om der dukker hidtil ukendte korrelationer op mellem folks fugleliv og musikstil. Du burde måske medtage spørgsmålet "Bruger du Irania Chat?" Måske er der overensstemmelse mellem brugere heraf og god rockmusik? - håber det nu ikke!
Fugle, lokaliteter og musik er fælles om at være seriøse discipliner, hvilket gør koplingen relevant. Påtænker en senere undersøgelse omkring hvad man tænder på ud over fugle (livskvalitet) og hvilke steder på kloden, man synes er fedest. Den svenske undersøgelse har livskvalitetsspørgsmålet med. Undersøgelser omkring folks forhold til porno, kriminalelle handlinger og Iraniachat ligger udenfor den etik, som såvel jeg selv som Netfugl ønsker at stå for. Netfugl er en seriøs hjemmeside med bred ornitologisk indfaldsvinkel, ikke Kig Ind.
I øvrigt blev gårsdagens Neil Young koncert en noget blandet oplevelse, ikke mindst takket være uventet strenge instrukser fra aftenens hovedperson. Ingen drikkevarere i salen, ingen rygning - og folk skulle sidde på deres pladser under koncerten (svært som man som undertegnede ofte skal tisse). Til og med 10 minutters pause, hvor alt dette skal klares og hvor de arme kontrollører javede rundt med klienterne, der havde betalt mindst 800 kr. for at overvære en veloplagt præsentation af helt nyt materiale og en noget mere rutinepræget gennemgang af 9 sange fra mellemdelen af bagkataloget. At så Neil Young, der denne gang optrådte solo akustisk, kommunikerede uventet med publikum med flere on-linere ala Clint Eastwood var selvfølgeligt pudsigt nok. Helt klart, at taktikken var ved en så høj pris at begrænse publikummet til de mest loyale fans. Men dristigt - i en tid hvor andre tournerer for at promovere en plade, gør Neil Young her det modsatte. Måske oplevede vi fødslen af en ny klassiker, Greendale. Sidst noget lignende skete var vel egentligt, da Pink Floyd i efteråret 1972 luftede den da ukendte Dark Side Of The Moon foran et publikum, der kunne købe resultatet i marts - og som har gjort det lige siden.
Eftersom kun de indforstående læser kommentarer til denne undersøgelse mener jeg godt at kunne forsvare en mindre anmeldelse her. I øvrigt er undersøgelsen virkeligt spændende at sysle med - kender I virkeligt så meget musik derude? Sammenlignet med den sideløbende svenske er der ligheder - men også forskelle. Indtil videre er den mest påfaldende, at Bob Dylan er næsten i top i Sverige, men ligger og fedter rundt langt nede i feltet i Danmark. Ellers er det ret sammenligneligt, også i den helt kaotiske kategori yndlingsfugl hvor spredningen fra det mest almindelige til det mest eksklusive er total.
Overdæng mig med mails - det her er for sjovt at lave!
Jeg har stor respekt for Klaus Malling -og Neil Young i særdeleshed, og synes Klaus`s ide er fin, men hvor stopper vi?
Musik er vel ikke mere seriøst end malerkunst, litteratur, eller anden åndelig fordybelse !?
Jeg giver også gerne maleriske beskrivelser af forskellige koncerter jeg har været til - alt hænger jo uløseligt sammen her i verden, og en Miles Davies koncert er også smuk som en naturoplevelse ....eller Lars H.U.G. er meget fugleinteresseret - skal vi have hans nye CD, der realeases fredag ind som lydspor på Netfugl.
Detteher ikke sagt for at tvære et godt initiativ ud, men jeg tror mange har meget på hjertet og en eller anden relation til fuglene skal der vel være. Derfor er den interessante kobling - hvilke fænomener ser du som parallelle til fugleinteressen?
Tak, Søren, for ideerne. De, der modtager mails fra Brevduvan vil vide, at en lignende undersøgelse kører her omkring musikken (undersøgelsen var fremprovokeret af en bemærkning omkring det svenske formiddagsblad Expressens noget lunkne anmeldelse af Neil Young) - men også med et spørgsmål, der hedder
Hvad tænder du på andet end fugle.
Her er det netop koblingen til andre af livets muligheder og discipliner, man nævner. Eftersom den igangværende undersøgelse går fint - med mange, tankevækkende mails retur - laver jeg sikkert en lignende senere, og her vil jeg tage Sørens gode tanker ind i overvejelserne ved udformningen af spørgsmålene. Søren, du nævnte Miles Davis. Indtil videre er det faktisk det første nævnte jazznavn, ligesom klassisk musik kun er repræsenteret med få, men eksklusive stykker.
calidris@worldonline.dk - min mailadresse, venter fortsat på dit svar. Da det er min fødselsdag idag må man forvente, at eventuelle mails tilbage til jer, der specielt kommer med tankevækkende informationer må vente lidt. Det hele publiceres anonymt, selvom et eller andet guldkorn sikkert vil ledsage resultaterne.
