Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Skoggerdue - (Streptopelia roseogrisea) - African Collared Dove
Fugleart (IOC): Skoggerdue (Streptopelia roseogrisea) African Collared Dove - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Bir Shalatein, Egypten
Dato: 14. maj 2003
Billede opsætning: Nikon Coolpix 995 + Leica APO Televid 77
Fotograf: Jens Søgaard Hansen, Danmark
http://www.netfugl.dk
Uploadet den: 22. maj 2003
Hits: Billedet har været vist 6852 gange.Kommentarer:

Morten Heegaard skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 12.12
Skoggerdue er ikke en art - det er en krydsning mellem to streptopeliaer, og findes kun som undsluppen fangenskabsfugl. Den burde ikke forekomme på artslisten.


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 13.53

Interessant. Har du kilden til dette?

Jeg (og sikkert andre) kunne godt tænke mig at læse mere om dette.


Andreas Hagerman skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 23.42
I Fugle i felten står der ikke noget om, at det skulle være en krydsning.? En domesticeret form, som ser lidt anderledes ud, yngler derimod på Tenerife og er derfor kategori C-art i Spanien.

Andreas


Henrik Møller Thomsen skriver torsdag 22. maj 2003 kl. 23.57
Såvel Handbook of the Birds of the world som Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten nævner, at det er en selvstændig art, der udgør det afrikanske modstykke til Tyrkerduen. I begge bind nævnes også, at der tillige findes tamformer af arten, der skulle være mere afblegede.


Jens Søgaard Hansen skriver fredag 23. maj 2003 kl. 00.11
Vedr. tamformen som af mange benævnes Berberdue Stretopelia risoria så er den så vidt vides ikke Kategori C art i Spanien eller for den sags skyld noget andet sted. Således kan Skoggerdue kun krydses såfremt den er set i dens vilde form i Afrika og som strejfgæst i mellemøsten! Folk der således har krydset den på Tenerife etc. bør pille den af deres lister.

Som Morten Bentzon Hansen ser jeg frem til at høre nærmere om denne hybrid teori...

Venligst Jens


Andreas Hagerman skriver fredag 23. maj 2003 kl. 01.09
Ifølge Jordi Clavell, koordinator af Exotic Bird Study Group i Spanien, er 'Berberdue', Streptopelia riseogrisea "risoria", kategori C-art på de Kanariske Øer. Det skulle betyde, at den er krydsbar.. altså lidt på samme måde som med Klippdue/Tamdue herhjemme.

Andreas


Jens Toftelund Madsen skriver fredag 23. maj 2003 kl. 10.52
Det kan tilføjes, at Streptopelia-duer på det sydlige Tenerifa er en syndig blanding af 'normalt' udseende Tyrkerduer, Tyrkerduetyper i diverse farvevarianter både mørkere og lysere end 'normalt', fugle, der ligner hybridformer mellem Tyrker- og Berber-/Skoggerduer baseret på størrelse mellem de to typer og varierende grad af lysmavethed, samt endelig lykkedes det mig også at finde en enkelt 'god' Berber/Skoggerdue - en lille lys due, der kurrede som en Skoggerdue. Farvevarianterne og hybriderne angivet ovenfor kurrede alle ret tyrkerdueagtigt.

mvh Jens


Tommy Frandsen skriver fredag 23. maj 2003 kl. 19.29
Jeg modtog denne mail fra det Spanske sjældenhedsudvalg D. 09-02-2003 17:35
African Collared Dove Tórtola roseogris is
>this a list C bird on Tenerife

As to for the Spanish list, it is yet in the E (not properly established)
like the Mynah. Both could well be C (established) but we should need
further data on their populations and trends. In a near future, a review of
the E list should be done and those and others (mainly some parrots or
Estrildidae) could well be promoted to C category.

Yours
Ricard Gutiérrez

Pt har jeg ikke kendskab til at denne tamform, skulle kunne findes andre steder i wp.

det kan også tilføjes at alm. Mynah.
Iøjeblikket går en grum skæbne i møde på Tenerife.
Dert bliver i år forsøgt, at nedlægge de 10 par som bestanden er nået op på.Jeff Price skriver onsdag 22. september 2004 kl. 17.05
Streptopelia arter har altid givet anledning til forvirring. Fuglenavne på forskellige sprog er også med til at forvrænge billedet. Hvornår er man begyndt at kalde African Collared Dove for Skoggerdue?!

På engelsk er Skoggerdue – ”Barbary Dove” (Streptopelia risoria), hvilket er den domesticeret form af Streptopelia roseogrisea, (der på engelsk hedder ”African Collared Dove”), og er derved ikke en hybrid.

African Collared Dove betragtes af mange som selvstændig art, dog er den måske ”conspecific” dvs. samme art som Tyrkerdue (Streptopelia decaocto). Visse ornitologer ønsker endda at gruppere flere af Streptopelia arterne (dvs. roseogrisea, risoria, decaocto m.m.), i en ”superspecies”

Den afbildet fugl er bestemt ikke en ”Barbary Dove” (Streptopelia risoria), da dragten er alt for ”rosa” farvet, og specielt håndsvingfjerene er alt for mørke.
Det er muligt at det drejer sig om African Collared Dove (Streptopelia roseogrisea). Men det kunne ligesågodt være en hybrid mellem roseogrisea og decaocto.

