Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

TOKKEKØB HEGN – Ynglefugle 2012

Artiklen er tilføjet af MBH lørdag 22. december 2012 kl. 16.51. Læst 4101 gange
Gennem vinteren 2011/12 var Tokkekøb Hegn hjemsted for nogle interessante fugle. Først og fremmest Spurveugle, som jeg opdagede 20/11 2011, og hvor det siden skulle vise sig, at der var to fugle, hvilke ydermere dannede par. Dernæst var der en massiv invasion af Hvidvinget Korsnæb, hvor der blev set op til 45 om dagen.

Foranlediget af ovennævnte begyndte jeg at aflægge nærmest daglige besøg i skoven, og efterfølgende besluttede jeg mig for at gøre et forsøg på at registrere ynglefuglene i området. Igennem det tidlige forår og frem til det sene efterår har jeg besøgt skoven et utal af gange. Ofte et par gange om dagen. I perioden fra medio november 2011 og frem til medio november 2012, har jeg således besøgt skoven mere end 175 gange fordelt på ca. 165 observationsdage.

Jeg vil i det følgende redegøre for resultaterne af denne undersøgelse, idet jeg mener, at et sådant ”projekt” fortjener en offentliggørelse. Jeg håber, at nogle fuglekiggere vil finde dette interessant og måske blive ansporet til at opstarte lignende projekter på andre lokaliteter.


Undersøgelsesområdet
Tokkekøb Hegn afgrænses af Allerød by mod vest og Store Dyrehave mod nord. Mod syd afgrænses skoven af Blovstrød samt de militære arealer nord for Sandholmlejren. Mod øst afgrænses skovområdet af markarealer ved Lille Slutterup og markerne vest for Isterødvejen. Den østligste og nordøstlige del af skovområdet benævnes på kort undertiden som Kirkelte Hegn, men i det følgende behandles og benævnes hele området som Tokkekøb Hegn for overskuelighedens skyld - samt det faktum, at hele området er et sammenhængende skovareal.

Hele skovområdet vest for Kongevejen er ”hundeskov” med løsgående hunde, og jeg har ikke undersøgt denne del særlig grundigt, da der er mange forstyrrelser her. Ligeledes har jeg ikke brugt megen tid i den del af skoven, der ligger nord for Store Donse Dam. Det er således især den centrale del af skoven, herunder vandområderne, der har været genstand for mine undersøgelser.

Skovområdet er varieret med større partier af løvskov brudt af områder med nåleskov, herunder mindre områder med lærk og lidt fyr. Terrænet er kuperet med bakker og lavninger. Der er flere skovmoser samt damme. Mod nord er der to lergrave. Den største skovsø i området er Store Donse Dam, og denne er forbundet til den mindre Lilledam med Donse Å. Indenfor nogle få kvadratkilometer er området ret så varieret, hvilket bidrager til en god diversitet af fugle.


Resultater
De mest bemærkelsesværdige af ynglefuglene er efter min mening: Isfugl, Hvinand, Duehøg, Svaleklire, Skovsneppe, Huldue, Lille Flagspætte, Rødrygget Tornskade, Misteldrossel og Ravn. De varierede biotoper sikrer en god artsrigdom, og indenfor et relativt lille afgrænset område yngler således ca. 70 arter, hvilket må betegnes som flot for en skovlokalitet. Hulrugende arter er godt repræsenteret i pæne antal. Dette skovområdes kvalitet var for alvor blevet understreget, såfremt Spurveuglerne var blevet for at yngle, men dette må vi have til gode en anden gang.


Artsgennemgang
Herunder følger en gennemgang af de enkelte arter, som yngler i området, hvor jeg for de mere fåtallige har forsøgt at estimere et antal ynglepar. De skønnede antal skal naturligvis tages med et vist forbehold, idet der ikke er foretaget en reel punkttælling. Ligeledes kan det være vanskeligt at opgøre antal ynglepar af de tropetrækkende insektædere, som ankommer efter løvspring.

