Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Gul Vipstjert - (Motacilla flava) - Western Yellow Wagtail
Fugleart (IOC): Gul Vipstjert (Motacilla flava) Western Yellow Wagtail - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Sorthovedet thunbergi?
Lokalitet: Hestfoldene ved Butterstien, Skagen, Danmark
Dato: 29. maj 2008
Billede info: Rastede blandt ca. 200 Gule Vipstjerter, primært thunbergier. Flokken lettede efter et stykke tid og kun en del af dem kom tilbage. Blev ikke set efterfølgende. Kald ikke hørt.
Der anes et svagt gråstik i hætten (issen) på nogle af billederne. Dette blev ikke noteret i felten, men jeg kan have overset det, eller det kan skyldes genskind fra solen. Farvegengivelsen på billederne stemmer derudover overens med det indtryk jeg fik i felten.

Kommentarer til fuglen fra KMO:
Gennem årene har jeg set sådanne som en meget lille andel i thunbergi-flokke, hvilket kunne antyde, at de mørkeste thunbergi kan se sådan ud. I felten bliver man dog lidt mistænksom i forhold til en "ægte" feldegg, som jeg opfatter som nummeret mere "farverig" - med grønnere ryg, varmere gul underside (på din fugl virker den lidt koldere gul, som man ser det hos netop thunbergi) og større hætte med mere kantede hjørner - som var den en sort hjelm anbragt koket på hovedet! Dette har en tendens til at "forstørre" hovedet. Jeg synes at ane et ganske let gråstik i issen, som man absolut ikke ser hos en rigtig feldegg, dette kan dog skyldes sol-reflektioner. Grænsen til nakken ser ret god ud, men jeg ville gerne have haft at den gik lidt længere bagud.
I den forbindelse er det rigtigt, at hætten ikke altid er skarpt afsat hos feldegg, men kan overgå i "stænk" i nakken. Dette er muligvis hyppigst tidligt på året, da det kan skyldes smalle, grønne fjerrande, der anlægges i forbindelse med vinterdragtens hoved om efteråret. De fleste af disse fjerrande er i issen afslidt om foråret, men da fjerrandene er længere og måske lidt mindre eksponerede i nakken end på selve toppen af issen, afslides de formentligt langsommere bagtil. Jeg har selv set dette på flere fugle i marts, men ikke i maj.

Man kan nok antage at feldegg, der allerede tidligt er på plads på ynglepladserne, ville strejfe nordpå ret tidligt på sæsonen, men det hele kompliceres naturligvis af, at alle former for Gul vipstjert, på trækket blander sig med hinanden.

Jeg er mest stemt for en ekstremt mørk thunbergi. Men jeg er dog ikke 100 % sikker.
--------------------------------------------

Samlet set er der umiddelbart mest der taler for en mørkhovedet/sorthovedet thunbergi. Omvendt synes denne fugl dog også at minde en del om den feldegg der er godkendt fra Skagen 22. maj 2002, som der er billeder af i galleriet. Her ses også gråstik/solreflektion i hætten, fx her: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=488. Fuglen fra Skagen d. 22. maj 2002 virker heller ikke mere varmt gultonet på undersiden eller mere grøntonet på ryggen ift. hvad man kunne forvente af en thunbergi.

Hvad er feldegg og hvad er sorthovedet thunbergi? Og kan man se ”gråstik” i form af solreflektion i hætten på en rigtig feldegg? Jeg har ikke selv erfaring med feldegg. Hvad siger i andre?
Fotograf: Thomas Hellesen, Danmark
Uploadet den: 10. juni 2008
Hits: Billedet har været vist 2706 gange.
DK List Ranking: Set af 1067 ud af totalt 1510 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].



Kommentarer:

Nis Lundmark Jensen skriver tirsdag 10. juni 2008 kl. 20.12
Hej,

Her i Skandinavien vil jeg personligt meget gerne høre et Feldeg kald for at være helt sikker i min sag. Thunbergi synes jeg kan være meget vanskelig at skelne fra Feldeg. Feldegs kald afviger markant fra Flava og Thunberg. Feldeg kan minde mere om Citron Vip i stemmen med en rullende klang. Da de Gule Vipstjerter gerne er meget vokale, specielt ved opflyvning, bør en Feldeg afsløre sig på stemmen, hvis en sådan er blandt en flok af nordlige Gule Vipstjerter.

Bh
9s


Thomas Hellesen skriver tirsdag 10. juni 2008 kl. 20.42
Hej Nis,

Jeg har ikke selv erfaring fra felten med feldegg-kald, har kun hørt optagelser. Men jeg har flere gange oplevet thunbergi, især ved opflyvning, give et ret rullende kald fra sig, som jeg umiddelbart vil mene godt kan lyde lidt feldegg-agtigt.

I Nyt fra SU, fra d. 23. februar 2003, under Nyheder her på Netfugl, kan følgende bl.a. læses (jeg ved ikke om det stadig er deres linje):
Endvidere genbehandledes sager af Sorthovedet/Balkan Gul Vipstjert Motacilla flava feldegg og varianter/hybrider af/med denne (fx "superciliaris"). SU besluttede at tillægge udseendet af hovedet overordnet betydning i bedømmelsen af feldegg. Kun individer med komplet sort hoved og baghals blev således godkendt som ssp. feldegg. Andre karakterer som er typisk for ssp. feldegg, såsom varmere farvet gul underside som når helt op til den sorte hætte (hos han) og bredere hvide vingebånd, blev tillagt mindre vægt. Ligeledes blev det vurderet at kaldet afviger så tilpas lidt fra fx Nordlig Gul Vipstjert, at det kan siges at være op til observatørens fortolkning og erfaring om det betegnes som karakteristisk, hvorfor også dette blev tillagt mindre vægt.

mvh
Thomas


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 10. juni 2008 kl. 21.47
SU´s beslutning er fornuftig. Hovedet bør tillægges den største betydning, men man skal ikke undervurdere gutl og grønt, samt kaldet som vigtige understøttende karakterer.
I nogle lande (f.eks. Sverige og finland) er der godkendt feldegg med enkelte hvide fjer i øjenbrynet. Dette kan skyldes udsagnet i "Pipits & Wagtail", der siger at mellem 3 og 10% ynglende feldgg gennem hele Tyrkiet har lidt hvidt i øjenbrynet. På 3 rejser i den centrale og østlige Tyrkiet i maj 2005-2007 har jeg dog ikke på utallige feldegg set noget hvidt, men måske ses det hyppigere mod vest, der jo ligger tættere på yngleområderne for andre former? Jeg mindes en fugl på Öland engang først i 2000-tallet, der i den ene side havde enkelte hvide fjer. Fuglen, der gennem længere tid tilsyneladende hævdede territorium, blev godkendt som feldegg.
Jeg har flere gange hørt en svag rullen fra thunbergi, men den matcher sjældent den kraftigt rullende fra feldegg - og andre østlige former af Gul Vipstjert. Dette kræver dog en del øvelse at erkende.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.052 sek.
til toppen