Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Jagtfalk - (Falco rusticolus) - Gyrfalcon
Fugleart (IOC): Jagtfalk (Falco rusticolus) Gyrfalcon - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Roneklint, Præstø, Danmark
Dato: 25. oktober 2003
Billede opsætning: Nikon Coolpix 995 + Leica APO Televid 77
Fotograf: Jens Søgaard Hansen, Danmark
http://www.netfugl.dk
Uploadet den: 27. oktober 2003
Hits: Billedet har været vist 7164 gange.
DK List Ranking: Set af 558 ud af totalt 1510 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].



Kommentarer:

Torben Sebro skriver torsdag 30. oktober 2003 kl. 08.54
En stor falkebommert?

Først ser jeg billederne af jagtfalken fra Maderne i galleriet. Dernæst bliver den meldt fra Nyord onsdag den 29.10. Og så er det at svedeturene begynder! Især det ene af billederne af den siddende fugl ligner nemlig i skræmmende grad en tilsvarende storfalk, som jeg så på Nyord mandag den 27.10 om eftermiddagen. Nedenstående historie er dybt frustrerende og måske opbyggelig. Jeg er i hvert fald blevet klogere.

Jeg så faktisk jagtfalken ved Maderne sent lørdag eftermiddag (25.10) 16.30-17.00 i temmelig dårligt lys og på forholdsvis stor afstand (både flyvende og siddende), og her virkede den siddende fugl nærmest kontrastløs og ”gråkindet” på mig. I det hele taget meget grå. Derfor er jeg temmelig overrasket over billedet af den siddende fugl i galleriet, hvor der er en tydelig skægstribe mod en forholdsvis hvidlig kind, og tydeligt brunlige nuancer i dragten. Noget jeg slet ikke så i lørdags.

Sagen er den, at jeg fra fugletårnet på Nyord på forholdsvis stor afstand mod nordvest fik øje på en – syntes jeg – meget stor falk, der sad på en pæl. Umiddelbart var den ikke særlig vandrefalkeagtig – hverken mht. proportioner eller dragt. Jeg kunne f.eks. ikke skelne tydelige hovedtegninger, og jeg syntes, at den virkede for lys. Og som sagt: Den virkede meget stor. Jeg tænkte faktisk med det samme: Det er sgu da jagtfalken. Men nu var det jo på meget stor afstand. Så jeg kørte længere ud mod Nyord kirkegård og fik på den måde falken noget tættere på – desværre nu i halvt modlys. Her kunne jeg se, at den havde en forholdsvis tydelig skægstribe mod en grumsethvid kind, som jeg godt nok syntes burde være mere hvid (og skægstriben skulle være kraftigere) for en vandrefalk. Men det var ikke den samme fornemmelse jeg fik af fuglen ved Maderne. Ligeledes virkede denne fugl lysere og mere brun end den grå fugl, jeg oplevede dér. Ryggen virkede generelt mere brunlig end grå - med lyse bræmmer på fjerene. Dog ikke så mørkt brun som jeg lige umiddelbart huskede de (forholdsvis få) unge vandrefalke jeg har set nogenlunde ordentligt. Men som sagt var lyset ikke optimalt, og jeg havde ikke set fuglen flyve endnu - så ville problemet jo løse sig selv! Endvidere så jeg den mest skråt bagfra, og kunne således blot fornemme en forholdsvis kraftig længdestribning på undersiden. Halen ragede noget bag om vingespidserne, men jeg har ikke nok erfaring med siddende storfalke til at kunne sige, om den var jagtfalkelang.

Nu skete der imidlertid det, at en ung havørn (der var tre i alt) lavede ravage over engen. Og jeg fulgte denne ørn i et stykke tid. Det skulle jeg imidlertid ikke have gjort, for da jeg vendte tilbage til mit problembarn, var den væk. Og lod sig ikke se siden!! Jeg så den altså aldrig flyvende. Efter at have overvejet frem og tilbage blev jeg enig med mig selv om, at der måske nok kunne være tale om en ung afvigende vandrefalk hun. På det tidspunkt kunne jeg jo overhovedet ikke få den til at passe med Maderne-fuglen.

Jeg har desværre stort set ingen erfaring med jagtfalk – bortset fra en Københavnerfugl for 15-20 år siden, og ved ikke, hvor meget unge vandrefalke kan variere. Men jeg har tidligere set meget variable vandrefalke. Så jeg slog den altså ud af hovedet – med en underlig vandrefalk i notesbogen!

Men så er det, at jeg ser billederne på Netfugl. Fandens, fandens, fandens! Det ligner på en prik. Nu kan jeg jo ikke sidde og efterbestemme fuglen på hukommelsen, men jeg føler mig meget overbevist om, at det rent faktisk var weekendens jagtfalk, jeg så. Og at lysforholdene har spillet mig et puds. Og når den så ovenikøbet genfindes...

Jeg kan kun beklage, at jeg ikke fik bistand fra folk, der er mere fugle- og falkekloge, end jeg selv er. Måske var det blot et anfald af momentan hitskræk, som vel opstår, når man for sjældent har tid til at komme ud – og derfor har for lidt erfaring med de sjældnere arter! Jeg er glad for, at fuglen er genfundet og har lært noget af historien. Men er absolut også åben for at blive belært om bestemmelse af siddende storfalke – især er jeg meget overrasket over hovedtegninger og grundfarve – uanset om det, jeg så, var jagtfalken eller en underlig vandrefalk. Hvordan kan f.eks. en ung calidus-vandrefalk se ud? Hvor grumset kind kan en vandrefalk have? Hvor meget skægstribe kan en jagtfalk have? Osv. osv.

Med venlig hilsen

Torben Sebro


Jens Søgaard Hansen skriver torsdag 30. oktober 2003 kl. 09.15
Vedr. fuglens udseende i felten.

Min oplevelse af fuglen live var at den lyse kind ikke fremstod så tydeligt som den gør på bl.a. ovenstående billede. Der er dog ingen tvivl om at falken havde en overraskende? lys kind i forhold til det jeg havde forventet af en ung Jagtfalk.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.070 sek.
til toppen