Endu engang tak til Søren for tankerne. De var konstruktive.
Som fuglekigger kunne man jo lytte lidt til Kurt Ravn eller måske rappe sammen med Abdul Sule. Man kunne jo også putte noget Michael Falch i cden eller finde et bånd med the Byrds.
Sluttelig kunne man jo osse prøve at finde en duet med:
Spørgsmålet er ikke "hvor stopper vi" - men "hvor kommer vi fra og hvor er vi på vej hen?"
Eller som W.C Fields engang sagde det. "I once spent a year in Philadelphia, I think it was on a Sunday"
eller
Hangman: Have you any last wish?
WC: Yes, I'd like to see Paris before I die. (pause) Philadelphia will do.
Alt i alt vil jeg også hellere se en besked fra Michelle Pfeiffer(http://www.absolutely.net/pfieffer/)
med ordene - hvorfor ringer du aldrig tilbage? - men indtil da will Klaus' sjove undersøgelse do.
Livet er som en vandring fra havoverfladen til det højeste bjergs top. Man starter i et kaos af liv, muligheder og kaos og mængder af folk til man kommer over trægrænsen, hvor tingene går mere roligt, man kan overskue mere og færre er med. Målet må være at nå toppen af det højeste.
Dette er en kommentar til Per Smiths filosofi i mail af 28.4 2003 kl. 23.05.
Som forfatter til den kommende mågebog vil jeg lige citere den Neil Young, der har været så meget "på". De sidste dage.
"I'm living here out on the beach
but those seagulls are still out of reach"
Sådan var det. Sådan er det ikke længere.
Jeg skal lige love for at man blandt fuglefolkene har en bred musiksmag! Ialt er 104 navne nævnt som favoritter. De mest populære er i øjeblikket
1. Neil Young 20%
2. Pink Floyd 11%
3. Metallica 9%
Herefter følger en række navne med stort set samme antal stemmer, f.eks. Bob Dylan, Wolfgang Amadeus Mozart, Beatles og Iron Maiden.
Det ses, at danske feltornitologer synes as foretrække enten den helt klassiske rock eller de nyere, hårde navne. Præcist som i Sverige, hvor der f.eks. ikke er en eneste stemme på det, jeg troede var den nationale stolthed, ABBA.
I afdelingen dansk rock fører - ikke uventet - DAD, men også Sort Sol og Alrune Rod (!).
Klassisk musik og repræsenteret med enkelte, men eksklusive stykker. H
undskyld---- jeg aner ikke hvad der Her finder vi hele 5 titler af Mozart.
Musik, der ikke vil vække den store jubel som fællesunderholdning ved et kommende felttræf er teckno og rap, ligesom en vis dansk modvilje spores omkring jyske koryfæer som Lars Lilholt og sangduoen Pis & Lir (en mindre kærlig omskrivning af Lis & Per).
FAVORITPLADE
82 Titler er nævnt. Spredningen er dog stor, med blot Metallica: Master of Puppets og Neil Young Harvest som figurerende med mere end 3 stemmer. De kunstnere, der er repræsenteret med flest titler er Neil Young (6) og Pink Floyd (4). De mest populære danske titler er Kashmir: The Good Life og DAD. Helpyourselfish.
Flere, yderst underground (rock) eller eksklusive (klasisk) titler er nævnt. Fedt at i spænder så vidt derude!
FAVORITFUGL
Ialt er 46 arter nævnt. Fuglekongesanger er i top med 4 stemmer, mens et antal har 2: Spætmejse, Ismåge, Rød Glente og Mursejler. Spredningen er - som i Sverige - total i øvrigt, spændende fra Sanglærke til Lysrygget Sod- og Vandrealbatros og Fregatstormsvale. Nilgås er nævnt hadeart.....
DANMARKS BEDSTE
Undersøgelsens klareste resultat: Skagen er storvinderen med 41%!!! Det er i øvrigt de store, jyske lokaliteter man synes bedst om, Vejlerne er 2'er, Blåvand nr 3 - og samlet må Tøndermarsken og det Sønderjyske område dele 3djepladsen med Blåvand.
Mere alternative bud på landets bedste lokalitet er Kollerød Lergrav og Dejbjerg Golfbane.
KEDELIGSTE LOKALITET
Her er heller ikke tvivl: Kongelunden, der nedgøres af 13% -blandt andet p.g.a. flytrafikken. Smukt efter følger Hellebæk, men iøvrigt anes at østdansk tyngdepunkt i denne kategori. Heller ikke Kagsmosen og Utterslev Mose synes at vække de bedste minder - men det gør de heller ikke hos det identiske antal, der her nævner Skagen.
