postet: 15. juni 2013 kl. 20:20 emne: Fodring af skovspurve
Gør vi vores skovspurve en bjørnetjeneste?
Om vinteren er de ikke i nærheden af foderautomaten med solsikkefrø. Vi har nu 4 redekasser alle med skovspurvefamilier - og nu overtager de aldeles automaten med solsikker, så selv grøniriskerne bliver kyst væk.
Men iflg. DOF's artsbeksrivelse om skovspurv står der:
Føde:
Skovspurven lever af frø, insekter samt edderkopper. Ungerne fodres hovedsageligt med insekter, mens skovspurven om vinteren fortrinsvis lever af frø. Den optræder gerne på foderbrættet.
Så tænker vi: forkæler vi dem for meget med de der solsikker, så ungerne ikke får protein nok fra insekter? Eller skal vi regne med, at de selv finder ud af det og bare får et tiltrængt supplement i form af vores solsikkefrø?
Det er jo en klassisk diskussion den der med, om man skal fortsætte fodringen sommeren over. Hyggeligt er det jo at se på.
postet: 17. juni 2013 kl. 15:04 emne: Re: Fodring af skovspurve
Det er et væsentligt spørgsmål, du her bringer in foro. Vi fodrer selv ihærdigt med solsikkefrø, jordnødder og fedtblokke i vinterhalvåret. Men faktisk er det om foråret, småfuglene har det sværest med at finde føde. Så da fortsætter vi med lidt mere "varieret" kost, netop fordi det næppe er sundt for små mejse- og iriskmaver at leve på ren frødiæt. Det er vist faktisk kun hos tornirisken og måske gulspurven, at den naturlige ungeføde er frø (disse skønne fugle får serveret rene hampefrø og afskallede solsikkefrø på en lille strandvold, hvor havens øvrige fugle ikke kommer - kvitterer med at synge af hjertens lyst). Vi bruger så til de øvrige (mejser, grønirisk, spurve bogfinke og stær) en frøblanding med mange tørrede melorme frem til nu men herefter er det også slut! Så kan mejserne og skovspurvene gøre gengæld ved at rense vore roser og frugtbuske for bladlus og larver. Forår og sommer igennem har vi også frisk vand flere steder. Her kan man også få tornsanger, munk, rødstjert og hvid vipstjert lokket frem til beskuelse, når de bader og drikker.
Men, indrømmet, det er ikke mindst for vor egen fornøjelses skyld, at vi fodrer.
Og på ét punkt gør vi helt sikkert de små, fjerede venner en bjørnetjeneste: Spurvehøgen, begge køn, tager en tur forbi indtil flere gange om dagen; og små fjerbunker under høje støttepæle til æbletræer, høgene ofte bruger til at fouragere på (og kan ses i teleskopet), vidner om, at det ikke er forgæves!
postet: 25. juni 2013 kl. 16:54 emne: Re: Fodring af skovspurve
Jeg skal huske den med melorme til næste forår - det lyder rigtigt. Og så er vi enige om, at nu med små kvittere for vores gavmildhed ved at æde en passe bladlus m.m. i vores budskadser.
Tak for svar, Kim