Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Indigofinke - (Passerina cyanea) - Indigo Bunting
Fugleart (IOC): Indigofinke (Passerina cyanea) Indigo Bunting - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: næbbet fra flere vinkler
Lokalitet: stenbjerg,thy, Danmark
Dato: 6. juli 2009
Billede opsætning: Canon 50 D+ 400 5/6
Fotograf: John Kyed, Danmark
Uploadet den: 6. juli 2009
Hits: Billedet har været vist 10746 gange.



Kommentarer:

John Kyed skriver mandag 6. juli 2009 kl. 14.15
jeg har haft kontaktet en fuglehandler fra lokal området.Arnfred madsen, bedsted (med over 20 års erfaring) som via netfugl`s galleri har set på fuglen, han har ikke set denne art i fangeskab før.det er mest kernebider arter fra asien.
næbbet`s form er ikke noget han ser meget af eller kan henvise til at skulle være fra fangeskab, det kan ligeså godt være medfødt defekt, brækket eller slid fra det vilde liv


Wilhelm Lorenzen Fabricius skriver mandag 6. juli 2009 kl. 14.16
Flot fugl og fin serie. Det overnæb ser unægteligt noget medtaget ud på den dér burfugle-agtige måde. Jeg synes det som regel ses sammen med andre tegn på bur-ophold, fx slidt fjerklædning i panden. Er der ikke også det over fuglens højre øje?
mvh
Wilhelm


Henrik Rähr skriver mandag 6. juli 2009 kl. 19.09
Kan vi ikke bare konstatere at det er en meget flot fugl og en sjov og spændende oplevelse at have set den. Jeg nåede det desværre ikke selv.

Om det er en burfugl eller ej bliver sikkert aldrig 100% fastslået, med mindre man spørger fuglen selv, og det kan vel også være ligegyldigt. Sjov og flot er den ihvertfald.



Søren Brinch skriver mandag 6. juli 2009 kl. 20.06
Al diskussion om graden af spontanitet er i virkeligheden en hypotetisk og meget lidt videnskabelig udveksling af præferencer og holdninger. Men det er enormt underholdende at se argumenter for - og imod, men det flytter ikke et komma, og diskussionen er i bedste fald meningsløs ift. det store spørgsmål - hvor kommer Kobolt dyret fra?

Kun en DNA profil sammen med en C14 analyse kan fortælle om fuglens oprindelse med mere.

Men flot er den virkelig!!!!


Søren Kristoffersen skriver mandag 6. juli 2009 kl. 23.04
Hej Søren Brinch.

Så vidt jeg har forstået, så kan man med en DNA-profil fastslå om fuglen er en Blue Grosbeak eller en anden art.
Kulstof-14-analysen bruger man til at fastslå organisk materiales alder +/- nogle årtier (i bedste fald).

Det, der kunne være mere anvendeligt var en isotop-analyse af eventuelle ungfuglefjer, så man kunne fastslå on dyret blev fodret med nordamerikanske frø da den var pull, eller om den blev fodret med hirse fra en mark i Slesvig.

Hilsen
Søren



Wilhelm Lorenzen Fabricius skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 10.42
For dem, der
1) interesserer sig for krydser
2) interesserer sig for fugle trækadfærd
er måden dette skønne, blå dyr er havnet i Jylland aldeles ikke uinteressant. Jeg er uenig med Søren Brinch i at "Al diskussion om graden af spontanitet er i virkeligheden en hypotetisk og meget lidt videnskabelig udveksling af præferencer og holdninger."

