Endemisk for et lille område mellem Yavello og Mega i det sydlige Etiopien.
Billedet her viser denne arts specielle fourageringsadfærd, hvor fuglen finder insekter under/i dyre-ekskrementer. Arten er derfor stærkt knyttet til områdets boboere (kvægholdere kaldet Borena) - eller rettere deres kvæg!
I titlen har jeg udeladt det danske navn "Sidamokrage" da det er helt fejlagtigt. Sidamo er et gammelt navn for området og navnet på en etnisk gruppe der ikke bebor fuglens udbredelsesområde. Det er Borena der bebor området (som nu kaldes Borena Zone i Oromia regional state).
På det lokale sprog hedder fuglen "Kaka" og den er særdeles velkendt af de lokale folk.
Videnskaben er vist stadig i tvivl om denne art er en kragefugl eller en art stær. Den ses ofte i selskab med Superb og White-crowned Starling og adfærden er nok mere som en stær end en kragefugl.
Et DNA-baseret studie af kragefuglenes systematik (fra 2005) har vist, at den formidable Stresemann's Bush Crow er en kragefugl. Den står nærmest en gruppering mellem Piapiac, Afrikas anden helt særegne kragefugl, og de centralasiatiske Ground-Jays, og disse er så tilsammen i øvrigt nærmest vores hjemlige husskade (og de andre Pica-arter).
PS: Det smukke BLÅ ved øjet, er nøgen hud.
Den ligner iøvr. bemærkelsesværdigt Southern Pied
Babbler, Turdoides bicolor, i S. Afr., der dog er
hvidere og har gul iris.
_________________________
Skønt at se denne fugl, som er den eneste art
i sin slægt.
Findes kun i et begrænset område i Ethiopien
/vel endem?
Den blev først åbenbaret for videnskaben i 1938(!),
da ital. Edgardo MOLTONI beskrev den ud fra
eksemplarer fra Yavello (nu wildlife sanctuary),
som derfor snarere end Sidamo, kunne indgå i dens
danske navn
- når vi nu IKKE skal mindes Erwin STRESEMANN.
PS: Hakker den på fotoet i gødning el. ngt. fra
termitbo?
Tak, THOMAS, for forbilledligt billede og komm.
Yours ........... C.
Svend Rønnest skriver torsdag 28. april 2011 kl. 17.04
Tak for de regionale oplysninger. De vil da helt sikkert få indflydelse på artsnavnet, når vi engang skal revidere de danske fuglenavne.
Den 13.august 2010 blev der i NYHEDER oprettet en tråd med flg tekst:
"Der er efterhånden en del tråde og billedekommentarer, der udvikler sig til diskussioner af de nye danske fuglenavne! For at holde skæg og snot for sig og for at samle den spredte fægtning er der oprette et nyt forum til diskussion af navnene! Forummet findes her:
http://netfugl.dk/forum.php?id=forum&forum_id=20
Et forslag er at oprette en tråd for hvert navn med en overskrift som fx: "Blyth’s Hornbill - Rhyticeros plicatus - Papuarynkenæb" så skulle der være en chance for at finde fuglen."
Dags dato er der endnu ikke anført en eneste kommentar! Og diskussionen/kommentarerene om "forkerte" danske fuglenavne fortsætter i en lind strøm.
Var det ikke på tide, at vi (jeg har selv kritiseret en del af de nye navne) gav navnegruppen en positiv og hjælpende håndsrækning, som i f.eks ovenstående.
Foreslår & argumenterer sagligt for et andet/nyt navn?
Det er en god vej frem.
Det er heller ikke udelukkende navnegruppens ornitologiske islæt som skal lastes - deltagere fra andre hobbygrupper deltog jo også med forslag. En broget skare med forskellige indfaldsvinkler... Hvordan skulle det være anderledes - for jægerne er en Taffeland stadig en Brunnakke, osv.
Enighed opnåes antageligt aldrig, men vi ornitologer kan i det mindste drysse nogle guldkorn på bordet.
På billedet her vender fuglen en kokasse, en typisk adfærd - derfor har jeg valgt dette billede, i stedet for et skarpere "flottere" billede af arten.
De 3 linjer jeg brugte på det danske navn var blot ment som en kort kommentar - ikke endnu en diskussion om danske fuglenavne.
Andre danske navne på etiopiske fugle er fine, nogle bedre end de engelske. Men jeg er nok den eneste i Etiopien der af og til bruger disse danske navne.
MWA har ret, det havde sikkert været bedre at oprette en tråd om navnet.
På engelsk kaldes den nu ofte "Ethiopian Bush Crow".
Noget langt mere alvorligt, som jeg måske burde ha nævt i stedet, er at arten her er klassificeret som "Endangered" af Birdlife. Jeg synes nok at fornemme man nu ser færre af dem, siden mit forste besog i området for 9 år siden og især bemærkes voldsom odelæggelse af "bushen" i området pga opdyrkning samt fremstilling af trækul.
Per Gylseth skriver lørdag 30. april 2011 kl. 16.57
Til informasjon er det norske navnet på arten boranakråke.
"Brun-nakke, en. navn paa to arter af andefamilien: pibeand, Anas penelope L., og taffeland, Fuligula ferina L. Moth.B400. vAph. Nath.I.123. Kjærbøll.667.673. Bogan.II.84. VigMøll.HJ.195."
VH Michael
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.