Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Knortegås - (Branta bernicla) - Brant Goose
Fugleart (IOC): Knortegås (Branta bernicla) Brant Goose ssp. nigricans - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Stubben, København, Danmark
Dato: 20. oktober 2003
Billede opsætning: Nikon Coolpix 4500 + Leica APO Televid 77
Fotograf: Mikkel Høegh Post, Danmark
Uploadet den: 21. oktober 2003
Hits: Billedet har været vist 4142 gange.
DK List Ranking: Set af 1038 ud af totalt 1510 personer!



Kommentarer:

Tim Andersen skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 14.56
Det ligner jo næsten en familieidyl med en forældrefugl og dens tre unger. Kan observatørerne bekræfte hvorvidt der var tale om en familieflok med den Sortbugede som den ene forælder? Og den anden forælder måske en Mørkbuget? Eller var der andre gamle fugle til stede, som kunne være forældrene?

Jeg ved ikke, om billedet snyder, men ser ryggen ikke ret lys ud for en Sortbuget? Blandt andet plejer der ikke at være så stor kontrast mellem ryggen og den sorte vingespids, som billedet antyder. Nå, måske så den anderledes ud i virkeligheden.


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 15.05
Det så umiddelbart ud som om den Sortbugede Knortegås indgik i en flok af adulte fugle, hvoraf et par havde et par unger med. I det - indrømmet - vigende lys på lokaliteten virkede de 14 af gæssene ret homogene.
Hvad angår oversiden, så synes jeg den på billederne fremstår lysere end den gjorde i felten. Her var én af de mest påfalde forskelle mellem "vor fugl" og de andre, at der netop ikke var kontrast mellem sort hals og sortagtig ryg (der havde et let brunt anstrøg), hvorimod alle de øvrige havde kontrast mellem mærk hals og grålig ryg.
Blot denne lille meddelelse for at besvare Tims spørgsmål.

KMO


Kenneth Rude Nielsen skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 15.31
Aalborg den 22.10-2003

Hej

Jeg har også tænkt tanken om det kunne være en familieflok men ikke tænkt videre over at ryggen er lidt lys.

Derimod når vi er i gang med at diskutere feltkendetegn på de Sortbugede Knortegæs er der et andet billede jeg har tænkt meget over.

I DOF's blad "fugle i felten" årgang 7- nr. 3 august 2001 på side 30 er der et billede af en Sortbuget Knortegås fra Agerø.

Denne gås synes jeg ser underlig ud. Ved mit første øjekast på billedet overså jeg faktisk fuglen trods den står centralt placeret.

Halspletten/ringen ser meget fin ud og ditto flanken. Ryggen synes jeg ser alt for lys ud og med netop stor kontrast til til meget mørkere hånd/vingespids. Der er ligeledes enorm afgrænset kontrast fra hals og brystparti til bug hvor bugen er gråliglys i forhold til bryst og hals som er mat sortgrå. Faktisk er bryst og hals mattere sort end på flere af de Lys- og Mørkbugede Knortegæs som også ses på billedet.

Måske er det billedet, trods god kvalitet som misleder mig!

Den håndfuld Sortbugede Knortegæs som jeg har set har klart været mere klassiske Sortbugede Knortegæs end dette individ.

Prøv at tage et kig på billedet! og vurder hvad du synes!

Venligst

Kenneth Rude


Martin Søgaard Nielsen skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 19.29
Med hensyn til opfattelsen af ryggens farve på billeder kontra i felten, ses samme tendens til lys ryg på et billede af Sortbuget Knortegås fra Öland 5/10-03, men det er dog her tydeligt at det er lysforholdene der skaber denne effekt.
http://www.club300.se/galleri/pictures.asp?id=2331

Med venlig hilsen

Martin


Rasmus Strack skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 21.34

Hej Alle.

