Så vidt jeg er orienteret, er der ikke noget, der hedder vinterdragt, når det gælder ænder. De har kun to forskellige dragter, nemlig pragdragt og eclipsedragt. Om sommeren er ænderne i eclipsedragt, og ser dermed alle meget hunlignende ud, også hannerne. Resten af året er de i pragtdragt. Da det er vinter må denne fugl dermed også være i pragtdragt og desuden en hun. Kan man egentlig kende forskel på 2k og adulte fugle hos pibeand, eller resulterer fældningen efter juvenil dragt i en fuldt udfarvet dragt?
John Pedersen skriver mandag 10. januar 2011 kl. 20.40
Om man kalder det for vinterdragt eller for pragtdragt, kommer nok an på hvilke fuglebøger man læser i! jeg tror også det er en hun, om man kan se forskel på 2k og adulte pibeænder ved jeg ikke, det kan være andre kan opklare det.
Peter Sunesen skriver mandag 10. januar 2011 kl. 21.27
Uha, her er nogle misforståelser:
Kristoffer har ret i at der ikke er noget der hedder vinterdragt, med mindre der menes pragtdragt (som bæres om vinteren, foråret og forsommeren)
Fuglen på billedet er en adult han i eclipsedragt/sommerdragt (ses på den hvide forvinge, og det varmt kastaniebrune hals/hoved).
Med frembrydende grå pragtdragtfjer på ryggen, er der blot tale om en en fugl, der er en smule sent på den.
De fleste gamle hanner ville ultimo oktober have en del mere udviklet pragtdragt.
Som Peter siger er fuglen ovenfor en 3k+ han.
Her er et foto af en bande flyvende Pibeænder. Den næstsidste i flokken har ikke hvid forvinge og er derfor en 2k.
http://www.netfugl.dk/pictures/birds_user_uploads/20353_UU_6529_7283.jpg
Enig i at det er en han.
På dette tidspunkt (oktober) er svingfjersfældningen fuldført og dermed måske også en del af armdækfjerene. Så helt kan en 2K vel ikke udelukkes. Måske er det oven i købet det mest sandsynlige?
Ja, der var jeg nok lige lovlig langt fremme i skoene, med den aldersbestemmelse. 3k+ er vist lidt i tovene, men det er i hvert fald en han...
Peter Sunesen skriver mandag 10. januar 2011 kl. 22.53
Helt enig i at det teknisk mest korrekte må være 2k+ hvis fældningen af alle små og mellemste vingedækfjer kan være afsluttet allerede inden resten af første komplette pragtdragt er brudt frem.
Ved det faktisk ikke....måske i Schiøler?
Under alle omstændigheder er gammel han korrekt,hvad enten Knud har ret eller ej.
Ja, vores Ænder har typisk 2 fældninger og
tilsvarende dragter om året.
Også Strømand.
Men det bør vel lige anføres, at HAVLITTEN
udmærker sig ved at have mindst 3 dragter/
fældninger..
- iflg. Salomonsen (og Schiøler?) har hannen
endog fire.
SEBASTIANS henvisn. t. NETFUGL fotos
ansporede til at se på NF marts og april
billeder (2008) af flokke med en del iøvrigt
udfarvede hanner, UDEN hvidt vingefelt.
Det ér vel en klar forskel fra fx. 2k
Grå-, Krik- og Atling, der er HELT i
'pragtdragt' i april...
Jeg havde vist overet det grå i ryggen og de stor hvide vingefelter. Det er alligevel godt nok meget sent på året at denne fugl ser så hunlignende ud. Kan man ud fra dette sige, at fuglen er en 2k han? For de store klart hvide vingefelter taler vel imod en 2k?
Peter Sunesen skriver tirsdag 11. januar 2011 kl. 17.53
Hej Kristoffer,
Som Knud gør rede for, er der netop, efter hans mening, mulighed for at fuglen blot er ca 1 år gammel (2k)
Har endnu ikke selv set i E.L.Shiøler's Danmarks Fugle, som nok er der jeg først ville se efter.
Jeg mener stadig ikke at okt. er specielt sent for en han (ad. eller et-årig), at se ud som dette på dette foto.
Mener at det har at gøre med hvilket geografisk område fuglen kommer fra(forskellige bestande har forskellig timing af fældningen).
Tænk iøvrigt på at både Krikand og Skeand (især et-årige?) ofte endnu ikke er helt udfarvede i dec./primo Jan.
Mvh.
Peter
John Pedersen skriver tirsdag 11. januar 2011 kl. 20.16
Jeg vil bare sige tak for de detaljerede forklaringer på fjerdragt og kønsbestemmelse!.
Jeg er god til at rode rundt i de her k'er :-) Jeg mente egentlig at vingefelterne talte imod en 1k (da den jo er fotograferet inden årsskiftet), hvilken jeg kan se, at kloge mennesker på netfugl har ment står til trone, da billedinfo er blevet rettet til 2k+. Jeg mangler stadig en ordentlig forklaring med henvisning til litteraturen, hvorfor man med sikkerhed kan sige, at dette ikke er en 1k
En Pibeand han med lys forvinge bør være mindst et år gammel (altså 2k+ eller 3k, hvis det er efter nytår). Det hvide vingepanel ses fra førstesommer. I "Wildfowl of the World" står flg. om juvenil: "As female but belly mottled brown. Little gloss on speculum, though males gradually acquires this in first winter (but white forewing not until first summer or later)".
Det bør desuden nævnes at eclipse-dragten hos Pibeand adskiller sig fra hunnen ved at være mørkere rød (især i hovedet).
Mvh Sebastian
Peter Sunesen skriver onsdag 12. januar 2011 kl. 18.23
Der kan lægges vægt på citatet fra "W.T.W" "(but white forewing not until first summer or later)"
Altså er 1k er udelukket, og 2k mulig, men 3k mest sandsynlig, idet jeg opfatter den hvide forvinge som hørende til den endelige (første komplette) pragtdragt, og denne er jo dårligt nok påbegyndt på afbildede fugl fra ultimo okt.
Dragten er tydeligvis ikke komplet, men som jeg nævner overfor, så må man gå ud fra, at svingfjersfældningen er gennemført i slutningen af oktober og dermed formodentlig også overvingedækfjerne, der så vidt jeg ved normalt fældes omtrent samtidig med svingfjerene.
Jeg mener derfor fortsat, at 2K er mindst lige så snadsynligt som 3K+
Tak til Sebastian for den klare udredning. På det foreliggende grundlag må 2k+ være det det mest præcise vi kan sige om andens alder. Tak for alle jeres gode indlæg. Nu har jeg lært noget nyt om alder og pibeænder og det er jo altid godt.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.