Home   In co-operation with DOF
Home
DK obs.
WP obs.
Bird news 
Bird list of DK
Forum
The Gallery
Rankings
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



The Gallery

Picture:


click to enlarge

Picture information:
Bird species: Hume's Leaf Warbler - (Phylloscopus humei)
Bird species (IOC): Hume's Leaf Warbler (Phylloscopus humei) - species factsheet
Voice: Voices can be found here (external link).
Location: Christiansø, Denmark
Date: 30th September 2010
Picture info: TEO fandt denne sanger på Chrø, og meldte den ud som en vingebåndssanger, der så meget bleg ud. Vi havde imidlertid svært ved at forestille os, at man kan se humes i september, og prøvede derfor ihærdigt, at finde noget der kunne pege på en afvigende hvidbrynet, og nogle mente ikke det kunne være en humes. Desværre sagde fuglen ikke et kvæk, så helt sikre på noget blev vi aldrig. Da vi snakkede om fuglen om aftenen, og fik kigget lidt billeder på nettet, havde vi efterhånden meget svært ved at finde noget, der skulle pege imod en humes, og det mener vi derfor det må være. Er du enig eller uenig, hører vi gerne hvorfor.
Picture setup: Canon 7d + 100-400 mm
Photographer: Mikkel Willemoes Kristensen, Denmark
Uploaded: 5th October 2010
Hits: The picture has been viewed 4867 times.
Danish List Ranking: Seen by 356 out of 1510 persons in total!
More information about this species status in Denmark can be found her: [species status].



Comments:

Klaus Malling Olsen writes Tuesday October 5th 2010, 10:36 am
Såvel den støvede grundfarve som overvejende sort næb, sorte ben og næsten utegnet kind - og kun ét tydeligt vingebånd passer altsammen meget fint på Humes. Den eneste detalje jeg synes passer mindre godt er, at tertiærerne er meget sorte med distinkte lyse rande, hvilket ses hos Hvidbrynet, mens jeg ikke mindes at at have set Humes med så tydelig tertiærtegning.
Der findes svenske fund, der er tidligere end dette, så rent tidsmæssigt er det ikke muligt for en Humes. En svensk Ørkenstenpikker fra Öland disse dage er jo også ret tidelig; de to arters optræden plejer at være ret ens med sen efterårsoptræden.


Jan Speiermann writes Tuesday October 5th 2010, 11:01 am
Jeg er meget enig i at det ligner en humes. Og med hensyn til tertiærernes lyse rande er de vel ikke meget forskellige fra denne fugl fra Fanø 2003; http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=2140


Klaus Malling Olsen writes Tuesday October 5th 2010, 11:24 am
Ser man på andre friske efterårsfugle, f.eks. en ringmærket fra Falsterbo, ser man en lignende tendens til at friske tertiærer kan se mere kontrastrige ud end man ser dem længere fremme på efterår og vinter. Og dét gør Christiansø-fuglen til en ret sikker Humes i mine øjne. Betegnelesen "ret sikker" skal fortolkes som den defensiv, der altid til være ved bedømmelse af en fugl udelukkeende ud fra fotos - det er unægteligt svært at argumentere for Hvidbrynet når fuglen ser sådan ud (selvom der forekommer mere gråtonede Hvidbrynet end de klassiske, har de fortsat mere plettet kind, tydeligere forreste vingebånd og mere kontrastrigt helhedsindtryk, mere lyst ved undernæbbets basis samt lysere ben).



Troels Eske Ortvad writes Tuesday October 5th 2010, 4:53 pm
Fuglen gav også i felten et mere ensfarvet indtryk end Hvidbrynet Løvs grundet mindre kontrast mellem over- og underside og generelt svagere dragtkarakterer. Øjenbrynsstriben havde et påfaldende grålig-beige anstrøg hvilket gav associationer hen ad tristis Gransanger og kronen, nakken og forryggen var grålig. Resten af oversiden var olivengrøn i en mere forvasket nuance end en typisk Hvidbrynet. Som nævnt havde den ret brede lyse kanter på tertiærerne hvilket også blev bemærkede i felten, men dette er muligvis ikke er helt unormalt på denne årstid. På afstand var det kun det nederste vingebånd som stod tydelige frem og den manglede den mørke indramning af vingebåndet, som en typisk Hvidbrynet. Jeg afspillede kald af Hvidbrynet hvilket den ikke reagerede på men der blev ikke afspillet humei-kald. Der var et pænt fald af småfugle på Christiansø d. 30/9 men det var ikke lige Himalayasanger vi havde tænkt skulle blive dagens hit denne solbeskinnede og lune september-dag. Det kan også nævnes, at der dukkede Fuglekongesangere op i Sverige samme dag hvilket ligeledes er lidt tidligere end normalt.


Troels Eske Ortvad writes Wednesday October 6th 2010, 2:58 pm
Hvad angår hvornår humei ankommer til Europa, så er de tidligste fund i Norden jf nettet:

Sverige, 2/10 (48 fund til og med 2008)
Norge, 4/10 (22 fund til og med 2009)
Finland, 7/10 (43 fund til og med 2008)

Arten er i øvrigt også truffet nogle gange om vinteren og på forårstræk.


Klaus Malling Olsen writes Wednesday October 6th 2010, 5:38 pm
Bogen "Sällsynta Fåglar" har tidligste svenske efterårsfund 11.9 1985 på Öland, desuden er der endnu et svensk septemberfund. Så helt udenfor nummer er Chrø-fuglen slet ikke


Geir Mobakken writes Wednesday October 6th 2010, 6:46 pm
De svenske september-funnene er revurdert og underkjent. Hva gjelder tidligste norske funn er det riktig at det fram til i år var en fugl fra 4.10 (Utsira, Rogaland i 2003). Dette har i år blitt justert ned til 2.10.2010 (Sula, Sør-Trøndelag).

Geir Mobakken



New comments on this photo is not allowed.



Please note: that all images are copyrighted and cannot be reproduced in any way without permission from the photographers.



to the top copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Denmark
contact us: netfugl@netfugl.dk - about us: webmasters - generated in 0.053 sec.
to the top