Undersøgelsen fortsætter, og KMO venter spændt på svar på spørgsmålene
1) Favoritter indenfor musik
2) Favoritplader
3) Favoritfugl
4) Danmarks bedste fuglelokalitet
5) Danmarks kedeligste fuglelokalitet
Måske vil det lune nogle fodboldfreaks hjerter, at en svensk deltager nævnte, at Danmarks sejr over Tyskland ved EM i 1992 var på linie med Wellingtons Sejr. Og en anden svensk deltager nævnte at han ikke troede Danmark-Sovjet i 1985 i parken kunne overgåes - indtil han så Manchester United-Real Madrid for en uge siden....
Undersøgelsen kører videre til ca. 9.5. Der er samlet i Danmark og Sverige indkommet næsten 100 svar! Det er meget positivt, at ingen har kommenteret undersøgelsen som noget irrelevant pjat! Læser man Peter Bastians bog "Ind i musikken" referere han jo også til en oplevelse af at se Fjeldvåge med hovedtelefonerne fuld af den skønneste musik.
Undersøgelsen har i Sverige til al rigelighed afkræftet de fordomme, der måtte være tilbage om et reserveret folkefærd....
calidris@worldonline.dk venter fortsat på spændende svar og underfundige funderinger. I øvrigt: skriv helst et helt nyt mail, der da har været nogle tekniske problemer på min mailadresse for nyligt som formentligt har gjort, at nogle svar ikke er nået frem. og DET ville jo være synd.
Bastian er åbenbart særligt opmærksom på fugle. Mødte ham og Flemming Qvist Møller på færgen fra Sverige til Dragør. Mig på vej hjem fra ørnetur og dem på vej hjem fra et gig. De ville høre hvilke rovfugle, det var blevet til derovre.
Eftersom Søren Brinch tidligere har gjort os opmærksomme på, at Lars H.U.G. er meget fugleinteresseret, mener jeg, at det ville være på plads med et par citater fra Søndags Politikens interview idag med manden, primært i anledning af mandens nyeste plade. Hvis manden ser på fugle er det for fedt, at der i vores kreds findes andet end selvpromoverende checkede krydsertyper med focus på de traditionelle livsværdier, der jo i vid udstrækning skabes genne skole, fjernsynet og reklamens magt, og som helst så vi allesammen endte med villa, vovse og volvo. Og vel at mærke ikke, hvis villaen trænger til at blive sat i stand, vovsen er et gadekryds og volvoen en gammel Amazon.
Her er nogle H.U.G. citater fra dagens avis.
"I skolen havde jeg de bøger og ting med, man skulle bruge om onsdagen hver dag. Så med undtagelse af onsdag havde jeg de forkerte bøger med!"
"Får man noget fisse? Ja, måske. Men det, det handler om, er at finde den kosmiske kærlighed, kvinden er et symbol på, inde i sig selv. Det er en endnu større udfordring end at finde en eller anden smart model - nej, det må jeg jo ikke sige!"
Lars H.U.G. har i interviewet en særlig modvilje mod den nyere "skole" indenfor intartional lancering af naturen på tv.
"Man kan bare tænde for Animal Planet. Der er masser af trepattede dyrepornostjerner, der både kan svinge med brysterne og svinge sig i lianerne og kaste sig over en klapperslange".
"Jeg har det efterhånden sådan, at hvis vi bare én gang for alle skal få den skide fucking pandabjørn udryddet! Jeg går gerne hen og skyder den sidste. Gratis, så vi kan få slukket for de programmer! Jeg har hørt på det siden 60' erne, jeg kan ikke mere! Hvad med at lade dem være i fred, så går det sgu nok af sig selv. Men i stedet for kører de rundt derude i firehjulstrækkere og spørger: Er der nogen dyr her, der er truet af udryddelse".
Lars H.U.G. får talt igennem i et interview, der er noget af det kosteligste jeg længde har set på tryk. Han slutter da også med "Det lettede. Der er trods alt en fordel ved de interview. De sparer mig for en satans masse penge til psykoterapeuter".
Det føles berigende at vi har sådan nogle mennesker omkring os, især hvis de også er fugleinteresserede.
Erik Kramshøjs bog "Kramshøjs rockhistorie" er anmeldt her på Netfugl.
Erik har senest gjort opmærksom på, at han var helt uvidende om den store musik-og fugleundersøgelse, der i april-maj 2003 fandt sted her på Netfugl, i øvrigt sideløbende med at jeg kørte en lignende undrsøgelse på Club 300´s hjemmeside.
Her er så tråden, Erik og andre interesserede.