Hvis det var/er en lysefekt, burde der så ikke være en glidende overgang imellem hals, ryg og vingespids? Det ser for mig ud som om at rygfarven er i glidende overgang til farven på den forreste del af flanken og at der er kontrast i nakken og til vingespidsen, hvis dette er rigtigt er der vel næppe tale om et typiskt eksemplar, men snarre om en hybrid. Det skal dog medgives at såvel hals- og flanketegning ser rigtig god ud, hvilket den vel ikke nødvendigvis vil gøre på en hybrid.

Hvis det skulle være en familieflok, burde de ungefugle vel have lidt tydeligere sortbugede karrekterer, hvis man altså går ud fra at faderen/moderen er en ægte sortbuget, de(ungfuglene) ser ganske normale ud for mig.
Konklutionen (for mig) må være at der her er tale om enten en besynderlig lysefekt, en hybrid eller at at sortbuget knortegås godt må ha den rygfarve den på dette foto har (hvilket jeg ikke har set beskrevet).
Er der flere foto af denne fugl?

Med venlig hilsen
Rasmus strack


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 22.30
Da jeg havde æren af at se såvel Stubben-fuglen som den fugl, der refereres til fra Öland, vil jeg kommentere, at fuglen fra Öland blev bedømt som "ikke helt ren nigricans", ider ryggen var af farve som den mørkbugede knortegås, den sås sammen med. Stubben-fuglen havde tydeligt mørkere ryg end de mørkbugede, den var i flok med. Ölandsfuglen afveg desuden ved at have en mindre hvid halsplet, der kun fortsatte over forhalsen via et meget smalt, hvidt bånd. Stubbenfuglen havde her en bredere halsring fortil, men selve halspletten virkede bredest bagtil, i lighed med den skumle ölandsfugl. Ud fra feltnotater fra Californien (overvintrende fugle) kan jeg se, at de fleste havde bredere hvid halsplet forrest på halsen, men at variationen dækkede hele spektret fra næsten "ringdrossel på forhalen" til stort set manglende hvidt.
Ölandsfuglen havde en let kontrast mellem sort hals og gråtonet bug. Denne så ud til at mangle på Stubbenfuglen, der i flugten så helt sort ud på undersiden.
Hvad vi ikke kunne se på Stubbenfuglen var, hvor langt det mørke på bugen fortsatte bag benene. Generelt har nigricans mere udbredt sort her (dækker anus hos de fleste, går til foran anus hos de fleste mørkbugede), men variationer findes.
I juninummeret af British Birds 2003 kan man læse nærmere om halsplettens udseende og hvordan den bliver anlagt. En fugl, der blev opdaget i December havde kun en lille halsplet, men i marts var den bred og ret typisk for formen.
Omkring evt. hybridfamilie, så var de fleste gæs i Stubbenflokken adulte, blot 4 ungfugle kunne ses ud af 15 fugle. Så den sortbugede behøver ikke have nogen anden forbindelse med dens "venner" andet at de har fulgtes ad under trækket. I øvrigt er andelen af ungfugle i år meget lav, hvilket mere end antyder en dårlig ynglesucces på den russiske tundra.


Anders Hammergart skriver onsdag 22. oktober 2003 kl. 22.38
Hej Alle

Til spørgsmålet om en lille familieflok kan jeg sige, at da jeg opdagede fuglene kl. 15:15 lå der på lokaliteten i alt 16 individer, af hvilke den Sortbuget var den ene. Resten var en blanding af adulte og 1k-fugle. Den nøjagtige fordeling blandt disse fik jeg dog ikke gjort op. Flokken drev rundt i bassinet der dannes mellem del 1 og 2. Snart samlet, snart spredt, så billedet er kun udtryk for et udpluk af en lille del af den samlede flok i det øjeblik billedet er taget. I hvert fald som det forholdt sig i tidsrummet fra 15:15 til 15:50. Der var bestemt intet der tydede på, at den Sortbuget holdt sig til nogle bestemte individer af de andre Knortegæs.
Hvad der derimod forbavsede mig, da jeg så billedet var, at ryggens gråbrune tone, der godt kunne erkendes i felten, tilsyneladende går ned i et smalt stykke lige foran den store hvide flankeplet. Dette kunne bestemt ikke erkendes i felten. Og jeg havde trods alt fuglene inde på en afstand af ca. 50 meter nå de var tættest på. Den hvide halsring, som var meget bred fortil (Dette ses ikke så tydeligt på billedet), var måske knap så hvidmættet i farven, som jeg har set tidligere. Jeg har spekuleret på, om favemætheden på denne ring måske kan være et udtryk for fuglens alder. Kunne være spændende at undersøge.
Med venlig hilsen
Anders Hammergart