I en naturvidenskabelig sammenhæng er det da ganske almindelige spørgsmål, der søges besvaret: Er den fløjet over Atlanten efter at være opfodret i en rede i det østlige USA eller er den ikke? Jeg kan ikke se at en diskussion, der fx. kan skærpe opmærksomheden hos dem, der er så heldige at se den, kan være "i bedste fald meningsløs ift. det store spørgsmål - hvor kommer Kobolt dyret fra?" Bortset fra isotop-analysen som Søren Kristoffersen rigtigt foreslår) skulle fælles overvejelser om eventuelle bur-fugletegn da være den rigtige metode. Åbenbaringer får vi jo næppe.
Og det rokker da bestemt ikke ved at den er ualmindeligt smuk, helt enig.
Med venlig hilsen fra den gale ende af Jylland
Wilhelm


Søren Brinch skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 20.15
Jeg er helt enig i, at diskussionen om denne og andre fugles vej hertil er særdeles interessant og spændende, men der mangler - og vil altid mangle det altafgørende bevis. Om det er C14 eller en isotop analyse - eller begge dele der skal være det fældende bevis, er det hele sagen handler om.

Den evige undren er en kilde til at mennesket konstant finder nye metoder at nå tættere en "sandhed". Men diverse meningsudvekslinger om halen eller håndsvingfjererne er slidt - næbbets slidmønstre og så videre - sorry men det er det, jeg mener i bedste fald er meningsløst. Det bringer os ikke tættere på fuglens oprindelse og status.... Det er ren ammestuesnak.

Men naturligvis er diskussionen berettiget og sjov, og den vil med garanti komme hver gang, vi står med en fugl, der er langt væk hjemmefra. Men fra et rationelt perspektiv var det mere meningsfyldt at indfange fuglen og få lidt blod eller et par fjer der kan testes.


Frode Jacobsen skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 20.29
Hi,
I disagree with the ID of this bird being a Blue Grosbeak. The plumage of this bird is fully consistent with a second-year Indigo Bunting (Passerina cyanea). A Blue Grosbeak would have bold chestnut color on the shoulder (epaulet) and white spots on tips of the tail feathers (both traits clearly visible in the Blue Grosbeak shown in photos below). The bird photographed here does not display either. The beak size is also more consistent with Indigo Bunting. As a resident of Baltimore, Maryland, USA I encounter both of these species frequently and often side by side and the differences are striking. Was this bird seen in company of other birds, to allow for a size comparison? A Blue Grosbeak is larger than a House Sparrow, while an Indigo bunting in about the size of a European Tree Sparrow.

Kind Regards,
Frode Jacobsen


Allan Kjær Villesen skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 20.42
Med den nuværende viden og forekomst i Europa vil det så vidt jeg kan se være fuldstændig fair med en placering i kategori D, eller hvis der fremkommer oplysninger om burhold og avl i burhold i kategori E.
Men det kunne unægtelig være spændende at komme sandheden nærmere - uanset hvad dette måtte vise. Der er fundet en lille fjer. Er det muligt at få lavet en isotopundersøgelse på baggrund af denne - og ville en sådan undersøgelse kunne vise om der er spor af "amerika" i fuglen???
Er der nogle forbindelser vi kan trække på med henblik på at lave en sådan undersøgelse ?? - og ville der ultimativt være noget økonomi i det som vi måske kunne dække med en lille hurtig indsamling ???
Hvis der er JA til ovenstående, skal vi så ikke prøve det?? - det er godtnok spændende :-)


Jens Søgaard Hansen skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 20.58
Dooooh - der er vist noget om snakken!!!


Alex Sand Frich skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 21.11
Hmmm...Nu bliver det vist for alvor en rigtig sjov "blå time" ;-)


Morten Bentzon Hansen skriver tirsdag 7. juli 2009 kl. 21.25

Kanon. Udover at alle undtagen Frode har fucked up, så er der ikke længere tale om et nyt fund for VP, men et muligt XX gang fund :-).

Indigofinke forklarer størrelsen (som musvit).

For orienteringens skyld indtastes her de to godkendte hollandske fund:

08.06.1983-15.07.1983 – han og ”a shy bird singing at a forest edge alongside a meadow”.

10.03.1989-23.03.1989 – han og “seen in a suburban garden with a feeder”.