Jeg vil kommentere de mere fåtallige arter, da det er disse, jeg har givet størst opmærksomhed. De fleste oplysninger kommer fra min egen notesbog, og disse er endvidere indtastet i dofbasen.dk, hvorfra jeg også har hentet nogle supplerende oplysninger.


Toppet Lappedykker Podiceps cristatus
En enlig fugl opholdt sig længe i Store Donse Dam. Men først 21/5 så jeg to fugle sammen her. De udførte parringsleg, men tilsyneladende mislykkedes yngleforsøget, og hen mod slutningen af juni var fuglene væk. En mink sås ved et par lejligheder i området, og måske er denne årsag til en ringe ynglesucces for flere vandfugle i området. Jeg så minken ved såvel Store Donse Dam som ved lergravene.

Gråstrubet Lappedykker Podiceps grisegena
To par gjorde yngleforsøg i lergravene. Et par havde succes med to unger i den østlige lergrav, men senere forsvandt såvel den ene unge som den ene forældrefugl (ædt af minken?). Det andet par i den vestlige lergrav sås rugende, men unger blev det ikke til.

Knopsvane Cygnus olor
De 3 ynglepar fik hhv. 1, 5 og 5 unger. Dog forsvandt mindst 4 af disse hen over sommeren, og synderen er måske igen minken?

Grågås Anser anser
Flere par yngler ude på holmene i Store Donse Dam, og jeg registrerede 2 par med nyklækkede unger. Det reelle antal er formodentlig noget større.

Gråand Anas platyrhynchos
5-10 ynglepar.

Troldand Aythya fuligula
Blot 1 ynglepar. Den 4/7 sås en hun med 4 nyklækkede unger.

Hvinand Bucephala clangula
1 ynglepar. Den 14/5 sås en hun med 8 (!!) nyklækkede unger. Der er opsat nogle få kasser til hvinand, og en af disse var således beboet af en familie hvinænder. Flere hvinænder sås sommeren igennem, men kun denne ene hun sås med unger.

Hvepsevåge Pernis apivorus
Ikke med sikkerhed konstateret ynglende; men 13/7 sås en adult han overflyvende, hvilket kan være en strejfer fra en af de omkringliggende skove eller måske en fugl fra et uopdaget ynglepar i den nordlige del af området?

Duehøg Accipiter gentilis
1 ynglepar. Arten har ynglet her i flere år. I år fik de 2 unger. Den 1/7 havde disse for nylig forladt reden og tiggede ivrigt.

Spurvehøg Accipiter nisus
1 ynglepar. Sås sommeren igennem – også udfløjne 1K-fugle. Jeg havde dog ikke held med at finde selve reden.

Musvåge Buteo buteo
Minimum 3 ynglepar. Jeg fandt 3 reder, men der kan have været flere.

Tårnfalk Falco tinnunculus
1 ynglepar. Den 13/7 sås en hun med 2 unger i det åbne område ved vestlige lergrav, hvor der er opsat kasser i højspændingsmasterne.

Grønbenet Rørhøne Gallinula chloropus
1-3 ynglepar. 1 par i Krebsedam og 1K-fugle sås i vestlige lergrav samt Store Donse Dam.

Blishøne Fulica atra
8-15 ynglepar.

Skovsneppe Scolopax rusticola
2-4 ynglepar. Vurderet ud fra antallet af fugle i revirflugt.

Svaleklire Tringa ochropus
1 ynglepar. Den 27/4 sås hannen syngende fra en grantop ved en af skovmoserne, og hunnen fløj kaldende rundt i umiddelbar nærhed af ham. Herefter flere observationer. Jeg eftersøgte ikke reden eller unger, da jeg ikke ønskede at forstyrre unødigt.

Huldue Columba oenas
2-4 ynglepar. Vurderet ud fra antallet af kurrende fugle samt fugle i parringsflugt, hvor de glider med hævede vinger.

Ringdue Columba palumbus
Meget almindelig ynglefugl.

Tyrkerdue Streptopelia decaocto
Yngler i haverne op til skoven, men ikke i selve skoven.