Men uanset hvilken art/race den tilhører, kunne vi i stedet koncentrere os om lokaliteten.
Fuglen er fotograferet i Egypten. Egypten ligger udenfor African Collared Dove’s udbredelse. Så kunne det være lærerigt at vide lidt mere om omstændighederne omkring findestedet. Optrådte fuglen som vild, eller tam? Var den alene? Var den trækgæst i området? Eller er den bare en meget ”varme” decaocto? Eller måske endda en af de andre mere rosafarvet Streptopelia arter (som heller ikke træffes i Egypten)?

Pudsigt nok (gennem mange og lange studier), ved man mere om Barbary Dove end man gøre om African Collared Dove. Det viden man gengiver om African Collared Dove’s ynglebiologi/stemme/levevis osv er således baseret på de studier der er gennemført om Barbary Dove.

Barbary Dove (Streptopelia risoria) har tilsyneladende aldrig klaret sig særlig godt i naturen, og der findes ikke nogen bæredygtige vildtlevende bestande. Dog yngler den tilfældigt hist og pist f.eks. på Tenerife og i USA/Florida, hvor den går under navnet ”Ringed Turtle-Dove”, og er desuden krydsbar.
Man kan for resten ikke krydse Barbary Dove (Streptopelia risoria) i dens vilde form i Afrika, da fuglen er domesticeret og har derfor ikke en vild form - (med mindre den genopstår som vilde art) Så man må nøjes med at krydse en domesticeret art ligesom med tamdue/klippedue.

Og til MBH der gerne vil have kilderne (forståelig nok)! Kan jeg oplyse at det meste af ovennævnte er fundet i BWP, HBOW, Birds of Isræl, North American Bird Guide m.m.


Tommy Frandsen skriver fredag 1. oktober 2004 kl. 14.53
Det danske navn for ”African Collard Dove” er Skoggerdue, jeg har ikke hørt den omtalt som andet.
Men Jeff, hvis du har et andet dansk navn for arten, vil jeg gerne høre hvad det er.
Der imod vil jeg mene at duen på Tenerife( Barbary dove), på dansk hedder berberdue, men er dog ikke sikker.
Skoggerdues udbredelse i Vestpalæarktis, er dårligt kendt, det skylles at de områder, hvor man må formode at arten optræder, i mange tilfælde er områder, som er svært tilgængelige, eller direkte umulige at rejse til.
Det har længe været kendt, at Skoggerduen, har været rimelig almindelig forekommende ved Abu Simbel i det sydlige Egypten (lake Nasser).
Mange vp krydser har den da også der fra, i de sidst par år, er der begyndt at optræde Tyrkerduer dernede, og det virker som om, at disse har fået Skoggerduen til at forsvinde fra området, har ikke kunne finde nogle, observationer af Skoggerdue fra Abu Simbel, fra de sidste 2 år.

Fuglen på billede er fotograferet, ved byen Bir Shalatin, som er grænseby mellem Egypten og Sudan, og her med også sydgrænse for Vestpalæarktis, på det Afrikansk kontinent.
Området omkring det Rødehav i den sydligste del af Egypten, er først for nylig blevet åbnet op for turister.
Her har det vist sig, at Skoggerduen er ganske almindelig, på vores tur 2003 så vi minimum 4 forskellige fugle, der er i området set op til 11 fugle på en dag.
I et område som ligger ca. 100 km nord for Bir Shalatin, blev der for et par år siden, set ikke mindre end 30 fugle, på en ukendt lokalitet.
Skoggerduen er nok noget mere, almindelig end man er klar over, det skal også lige tilføjes at Tyrkerdue ikke er blevet registreret ved Bir Shalatin.
Hvad angår om denne fugl skulle være en Skoggerdue eller en mulig hybrid mellem Skogger/tyrker. Så er der for mit vedkommende, ikke nogen tvivl om, at dette er en 100 % ren Skoggerdue.
Der er ikke det mindste af Tyrkerdue i denne fugl.


Knud N. Flensted skriver torsdag 1. april 2010 kl. 10.21
I en nylig afgørelse fra ICZN er det besluttet, at det korrekte videnskabelige navn for Skoggerdue er Streptopelia risoria (Linnaeus, 1758), idet det er ældre end synonymet Streptopelia roseogrisea (Sundevall, 1857).

http://www.iczn.org/content/opinion-2215-case-3380-streptopelia-risoria-linnaeus-1758-aves-columbidae-priority-maintaine

Dette bør rettes i netfugls arsliste.


Jan Fischer Rasmussen skriver mandag 29. november 2010 kl. 13.19
Nogen der ved, om Canis lupus eller Canis familiaris står først i 1758 udgaven af Systema Naturae? Det er jo et parallelt eksempel, hvor en tamform er beskrevet separat. Kan man krydse forvildede hunde som ulv?Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.038 sek.
til toppen