Bo Sonne Sørensen skriver onsdag 8. juli 2009 kl. 11.57
Hvis man googler "Indigofinke Thisted", vil man finde at Dorthe og Michael Nørgaard, i hvert fald i 2003 opdrættede Indigofinker.

Mvh. og sommerhilsner


Jens Boesen skriver onsdag 8. juli 2009 kl. 16.40
Jeg har i dag kontaktet Michael Nørgaard i Thisted og Preben Vesterager i Herning der begge opdrætter indigofinker. Ingen af dem mangler nogen fugle. Ud over dem kender de en opdrætter i Århus, men ellers er der ifølge dem ikke flere kendte opdrættere i Jylland. Det er muligt at der er en enkelt anden der har indigofinke som burfugl i Jylland, men arten har ikke være importeret og forhandlet i over ti år så det er en meget ualmindelig burfugl i Danmark.
Ingen af dem havde hørt om fuglen i Stenberg, men så efter mine anvisninger billederne på netfugl og genkendte den naturligvis straks som indigofinke. I øvrigt var de begge meget imødekommende og vidende om indigofinker så nu ved jeg også en masse.
Hilsen
Jens Boesen


John Kyed skriver onsdag 8. juli 2009 kl. 17.15
som det fremgår på udsend dofcall, ses indigofinken i stenbjerg, nu med ring på højre ben. jeg har med tilladelse fra zm, haft indfanget indigofinken her onsdag formiddag, så det kan blive bekræftet om det er bur eller natur. fuglen er blevet undersøgt nærmere , foto taget og matriale er indsamlet til biotopanalyse som bliver sendt til zm, som så vil forestå undersøgelsen.

ved undersøgelsen kunne det konstateres at den manglede en klo på hver fod på inderste tå, dette var ikke set i felten.
indvidere ser spidsen af overnæbbet, ud til at være knækket af.
om det er fælding, den har i hovedet, eller det er påført den af andre årsager, har jeg svært ved at sige.
ellers er det mimimal, hvad den har af slid på hale, svingfjer mm. lidt nær foto vil blive lagt netfugl senere.
med det ovenstående skrevet, er det så bur???
HVIS IKKE.

OPFORDRING TIL HENSYN

skulle der være nogle som tager til stenbjerg efter denne skrivelse, for at se fuglen, ER beboerne hvor fuglen holder til, ved at mættet af at være konstant overvåger.
der bedes til, at man ser fuglen, hvorefter man går igen,uden at tage opstilling med snak gennem længere tid.