Gøg Cuculus canorus
1-3 ynglepar.

Spurveugle Glaucidium passerinum
1 fugl opdaget 20/11 2011. Denne begyndte at synge fra omkring årsskiftet, og den 9/1 sås 2 fugle meget tæt sammen. De udstødte bjæffende lyde til hinanden samt et lavmælt ”ty-iitt”, og sad på et tidspunkt klods op ad hinanden. De fløj sammen rundt og kiggede på huller i træer. Jeg var ikke i tvivl om, at de havde dannet par. I marts så jeg dem igen sammen, hvor hunnen sad afventende, alt imens hannen var på sin sangrunde for at markere reviret. Meget tydede på, at vi skulle have et ynglepar i skoven, og hannen sang vedvarende morgen og aften i store perioder af januar, februar og endnu mere intenst i marts. Men hen mod slutningen af marts var det slut, og sidste indtastede dato med den syngende fugl var 21/3. Jeg har ikke siden set noget til fuglene, hvorfor det antages, at de er trukket nordpå lige omkring jævndøgn.

Natugle Strix aluco
3 ynglepar. Det lykkedes mig at finde 3 familier i hver sin ende af skoven.

Isfugl Alcedo atthis
1 ynglepar. Ankom i primo april og sidste fugle forlod området i månedsskiftet september/oktober. I den mellemliggende periode nåede parret at producere 4 kuld unger med tilsammen 10 flyvefærdige unger - imponerende!! Dette vil blive beskrevet andetsteds.

Sortspætte Dryocopus martius
Tidligere i 1980´erne og -90´erne ynglede arten formodentlig her. Jeg har selv flere iagttagelser fra dengang, hvilke på et senere tidspunkt bliver indtastet i dofbasen.dk. De senere år har observationerne været af en mere tilfældig karakter, og arten yngler ikke længere i området. Dog ses så godt som årligt strejfende fugle uden for yngletiden.

Stor Flagspætte Dendrocopos major
10-20 ynglepar. God bestandstæthed!

Lille Flagspætte Dendrocopos minor
Formodentlig 1 ynglepar. Flere observationer foråret igennem. I maj sås både en han og en hun sammensteds i en egnet biotop i skoven. Hannen trommede ivrigt, og jeg fandt 2 friske huller i den rigtige størrelse. Men det var ikke her de havde lagt eventuelle æg, idet flere besøg her i juni og juli var uden resultat. Måske havde de i stedet rede ude på holmene i Store Donse Dam?

Sanglærke Alauda arvensis
1 ynglepar. På markerne i skovens nordøstlige udkant.

Landsvale Hirundo rustica
3-5 ynglepar. I åbne områder i skoven, f.eks. ved skovbørnehaven.

Skovpiber Anthus trivialis
To fugle rastede i skoven 27/4, men efterfølgende hverken set eller hørt syngende. Jeg havde forventet, at arten skulle yngle i området, men det gør den tilsyneladende ikke. Dette overrasker mig meget, idet der er egnede biotoper flere steder indenfor området.

Hvid Vipstjert Motacilla alba
3-5 ynglepar.

Gærdesmutte Troglodytes troglodytes
10-20 ynglepar.

Jernspurv Prunella modularis
3-5 ynglepar.

Rødhals Erithacus rubecula
Almindelig ynglefugl.

Nattergal Luscinia luscinia
Én syngende fugl ved vestlige lergrav i ultimo maj kunne indikere yngel i området, men naturligvis kunne det også dreje sig om en syngende trækgæst.

Rødstjert Phoenicurus phoenicurus
5-10 ynglepar.

Solsort Turdus merula
Meget almindelig ynglefugl.

Sjagger Turdus pilaris
2-4 ynglepar. Nær Lilledam.

Sangdrossel Turdus philomelos
Meget almindelig ynglefugl.

Misteldrossel Turdus viscivorus
1 ynglepar. I juni sås en familie med min. 2 udfløjne unger i området Store Bøllemose/Hanemose.

Rørsanger Acrocephalus scirpaceus
2-3 ynglepar. Rørbevoksning i lergravene.

