Et spørgsmål til jer kloge hoveder. Jeg er idag blevet gjort bekendt med, at der på Vestsjælland er fældet et redetræ, hvor i der den forgangene sommer har ynglet rød glente. Er det lovligt at fælde træet og hvad er proceduren vedrørende tiltag til imødegåelse af dette?
Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning, lovbekendtgørelse nr. 1045 af 20. oktober 2008, med de ændringer, der følger af § 24 i lov nr. 1336 af 19. december 2008, og § 2 i lov nr. 514 af 12. juni 2009.
§ 6 a. Yngle- eller rasteområder for de pattedyr, der er nævnt i bilag 1, må ikke ødelægges eller beskadiges.
Stk. 2. Fugles reder må ikke forsætligt ødelægges, beskadiges eller fjernes. Æg må ikke forsætligt ødelægges eller beskadiges.
Stk. 3. Miljøministeren kan fastsætte regler om fældning af visse træer og forbud mod ødelæggelse eller beskadigelse af redesteder og yngle- eller rasteområder.
Hej.
Har du mulighed for at tilsende mig yderligere oplysninger over mail (mette@edderkoppe.net). Hvis dine oplysninger er rigtigt kan jeg kun forestille mig, at vi i DOF-Vestsjællands bestyrelse er meget interesserede i at se på sagen.
Jeg tror ikke, at den bekendtgørelse, som MHE henviser til, skal opfattes som et generelt forbud mod at ødelægge fuglereder uden for yngletiden, men Rød Glentes redetræer er specifikt beskyttet, jf. nedenstående bekendtgørelse.
Bekendtgørelse om fredning af visse dyre- og plantearter mv., indfangning af og handel med vildt og pleje af tilskadekommet vildt (BEK nr 901 af 11/07/2007)
§ 4. Kolonirugende fugles redetræer må ikke fældes i perioden 1. februar – 31. juli.
Stk. 2. Rovfugles og uglers redetræer må ikke fældes i perioden 1. februar – 31. august.
Stk. 3. Ørnes, sort storks og rød glentes redetræer må ikke fældes.
Stk. 4. Hule træer og træer med spættehuller må ikke fældes i perioden 1. november – 31. august.
Stk. 5. Digesvalereder må ikke ødelægges i perioden 1. april – 31. august.
Sidste nyt i sagen, redetræet er intakt, heldigvis. Der blev fældet i nærheden og ledelsen på godset er nu opmærksom på de lovmæssige tiltag der skal sikre vores truet danske sjældne ynglefugle. En opfordring til alle der har kendskab til sjældne fugles ynglepladser, fortæl det til skovfogden, driftslederen eller ejeren af jorden, det er ikke sikkert at de ved de har en naturskat på deres ejendom.