postet: 16. november 2013 kl. 15:23 emne: Sort ibis i Nivå
Sort Ibis i Nivå.
Fredag den 25. oktober var jeg som sædvanlig på morgenobs i Fugleværnsfondens reservat i Nivå. Denne morgen var jeg lidt sent på den, men vejret var fint med ret rolige vindforhold. Det fine vejr med fuld morgensol, skulle senere vise sig at være til stor gene og evig ærgrelse. Da jeg nåede ud til fugletårnet, var der ganske tomt for fugle. Kort efter jeg havde sat mig til rette for at obse, kom Uwe. Han fik øje på en flok trækfugle på indtræk, men i det samme ankom 4 bramgæs, der lagde sig i lagunen. Dem rettede jeg kikkerten imod, da de havde stillet sig på ganske nært hold. Mens jeg kiggede på gæssene, blev jeg opmærksom på en fugl der stod bag dem, på en sandbanke ligeledes indenfor lagunens område. Da den stillede sig med siden til, i profil – den stod i direkte modlys – kunne jeg se, at næbet var buet. Jeg sagde til Uwe, at vi havde en rastende storspove ude i lagunen. Uwe var stadig meget interesseret i trækfuglene, han havde opdaget. Jeg kikkede på dem, og kunne konstatere, at det drejede sig om en stæreflok. Jeg rettede atter kikkerten mod fuglen, jeg havde bestemt til en storspove. Næbet var rigtig nok buet, men det forekom mig, at det var for jævnt; derudover havde den en forkert kropsholdning i forhold til spove – den var ligesom var mere opret. Jeg kunne nu se, at fuglen var mørk, og jeg forsøgte ihærdigt at spotte lyse partier i fjerdragten – dog uden held. Spoven begyndte at tage karakter af en anden fugleart: sort ibis. Jeg kunne næsten ikke tro på min egen bestemmelse. Jeg satte mig godt til rette på bænken for at nyde fuglen, der dog kort efter gik på vingerne. Jeg havde forinden sagt til Uwe, at fuglen ikke var en spove, men en sort ibis. I flugten kunne man se den mørke fjerdragt, den lange tynde hals og de lange bagudrettede ben. Både ben og hals hang under fuglens krop som en liggende halvmåne. Fuglen fløj mod nord, men drejede halvvejs over det nordlige bassin ind mod land. Mens den foretog denne manøvre kom Uffe Fester. Jeg sagde til ham, at der fløj en sort ibis ude over området, og han kunne kort efter bekræfte observationen. Det lod til at fuglen foretog et nedadgående glid som om den ville gå til landing i baglandet, evt. i lergravsområdet. En times tid efter observationen foretog Uffe og jeg et tjek i lergravsområdet mellem strandvejene samt på engen nord for Vibevej. Resultatet var negativt.
Observationen blev foretaget fra klokken ca. 0815- 0820, og jeg benyttede kun håndkikkert. Da fuglen stadig rastede i lagunen stod den i en afstand af ca. 100 meter, og den flyvende fugl blev set på en afstand af mellem 100 og 300 meter. Den flyvende fugl var mørk uden afvigende farvemønstre, og flugten var let lidt krageagtig. Fuglen sås ikke i direkte sammenligning med andre arter, hvilket gør det svært at bestemme størrelsen.
Skønt det var en usædvanlig forekomst vi havde set i Nivå, ærgrer det mig stadig, at ibisen valgte at besøge Nivå en morgenstund med synlig solskive.
Karsten Vinding
Uffes optegnelser om den sorte ibis.
Opdaget af Karsten Winding. Fløj mod nord og drejede af mod nordvest og vest i langsom flugt. Flere gange sås den helt udstrakte fugl i glideflugt med spoveagtigt næb og lang spinkel buet hals. I morgensolen virkede den mørk som kragefugle eller skarver. Set på ca. 250 meters afstand, da den var tættest på.
postet: 23. november 2013 kl. 17:54 emne: Re: Sort ibis i Nivå
Dette indlæg er tænkt som et indlæg til forsidens nyheder. Det er lidt vanskeligt for en amatør som mig, at se forskel på de forskellige tråde - det beklager jeg meget. Vil administrator være venlig at flytte mit indlæg til forsidens nyheder, hvis det kan lade sig gøre?
Jeg vil forsøge at gøre det rigtigt næste gang jeg har behov for at bringe et indlæg.