Gærdesanger Sylvia curruca
Yngler i haverne op til skoven, men ikke i selve skoven.

Tornsanger Sylvia communis
2-4 ynglepar.

Havesanger Sylvia borin
5-10 ynglepar.

Munk Sylvia atricapilla
Almindelig ynglefugl.

Skovsanger Phylloscopus sibilatrix
3-6 ynglepar.

Gransanger Phylloscopus collybita
5-10 ynglepar.

Løvsanger Phylloscopus trochilus
Almindelig ynglefugl.

Fuglekonge Regulus regulus
Almindelig ynglefugl.

Grå Fluesnapper Muscicapa striata
3-5 ynglepar.

Broget Fluesnapper Ficedula hypoleuca
1-3 ynglepar. Overraskende lavt antal!

Halemejse Aegithalos caudatus
3-5 ynglepar.

Sumpmejse Poecile palustris
3-6 ynglepar.

Sortmejse Periparus ater
Almindelig ynglefugl.

Blåmejse Cyanistes caeruleus
Almindelig ynglefugl.

Musvit Parus major
Meget almindelig ynglefugl.

Spætmejse Sitta europaea
10-20 ynglepar. God bestandstæthed.

Træløber Certhia familiaris
5-10 ynglepar.

Rødrygget Tornskade Lanius collurio
1-2 ynglepar. 1 par med 3 nyudfløjne unger i juli samt en adult han andetsteds i skoven i yngleperioden. Sidstnævnte opholdt sig i et mere utilgængeligt område, og jeg fik ikke fulgt op på dette mulige ynglepar.

Skovskade Garrulus glandarius
5-15 ynglepar.

Husskade Pica pica
5-10 ynglepar.

Allike Corvus monedula
3-5 ynglepar.

Gråkrage Corvus cornix
3-5 ynglepar.

Ravn Corvus corax
1 ynglepar. Par med 3 nyudfløjne unger i juli og august.

Stær Sturnus vulgaris
10-20 ynglepar. Især i området omkring lergravene.

Gråspurv Passer domesticus
Almindelig ynglefugl i haverne op til skoven.

Skovspurv Passer montanus
Almindelig ynglefugl i haverne op til skoven.

Bogfinke Fringilla coelebs
Meget almindelig ynglefugl.

Grønirisk Chloris chloris
3-5 ynglepar. Mere almindelig i haverne op til skoven.

Stillits Carduelis carduelis
2-4 ynglepar. Nær lergravene.

Grønsisken Carduelis spinus
Den 12/8 så jeg 5 fugle nær Kulmiledrag, så muligvis har arten ynglet i området.

Tornirisk Carduelis cannabina
2-5 ynglepar. Udkanten af skoven ved markskel.

Hvidvinget Korsnæb Loxia leucoptera
I kølvandet på den store invasion i løbet af vinteren 2011/12 ynglede denne art enkelte steder i Jylland samt i Gribskov på Sjælland i sommeren 2012. Der sås rigtig mange i Tokkekøb Hegn i vinterperioden, og antallet toppede i januar med dagsmaksimum på op til 45. I løbet af februar klingede det noget af, og i marts var der blot 2 observationer af enlige fugle. Der var ingen observationer i april, og først 30/5 sås arten igen. Denne gang en enlig syngende fugl. Men intet tyder på, at arten har ynglet på denne lokalitet.

Lille Korsnæb Loxia curvirostra
1 ynglepar. Tilsyneladende ynglede nogle fugle tidligt på foråret/sidst på vinteren, idet jeg så en familiegruppe et par gange i maj. Der var flere observationer i marts og april.

Dompap Pyrrhula pyrrhula
3-5 ynglepar.

Kernebider Coccothraustes coccothraustes
3-5 ynglepar.

Gulspurv Emberiza citrinella
3-5 ynglepar.

Rørspurv Emberiza schoeniclus
1-3 ynglepar. Rørbevoksning i lergravene.

