postet: 25. oktober 2012 kl. 12:18 emne: Hvidbroget Ravn??
Jeg ved ikke om dette hører hjemme på denne hjemmeside, da jeg pt. er i Sverige og altså ikke i DK, men synet var så mærkværdigt at jeg måtte skrive det til nogen der har mere forstand på fugle end jeg selv har. Jeg bor i den svenske skærgård 45 min fra Göteborg, med bjerge, hav og stort skovområde i baghaven. Jeg var nede ved vandet hvor der ofte er ravne, som jeg er vældig fascineret af og ofte holder et vågent øje med. Så så jeg to sorte ravne flyve side om side og en anden fugl flyve lidt derfra som havde 100% silhouet, størrelse og bevægelser som en ravn, men med to store uens, hvide afmærkninger under vingerne (mere inde mod kropoen end mod vingespidserne. De cirklede over mig, og jeg iagttog dem i flere minutter. Jeg tænkte - det kan da ikke passe! Jeg har da aldrig hørt om en hvid ravn før og så nøje efter størrelsen, vingefang, bevægelser, krumning på næbet, halefjer og fjerspidser. Der var ikke den mindste synlige forskel! Jeg havde en råge-unge som lille og er vant til at kunne artsbestemme alle kragefugle uden problemer, så det var i hvertfald ikke en anden type kragefugl - det er helt sikkert. Fuglen med de hvide aftegninger fulgte efter det sorte ravne-par på behørig afstand, og blev jaget væk så snart den kom for tæt på. Alligevel fulgte den dem så langt jeg kunne se ud over vandet. Hvilken fugl kan dette ellers have været der har udseende, størrelse, vinge-fang, vinge-vinkel, vingeslag, krumt næb og bevægelser som en ravn og som flyver i deres selskab, hvis det ikke er en hvidbroget ravn? Er der nogen bud på det fra en fuglekyndig?
postet: 25. oktober 2012 kl. 18:31 emne: Re: Hvidbroget Ravn??
Det skal siges, at de uens aftegninger meget tydligt var på vingerne og ikke på selve kroppen (som med hvidbrystet ravn). Den var helt sort på kroppen. Benene og øjnene var sorte og den så ikke syg ud. Ingen flosser i vinger eller halefjer - og som sagt; hverken større eller mindre end en ravn. Er det muligt at der findes farve-variationer af en hvidbrystet ravn (i skandinavnien??), og at de evt. kan krydse gener med hjem-artens ravne...og derved evt. få atypiske aftegninger?? Ved godt det lyder lidt mystisk, men jeg er bare så sikker på at det var en ravn, at der må være en god forklaring på hvorfor den havde hvide aftegninger.
postet: 25. oktober 2012 kl. 20:02 emne: Re: Hvidbroget Ravn??
Hej Tatjana
Hvidbroget Ravn var en farvevariant som fandtes på Island og Færøerne - mig bekendt blev den sidste fugl skudt i 1902 - så det er næppe en sådan du har set...
Fra Gråkrager kendes en farvevariant, som efter sigende skyldes misfarvning af vingefjer hos ungfugle. Se eksempler på dette her og her . Måske samme fænomen findes blandt Ravne, og måske er det sådan én du har set ?
postet: 25. oktober 2012 kl. 20:42 emne: Re: Hvidbroget Ravn??
Det kunne jo være en rigtig god forklaring :) Men i forhold til billedet via linket, så havde den fugl jeg så, ikke skyggen af at have et mønster i sig. Det var ikke symmetrisk - eller fulgte fjerne, sådan som billedet så flot viser. Men måske er det forskelligt fra individ til individ. Hvis det ikke lige var fordi den hvidbrogede ravn har været forsvundet fra jordens overflade siden 1902 - ville jeg have svoret, at det var sådan en. Ikke mindst efter at have set billederne af de udstoppede eksemplarer der forefindes. Meeen så heldig har man nok desværre ikke lov at være....På den anden side må de hvidbrogede jo stadig findes i de sorte ravnes gener, så mon det kunne tænkes, at der fødtes en enkelt i ny og næ? Jeg ville i hvertfald skele lidt til Færøernes ravnebestand....men ja - indrømmet det er selvfølgelig langt ude! Det tætteste jeg kan komme en forklaring er at det er en ravn der har misfarvning præcis som en hvidbroget ravn....men gør det den så ikke til en hvidbroget ravn - eller blot til en misfarvet ravn :D
postet: 25. oktober 2012 kl. 21:21 emne: Re: Hvidbroget Ravn??
Hej Tatjana. Hvide farvepartier optræder hos de fleste fugle fra tid til anden, ofte i forbindelse med indavlspopulationer. Det ville være en logisk forklaring på de brogede ravne på en isoleret færøsk bestand. Prøv at se hvor hyppigt leucisme optræder hos husdyr, der jo ofte er indavlet for at fremme bestemte egenskaber, eller bare hos franskbrødsænderne i parkerne. Og asymmetrisk leucisme er helt normalt hos mine klippeduer i dueslaget. VH Jan.
postet: 26. oktober 2012 kl. 7:42 emne: Re: Hvidbroget Ravn??
Det tror jeg også at det var - en misfarvning af en art...eller det vil sige, det må det jo have været :) Er der andre der har oplevet dette hos ravne? Jeg synes ikke, der er nogen beskrivelser af misfarvninger hos ravne nogen steder, selv om det jo må forefindes - ud over selvfølgelig de helt hvide varianter med hvide næb og ben?
Den ravn jeg så var utrolig flot, sund og ung at se på med masser af selvtillid og gå-på-mod :) Den led i hvert fald ikke under sin misfarvning / gen-defekt - hvilket jo altid er dejligt, da de ofte hos andre dyrearter, kan være nogen skravl ....håber at den finder en mage med en lignende defekt, så vi får en masse fine harlekin-ravne i fremtiden :)