vh john




Michael Nørgaard skriver onsdag 8. juli 2009 kl. 23.52
Jeg har nu også oprettet mig som bruger her! Som det ses har jeg tidligere i dag talt med Jens Boesen og jeg sendte ham videre til Preben Vesterager! Grunden til jeg nu også laver indlæg her er at det efter en nærmere gennemgang af billederne der er lagt her på sitet må konstateres at fuglen i Stenbjerg kan være min fugl! Forklaring kommer her: I sidste uge var jeg på ferie i Sverige og havde en til at passe mine fugle! Mandag i denne uge, sidst på dagen, får jeg så, at vide at der mangler en fugl, bare så jeg ved det! Og da jeg fodre sidst på dagen kan jeg så selv konstarere at det er korrekt! Men henslår det med at der jo af og til dør en, og det er ikke altid den afdøde fugl kan findes. Det der så er i det, omkring denne fugl er, at den som den eneste af 2 fugle har opholdt sig i min sluse, da det er en krydsning mellem en Lazulifinke og en Indigofinke og derfor ikke kan bruges til andet end at se flot ud på sin egen måde! Efter at have snakket med min "ferie afløser" mener han at han sidst har set fuglen onsdag eller torsdag i sidste uge! Jeg har også i aften snakket med Preben Vesterager og vi har set på billederne sammen da han også i flere omgange har set omtalte fugl og vi mener at det ikke er usandsynlig at det er omtalte krydsning der opholder sig i Stenbjerg! Altså kan den være sluppet ud! Omtalte fugl er ret lys, næsten hvid på bugen. En indigofinke er helt blå i sommerdragt. Havde fuglen været en Indigofinke i vinterdragt ville den have været brun meleret over hele kroppen med enkelte mulige blå strejf! Samme fjerdragt som hunnen! På billedet ses også et hvidt vingebånd på fuglen. Dette hvide vingebånd findes kun på Lazulifinken hos Passerina'erne! Hos de fugle der høre under de 6 arter (faktisk er det vist blevet 7 arter da Pavefinken er blevet delt i en østlig og en vestlig art) i Passerina er der ingen andre der har dette! De eneste mulige forvekslinger er mellem Indigofinke og Mangefarvet finke, da disse også er brunlige. Denne fejl mulighed blev jeg ramt af i 2002 da jeg åbenbart på daværende tidspunkt ikke havde indsigt nok til at skælne disse 3 arters hunner fra hinanden, men når man har set alle 3 på samme tid og haft dem i hånden er det ikke længere muligt at tage fejl, så i den forbindelse har jeg styr på stumperne nu om dage! Som suplerende oplysning kan jeg oplyse at disse fugle ikke er importeret siden 2001 og ikke bliver det mere da import er forbudt! Jeg har muligvis et billede et sted i mit arkiv og vil prøve at finde det frem i morgen aften. Og, hvis/når jeg finder billedet ligger jeg det på her! Viser det sig at det er min fugl, beklager jeg meget al den postyr det har medført! Til sidst kan jeg oplyse at netop denne krydsning mellem disse 2 arter også forekommer i naturen! Er der yderlige spørgsmål jeg kan være med til at afklare står jeg gerne til rådighed.

Med venlig hilsen
Michael Nørgaard


Frode Jacobsen skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 01.01
As pointed out by Michael, the bird could indeed be a hybrid between P. cyanea and P. amoena. However, the whitish tips to coverts and the white speckles on belly is also present in pure second-year male Indogo buntings (although these retained juvenile feathers are typically replaced by late spring/early summer). See here for example: http://www.trmichels.com/IndigoBunting1797.jpg. A typical 2K/SY hybrid looks like this: http://www.howardsview.com/Birds/LazuliBunting7.jpg. Hopefully, Isotop and DNA analysis of feathers/blood collected will give the answers to all our questions.
Hilsen Frode


Alex Sand Frich skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 10.02
Hej Michael,
Jeg har meget stor tiltro til at det er "din fugl", der nu opholder sig i Stenbjerg, og rigtig fint at du har villet bruge tid på et indlæg her på fugletossernes netfugl.

Kan du mon oplyse hvor gammel "din fugl" er?

Bedste hilsner
Alex


Nis Lundmark Jensen skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 13.08
Hej Michael

Det der får mig til tasterne er din bemærkning "Viser det sig at det er min fugl, beklager jeg meget al den postyr det har medført!"

Jeg ser ikke at du på nogen som helst måde skal beklage noget her. Tværtimod!

Din tilgang, og dit engagenemt, at du opretter dig på Netfugl, og bidrager med din viden er et forbilledligt eksempel på samarbejde mellem Feltornitologer og Volliere holdere (eller hvad i nu kaldes.. ?) for at udrede en vanseklig fugls oprindelse.

Du fortjener en stor cadau for dit bidrag!

Bh
9s


Anders Søgaard skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 13.45
Så er der vist ikke mere kød på den historie :o), det føles faktisk helt rart at man ikke "behøver" at skulle helt til Thy , men bare kan blive hjemme og ordne andre ting ..... ;o).....


Jørgen Munck skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 16.02
Var der desværre i går, gad vide om man kan få refunderet transportudgifterne af S.U.
Mvh.


Michael Nørgaard skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 19.42
Hej med Jer der har kommenteret mit indlæg!