Kommentarer:

Carsten Murmann skriver mandag 24. december 2012 kl. 11.06
Fornem rapport -
ikke mindst om andefugle, skovsanger, skovpiber, hvidv. X,
gråstr. lapp. og MINK?

Ja, trods islæt af græsområder konstateres skovhornugle
kun som sjælden efterårs/vinterfugl i min Allerød optik.

VH .............. C.


Jesper Leegaard skriver tirsdag 25. december 2012 kl. 10.47
Jeg kan også godt lide, at læse en grundig rapport om en lokalitets ynglefugle.
Jeg har også ventet længe på at høre, hvordan det egentlig gik med Spurveuglerne i Tokkekøb Hegn.

Venlig hilsen

Jesper


John Dreyer Andersen skriver onsdag 26. december 2012 kl. 10.54
Hej Brian

Flot arbejde, vigtigt at den slags bliver gjort for fuglene og for DOF.
Jeg kan kun opfordre til at resultaterne bliver indtastet som bearbejdede ynglefugle i DOFbasen så lokalafdelingen og andre kan bruge dem i arbejdet for at beskytte lokaliteten.

Med venlig hilsen
John Dreyer Andersen


Brian Rasmussen skriver onsdag 26. december 2012 kl. 18.12
Tak til jer alle for de rosende ord. Jeg er glad for interessen for min rapport.
Hej John. Jeg har allerede lagt en del af oplysningerne ind i dofbasen som bearbejdede ynglefugle. Jeg krydstjekker oplysningerne, og skulle der mangle noget, vil dette naturligvis blive indtastet efterfølgende.
Med venlig hilsen
Brian


Michael Westerbjerg Andersen skriver lørdag 29. december 2012 kl. 08.57
Også stor ros herfra... Dejligt at se et selvstændigt uopfordret initiativ grebet ud af ren & skær interesse og lyst til at finde ud af noget (og givet vis også interessen i at holde et "beskyttelseøjmed" en eventuel ynglende Spurveugle). Sådan noget kan jeg godt li'


Fornemme arter du har ynglende... Grønsisken, Svaleklire, Hvinand, Rødstjert (mange!), Sortspætte (trist at den tilsyneladende er i tilbagegang), Duehøg, og ... næsten Spurveugle. Ingen Korttået Træløber eller Rødtoppet Fuglekonge...

Bedste hilsner

Michael



Lars Tom-Petersen skriver lørdag 29. december 2012 kl. 13.44
Hej Brian.

Jeg tilslutter mig flokken af rosende ord til din rapport, som genoptager en gammel tradition inden for ornitologien.

Engang var de grundige lokalitetsrapporter, som byggede på grundige optællinger, en af kernerne i DOF's puplikationer.
Du kunne ikke lukke et nummer af DOFT, diverse lokalblade, Feltornitologen, Fugle eller, hvad de ellers har heddet, uden at der var en eller flere lokalitetsbeskrivelser.
Det fylder stadig meget i DOF's arbejde (caretakerprojektet m.m.), men fylder sjældent meget i bladene.
Bladene er de sidste mange år blevet domineret af eksotiske rejsemål, fuglefoder, bestemmelsesartikler, fuglekasser, hits, fuglefotografer m.m. Ikke et ondt ord om disse ting, som vel afspejler mangfoldigheden inden for vores interesse.

Men de grundige lokalitetsbeskrivelser har været savnet. Undtagelserne er de flotte temanumre af DOFT om Vejlerne, Tipperne og senest Nissum Fjord, samt enkelte artikler fra caretakere f.eks. om Grib Skov.

Gerne mere af den slags, tak!

Bedste hilsner
Lars


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 29. december 2012 kl. 15.41
Flot arbejde, Brian!

En rigtig god og grundig gennemgang, der bør inspirere andre til at publicere lignende artikler på Netfugl.


Lars Tom-Petersen skriver lørdag 29. december 2012 kl. 18.06
Med baggrund i de positive reaktioner på Brians rapport hermed et konkret forslag til Netfugl's bagmænd:

Var det ikke en ide, at lave et lokalitetsregister i stil med Turrapporterne. Det kunne måske inspirere nogle til at komme i gang, eller støve af, hvad de har liggende i skufferne/på harddisken.

