postet: 21. november 2012 kl. 17:36 emne: Find et næb!
Status på en Invasion:
En simpel opgørelse over krognæb, der er registreret i løbet af de sidste 3 uger, giver 166: Skagen min. 58, Normanshage 73, øvrige Jylland 18, Nord-Sjælland min. 11 og Fyn 6. Tallene er fremkommet ved at sammentælle max-tal fra de enkelte områder under hensyntagen til observatørernes egne kommentarer om evt. gengangere - og der er udelukkende brugt tal fra DOF-basen. Lokale observatører kan nok sætte mere præcise tal på, men ovennævnte skulle nok ikke ramme helt ved siden af. Om der er gengangere fra område til område er uvist.
Af disse er langt hovedparten overtrækkende fugle. Ud over kortvarige rast på træklokaliteterne, er der så vidt jeg kan se kun fundet rastende fouragerende fugle i Århus - 2 måske 3 stk.
Med formodentlig min. 150 krognæb ankommet bare til Jylland, må det vel være muligt at finde nogle rastende andre steder end i Århus. Jeg har stort set hver dag tjekket egnede (?) steder i Randers og omegen uden held. Dvs. bærrige lokaliteter som overdrev, levende hegn og krat, heder, skovkanter, villahaver m.m. på Nord-Djursland, ved Sødringholm og i Randers.
Der er nok andre, der har forsøgt sig andre steder.
Hvad kan man konkludere?
- Vi finder kun en brøkdel af de sjældne fugle, der rent faktisk er i landet.
- Vi søger måske de forkerte steder?
- Fuglen er fløjet?
- Andre gode bud?
Dette ment som både status + opfordring til at gå ud og lede + at komme med kommentarer.
postet: 21. november 2012 kl. 18:31 emne: Re: Find et næb!
Hej Lars
Prognoserne er nok ikke alt for gode på nuværende tidspunkt. Under sidste invasion i 2004 sås alle fugle i perioden 7/11-19/11, dog med en flok på 5-6 efternølere, der opholdt sig i Frederikshavn fra 19/12 til hen i januar 05. Også ved en mindre invasion i 1998 sås alle fugle over en kort periode 8/11-24/11. Men jeg har nu heller ikke opgivet håbet endnu, så det er bare om at komme ud og lede videre ;-)
postet: 21. november 2012 kl. 23:42 emne: Re: Find et næb!
Forskellen på denne invation og andre invationer i nyere tid er, at fuglene denne gang er observeret stort set spredt over hele landet, og derfor tror jeg at der bliver fundet flere vinteren igennem. De andre småinvationer har typisk foregået på den måde, at fuglene har trukket ind på nordvestkysten af Jylland for derefter at trække mod nordøst ud af landet igen.
Efter sigende er de ringmærkede fugle også udmagrede, hvilket formodentlig ikke ansporer dem til snarligt retur-træk.
postet: 24. november 2012 kl. 11:19 emne: Re: Find et næb!
Jeps, jeg har tænkt som Jørgen, at krognæbbene er nået langt ned i Jylland denne gang.
Desuden har langt størstedelen af de trækkende fugle haft kurs i sydlige og vestlige retninger. Direkte returtræk er tilsyneladende ikke set. Obs fra Skagen er dog lidt spegede, men selv her er der stor overvægt af af vesttrækkende fugle (36 i vestlige retninger og 9 i østlige retninger på dem, hvor trækretning er angivet). Ved Nordmandshage er alle sydtrækkende og i Nord-Sjælland er alle V- eller SV-trækkende.
Så man må formode (håbe!), at der stadig befinder sig en del krognæb i landet.
Spørgsmålet er så, hvor der er chance for at finde rastende krognæb. Rønnebær er der ikke mange af i år. Hvad spiser de så? I yngleområdet må det formodes (hvad jeg kan læse ud af bøgerne), at de primært fouragerer på gran og birk. Men der må være nogen, der ved mere om, hvad de store antal, der optræder i Sverige fouragerer på.
En korrektion til min sammentælling giver iøvrigt 80 trækkende ved Nordmandshage. Med blot 1 enkelt nytilkommen (i Nord-Sjælland) giver det således samlet min. 174 krognæb (med forbehold for gengangere områderne imellem).
postet: 21. december 2012 kl. 17:35 emne: Re: Find et næb!
Ud over flokken i Skagen Klitplantage er kun et lille antal krognæb blevet indtastet den sidste måned. Efter en kritisk revision af regnskabet har vi sandsynligvis nu rundet de 200 krognæb under denne invasion. Tallene ser nu således ud:
Skagen 72-78. Den fouragerende flok i klitplantagen er her sat til 10-12 fugle, som er det højeste antal, der er indtastet. Tallene er iøvrigt lagt sammen dag for dag, medmindre observatøren har noteret mulighed for evt. genganger fra dagen før, og der er efter bedste evne taget højde for mulige gengangere, hvor der er flere observatører.
Nordmandshage 80. Alle trækkende, lagt sammen dag for dag.
Øvrige Jylland 20-21. Spredt over et større område med de sydligste ved Blåvand og Issehoved, Samsø.
Fyn 4. Horseklint og Juelsberg ved Nyborg.
Nordsjælland/Rørvig 17-20. Der er forsøgt taget hensyn til mulige gengangere mellem lokaliteterne.
Øvrige Sjælland 1. Damhussøen.
Ialt 194-204 krognæb. Derudover er der enkelte 0-indtastninger, hvor beskrivelserne peger stærkt på krognæb. Disse er ikke medregnet.
Indtil videre er kun ganske få rastende og fouragerende fugle blevet indtastet, og flokken i Skagen er den eneste langtidsholdbare - desværre en dag for kort, for da jeg endelig fik snøvlet mig sammen til at køre derop var der nul og nix! De var blevet set dagen før, og er ikke indtastet siden.
Krognæbbene i klitplantagen fouragerede på ædelgran. Der må vel være en god chance for, at der sidder flokke af krognæb især i jyske plantager og gnasker sig ind til ædelgrankoglernes kerner. Flere gennemgange af plantninger i skove omkring Randers viser, at koglerne ar spist godt ned - om det så er af krognæb eller andre kreaturer.
Flere har bidraget til emnet på min private mail. Tak for det!
postet: 22. december 2012 kl. 5:51 emne: Re: Find et næb!
Ved at se på Svalan, kan man se at Tallbit ikke længere ses i det sydlige Sverige. Lidt nord for Kalmar, er der stadigvæk "to prikker" for obs af Krognæb. Det vil sige, at arten er helt væk i sydligste Sverige.
Men intet er jo umuligt. For et par dage siden så Jens jo et ex nær Damhussøen.
Normalt for Krognæb invasioner er, at influxet kommer i november, hvorefter fuglene relativt hurtigt er væk igen. Sådan har det været med de fleste invasioner, ikke mindst i 1800-1900 tallene. Så det er tilsyneladende meget artstypisk.
Nuvel, man kan jo også håbe på, at der kommer "en enkelt" på forårstrækket retur, og det skal i så fald være ult februar - pri marts.
postet: 22. december 2012 kl. 11:40 emne: Re: Find et næb!
Det er muligt, du har ret, Erik.
Men der har dog også været to obs af enlige fugle i Nord-Jylland så sent som d. 19.12. - henholdsvis Svinkløv og Gistrup.
Bedste hilsner og også God Jul til alle herfra
Lars