Jeg er da glad for at jeg er blevet possitivt modtaget. Jeg ved jo af erfaring at det ikke er alle der bryder sig om at nogen fugle sidder bag tråd!

Mht. hvor gammel den er så er den fra 2002, hvis jeg ikke husker helt galt! Jeg har ikke haft fuglen ringmærket dels fordi jeg ikke har lige gode erfaringer med at ringmærke unger i reden, dels fordi det viste sig at de 2 fugle jeg havde sat sammen ikke var af samme art! Den skulle derfor ikke bruges til noget, hvis man kan sige det sådan! Men efter denne her lille episode vil jeg frem over indkøbe ringe til senere påsætning af mine fugle. Så er de i hvert tilfælde registrerede hos Danske Fugleforeninger med mit navn.

En helt anden ting er at jeg gennem det meste af min tilværelse faktisk også har set på fugle som "Amatør feltornitolog" især inden for småfugle og rovfugle. Så man kan sige det er en lidt aparte vej at stifte bekendtskab med denne side. Så også frem over vil jeg kigge forbi for at se, hvad I går og lurer på! :-)

De billeder jeg lovede at finde i dag får jeg først tid til at se efter i weekenden, til de som skulle være interesserede!

Mvh

Michael Nørgaard


Alex Sand Frich skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 22.11
Hej Michael,
tak for dit svar. Jeg glæder mig til at se foto af din fugl. Nu bliver det måske for alvor rigtigt spændende at få svar på DNA- og isotopanalysen fra ZM.

Hvis det viser sig at være "din fugl" vil det sammenholdt med Frodes oplysninger, måske kunne vise os, at en ren 2K Indigofinke kan ligne en adult hybrid mellem Lazulifinke og Indigofinke. Hmmm, det er ikke helt let, men spændende er det ;-)

Bedste hilsner
Alex
Alex


Hans Pinstrup skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 23.50
Hej.
Jamen dog .... hvis fuglen er fra 2002, så der det jo ikke en 2k, sådan som den ellers er blevet udråbt til: først 2k koboltkernebider og dernæst 2k indigofinke. Og så er det jo slet ikke en af de 2 arter, men derimod en hybrid-fugl.
Stor TAK til Michael Nørgaard for et uforglemmeligt bidrag til den almindelige sommerunderholdning på "blå stue".
Der må sidde nogen med blå ører et eller andet sted - men husk, at det er menneskeligt at fejle - og endnu bedre at turde indrømme fejlene.
Mange sommerhilsner
Hans
PS. Jeg sparede ca. 5 timers bilkørsel og små 400 km, da MN fortalte historien her på Netfugl i går. TAK for det.


Jens Boesen skriver torsdag 9. juli 2009 kl. 23.55
Hej Michael - igen!
Jeg vil da også gerne sige dig tak for dit gode indlæg her og for den hyggelige snak jeg havde med både dig og Preben Vesterager. Det er rigtig fint at sagen nu er opklaret og det var spændende at få en masse at vide om finkerne både af dig og af Preben.
Mange hilsner
Jens


Michael Nørgaard skriver lørdag 11. juli 2009 kl. 20.33
Hej!

Nu har jeg så været i mit arkiv! Jeg har fundet en del billeder af Indigofinker som er taget i mit fuglehold! Eventuelle billeder af krydsningen har jeg ikke kunne finde endnu da de åbenbart ligger i en flyttekasse, hvis jeg har nogen! Dem får jeg set efter! Nu er der så bare lige problemet med billedernes størrelse!! Jeg har ikke noget komprimeringsprogram! Er der nogen som kan anbefale et? Gerne gratis! :-)

Mvh

Michael


Allan Haagensen skriver søndag 12. juli 2009 kl. 00.01
Hej Michael.
XnView er et glimrende gratis program, som du kan hente på nettet her http://www.xnview.com/en/download.html
Med Venlig Hilsen
Allan



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.066 sek.
til toppen