Jeg bidrager gerne selv til et projektet. Jeg har færdige rapporter liggende fra de fleste af mine ynglefugletællinger de senste 10 år på Mellempoldene i Randers Fjords udløb + resultater af Gudenå-tællegruppens ynglefugletællinger fra Hornbæk Enge de sidste 5 år. Indtil nu er det kun en snæver kreds, der har set materialet.
Ældre ting fra Randers og omegn vil også nemt kunne støves af - måske endda gamle tællinger fra sidst i 60'erne/begyndelsen af 70'erne fra St. Kattinge Sø, Bognæs og Ærø. Det ville måske ligefrem være en kærkommen anledning til at få ryddet op i alt det gamle, uden at det behøver at blive til store forkromede artikler til DOFT.

Bedste hilsner
Lars


Rene Christensen skriver lørdag 29. december 2012 kl. 19.59
Hvis der er nogen der ligger inde med ældre bearbejde ynglerapporter. så få det lagt på DOF-basen.


Lars Tom-Petersen skriver mandag 31. december 2012 kl. 12.03
Ja, nemlig, Rene.

Mit forslag var bare noget andet, nemlig at man havde mulighed for at lægge samlede lettere bearbejdede lokalitetsrapporter ind i et forum, hvor andre også kunne have fornøjelse af at læse dem - fuldstændig som Brians udmærkede værk.

Bedste hilsner og Godt Fuglerigt Nytår
Lars


Brian Rasmussen skriver mandag 31. december 2012 kl. 17.30
Jeg er fuldstændig overvældet over interessen for - og de mange positive kommentarer - til min rapport. Tusinde tak til jer alle – det er dejligt med et skulderklap ovenpå de mange arbejdstimer i skoven.
Til Carsten Murmann kan jeg oplyse, at jeg ikke har hørt/set skovhornugle i Tokkekøb Hegn, hvilket også overrasker mig. Men måske er de 3 par Natugler så dominerende i skoven, at der ikke tolereres Skovhornugler fra deres side?
Til Michael W. Andersen kan jeg oplyse, at jeg også havde forventet at finde Rødtoppet Fuglekonge – om end så blot som en syngende forårsgæst. Måske skulle jeg forsøge V for Kongevejen og i den nordligste del til foråret? Korttået Træløber har jeg også eftersøgt uden held, men den burde også være til at finde i fremtiden. Især det mere åbne område omkring og umiddelbart N for lergravene, hvor der tillige er nogle ældre egetræer, ser lovende ud for sidstnævnte art. I øvrigt rammer du (MWA) plet med din antagelse om drivkraften i dette projekt: Ren og skær lyst til at finde ud af noget nyt – og naturligvis en opfølgning på Spurveuglernes interesse for denne skov. For mig personligt har det også været interessant, idet projektet har været anderledes end det, som jeg ellers har arbejdet med fuglemæssigt. Jeg har førhen primært haft fokus på trækfugle og sjældne fugle, og derfor har det været sjovt og spændende i en periode at gøre mig som ”skovmand”.
Til Lars Tom-Petersen: Jeg tilslutter mig fuldt ud din opfordring til at få ”sagerne” op af skufferne, få dem støvet af og lagt på nettet. Mange interessante undersøgelser bliver desværre aldrig offentliggjort. Og det er jo en skam, idet nogle rapporter kunne bruges i naturbeskyttelsesøjemed. Og om ikke andet så være med til at stille vores nysgerrighed.
Som Klaus Malling Olsen og Rene Christensen opfordrer til: Brug netfugl.dk til at publicere rapporter og artikler om dine undersøgelser og husk endelig at få lagt oplysningerne i dofbasen.dk (også bearbejdede ynglefugledata). Så består de for evigt og kommer også vore efterkommere til glæde og gavn.
Godt Nytår til alle brugere af netfugl.dk
Venlig hilsen
Brian




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.059 sek.
til toppen