Kim Fischer skriver torsdag 23. oktober 2003 kl. 22.02
Jeg synes det er interessant at rygfarven skulle udgøre et problem. Netop denne "mahognifarve" har jeg set hos flere eksemplarer på Fanø. Se iøvrigt på googles billedsøgning, søg f.eks på black brant.

Jeg mener også at have set en artikel om bl.a rygfarve, hvor det hævdes at der skulle være forskel på de to bestande af Sortbuget Knortegås, men husker ikke hvor - vistnok Birding World? Det fremgår dog ikke klart af de fotos på googlesøgningen.

Ungfuglene tror jeg ikke man skal forvente at kunne se en forskel på!

Ellers er knortegæs (alle gæs - fugle...) variable, og man finder ikke to helt ens fugle. Ser man diverse fotos af de sortbugede taget på gængse overvintringslokaliteter ser det for mig ud som en meget variabel race/art!

Desuden har jeg oplevet at blive forbavset over efterfølgende at se digiscope fotos af en iagttaget fugl, især hvad lyseffekt angår. Måske er der noget her man skal være opmærksom på?

Venlig hilsen

Kim Fischer.


Rasmus Strack skriver lørdag 25. oktober 2003 kl. 19.41
Hej alle.
Efter at have set nettop denne fugl fredag, må jeg æde mine ord..
Det må være en lyseftek da fuglen i felt ikke virker så lys som den gør på dette foto, den ser faktiskt rigtig god ud. Det er i felt svært at se nogen form for kontrast imellem hals,ryg og vingespids, den virker sortchokoladebrun (hvis der er noget der hedder det?) på ryggen, tydeligt mørkere end de mørkbugede.

Rasmus Strack


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 25. oktober 2003 kl. 21.34
I dag kl 1015 opdagedes endnu en sjællandsk sortbuget, ved Maderne i Præstø Fjord. Denne fugl lignede meget Stubben-fuglen, men lysforholdene var lidt anderledes. Igen var det svært at se nogen kontrast mellem hals og ryg, dog den Madernefuglen skønnet en tone brunere på ryggen (og meget klart mørkere på ryggen end de mørkbugede knortegæs, den var i selskab med). Desuden var der set forfra ingen kontrast mellem hals og bug, og det mørke strakte sig bagud i en smuk bue omfannende anus. Halsringen var bredere end på Stubbenfugle, og gik i fuld styrke rundt om forhalsen, og flankerne var skrigende hvide, med brune buer bagtil.
Heller ikke på denne fugl var der størrelse - og proportionsforskelle i forhold til mørkbuget; måske lidt mere tyggegummikindr, men ikke noget voldsomt. Næbbet således ikke forskelligt fra de mørkbugedes. En eventuel forskel - som antydet i litteraturen - gælder formentligt kun for "stornæbbede" hanner af sortbuget.
At Madernefuglen fra tid til anden blev forstyrret af en stor rovfugl er en anden, og rigtig god historie.


Kenneth Rude Nielsen skriver mandag 8. december 2003 kl. 16.08
Hej

På følgende link findes billeder og debat vedrørende id af Sortbuget Knortegås, hybridformer samt mellemtyper.

Klik her.

Venligst

Kenneth Rude



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.203 sek.
til toppen